Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Școlile sătești care pot salva piața muncii din România. „Noi scoatem meseriași, nu oameni care stau cu mâna-ntinsă!”

Publicat

Publicitate

Trei școli din județul Botoșani sunt o soluție pentru lipsa de meseriași din România. Aici sunt pregățiți sute de tineri de la sat, pentru meseriile cele mai căutate de pe piața muncii. Bătălia pe locuri este acerbă, iar cei mai mulți absolvenți sunt angajați imediat după terminarea studiilor.

În România, meseriașii sunt tot mai greu de găsit. Marile companii ajung să apeleze la angajați aduși din Extremul Orient, din țări precum Nepal, Vietnam, Pakistan sau Bangladesh. Patronii se plâng că nu mai găsesc sudori, tinichigii, meseriași în construcții și nici măcar textiliști. Fermierii, la rândul lor, spun că nici chiar ciobani nu se mai găsesc prin satele Moldovei. Cei mai mulți dintre localnicii moldoveni care știu o meserie aleg să plece în Occident, motivați de salariile mai consistente.

În țară, au rămas în marea lor majoritate meseriașii pensionari, nevoiți să lucreze și la 70 de ani în condițiile în care nu are cine să-i înlocuiască. Există însă o speranță în mediul rural al județului Botoșani, unde trei școli sătești sunt adevărate incubatoare de meseriași tineri și pricepuți. Este vorba, în mare parte, de copii de la sat, dornici să câștige o pâine și pentru care agenții economici se bat încă de la terminarea studiilor

Publicitate

„Liceul acesta a devenit un brand”
Una dintre cele mai puternice școli de meseriași din nordul Moldovei este Liceul „Alexandru Vlahuță„ din comuna botoșăneană Șendriceni. Deși este un liceu de la țară, peste 1.300 de candidați se bat anual pe cele câteva sute de locuri disponibile. Și asta fiindcă acest liceu este, după cum spun și profesorii, un adevărat brand și o „fabrică” de meseriași pentru piața muncii. Aici învață peste 800 de elevi din toate comunele județului, iar unii bat zeci de kilometri ca să poată urma cursurile de aici.

„Liceul nostru a devenit un brand în zona învăţământului tehnologic. Şi asta pentru că scopul nostru este de a oferi tinerilor o meserie căutată pe piaţa muncii. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu. Noi scoatem meseriaşi, nu oameni care să stea cu mâna întinsă! Am fost nevoiţi să ne adaptăm cerinţelor de pe piaţa muncii, fiindcă şcopul unei şcoli tehnologice este de a pregăti viitori absolvenţi care să-şi găsească rapid un loc de muncă”, a precizat Viorel Dohotaru, director Liceului tehnologic din Şendriceni.

Citește și: Jobul plătit cu 3.000 de euro în țară, la care românii nu se înghesuie. „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”
Printre cele mai renumite profiluri ale liceului sunt de mecanic agricol, ospătar, brutar, chelner, tâmplar și mecanic auto. Aici se face și tinichigerie auto, foarte căutată pe piața muncii. Liceul dispune de laboratoare și ateliere moderne unde elevii învață fiecare componentă și fiecare mecanism. În plus, liceul a realizat numeroase parteneriate cu agenți economici, în special mari fermieri sau restaurante, pentru ca elevii să facă practică cu cele mai noi utilaje.

Publicitate

Școala din Vorona, județul Botoșani. FOTO Cosmin Zamfirache

Florin are 16 ani și a venit tocmai de la Vorniceni, aflat la 30 de kilometric depărtare, pentru a învăța să devină mecanic auto.

„Pentru mine înseamnă să-mi câștig pâinea. Să mă pot întreține”, spune tânărul.

Publicitate

Mulți absolvenți sunt angajați imediat ce termină studiile.

Academia tractoriștilor din nordul Moldovei
O altă școală de meseriași extrem de căutată se află în comuna Vlăsinești, județul Botoșani. Se numește Școala de mecanizatori agricoli „Gheorghe Burac” și este cea mai mare șansă la un viitor pentru sute de copii din mediul rural, o adevărată „academie” de tractoriști. meserie foarte căutată pe piața muncii și foarte bine plătită. Astfel, un mecanizator cu studii primește, în sezon, și aproape 2.000 de euro.

Școala a fost înființată în 2015 și a fost organizată ca o școală profesională cu trei niveluri, de la clasa a IX-a până la clasa a XI-a. Fiecare elev primește o bursă lunară de 200 de lei, dar și școlarizare gratuită pentru permis categorie B și Tr. Și aici concurența este mare, și de obicei rămân cei mai buni, dornici să învețe o meserie.

Publicitate

„Pentru mulţi, este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea. Cei care termină sunt buni meseriași, căutați pe piața muncii”, spune Radu Andronache, profesor îm cadrul școlii.

Și aici, partenerii școlii sunt mari fermieri cu utilaje foarte moderne. De altfel, cei mai buni absolvenți sunt angajați pe loc după terminarea studiilor.

Meseriași formați pentru branduri de lux
Pe lângă cele două școli de meseriași deja menționate, tot la țară există Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, unde sute de elevi de la sat sunt pregătiți să devină pomicultori, legumicultori, peisagiști, dar și chelneri sau bucătari.

Baza materială a liceului este una de excepție, dispunând inclusiv de un campus modern.

Și la Liceul Textil din municipiul Botoșani sunt pregătiți numeroși tineri pentru industria textilă, care caută cu disperare angajați. Mulți dintre cei mai buni absolvenți ajung să lucreze în fabrici care produc lucruri pentru branduri de lux.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending