Connect with us

Eveniment

Botoșani: Salariile mici alungă psihologii din școli. Consilierea, făcută oricum pe genunchi cu un consilier la 700 de elevi

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani este o adevărată criză de psihologi școlari. Asta în condițiile în care sute de elevi au nevoie de consiliere din cauza condițiilor economice precare sau a părinților plecați în străinătate. Principalul motiv pentru care psihologii resping școlile este salariul prea mic, relatează Adevărul.

Botoșani este un județ cu o largă problematică socială, mai ales în mediul rural, dar și în cartierele sărace din  zonele urbane. În primul rând elevii din școlile de la țară sunt marcați de sărăcie sau de lipsa părinților plecați la muncă în străinătate. Sute de elevi, mai ales din mediul rural, ajung, anual, să abandoneze cursurile. Mulți pentru a munci la câmp sau pentru a pleca la muncă în străinătate în încercarea de a scăpa de sărăcie.

În județul Botoșani, cu această problematică socială aparte, psihologii școlari ar fi o adevărată mană cerească. Teoretic, aceștia există la nivelul fiecărui școli. În realitate, însă, puținii psihologi care ajung să lucreze în școli pe postul de consilieri școlari nu fac față numărului mare de elevi.

Nici măcar suplimentarea locurilor de consilieri școlari prin noua lege a educației nu pare să rezolve problema. Și asta fiindcă aproape niciun psiholog nu se prezintă la concurs.  Principala cauză o reprezintă proasta remunerație.

„Consilierul școlar are o influență deosebită”
În momentul de față, la Botoșani sunt 85 de consilieri școlari. Reprezentanții Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani spun că rolul consilierilor școlari este esențial. Și asta în condițiile în care, inclusiv normativele europene cer prezența psihologilor pentru prevenirea violenței în școli, pentru identificarea problemelor pe care le au elevii, inclusiv în familie sau grupul de prieteni.

În județul Botoșani, marcat de o plecare masivă a localnicilor în străinătate, copiii rămași în grija bunicilor sau rudelor au nevoie mai mult ca orice de consiliere psihologică. În plus, sunt elevi care abandonează școala din cauza sărăciei sau școlari care trăiesc în familii abuzive marcate de vicii.

Publicitate

„Consilierul școlar are o influență deosebită în gestionarea situațiilor dificile pentru școală. Și aici ne referim la diferite situații de violență școlară. Sunt oamenii care asigură în școli dezvoltarea abilităților de viață. Noi vorbeam de mult timp de faptul că un elev, pe lângă cunoștințele pe care trebuie să le dobândească în diferite domenii, are nevoie de consiliere și dezvoltarea abilităților de viață. Consilierul școlar face practic posibilă dezvoltarea abilităților în școală. Pe de altă parte, consilierul școlar este parte din echipa care asigură integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale.”, precizează Cătălina Lupașcu, director CJRAE Botoșani.

„Nu ajunge un an școlar”
Deși teoretic, așa cum cer și normativele europene, consilierii școlari ar trebui să se ocupe de fiecare elev în parte, să facă activități cu clase și grupuri de elevi, în realitate, numărul acestora este atât de mic încât doar un număr infim de elevi beneficiază de serviciile acestora.

Astfel, un consilier școlar se ocupă de aproape 700 de elevi. Reprezentanții CJRAE spun că situația s-a îmbunătățit, fiindcă acum patru ani, de exemplu, un consilier școlar era arondat la peste 1.300 de elevi. Iar concluzia este una simplă, unui consilier școlar nu-i ajunge nici măcar tot anul școlar pentru a se ocupa câteva minute măcar de fiecare elev.

„Este clar un deficit pe tot ceea ce înseamnă normarea consilierilor școlari. Avem un consilier școlar la 699 de elevi. Este un demers greoi ca un consilier școlar să ajungă la fiecare elev din fiecare structură. Nu-i ajunge anul școlar”, adaugă Cătălina Lupașcu.

O problemă, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar este, în unele cazuri, și mentalitatea părinților. Tocmai de aceea, acești angajați nu mai sunt numiți psihologi școlari, ci consilieri școlari.

„Din păcate, sunt multe cazuri în care părinții nu acceptă să lase copilul la un consilier școlar, chiar dacă ar avea nevoie. Nu le spunem psihologi, pentru că majoritatea părinților nu vor să audă de ideea că ducem copilul la psiholog. Acum le spunem consilieri școlari”, precizează Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct.

Salariile alungă psihologii din școli
Pe lângă faptul că este un deficit major de psihologi școlari, iar mulți părinți nici nu vor să audă de o asemenea consiliere, nici tinerii absolvenți nu sunt foarte atrași de aceste posturi din cadrul școlilor. Deși prin noua lege a învățământului au fost suplimentate 25 de posturi de consilieri școlari la nivelul județului, la titularizare s-au prezentat doar opt candidați, unul dintre principalele motive fiind salarizarea deficitară a consilierilor școlari.

Salariul unui consilier școlar debutant variază între 2.500 și 3.000 de lei pe lună.

„Salariile sunt mici. Și aceasta este o problemă care-i face pe mulți absolvenți de psihologie să-și caute job-uri mai bine plătite în privat”, spune și Cătălina Lupașcu.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending