Connect with us

Eveniment

Botoșani: Peste 50 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 13 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 140 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 460 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 200.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 35 de permise de conducere și 20 de certificate de înmatriculare

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Profesorii vor putea preda și alte materii. Ce se întâmplă cu norma didactică. Planuri și noutăți din lege

Publicat

Publicitate

Profesorii vor putea preda și alte materii, după modelul din vest. Este vorba despre discipline din aceeași arie curriculară, a spus recent ministrul Daniel David, scrie alba24.ro.

Acesta s-a referit la situații în care, de exemplu, un profesor de Fizică ar putea preda și ore de Chimie, în școală.

„Vom deschide spre disciplinele din aceeași arie curriculară. (…) te uiți la sistemul vestic. Și în Statele Unite și în Finlanda, în țările nordice, ai arii curriculare largi. Numai la noi e hiperspecializare, exact pe discipline.

Eu cred că, în situații bine controlate, un profesor de Fizică ar putea să facă și câteva ore dintr-o disciplină din aceeași arie curriculară. Mai ales că deja unele universități au început cu dublele specializări știind această logică: dacă știi Fizică, faci și Chimie; faci Chimie, ai și ore de Fizică. Vom asigura această facilitate ca să evităm fragmentarea”, a declarat David, citat de edupedu.ro.

 

Norma didactică

Potrivit sursei citate, pentru profesorii din sistemul preuniversitar, norma didactică crește în perioada 2025–2026 / 2029–2030 inclusiv.

Publicitate

În medie, pe săptămână norma de predare va fi de:

  • 20 de ore pentru profesorii de gimnaziu, liceu, profesional și postliceal
  • 18 ore pentru profesorii din educația timpurie
  • două ore suplimentare de pregătire remedială cu elevii, pentru învățătorii și profesorii pentru învățământ primar.

Norma didactică. Prevederi din Legea 141/2025

„ (…) începând cu anul școlar 2025-2026 și până la începutul anului școlar 2029-2030, norma didactică de predare-învățare evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/preșcolarilor și a elevilor în clasă,

în care pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială,

reprezintă numărul de ore corespunzător activităților prevăzute la alin. (1) lit. a) și se stabilește după cum urmează:

  • a) un post de învățător/învățătoare ori de profesor pentru învățământul primar pentru fiecare clasă din învățământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. În atribuțiile postului se includ obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială;
  • b) 20 de ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
  • c) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul preuniversitar care au dobândit gradul didactic I sau titlul de profesor emerit și care desfășoară activitate de mentorat;
  • d) 26 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
  • e) 22 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin gradul didactic I și care desfășoară activitate de mentorat;
  • f) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice – 18 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistruinstructor și profesor pentru instruire practică — 22 de ore pe săptămână”.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: Vicepremierul Dragoș Anastasiu demisionează din funcție. Declarații

Publicat

Publicitate

Vicepremierul Dragoș Anastasiu, implicat într-un scandal public, și-a anunțat demisia din funcție, duminică după-amiaza, scrie alba24.ro.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat duminică întreg contextul dosarului în care este implicat „ca martor” și și-a anunțat demisia. „Aveam de ales între faliment sau să dau curs șantajului”, spune Anastasiu. El a afirmat că funcționarul de la ANAF îi teroriza colaboratorii.

‘În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indiferent ce aș spune, ce aș face va continua procesul de denigrare, bazat pe niște fapte, dar dus la extrem. (…) Acesta e motivul pentru care e momentul să fac un pas în spate și să demisionez’, a declarat Anastasiu, la Palatul Victoria.

 

Dragoș Anastasiu: declarații

”Plecarea mea din guvernul României nu înseamnă că reformele nu trebuie să meargă mai departe. Am făcut pași importanți în ceea ce privește pregătirea unui pachet larg de reforme pe șapte piloni, de la frauda fiscală până la imaginea României, de la resursa umană până la simplificare, de la digitalizare, până la reforma administrativ-teritorială. Sunt pași importanți făcuți pe reforma companiilor de stat care ne produc foarte multe subvenții. Avem 15 miliarde de RON subvenții în fiecare an pe care fiecare cetățean le suportă din buzunar”, spune Anastasiu.

Vicepremierul afirmă că plecarea sa din guvern nu înseamnă că reformele premierului Bolojan trebuie să se oprească.

Publicitate

„Fac un apel public premierului să preia personal grupul de lucru. Îl rog pe premierul României să țină cont de toate pregătirile făcute pentru a repune pe picioare AMEPIP, pentru a schimba componențele din Consiliul de Administrație, pentru a reduce numărul de oameni în Consiliul de Administrație, pentru a reduce din beneficiile pe care unii nemeritat, alții meritat, le au în Consilii și, în special, pentru a face indicatori de performanță relevanți. Îl rog să continue această muncă punându-i la treabă și pe cei din privat care și-au declarat intenția să ajute și au fost luați la țintă”, mai spune Anastasiu., potrivit Mediafax.

Vicepremierul demisionar a mai spus că nu vrea să decredibilizeze imaginea Guvernului României.

Context

În cursul zilei de sâmbătă, între Anastasiu și DNA au existat contre în privința calității pe care vicepremierul o are în dosar.

Dragoș Anastasiu a declarat anterior că el a fost doar martor în dosar, nu denunțător. În replică, DNA îl contrazice, spunând că acesta a avut calitatea de martor-denunțător în dosar, alături de fostul său partener de afaceri.

„La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanţi ai societăţii SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie iniţiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceştia au fost audiaţi în aceeaşi zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători”, se arată în comunicatul oficial.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cele două botoșănence date dispărute au fost găsite în județul Prahova. Ambele sunt în siguranță

Publicat

Publicitate

Vești bune de la autorități,  cele două fete date dispărute în ultimele zile au fost găsite în județul Prahova. Este vorba de PUPAZA MARIA LARISA, adolescenta de  17 ani din localitatea Lismanita, județul Botoșani și fetița sa a căror ispariție a fost intens mediatizată.

În urma activităților de căutare desfășurate de polițiști, cele două au fost identificate la locuința unei cunoștințe. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că nu au fost victimele vreunei infracțiuni, fiind în afara oricărui pericol.

Reamintim că Maria Larisa Pupaza fusese văzută ultima oară în orașul Darabani, județul Botoșani, de unde a dispărut în circumstanțe necunoscute. Dispariția acesteia a fost anunțată autorităților, iar familia a lansat apeluri disperate către populație pentru găsirea ei.

Maria Larisa s-a născut la data de 20 octombrie 2007, în municipiul Dorohoi, fiind descrisă de cei apropiați ca o fată liniștită, fără probleme sau conflicte care să justifice plecarea ei de acasă.

În prezent, ambele adolescente sunt în siguranță, iar polițiștii continuă să stabilească toate împrejurările dispariției lor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Circulația trenurilor de călători a fost perturbată semnificativ ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme

Publicat

Publicitate

Circulația trenurilor de călători a fost perturbată semnificativ ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme înregistrate la nivel național în intervalul 26-27 iulie, care au afectat infrastructura feroviară pe mai multe secții de circulație.

‘Evenimentele meteo, caracterizate prin rafale puternice de vânt, ploi torențiale și instabilitate atmosferică severă, au generat, în numeroase zone ale rețelei feroviare, căderi de arbori în gabaritul căii ferate și pe linia de contact. Aceste incidente au impus restricții temporare de circulație sau întreruperea traficului pe anumite secții de circulație, afectând punctual capacitatea operațională a infrastructurii. Imediat după semnalarea acestor evenimente, CFR SA a dispus mobilizarea echipelor de intervenție, care au acționat în regim de urgență pentru degajarea liniilor, remedierea defecțiunilor tehnice și restabilirea continuității traficului. Personalul de specialitate din cadrul sucursalelor regionale de infrastructură a fost prezent în teren și a intervenit operativ cu utilaje specifice, respectând măsurile de siguranță impuse de condițiile meteo’, se arată în comunicatul CFR SA.

În anumite cazuri, circulația trenurilor de călători poate înregistra în continuare întârzieri, în funcție de complexitatea intervențiilor, de accesibilitatea zonelor afectate și de evoluția fenomenelor atmosferice, precizează sursa citată.

‘Pentru o planificare corectă și în deplină cunoștință de cauză a călătoriei, recomandăm publicului călător următoarele măsuri: să consulte în prealabil operatorul de transport feroviar de călători pentru informații privind starea actualizată a trenului pe care intenționează să îl utilizeze; să acceseze platforma online oficială ‘Trenul Meu – Mersul Trenurilor’, disponibilă la adresa www.mersultrenurilor.infofer.ro, unde sunt afișate în timp real orele de plecare, sosire și eventualele întârzieri ale trenurilor; să urmărească anunțurile și comunicările oficiale disponibile în stațiile de cale ferată, prin intermediul personalului feroviar sau al sistemelor de informare electronică’, se arată în documentul citat. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending