Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Peste 12 la sută din totalul bolnavilor de COVID reprezintă reinfectări

Publicat

Publicitate

Peste 10% dintre persoanele din judeţul Botoşani care au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, cu COVID-19 au mai fost infectate o dată, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliţei.

Potrivit oficialului DSP, joi au fost anunţat 139 de noi cazuri de coronavirus, iar dintre acestea 17 sunt reinfectări, ceea ce reprezintă o pondere de 12,2%. De asemenea, din cele 139 de infectări, 43 sunt în rândul persoanelor vaccinate, ceea ce înseamnă 30,9%.

Datele prezentate de autorităţile sanitare arată că în judeţul Botoşani sunt infectate cu SARS-CoV-2 peste 550 de persoane. Dintre acestea, doar 60 se află internate în spital, restul fiind în izolare la domiciliu.

Din totalul celor 60 de persoane pozitive spitalizate, 53 sunt internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati”, şase la Spitalul Municipal Dorohoi şi doar una se află pe Secţia de anestezie şi terapie- intensivă.

“Pacienţii pozitivi din ultima perioadă prezintă forme uşoare. Mare majoritate se află în izolare la domiciliu. Un singur pacient se află la terapie intensivă la Spitalul Judeţean. Încă nu am crescut numărul de paturi la ATI, pentru că situaţia în momentul de faţă nu o impune”, a afirmat Adăscăliţei.

Sursa: AGERPRES

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

INCENDIU în Berza. Pompierii din Ștefănești, Trușești și Santa Mare s-au luptat patru ore să oprească focul care se îndrepta spre o pădure

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de metri cubi lemn de salcâm, cinci tone de gunoi de grajd, două hectare de vegetație uscată și un hectar de lizieră de salcâm au ars, în această după-amiază, în localitatea Berza. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate, au transmis responsabilii ISU Botoșani.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari.

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

“Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Publicitate

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

ISU Botoșani atrage atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Publicitate

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult

Economie

De la 1 ianuarie 2025: Ministerul Finanţelor impune OBLIGATORIU facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C)

Publicat

Publicitate

Ministerul Finanţelor extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat de presă al instituţiei, relatează agerpres.ro.

În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

“La nivelul UE este în discuţie introducerea facturării electronice obligatorii, bazat pe standardul european, atât în relaţia B2B, cât şi în relaţia B2C, astfel că această măsură creează premisele pentru implementare. În contextul digitalizării ANAF, informaţiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operaţiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligaţie pentru persoanele fizice, însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informaţiile raportate de furnizori. Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală şi implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanţa investiţiile în serviciile publice esenţiale”, a transmis ministrul Marcel Boloş, în comunicat.

Potrivit MF, vor fi exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA-ului, sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi conform art. 319 din Codul fiscal, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptaţi temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem. Aceştia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului înainte de această dată, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii începând cu 1 iulie 2025.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul naţional RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării/prestării, aceştia vor putea notifica organele fiscale competente.

Publicitate

Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligaţia de a transmite facturile prin/în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura atunci când emit facturi în numele şi în contul furnizorilor – persoane impozabile stabilite în România conform Codului fiscal, în situaţia în care furnizorul ar avea obligaţia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora în sistem, şi a organizării unui registru în care să figureze aceste organe de executare silită.

Conform sursei citate, sunt aduse completări ale OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit MF, se reglementează înscrierea, la cerere, pe bonul fiscal, a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, aşa cum este prevăzut în prezent. Codul de identificare fiscală este o informaţie absolut necesară pentru generarea formularelor electronice precompletate cu informaţii disponibile în bazele de date ale ANAF, lipsa acestor date fiind de natură să impieteze asupra procesului de transformare digitală a serviciilor publice din domeniul fiscal.

Publicitate

Totodată, se stabileşte obligaţia tipăririi pe bonul fiscal a datei şi orei emiterii bonului, a numărului de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal şi sub formă de cod QR, cu scopul de a facilita preluarea automată de date de către aplicaţii informatice, în vederea verificării de către contribuabili, inclusiv de pe dispozitive mobile, a realităţii emiterii, cu un aparat de marcat fiscalizat, a bonurilor fiscale primite de la operatorii economici, măsură care contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, în situaţia în care, în urma testării la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, se constată că, din punct de vedere tehnic, nu este posibilă tipărirea sub formă de cod QR a datei şi orei emiterii bonului fiscal, a numărul de identificare al bonului fiscal, precum şi seriei fiscale a aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii acestor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia de a se conforma dispoziţiilor legale în termen de maximum doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

MF precizează că se modifică şi se completează Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul excluderii accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare, măsură care vine în sprijinul contribuabililor de bună credinţă, întrucât aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile şi sunt plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligaţia să le declare şi să le plătească la bugetul de stat.

Citeste mai mult

Cultura

Cine sunt laureații Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul…”

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a organizat cea de-a XLIII-a ediție a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul…”, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în cadrul Zilelor Eminescu.

În data de 14 iunie 2024, la ora 15, pe Pietonalul Unirii din Botoșani (la Cinema Unirea), s-au premiat laureații acestei ediții (zece din cei douăzeci înscriși în concurs), s-a lansat noul număr al antologiei de poezie „Porni Luceafărul…”, care conține lucrările câștigătorilor din 2023, iar publicul prezent a ascultat deosebitele recitaluri ale artiștilor botoșăneni: Ilinca Grumeza, Ioana Ciobanu și Corul ,,George Enescu” din Dorohoi.

Juriul a fost alcătuit din specialiști în domeniul literaturii:

  • Bogdan Crețu – profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Valentin Ajder – directorul editurii Eikon
  • Stelorian Moroșanu – scriitor botoșănean, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Laureații ediției a XLIII-a:

            Secțiunea Carte publicată

Mențiune – Ilie Antonia (Suceava) – volumul InfrasonoR

Publicitate

            Secțiunea Poezie în manuscris

Premiul I: Purușniuc Elena (Iași)

Premiul al II-lea: Axinte Alexia-Elena (Botoșani)

Publicitate

Premiul al III-lea: Ciornei Elyza (Suceava)

Mențiune: Duduman Andreea (Suceava)

Mențiune: Mayer Amalia (Suceava)

Mențiune: Zamă Lavinia (Suceava)

Mențiune: Chițu Mădălina (Suceava)

Mențiune: Plăcintă Alexia (Suceava)

Mențiune: Turculeț Alexandru (Suceava)

“Laureații au primit diplome, materiale tipărite din partea Centrului de Creație și premii în bani. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături!” au transmis organizatorii manifestării.

Iată și câteva imagini:

 

Citeste mai mult

Eveniment

Și-au dat la gioale dar dormeau împreună. Europarlamentare2024, rezultate finale: PSD PNL – 48,55%; AUR – 14,93%; ADU – 8,71%

Publicat

Publicitate

Și-au dat la gioale dar de fapt dormeau împreună în aceași pat și împărțind aceeași masă: Alianţa electorală PSD PNL a obţinut 48,55% din voturi la alegerile europarlamentare (19 mandate de eurodeputat).

Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare au fost anunțat în această seară de Biroul Electoral Central, care a făcut publice toate datele și a precizat că pe lângă Alianța PSD PNL, Alianţa AUR a obținut 14,93% (şase mandate) iar Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei – 8,71% (trei mandate), relatează agerpres.ro.

De asemenea, Uniunea Democrată Maghiară din România a obţinut 6,48% din voturi (două mandate), Partidul S.O.S România a obţinut 5,03% (două mandate de eurodeputat), iar Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă, candidat independent, a obţinut 3,08% (un mandat).

Purtătorul de cuvânt al BEC, Anamaria Revnic-Călugăriţa, a anunţat că, în privinţa rezultatelor pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, în urma centralizării celor 19.870 de secţii de votare organizate în ţară şi în străinătate, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.444.894, gradul de participare la vot a fost de 52,40%, iar numărul total al voturilor valabile exprimate – 8.942.629.

Potrivit datelor centralizate, situaţia voturilor la alegerile europarlamentare se prezintă astfel:

* Alianţa electorală PSD PNL – 48,55% (4.341.686 voturi);

Publicitate

* Alianţa AUR – 14,93% (1.334.905 voturi);

* Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei – 8,71% (778.901 voturi);

* Uniunea Democrată Maghiară din România – 6,48% (579.180 voturi);

Publicitate

* Partidul S.O.S. România – 5,03% (450.040 voturi);

* Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) – 3,74% (334.703 voturi);

* Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel, candidat independent – 3,08% (275.796 voturi).

În urma atribuirii celor 33 de mandate alocate României în Parlamentul European, situaţia se prezintă astfel:

* Alianţa electorală PSD PNL – 19 mandate de europarlamentari;

* Alianţa AUR – şase mandate de europarlamentari;

* Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei – trei mandate de europarlamentar;

* Uniunea Democrată Maghiară din România – două mandate de europarlamentar;

* Partidul S.O.S România – două mandate de europarlamentar;

* Ştefănuţă Nicolae Bogdănel a obţinut un mandat de europarlamentar.

“Procesul verbal privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor a fost trimis Monitorului Oficial al României şi urmează să fie publicat”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending