Connect with us
Publicitate

Eveniment

Brățări electronice pentru agresori. De la 1 octombrie, sistemul a devenit operațional și la Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 1 octombrie a devenit operațional, și la nivelul județului Botoșani, Sistemul informatic de monitorizare electronică a persoanelor care fac obiectul aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

 

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport cu anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

 

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate și, în același timp, este o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

 

Publicitate

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea tuturor tipurilor de violență, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

 

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Publicitate

 

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.

 

Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul S.N.U.A.U, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.

 

SIME este dispecerizat de zece polițiști instruiți pentru această linie de muncă, cu experiență în ordine publică.

 

Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat polițist intervine”.

 

În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

 

Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

 

Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.

 

În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

 

În ceea ce privește dinamica ordinelor de protecție provizorii, statisticile relevă faptul că în primele 8 luni ale anului 2024 polițiștii au emis un număr de 247 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea, 246 ordine de protecție provizorii, au fost confirmate de către procuror, reprezentând o rată de confirmare de 99,6%;

De asemenea, în cursul primelor 8 luni ale anului 2024, instanțele de judecată au emis un număr de 210 de ordine de protecție, din totalul acestora, un procent de 41,9% (88 ordine de protecție) au provenit din ordine de protecție provizorii.

Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate primele 8 luni ale anului 2024 rezultă faptul că, la nivel județean, numărul faptelor de violență domestică a scăzut cu 9,7% față de 8 luni 2023, respectiv, 896 fapte sesizate în primele 8 luni ale anului 2024 și 993 fapte sesizate în aceeași perioadă a anului 2023.   

Ponderea este deținută de infracțiunile de lovire sau alte violențe, fiind înregistrate  545 fapte în 8 luni 2024 ( cu 104 mai putine decât în primele 8 luni ale anului 2023) și cele de încălcarea ordinului de protecție, 103 fapte în primele 8 luni din 2024.  (cu 8 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.)

 

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, situația se prezintă astfel: 352 de fapte au fost comise în mediul urban, în scădere față de perioada similară a anului 2023, când au fost înregistrate 366 de fapte și 544 de fapte au fost comise în mediul rural, în scădere față de perioada similară a anului 2023, când au fost înregistrate 627 de fapte.

Din cele 896 de fapte, 143 au fost comise în spaţiul public.

 

Recomandăm tuturor persoanelor care sunt victimele unor acte de violență, indiferent de natura acesteia, să sesizeze de îndată organele de poliție, prin orice modalitate, și să ia în considerare posibilitate dispunerii măsurii de ”obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, măsură ce poate fi luată doar în urma acordării consimțământului de către victimă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”, ediția a XXIX-a

Publicat

Publicitate

În perioada 14-15 noiembrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, organizează cea de a XXIX-a ediţie a Festivalului-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”. Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare – descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amatorilor.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni:

  1. CREAȚIE

La concurs pot participa dramaturgi contemporani români, membri sau nu ai uniunilor de creație, fără limită de vârstă, cu o pisă de teatru într-un act. Organizatorii nu impun participanților nicio tematică.

Textul propriu-zis, semnat cu motto, și fișa de înscriere (Anexa 1 din regulament) în format WORD, în care vor fi menționate motto-ul, numele, prenumele, numărul de telefon și adresa, vor fi trimise online la adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro până la data de 31 octombrie 2024.

  1. INTERPRETARE

La aceasta secțiune pot participa trupe de teatru de amatori, din fiecare județ al țării, cât și trupe din Republica Moldova și Ucraina.

Categorii: monolog, trupe de elevi, trupe de absolvenți de liceu.

Publicitate

Înscrierea la concurs se face pe baza de fișei de înscriere (conform anexei din regulament) și un video de maximum 15 minute din piesa propusă în competiție, care va fi folosit pentru selecția finală. Materialele se vor trimite până la data de 31 octombrie 2024 la adresa de e-mail: literatura@centrulcreatieibt.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

România are patru „chirurgi pentru copaci”. „Orice arbore reprezintă o provocare”

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Consiliului European de Arboricultură au supravegheat miercuri în România primul examen pentru atestarea în meseria de „chirurg pentru copaci”. La examenul pentru obținerea atestatului european de chirurg pentru arbori s-au putut înscrie cei care au experiență în domeniu, cu condiția să fi lucrat cel puțin 300 de ore la înălțime. Examenul a avut loc la Arad și printre probe s-a numărat și curățarea crengilor bolnave ale unor arbori la 30 de metri înălțime. Patru dintre candidați au obținut în final certificatu, scrie Adevărul.

„Orice arbore reprezintă o provocare, riscurile la care ne expunem zilnic sunt foarte mari”, a precizat Valentin Laţi, concurent, potrivit stirileprotv.ro.

 „Nimeni nu poate să garanteze că dacă va veni o furtună nu se va rupe nimic, în cazul acesta şi un arbore sănătos se poate răsturna, dar prin prevenţie, prin controlul arborilor, se poate reduce riscul respectiv”, spune și Cosmin Truţă, preşedintele Asociaţiei Arboriştilor din România.

Chirurgii pentru arbori își pot păstra certificarea europeană doar dacă dau examen o dată la 3 ani, pentru că la copaci apar permanent boli noi.

În Europa, un chirurg pentru arbori poate primi și 1.500 de euro pentru tratarea unui pom înalt. În România, tariful este de șapte ori mai mic.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANM: Ploi în toată țara, în următoarele zile. COD GALBEN emis de autorități

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o informare de ploi moderate cantitativ valabilă începând de joi seara până în 7 octombrie în majoritatea regiunilor. Autoritățile au emis și un cod galben de precipitații, informează alba24.ro

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, din seara zilei de joi şi până în dimineaţa zilei de sâmbătă, temporar va ploua, la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia şi nord-vestul Munteniei.

Sâmbătă vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică, în jumătatea de est a teritoriului.

Vor fi averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 20- 30 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse peste 40 – 50 de litri pe metrul pătrat.

Publicitate

În regiunile vestice, sud-vestice şi estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40 – 50 de kilometri la oră

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 32 de ani, din Dorohoi, arestat când ieșea pe poarta Penitenciarului Botoșani. Va fi escortat în Ungaria

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au preluat un bărbat, de 32 de ani, din municipiul Dorohoi, în momentul în care a fost pus în libertate din Penitenciarul Botoșani, întrucât, față de acesta era emis un nou mandat de arestare, de către autoritățile ungare.

 

Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventivă, în luna august a.c., însă, întrucât acesta se afla în Penitenciarul Botoșani, mandatul a fost pus în executare la eliberarea sa.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în perioada următoare să fie escortat în Ungaria.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending