Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Rușinos! Cea mai bună pepinieră de canotori nu are bază nautică, iar singura sală specială pentru lupte se demolează

Publicat

Publicitate

Statului român pare să nu-i pese de performanța în sport. Mai mult decât atât își bate joc de sportivi și antrenori. Cea mai prolifică pepinieră de canotaj de performanță nu are nici măcar o bază nautică, singura sală de lupte va fi demolată, iar echipamente nu au mai primit de patru ani, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este o adevărată pepinieră de sportivi de elită la nivel mondial, cel puțin la atletică grea. Județul nord-moldav a dat României canotori, luptători de greco-romane și halterofile de elită. În fiecare an, campionatele naționale de lupte, haltere sau canotaj sunt dominate de sportivi botoșăneni. Mulți dintre aceștia ajung să participe, cu rezultate excepționale la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale sau chiar la Olimpiadă. Anul acesta, la Olimpiada de la Paris, participă nu mai puțin de 11 sportivi botoșăneni în lotul României.

Printre aceștia și Simona Radiș, medaliată cu aur și la Olimpiada de la Tokyo, de acum patru, multiplă campioană europană și mondială la canotaj, luptătorul Alin Alexuc, aflat la a patra participare la o Olimpiadă dar și halterofila Loredana Toma, deasemenea multiplă campioană europeană și mondială. În special canotajul este punctul forte al Botoșaniului, fiind considerată una dintre cele mai bune pepiniere de sportivi de performanță din România, pe această ramură sportivă. Despre botoșăneni, având în vedere rezultatele, se poate spune că sunt printre cei mai buni canotori din lume, în momentul de față. Cu toate acestea statul român nu pare foarte interesat de potențialul uriaș al județul nord-moldav în materie de sport. În canotajul botoșănean nu s-a investit mai nimic iar sportivii sunt lăsați să bată și câte 400 de kilometri numai pentru a se antrena, iar echipamente nu au primit de patru ani.

Botoșaniul, patria reginelor canotajului mondial

Județul Botoșani este un tărâm al apelor. Este al doilea județ din România ca luciu de apă, cu două râuri mari și peste 140 de iazuri, plus mari lacuri de acumulare. Poate și de aceea, botoșănenii de la sat, au canotajul în sânge. Parcă sunt făcuți pentru acest sport. De la Botoșani s-au ridicat adevărate legende ale canotajului mondial. Una dintre acestea este Georgeta Damian Andrunache. Născută la 1976, în satul Dracșani, județul Botoșani, pe malurile unuia dintre cele mai mari iazuri din Moldova, Georgeta Damian Andrunache a dominat campionatele naționale și mondiale de juniori, pentru ca mai apoi,în echipajul de 8+1 al României să câștige trei campionate mondiale de canotaj, la rând și în 2002, aurul la Jocurile Olimpice de la Sydney, în Australia, relatează ADEVĂRUL.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar FOTO AEP
Simona Radiș și Ancuța Bodnar FOTO AEP

Împreună cu Viorica Susanu a câștiga proba de două rame la Mondialele din 2001 și 2002 dar și medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. La Atena a câștigat încă o medalie de aur cu echipajul de 8+1. Tot botoșăneancă este și Iulia Bobeică( Bulie), din comuna Gorbănești. Iulia Bobeică, născută în 1967, a reușit să fie de trei ori campioană mondială și să obțină o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. De altfel, în fiecare an,canotorii botoșăneni legitimați fie la Clubul Sportiv Botoșani, fie la cluburile mari din țară reușesc performanțe deosebite. Ultimul mare star al canotajului românesc, de origine botoșăneană, este Simona Radiș, din comuna Avrămeni. Simona are 25 de ani și concurează în echipajul de dublu, alături de suceveanca Ancuța Bodnar, reușind performanțe incredibile. Are în palmares trei titluri mondiale la seniori, șapte titluri europene și o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020.

La dublu, la Paris a luat medalia de argint. Simona Radiș a fost descoperită și selecționată de antrenorii Clubului Sportiv Botoșani dar practică canotajul la clubul Steaua București. La rândul său, canotorul Mugurel Semnciuc, în vârstă de 26 de ani a reușit să obțină medalia de argint la mondiale dar și o medalie de argint la Olimpiada de la Tokyo. Lista poate continua cu numeroși alți sportivi de elită descoperiți și formați în județul Botoșani, de o echipă dedicată de antrenori de la Clubul Sportiv Botoșani, din care face parte și celebra Iulia Bobeică. ”Mulți antrenori din țară vin și fac selecție la Botoșani pentru canotaj. Este o pepinieră extraordinară recunoscută la nivel național, cu rezultate de excepție”, spune și Andrei Amos, directorul adjunct al Clubului Sportiv Botoșani, o adevărată ”fabrică” de campioni, mai scrie ADEVĂRUL.

Publicitate

 

Antrenamente la 400 de kilometri distanță

În ciuda potențialului uriaș al zonei în materie de perfomanță în sport, statul român nu a investit mai nimic în canotajul botoșănean. Greul performanțelor îl duc antrenorii și sportivii. În mod paradoxal în acest județ, cu o suprafață uriașă de luciu de apă și cu sate pline de copii parcă făcuți pentru canotaj, nu există nicio bază nautică pentru antrenamentele sportivilor. În cel mai fericit caz, copilul descoperit, selecționat, de antrenorii botoșăneni, așa cum s-a întâmplat în cazul Simonei Radiș, ajunge la un club mare din București. Ceilalți, cu iazuri uriașe, la doi pași, sunt nevoiți să bată 400 de kilometri, până la Snagov, pentru a se putea antrena pe apă.

Campionat național la ergometru, la Botoșani FOTO stiri.botosani.ro
Campionat național la ergometru, la Botoșani FOTO stiri.botosani.ro

Iarna fac antrenamente fizice în sală dar și la ergometru, un aparat special care imită ramatul din barcă. ”Dacă am avea o bază nautică la Botoșani, altfel s-ar pune problema. Am putea selecționa un număr mai mare de sportivi. Ei fiind aproape de casă am avea o altă posibilitate de cazare și de masă, dar și școlarizarea. Aproape de părinți, altfel s-ar desfășura lucrurile. Așa ei se pregătesc la Snagov, costurile fiind substanțiale. La o zi de cazare și o zi de masă la 25 de lei cazare și 50 de lei masa, înmulțit cu 30 de zile, la 10-12 sportivi, faceți un calcul. Costurile sunt destul de mari”, spune Andrei Amos. A existat cu ani în urmă inițiativa construirii unei baze nautice, pe Sitna, în localitatea Cătămărăști, dar proiectul a căzut în mod inexplicabil.

Publicitate

Singura sală de lupte din România, ajunge istorie

Situația canotajului la Botoșani, nu este singulară. Tot în județul nord-moldav există o bună pepinieră de lupte greco-romane. Luptătorul Alin Alexuc, un sportiv descoperit și crescut de Clubul Sportiv Botoșani, participă la Jocurile Olimpice de la Paris, fiind a patra participare a sportivului la o olimpiadă. Alexuc este campion european dar are și o medalie de bronz la campionatele mondiale. A fost singurul luptător român calificat la Jocurile Olimpice din 2012 dar și la cele din 2016. Pe lângă Alin Alexuc, care este vârful de lance, mai sunt și alți luptători botoșăneni care au rezultate deosebite mai ales la nivel național.  La nivel de juniori, Liceul cu Program Sportiv din Botoșani s-a clasat, anul trecut, pe primul loc, la nivel național, la lupte greco-romane. Botoșaniul de altfel se mândrea cu singura sală specială pentru lupte, din România, scrie ADEVĂRUL.

De mai bine de 15 ani, sala de lupte a rămas închisă, în paragină și cel mai probabil urmează să fie demolată odată cu reabilitarea Stadionului Municipal. Clubul Sportiv are o sală mică, improprie pentru marea performanță. „Sala de lupte nu mai este a noastră, este a Primăriei. Stadionul, acolo unde se află, se va demola, pentru a face loc altuia nou, deci vă dați seama care va fi soarta ei. Aceea sală a fost construită special pentru lupte, singura sală, din țară, construită special pentru lupte.”, spune Andrei Amos. Sala avea o suprafață specială pentru practicarea luptelor, avea dimensiuni acceptabile, chiar tribune și suficient loc pentru aparatele de forță. Marele luptător român, Ștefan Rusu a spus despre soarta sălii de la Botoșani, „păcat de această sală pentru că aici într-adevăr s-ar putea naște campioni”.  „Se putea face un centru olimpic pentru lupte aici”, adaugă și Andrei Amos.

„Fără infrastructură nu poți să ai campioni”

Andrei Amos, după mai bine de trei decenii de experiență în sportul botoșănean spune că fără infrastructură sportivă adecvată nu are rost să ne mai amăgim că putem crește campioni. Sau cu alte cuvinte să existe un efort la nesfârșit doar al sportivilor și al antrenorilor. „Este cea mai importantă. Fără infrastructură nu poți face performanță, să ai campioni. Pornești de la copii, de la selecție și trebuie să-i duci la un anumit nivel de participare, la campionate europene, campionate mondiale. Dacă nu au unde să desfășori antrenamentele în condițiile corespunzătoare nu poți să ajungi la nivelul ăla de performanță”, precizează Amos.

Directorul adjunct al Clubului Sportiv mărturisește printre altele că sportivii nu au mai primit echipamente de patru ani. Iar cele utilizate pentru competițiile de anvergură sunt foarte costisitoare. Numai un combinezon special costă peste 300 de lei, iar încălțămintea specifică ajunge și la 700 de lei. În plus, sportivii mai au nevoie de alimentație specifică dar și baze de recuperare după competiții.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: „Omul anului” 2024: Ionela Tudose-Ivan, cofondator al Asociației „Happy” Botoșani. Propunerea Televiziunii Române

Publicat

Publicitate

Ionela Tudose-Ivan – „Casa de protocol a oamenilor străzii” | VIDEO

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână, scrie tvr.ro.

Al doilea reportaj al ediţiei o portretizează pe Ionela Tudose-Ivan. Într-o poveste reală, desprinsă parcă din film, tânăra jurnalistă mărturisește că dragostea pentru semeni a depășit limitele pe care credea că și le atinsese.

Nu a mai putut doar să transmită știri și să facă reportaje despre oamenii în suferință și a trecut la o implicare directă. Unde a ajuns? La descoperirea uneia dintre fostele case de protocol ale lui Ceaușescu și transformare ei  în „Casa de protocol a oamenilor străzii”.

 

Povestea Ionelei a început în urmă cu câțiva ani, în vremea când realiza materiale jurnalistice, iar suferința oamenilor pe care îi întâlnea a determinat-o să înființeze o asociație non-guvernamentală pentru a-i ajuta. S-a dăruit proiectelor care ajutau oamenii fără ajutor și fără acoperiș deasupra capului, care, nu de puține ori se îmbolnăveau și mureau de frig în iernile aspre. Cu durere în glas, Ionela mărturisea într-unul dintre primele interviuri: „Cel mai dureros eveniment a fost când un bătrân pe care l-am hrănit într-o noapte a murit înghețat a doua zi. Nu voi uita niciodată acel moment când m-am simțit complet neputincioasă și m-am întrebat dacă am fi putut face mai mult în acea noapte. Astfel, ideea de a crea un adăpost a apărut ca o necesitate, o urgență și o soluție de salvare a vieții pentru cei forțați să trăiască pe stradă”.

 

Publicitate

Așa s-a născut proiectul său de suflet: Casa Nicolae – o inițiativă caritabilă, ce oferă un adăpost pentru cei care nu au unde să locuiască sau care nu au familii care să-i poată ajuta. Construcția, însă, nu este una obișnuită, ci are o poveste parcă desprinsă și ea din filme. Aflată la 50 km de Botoșani, în Rădeni, a fost cândva una dintre casele protocolare a lui Nicolae Ceaușescu. Atunci când a descoperit-o Ioana, casa se afla în paragină, însă, cu sprijinul prietenilor, dar și susținuți de Asociația „Salvează o Inimă” și a lui Vlad Plăcintă, acum Casa Nicolae este căminul a peste 90 de suflete, majoritatea cu probleme medicale grave, însă bine îngrijiți de Asociația H.A.P.P.Y și de Asociația „Salvează o Inimă”. Aici toți rezidenții primesc nu doar o casă și o masă caldă, ci și îngrijiri medicale. De la bătrâni neajutorați, la mame cu bebeluși care nu-și permit o locuință și un trai simplu, toți cei care locuiesc în Casa Nicolae sunt, de fapt, o mare familie, ajutându-se reciproc.

 

Ionela Tudose-Ivan este propunerea Televiziunii Române pentru titlul de „Omul anului” de vineri, 4 octombrie. O cunoaştem de la ora 18.15, în episodul doi al noului sezon al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Casa de protocol a oamenilor străzii” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.

Publicitate

Emoţionanta ei poveste este discutată, în studio, de moderatorii Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: Mădălina Marcu – inițiatoarea fundraising-ului în România, consilier de filantropie, omul care îi sfătuiește pe toți cei care au resurse de donat să facă bine cu înțelepciune – și Doru Todoruț – artist complex care ne-a fermecat cu muzica sa, un romantic incurabil, care se dedică şi cauzelor nobile, devenind de curând unul dintre ambasadorii HOSPICE – Casa Speranței.

(w882)

Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind alături de noi rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!

***

După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.

 

Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.

Citeste mai mult

Eveniment

Marius Budăi: „Botoșănenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul, după ce schimbarea promisă de Iftime se dovedește a fi o mare țeapă”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, l-a pus la punct pe președintele ales al CJ Botoșani, Valeriu Iftime, după ce acesta a dat vina pe PSD invocând un sondaj de opinie în care 79% dintre botoșăneni spun că județul se îndreaptă într-o direcție greșită. Social-democratul a arătat că, de fapt, întrebarea din sondaj e despre viitor și că oamenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul după ce au realizat că „marea schimbare” promisă de Iftime este de fapt „o mare țeapă”.

 

„Oamenii văd că nu este deloc un „om nou”, iar MAREA SCHIMBARE este de fapt o MARE ȚEAPĂ.

Oamenii au văzut că reperul său în politică este un politician cu plagiat și cu pensie specială cumulată cu salariul. Au văzut că îi cântă ode șefului de partid, la fel cum îi cântau politicienii comuniști lui Ceaușescu și au văzut că a susținut „Legea Iohannis” făcută exclusiv pentru „tătucul de partid”.

⁠Au văzut că s-a îmbogățit din contracte cu statul, în principal de la administrațiile PNL. Și au văzut că nu s-a angajat că nu va da niciun leu de la Consiliul Județean pentru firmele sale, luând-o deja pe urmele vechilor baroni locali.

Oamenii văd că are multe contracte cu primăriile din județul Botoșani și se gândesc că de acum banii județului se vor împărți după mărimea contractelor cu firmele sale.

Publicitate

Botoșănenii au văzut că nu a venit cu nicio soluție la problema apei când a fost invitat la Consiliul Județean să își pună în practică promisiunile din campanie.

⁠Deci da, oamenii încep să regrete votul pe care i l-au dat domnului Iftime și sunt îngrijorați că Botoșaniul se îndreaptă într-o direcție greșită!

Este despre dumneavoastră, domnule Iftime.”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Educația în siguranță, salvează o viață!”. Elevii de la Liceului „Demostene Botez” Trușești au aflat de la polițiști cum să se ferească de pericole

Publicat

Publicitate

„Educația în siguranță, salvează o viață!ʺ, a fost activitatea realizată în preajma Zilei Educației, de către reprezentanții Poliției Comunei Trușești, agent principal de poliție Lucian Coșman și agent de poliție Dorneanu Alexandru, cu elevii Liceului „Demostene Botez„ Trușești.

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității a avut în vedere prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței! Au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Victoria obţinută prin violenţă este echivalentul unei înfrângeri!Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate delincvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate si în perioada următoare.

„Mulțumim reprezentanților Poliției Trușești pentru că sunt de fiecare dată, alături de copii, cadre didactice și părinți!”, a transmis profesoara Cătălina Gania de la Liceul „Demostene Botez” din Trușești.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Dosar penal pentru un bărbat din Ștefănești pentru „pescuit cu japca”

Publicat

Publicitate

În perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei din cadrul  Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț și Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au acționat pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale,  în domeniul piscicol.

 

Activitățile au avut loc în zona lacului de acumulare Stânca-Costești și s-au desfășurat  în baza planului de acțiune CLEAN WATERS 2024, fiind folosite două ambarcațiuni aparținând poliției transporturi și poliției de frontieră.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 50 de persoane, verificate 6 autovehicule și 6 agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.000 de lei

 

Publicitate

Totodată, au fost constatate doua infracțiuni.

 

 

Publicitate

Exemplu:

La data de 1 octombrie 2024, pe malul lacului de acumulare Stânca Costești a fost depistat în flagrant delict un bărbat, de 53 de ani, din orașul Ștefănești, în timp ce desfășura activități de pescuit cu unelte ilegale.

 

A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de pescuit cu japca prin greblare și harpoane, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending