Connect with us

Eveniment

Botoșani: Salariile mici alungă psihologii din școli. Consilierea, făcută oricum pe genunchi cu un consilier la 700 de elevi

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani este o adevărată criză de psihologi școlari. Asta în condițiile în care sute de elevi au nevoie de consiliere din cauza condițiilor economice precare sau a părinților plecați în străinătate. Principalul motiv pentru care psihologii resping școlile este salariul prea mic, relatează Adevărul.

Botoșani este un județ cu o largă problematică socială, mai ales în mediul rural, dar și în cartierele sărace din  zonele urbane. În primul rând elevii din școlile de la țară sunt marcați de sărăcie sau de lipsa părinților plecați la muncă în străinătate. Sute de elevi, mai ales din mediul rural, ajung, anual, să abandoneze cursurile. Mulți pentru a munci la câmp sau pentru a pleca la muncă în străinătate în încercarea de a scăpa de sărăcie.

În județul Botoșani, cu această problematică socială aparte, psihologii școlari ar fi o adevărată mană cerească. Teoretic, aceștia există la nivelul fiecărui școli. În realitate, însă, puținii psihologi care ajung să lucreze în școli pe postul de consilieri școlari nu fac față numărului mare de elevi.

Nici măcar suplimentarea locurilor de consilieri școlari prin noua lege a educației nu pare să rezolve problema. Și asta fiindcă aproape niciun psiholog nu se prezintă la concurs.  Principala cauză o reprezintă proasta remunerație.

„Consilierul școlar are o influență deosebită”
În momentul de față, la Botoșani sunt 85 de consilieri școlari. Reprezentanții Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani spun că rolul consilierilor școlari este esențial. Și asta în condițiile în care, inclusiv normativele europene cer prezența psihologilor pentru prevenirea violenței în școli, pentru identificarea problemelor pe care le au elevii, inclusiv în familie sau grupul de prieteni.

În județul Botoșani, marcat de o plecare masivă a localnicilor în străinătate, copiii rămași în grija bunicilor sau rudelor au nevoie mai mult ca orice de consiliere psihologică. În plus, sunt elevi care abandonează școala din cauza sărăciei sau școlari care trăiesc în familii abuzive marcate de vicii.

Publicitate

„Consilierul școlar are o influență deosebită în gestionarea situațiilor dificile pentru școală. Și aici ne referim la diferite situații de violență școlară. Sunt oamenii care asigură în școli dezvoltarea abilităților de viață. Noi vorbeam de mult timp de faptul că un elev, pe lângă cunoștințele pe care trebuie să le dobândească în diferite domenii, are nevoie de consiliere și dezvoltarea abilităților de viață. Consilierul școlar face practic posibilă dezvoltarea abilităților în școală. Pe de altă parte, consilierul școlar este parte din echipa care asigură integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale.”, precizează Cătălina Lupașcu, director CJRAE Botoșani.

„Nu ajunge un an școlar”
Deși teoretic, așa cum cer și normativele europene, consilierii școlari ar trebui să se ocupe de fiecare elev în parte, să facă activități cu clase și grupuri de elevi, în realitate, numărul acestora este atât de mic încât doar un număr infim de elevi beneficiază de serviciile acestora.

Astfel, un consilier școlar se ocupă de aproape 700 de elevi. Reprezentanții CJRAE spun că situația s-a îmbunătățit, fiindcă acum patru ani, de exemplu, un consilier școlar era arondat la peste 1.300 de elevi. Iar concluzia este una simplă, unui consilier școlar nu-i ajunge nici măcar tot anul școlar pentru a se ocupa câteva minute măcar de fiecare elev.

„Este clar un deficit pe tot ceea ce înseamnă normarea consilierilor școlari. Avem un consilier școlar la 699 de elevi. Este un demers greoi ca un consilier școlar să ajungă la fiecare elev din fiecare structură. Nu-i ajunge anul școlar”, adaugă Cătălina Lupașcu.

O problemă, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar este, în unele cazuri, și mentalitatea părinților. Tocmai de aceea, acești angajați nu mai sunt numiți psihologi școlari, ci consilieri școlari.

„Din păcate, sunt multe cazuri în care părinții nu acceptă să lase copilul la un consilier școlar, chiar dacă ar avea nevoie. Nu le spunem psihologi, pentru că majoritatea părinților nu vor să audă de ideea că ducem copilul la psiholog. Acum le spunem consilieri școlari”, precizează Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct.

Salariile alungă psihologii din școli
Pe lângă faptul că este un deficit major de psihologi școlari, iar mulți părinți nici nu vor să audă de o asemenea consiliere, nici tinerii absolvenți nu sunt foarte atrași de aceste posturi din cadrul școlilor. Deși prin noua lege a învățământului au fost suplimentate 25 de posturi de consilieri școlari la nivelul județului, la titularizare s-au prezentat doar opt candidați, unul dintre principalele motive fiind salarizarea deficitară a consilierilor școlari.

Salariul unui consilier școlar debutant variază între 2.500 și 3.000 de lei pe lună.

„Salariile sunt mici. Și aceasta este o problemă care-i face pe mulți absolvenți de psihologie să-și caute job-uri mai bine plătite în privat”, spune și Cătălina Lupașcu.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Seara trecută: Incendiu într-o casă din Botoșani provocat de joaca copiilor cu un aprinzător de șemineu

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit seara trecută seară într-o locuință din municipiul Botoșani, având drept cauză joaca copiilor familiei cu un aprinzător de șemineu. Flăcările au cuprins bunurile de la mansardă, iar copiii au alertat imediat mama lor, care se afla la demisol. Îngrijorată de posibilitatea extinderii incendiului, aceasta a ieșit rapid din casă împreună cu cei trei copii și a sunat după ajutor.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns la fața locului în timp record, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță de la SAJ Botoșani. La sosire, aceștia au constatat că mansarda ardea cu flacără deschisă și degaja o cantitate mare de fum. Intervenția promptă a acestora a reușit să împiedice extinderea focului la întreaga locuință, inclusiv la acoperișul și parterul clădirii.

Echipele de intervenție au lucrat timp de aproape două ore pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Mama copiilor a primit îngrijiri medicale la fața locului, suferind un atac de panică în urma incidentului. Din fericire, niciunul dintre membri familiei nu a fost rănit grav.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente generate de jocul copiilor cu focul, recomandăm celor care îi au în grijă, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

▪ înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

Publicitate

▪ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

▪ nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri, clădiri dezafectate etc., cu mijloace care pot produce incendii;

▪ nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune.

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

▪ dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

▪ dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

▪ să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

▪ dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

▪ atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Supravegheați copiii în permanenţă!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Lasata secului sau Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

Publicat

Publicitate

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți deschide o saptamana pregatitoare pentru inceputul Postului Mare. Intre duminica aceasta si Duminica izgonirii lui Adam din rai este condensata intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc, pentru ca dupa aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei sa fie cumva rastignit pentru a fi indumnezeit.

De fapt, Duminica aceasta ne ajuta sa gandim ca toti vom muri si ca toti vom ajunge la un moment dat sa fim judecati de Dumnezeu, si avem sansa in timpul Postului Mare, prin pocainta, sa dobandim un raspuns bun la aceasta judecata.

In calendarul bisericesc, Lasata secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: Duminica Infricosatei Judecati (27 februarie) – cand se lasa sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (6 martie) – cand se lasa sec de branza.

Evanghelia Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi:

Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte pastorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.

Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.

Publicitate

Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.

Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat?

Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut.

Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mânânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat.

Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând sau însetat sau străin sau gol sau bolnav sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? El însă le va răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut.

Şi vor merge aceştia la osânda veşnică, iar drepţii la viaţa veşnică.

Citeste mai mult

Actualitate

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap! Sancțiuni pentru directorii școlilor care nu respectă regulile.

Publicat

Publicitate

Telefoanele, interzise la ore: Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor vor fi sancționați. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta, citat de Edupedu.

Regulamentul care a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025 permite folosirea mobilelor la ore, însă doar cu aprobarea profesorului.

 Ce mai este interzis

”Dacă profesorul nu dorește, eu nu pot să protejez împotriva dorinței lui, ca să-i fie mai bine.

Tot ce pot să fac este să creez un cadru legal astfel încât profesorul să poată să facă un act educațional de calitate” a spus ministrul.

„Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat, pentru că se întâmplă astfel de lucruri într-o școală, în condițiile în care legea nu permite și interzice, de fapt, aceste practici”, a adăugat Daniel David.

Publicitate

Ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli.

Telefoanele, interzise la ore. Trebuie puse în dulap

Elevilor le este interzis:

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

Sursa: alba24.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Ce meci! FC Botoșani – Universitatea Craiova 2-2: Botoșănenii egalează în minutul 90+3, prin Pavlovic

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Universitatea Craiova au terminat la egalitate, scor 2-2, într-un meci din etapa a 28-a din Superliga României. Partida a fost una plină de momente intense, iar FC Botoșani a reușit să salveze un punct în ultima secundă a jocului, când Pavlovic a marcat golul de 2-2 în prelungiri.

FC Botoșani a deschis scorul în prima repriză după ce Popescu scoate cu piciorul lovitura de cap a lui Miron, dar respinge mingea exact la Lopez, care îndeplinește o simplă formalitate de la marginea careului mic. Imediat după, craiovenii au parte de o execuție spectaculoasă a lui Safira, care a înscris cu o semi-foarfecă din apropierea porții gazdelor.

Repriza secundă a fost dominată de Craiova, care a reușit să preia conducerea printr-un gol al lui Baiaram, la capătul unei faze în care Safira a oferit o pasă decisivă. Cu toate acestea, FC Botoșani nu a cedat și a reușit să egaleze în ultima fază a meciului, Pavlovic fiind cel care a adus calmul pe stadionul din Moldova.

În urma acestui rezultat, Universitatea Craiova rămâne pe locul 3 în clasament, în timp ce FC Botoșani și-a păstrat punctele acasă într-un meci de mare luptă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending