Connect with us

Eveniment

BOTOȘANI: Polițiștii de siguranță școlară dau startul campaniei „Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”

Publicat

Publicitate

În această vară și în întregul an școlar viitor, polițiștii Biroului Siguranță Școlară vor implementa Campania Națională ”𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭𝐞” inițiată de Direcția Siguranța Școlară  și Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Asociația „Copiii au talent”.

 

Campania are drept scop protejarea copiilor împotriva abuzurilor, traficului de persoane și exploatării și promovarea drepturilor fundamentale ale fiecărui copil.

 

Prin activitățile campaniei, polițiștii urmăresc dezvoltarea bagajului informațional al elevilor, raportat la drepturile și obligațiile pe care le au în funcție de vârstă, noțiunile necesare identificării formelor de abuz, conștientizarea acestora cu privire la riscurile și implicațiile victimizării prin trafic de minori și pornografie infantilă.

 

Publicitate

Părinții și cadrele didactice vor constitui de asemenea categorii de public țintă în cadrul campaniei, dorindu-se ca tot mai mulți oameni să recunoască și să înțeleagă pericolele reale ale neglijării, abuzului, traficului de minori ori exercitării oricăror forme de violență asupra minorilor.

 

Informații de background

 

  • Accesând site-ul ro, populația generală poate afla informații și recomandări despre instituțiile responsabile de crearea unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, campanii și proiecte aflate în derulare, informații despre legislație și proceduri incidente siguranței școlare, lecții de informare și prevenire în domeniu, link-uri utile și altele.

 

  • În acest an școlar, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat în unitățile de învățământ din județ peste 720 de activități preventive, în principal în scopul combaterii actelor de violență și a consumului de substanțe interzise, în rândul populației de vârstă școlară.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Moarte violentă pe șosea! O femeie a murit într-un accident între un autoturism și o autobasculantă, în Suceava

Publicat

Publicitate

O femeie a murit, luni, într-un accident produs în localitatea Doroteia, în care a fost implicată o autobasculantă și un autoturism, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.

În urma coliziunii dintre cele două vehicule, conducătoarea autoturismului a rămas încarcerată, fiind extrasă din mașină în stare de inconștiență de către pompierii militari.

Aceasta a fost preluată de echipajele medicale și paramedicale aflate la fața locului, dar cadrele medicale au constatat decesul victimei.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, a mai transmis sursa citată. AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

RAR publică un ghid actualizat despre consumul de carburant și emisiile de CO2 pentru autoturismele înmatriculate în România

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) sprijină cumpărătorii de autoturisme prin publicarea „Ghidului privind consumul de carburant și emisiile de CO2”. Potrivit reprezentanților instituției, documentul oferă informații actualizate despre vehiculele de tip omologat, înmatriculate în România, care respectă normele de poluare aflate în vigoare, scrie alba24.ro.

Sunt prezentate valorile de consum de combustibil şi emisiile de CO2 în parcurs combinat, conform ciclului WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) – date foarte apropiate de cele din parcursul real al autoturismelor.

  • DOCUMENT: Ghidul poate fi consultat AICI

Ghidul privind consumul de carburant şi emisiile de CO2 prezintă informații tehnice despre fiecare marcă și versiune de autoturism în parte, în funcție de cod motor, putere, cilindree și multe altele.

 

Pentru vehiculele electrice (cu propulsie bazată exclusiv pe un motor electric sau mai multe de acelaşi gen), având în vedere natura propulsiei, nu se pot oferi valori de CO2, însă se măsoară consumul de energie (Wh) necesar deplasării per unitatea de distanţă (km) şi autonomia de deplasare a acestuia.

Drept urmare, potrivit RAR, aceste vehicule fac obiectul unui tabel separat în Ghid, nefiind posibilă compararea nici cu vehiculele echipate exclusiv cu motoare cu ardere internă şi nici cu cele hibrid (motor termic + motor electric, cu sau fără încărcare externă).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Prut: Un pescar de 65 de ani s-a înecat, în apropierea localității Mitoc, sub privirile neputincioase ale celor din jur

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, în apropierea localității Mitoc. Acesta a intrat să înoate și nu a mai reușit să ajungă la mal. Alerta a fost dată de un alt bărbat aflat la pescuit în zonă.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o barcă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și echipajul de Terapie Intensiva Mobilă SMURD. După aproximativ o oră de căutări, bărbatul a fost găsit în apă, la aproximativ opt metri de mal. Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, acestea nu au dat rezultat, fiind nevoiți să declare decesul bărbatului.

Informare preventivă

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XVII-a, a ajuns la final

Publicat

Publicitate

Renumitul festival organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, o dată la doi ani, cinstește memoria celui mai cunoscut și reprezentativ coregraf al județului Botoșani. Vasile Andriescu a fost o personalitate culturală cu o activitate de peste 30 de ani la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Cetățean de onoare al comunei Dimăcheni, a lăsat în urmă culegerea „Jocuri populare din județul Botoșani”, apărută în anul 1980, un reper extrem de valoros pentru cei interesați de jocul tradițional.

Un moment special al acestei ediții a fost reprezentat de lansarea cărții „Jocuri populare din județul Botoșani” ediția a II-a, revizuită și adăugită, dedicat regretatului coregraf Vasile Andriescu. Culegerea a fost realizată după îndelungi cercetări de teren a jocurilor populare din zona Botoșaniului în perioada în care a fost angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Publicarea unei ediții revizuite și adăugite a unei lucrări de asemenea anvergură devine, nu doar un instrument educațional excepțional pentru actuala și viitoarea generație de coregrafi și dansatori de dans popular, ci și un angajament pentru pastrarea patrimoniului cultural. Am avut alături de noi, pentru această lansare de carte, personalități importante, în primul rând, doamna Silvia Andriescu, soția regretatului Vasile Andriescu, care ne-a împărtășit cu lacrimi în ochi că soțul dumneaei a iubit cu desăvârșire jocul popular și că era un om modest, care nu voia laude, iar singura lui dorință a fost ca aceste culegeri pe care le-a realizat, să nu fie uitate într-o bibliotecă ci să ajute generațiile de dansatori și coregrafi ducând mai departe jocul nealterat de timp. De asemenea, am avut plăcerea de a avea alături și omul care a făcut posibilă cartografierea computerizată a dansurilor, Ștefan-Gheorghe Neagu, care și-a dedicat zile întregi pentru rescrierea notării grafice a mișcării, dar și pe ucenicul lui Vasile Andriescu, omul care a putut fi părtaș la maestria regretatului coregraf, Costinel Leonte, care și-a dedicat toată viața dansului popular din pasiune, fost coregraf la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Ediția a XVII-a a festivalului organizat în zilele de 5 și 6 iulie 2025 pe Pietonalul Unirii din Botoșani, a reunit peste 600 de participanți din Botoșani, dar și din diferite zone ale țării: Maramureș, Olt, Suceava, Piatra Neamț, Tulcea, Iași și Republica Moldova. Timp de două zile, botoșănenii au avut ocazia de a se delecta cu diversitatea momentelor artistice pregătite de cele 20 de ansambluri prezente la această manifestare.

Invitații de anul acesta au fost:

SÂMBĂTĂ, 05.07.2025:

  1. Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava;
  2. Ansamblul Folcloric „Mărgineanca” Botoșani;
  3. Ansamblul de Dansuri Populare „Mărunțica” Republica Moldova – Drochia, Chetrosu;
  4. Ansamblul Folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” Botoșani – Dumeni, George Enescu;
  5. Ansamblul Folcloric „Junii Suharăului” Botoșani – Suharău;
  6. Ansamblul Folcloric „Datina Străbună” Botoșani;
  7. Grupul „Coconii din Breb” Maramureș;
  8. Ansamblul Folcloric „Ciobănașul” Botoșani – Copălău;
  9. Ansamblul Folcloric „Flori de Busuioc” Botoșani – Trușești;
  10. Ansamblul Folcloric „Codrulețul” Botoșani – Vorona.

DUMINICĂ, 06.07.2025

Publicitate
  1. Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” Iași;
  2. Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte” – Neamț;
  3. Grupul „Coconii din Breb” Maramureș;
  4. Ansamblul Folcloric „Dor Bucovinean” Botoșana – Suceava;
  5. Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” Botoșani – Corni;
  6. Ansamblul Folcloric „Danubius” Tulcea;
  7. Ansamblul Folcloric „Plai Bucovinean” Doina Candrenilor;
  8. Ansamblul Folcloric „Grâușorul” Hănești – Botoșani;
  9. Ansamblul Folcloric „Balada Nouă” Botoșani;
  10. Ansamblul Folcloric „Hora Florilor” Olt – Osica de Jos.

Ediția aceasta am avut onoarea de a avea alături două ansambluri profesioniste: Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” Iași și Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, care ne-au demonstrat că orele petrecute în sălile de repetiții aduc roade bogate. Cu o activitate prodigioasă, tehnică impecabilă și o sincronizare perfectă a coregrafiilor pe muzica live, au reușit să creeze momente reper pentru toți participanții acestui eveniment.

Fiecare ansamblu participant a adus o parte din sufletul și tradițiile locului de proveniență. Un loc aparte în inima publicului l-au ocupat, ca de fiecare dată, micii călușari din Osica de Jos, Olt, care au impresionat prin dinamismul, complexitatea și încărcătura simbolică a jocului lor. Performanța lor plină de forță și precizie a fost o mărturie vie a bogăției obiceiurilor românești, păstrate cu sfințenie din generație în generație.

Ediția a XVII-a a Festivalului Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu” a confirmat încă o dată importanța acestor tipuri de manifestări, un eveniment dedicat celor pasionați cu adevărat de dansul popular autentic. Acest festival a fost, este și va rămâne o referință în domeniul jocului popular al culturii tradiționale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending