Connect with us

Eveniment

Botoșani: Reținut de polițiști pentru că a sustras un portofel

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de rținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 55 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de  furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 februarie a.c., în jurul orei 19:00, în timp ce se afla în incinta unui local public, profitând de neatenția victimei, i-a sustras acesteia portofelul în care se afla peste 1.000 de lei.

 

Persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată în scurt timp de  către polițiștii, iar prejudiciul a fost restituit persoanei vătămate.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Muncitor din Republica Moldova, depistat de polițiștii de imigrări că lucra ilegal la o firmă din Botoșani. A primit interdicție pentru șase luni

Publicat

Publicitate

În această săptămână a.c., polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au desfășurat o acțiune pe raza de competență, având ca scop prevenirea și combaterea șederii ilegale a străinilor și a muncii nedeclarate.

În cadrul verificărilor, a fost controlată o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor. Au fost legitimate cinci persoane, dintre care patru cetățeni români și un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 26 de ani.

În urma verificărilor efectuate, echipa de control a constatat că cetățeanul moldovean desfășura activități lucrative fără a deține forme legale de angajare. Ca urmare, societatea comercială a fost sancționată contravențional, iar pe numele cetățeanului străin a fost emisă o decizie de returnare, cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

De asemenea, față de acesta a fost dispusă măsura interzicerii intrării în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste mai mult

Eveniment

Prețurile la cafea, ciocolată și aur au atins maxime istorice

Publicat

Publicitate

Bucuria de a oferi un cadou precum ciocolată, cafea de calitate sau bijuterii primează în fața prețurilor ridicate, însă, având în vedere scumpirile înregistrate în ultima perioadă, se poate ajunge la concluzia că anul acesta avem de-a face cu cel mai scump Valentine’s Day din istorie, relevă o analiză realizată de Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

‘Cu toate acestea, merită să ne aâmintim că o mare problemă în cazul tuturor mărfurilor este faptul că, în ciuda prețurilor ridicate, sume mai mari nu ajung direct la fermieri sau la angajații implicați în extracție. Până când acest lucru nu se va schimba, nu va exista niciun pretext pentru ca producția să crească în viitor, pentru a produce o normalizare a prețurilor’, spune acesta.

Potrivit sursei citate, anul trecut, producătorii s-au confruntat cu prețuri ridicate pentru boabele de cacao care au produs ecou în cel al ciocolatei de la raft. Producători precum Hershey, Mondelez, Mars sau Ferrero au redus dimensiunea tabletelor de ciocolată sau au redus procentul de cacao din produsele finite, pentru a evita majorările de preț.

Cu toate acestea, disponibilitatea boabelor de cacao pe piață este în continuare dramatică, spune analistul financiar. Stocurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar Coasta de Fildeș și Ghana au perspective reduse de producție în sezonul actual. Bolile copacilor, condițiile meteorologice și reglementările fac ca boabele de cacao să fie din ce în ce mai scumpe.

Prețurile nu numai că au depășit nivelul de 10.000 de dolari pe tonă, dar fost înregistrate momente când tarifele au fost chiar peste nivelul de 12.000 de dolari pe tonă – adică de două ori mai mult decât cel de Valentine’s Day de anul trecut, arată Radu Puiu.

‘Asta nu înseamnă, însă, că o tabletă de ciocolată trebuie să coste dublu față de anul trecut. Într-adevăr, cantitatea de cacao din produse este în scădere, însă prețul depinde și de alte materii prime, cum ar fi laptele praf sau zahărul, dar și de costurile serviciilor. Chiar și în aceste condiții, ciocolata nu numai că este mult mai scumpă în acest moment, dar probabil va deveni o delicatesă, având în vedere că producătorii nu mai au de ales și vor transfera costurile către consumatori’, conform analizei.

Publicitate

Prețurile cafelei Arabica au ajuns la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimii 50 de ani. Concret, cafeaua a ajuns să coste 400 de cenți pe kilogram – adică de 4 ori mai mult decât în 2020. În urmă cu 5 ani, cafeaua era atât de ieftină, încât costurile de producție depășeau adesea prețul pieței, ceea ce i-a forțat pe fermieri să își abandoneze plantațiile, în special în America Centrală, și să treacă la producția de porumb, soia sau coca, populară în această regiune.

La acea vreme s-a creat situația în care, în condițiile creșterii cererii, perspectivele de producție deveniseră foarte limitate. Consumul de cafea era în creștere, atât în Europa sau America de Nord, cât și în Asia. Cu toate acestea, fermierii de cafea care au supraviețuit problemei prețurilor scăzute de acum 5 ani nu au fost scutiți de condițiile meteorologice. Fenomenele meteorologice La Nina și El Nino au afectat semnificativ, la început, producția de Robusta în Vietnam, iar apoi au condus la secete prelungite în Brazilia, mai arată analistul XTB România.

‘Deși inițial se aștepta ca sezonul 2024/2025 să conducă la o revigorare și o redresare a producției, realitatea s-a dovedit a fi complet diferită. Ploile abundente din Vietnam și Indonezia provoacă boli și îngreunează recoltele, în timp ce lipsa precipitațiilor în Brazilia limitează semnificativ perspectivele recoltei și calitatea cafelei. Merită subliniat faptul că Brazilia este cel mai mare producător de Arabica din lume, în timp ce în cazul Robusta, liderul este Vietnamul. Desigur, nu este vorba doar de factori meteorologici. Președintele SUA a anunțat, la un moment dat, că va impune Columbiei tarife vamale de 25%. Columbia este al doilea cel mai mare producător de Arabica din lume și, adesea, considerat un producător de o calitate mult superioară, motiv pentru care este unul dintre principalii furnizori de cafea pentru SUA’, se arată în analiză.

Pe lângă ciocolată sau o invitație la cafea, unele dintre cele mai populare cadouri de Valentine’s Day sunt bijuteriile, în special cele din aur, cererea pentru acest metal prețios crescând notabil în ultimele luni.

Anul trecut, în aceeași perioadă, aurul costa puțin peste 2.000 de dolari uncia. În prezent, prețurile depășesc 2.900 de dolari, ceea ce reprezintă un preț record. Deși cererea de bijuterii a fost slabă în ultimele trimestre din cauza unei scăderi a interesului în China, în cazul altor piețe precum India, Europa sau SUA, observăm o cerere în continuă creștere. Mai mult, cererea mai mare de aur sub formă de monede sau lingouri este raportată de investitorii care se tem de incertitudinea din viitor.

În plus față de cererea pentru investiții, interesul din partea băncilor centrale este foarte solid. În 2024, băncile centrale au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, ceea ce înseamnă că au contribuit la aproape 25% din întreaga cerere globală de aur.

‘Merită menționat faptul că liderul de necontestat în achizițiile de aur a fost Banca Națională a Poloniei, care a cumpărat aproximativ 90 de tone de aur. Printre băncile centrale cele mai active se numără cele din Turcia, India și China. Totuși, investitorii mari se abțin de la achiziții importante, așteptând stabilizarea prețurilor. Se va întâmpla acest lucru, totuși? Creșterea prețului aurului este determinată de incertitudinea geopolitică, care este, de asemenea, influențată de deciziile lui Donald Trump’, punctează Radu Puiu.

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport.

Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Controale derulate de Protecția Consumatorilor în toată țara în legătură cu furnizarea energiei termice. Amenzile date de ANPC

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează controale în toată țara, în legătură cu furnizarea nergiei termice. Zeci de operatori au fost verificați și au fost constatate abateri, scrie alba24.ro.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început la 11 februarie 2025 o serie de acțiuni de verificare la nivel național privind furnizarea energiei termice, ca parte a unui control tematic. Acțiunile sunt coordonate de președintele ANPC, Cristian Victor Popescu Piedone și vizează toți operatorii economici din toate județele și sectoarele Municipiului București.

Până acum, au fost verificați 79 de operatori, dintre care 61 au avut abateri, iar 30 de operatori au fost solicitați să remedieze deficiențele”, a anunțat ANPC, potrivit Mediafax.

Amenzile date de ANPC

Au fost aplicate 60 de amenzi contravenționale, în valoare de 890.000 lei și 17 avertismente.

„De asemenea, au fost efectuate verificări ale contractelor și serviciilor, iar principalele nereguli identificate includ neasigurarea temperaturii minime prevăzute în legislație și contracte, probleme la sistemele de distribuție a agentului termic, precum și lipsa notificărilor privind modificarea tarifelor”, mai precizează sursa citată.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi beți pe toate drumurile. Un bărbat de 57 de ani a fost depistat cu o alcoolemie de 1,03 mg/l conducând prin municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au identificat pe Aleea Constantin Gane, din municipiul Botoșani, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat, de 57 de ani, din municipiul Botoșani.    

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge,  în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending