Connect with us

Eveniment

Botoșani: Școlile sătești care pot salva piața muncii din România. „Noi scoatem meseriași, nu oameni care stau cu mâna-ntinsă!”

Publicat

Publicitate

Trei școli din județul Botoșani sunt o soluție pentru lipsa de meseriași din România. Aici sunt pregățiți sute de tineri de la sat, pentru meseriile cele mai căutate de pe piața muncii. Bătălia pe locuri este acerbă, iar cei mai mulți absolvenți sunt angajați imediat după terminarea studiilor.

În România, meseriașii sunt tot mai greu de găsit. Marile companii ajung să apeleze la angajați aduși din Extremul Orient, din țări precum Nepal, Vietnam, Pakistan sau Bangladesh. Patronii se plâng că nu mai găsesc sudori, tinichigii, meseriași în construcții și nici măcar textiliști. Fermierii, la rândul lor, spun că nici chiar ciobani nu se mai găsesc prin satele Moldovei. Cei mai mulți dintre localnicii moldoveni care știu o meserie aleg să plece în Occident, motivați de salariile mai consistente.

În țară, au rămas în marea lor majoritate meseriașii pensionari, nevoiți să lucreze și la 70 de ani în condițiile în care nu are cine să-i înlocuiască. Există însă o speranță în mediul rural al județului Botoșani, unde trei școli sătești sunt adevărate incubatoare de meseriași tineri și pricepuți. Este vorba, în mare parte, de copii de la sat, dornici să câștige o pâine și pentru care agenții economici se bat încă de la terminarea studiilor

„Liceul acesta a devenit un brand”
Una dintre cele mai puternice școli de meseriași din nordul Moldovei este Liceul „Alexandru Vlahuță„ din comuna botoșăneană Șendriceni. Deși este un liceu de la țară, peste 1.300 de candidați se bat anual pe cele câteva sute de locuri disponibile. Și asta fiindcă acest liceu este, după cum spun și profesorii, un adevărat brand și o „fabrică” de meseriași pentru piața muncii. Aici învață peste 800 de elevi din toate comunele județului, iar unii bat zeci de kilometri ca să poată urma cursurile de aici.

„Liceul nostru a devenit un brand în zona învăţământului tehnologic. Şi asta pentru că scopul nostru este de a oferi tinerilor o meserie căutată pe piaţa muncii. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu. Noi scoatem meseriaşi, nu oameni care să stea cu mâna întinsă! Am fost nevoiţi să ne adaptăm cerinţelor de pe piaţa muncii, fiindcă şcopul unei şcoli tehnologice este de a pregăti viitori absolvenţi care să-şi găsească rapid un loc de muncă”, a precizat Viorel Dohotaru, director Liceului tehnologic din Şendriceni.

Citește și: Jobul plătit cu 3.000 de euro în țară, la care românii nu se înghesuie. „Banii ăștia îi luam acum 20 de ani în Italia”
Printre cele mai renumite profiluri ale liceului sunt de mecanic agricol, ospătar, brutar, chelner, tâmplar și mecanic auto. Aici se face și tinichigerie auto, foarte căutată pe piața muncii. Liceul dispune de laboratoare și ateliere moderne unde elevii învață fiecare componentă și fiecare mecanism. În plus, liceul a realizat numeroase parteneriate cu agenți economici, în special mari fermieri sau restaurante, pentru ca elevii să facă practică cu cele mai noi utilaje.

Publicitate

Școala din Vorona, județul Botoșani. FOTO Cosmin Zamfirache

Florin are 16 ani și a venit tocmai de la Vorniceni, aflat la 30 de kilometric depărtare, pentru a învăța să devină mecanic auto.

„Pentru mine înseamnă să-mi câștig pâinea. Să mă pot întreține”, spune tânărul.

Mulți absolvenți sunt angajați imediat ce termină studiile.

Academia tractoriștilor din nordul Moldovei
O altă școală de meseriași extrem de căutată se află în comuna Vlăsinești, județul Botoșani. Se numește Școala de mecanizatori agricoli „Gheorghe Burac” și este cea mai mare șansă la un viitor pentru sute de copii din mediul rural, o adevărată „academie” de tractoriști. meserie foarte căutată pe piața muncii și foarte bine plătită. Astfel, un mecanizator cu studii primește, în sezon, și aproape 2.000 de euro.

Școala a fost înființată în 2015 și a fost organizată ca o școală profesională cu trei niveluri, de la clasa a IX-a până la clasa a XI-a. Fiecare elev primește o bursă lunară de 200 de lei, dar și școlarizare gratuită pentru permis categorie B și Tr. Și aici concurența este mare, și de obicei rămân cei mai buni, dornici să învețe o meserie.

„Pentru mulţi, este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea. Cei care termină sunt buni meseriași, căutați pe piața muncii”, spune Radu Andronache, profesor îm cadrul școlii.

Și aici, partenerii școlii sunt mari fermieri cu utilaje foarte moderne. De altfel, cei mai buni absolvenți sunt angajați pe loc după terminarea studiilor.

Meseriași formați pentru branduri de lux
Pe lângă cele două școli de meseriași deja menționate, tot la țară există Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, unde sute de elevi de la sat sunt pregătiți să devină pomicultori, legumicultori, peisagiști, dar și chelneri sau bucătari.

Baza materială a liceului este una de excepție, dispunând inclusiv de un campus modern.

Și la Liceul Textil din municipiul Botoșani sunt pregătiți numeroși tineri pentru industria textilă, care caută cu disperare angajați. Mulți dintre cei mai buni absolvenți ajung să lucreze în fabrici care produc lucruri pentru branduri de lux.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajările în învățământ, deblocate: Concursurile pentru posturi vacante încep din 30 aprilie

Publicat

Publicitate

După o perioadă de blocaj instituită de „ordonanța trenuleț”, Guvernul deblochează angajările în învățământ. Începând cu 30 aprilie, școlile și alte instituții educaționale pot relua organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, informează alba24.ro.

În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului.

Angajările se fac cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025, potrivit proiectului  de OUG.

În anul școlar 2025-2026 urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.

Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, sunt ocupate:

  • 32.385 posturi, pe perioadă determinată de un an școlar
  • 30.129 posturi în regim de plata cu ora

Pentru acestea, contractele individuale de muncă încetează de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.

Publicitate

Guvernul deblochează angajările în învățământ și Titularizarea 2025

Prin ordonanța de urgență se asigură și cadrul legal clar pentru organizarea concursului de Titularizare 2025.

Se asigură ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza rezultatelor obținute de candidați la concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare, sesiunea 2025.

Pentru învățământul universitar, prin organizarea concursurilor, se vor asigura standardele minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică, potrivit actului normativ.

Concursurile pot fi organizate în:

  • unități de învățământ preuniversitar de stat
  • instituții de învățământ superior de stat
  • .unități de educație extrașcolară
  • centrele județene de resurse și asistență educațională.

Citeste mai mult

Eveniment

La volan, dar cu permis nerecunoscut de legea română. Bărbat de 43 de ani, oprit la Frontiera Rădăuți Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere nerecunoscut de statul român.

În data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut–ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 43 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către autorităţile din regiunea Transnistria, având imprimate datele și fotografia sa, document ce nu este recunoscut de statul român.
Colegii noștri au efectuat verificări specifice în urma cărora a rezultat că cetățeanul în cauză nu deține permis de conducere.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizarea cercetărilor, urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, pericol public! S-a îmbătat și a ridicat praful din Lunca cu ATV-ul

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din  Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lunca, un autovehicul (ATV) condus de un tânăr de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar ATV-ul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending