Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Municipalitatea pregătește planul de activități sezoniere pentru anul 2024

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani, anunță că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196 / 2016 privind venitul minim de incluziune, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care au nevoie de forță de muncă și funcționează pe raza unității administrativ-teritoriale pot solicita forţă de muncă pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Solicitările privind activitățile sezoniere ce se vor efectua de către beneficiarii de venit minim de incluziune se pot depune la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani, în str. Săvenilor nr. 12, până pe data de 15 decembrie 2023”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială.

Potrivit edilului, în baza acestor cereri, va fi întocmit Planul de activități sezoniere pentru anul 2024. Solicitările se adresează, în scris, primarului municipiului, Cosmin Andrei, cu precizări vizând activitatea ce urmează a fi desfăşurată, numărul de lucrători şi perioada de desfăşurare a activităţii sezoniere.

Ajutorul de incluziune depinde de orele lucrate de beneficiarii apți de muncă

Planul de activități sezoniere este întocmit cu scopul de a valorifica forţa de muncă locală și se aprobă prin dispoziție a primarului municipiului. Acest plan se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor de incluziune pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Remunerarea activităţii sezoniere, norma de lucru, precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Publicitate

Pe data de 1 a fiecărei luni, pentru luna următoare, beneficiarii lucrărilor au obligaţia de a transmite primarului, în scris, situaţia cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor de incluziune care au efectuat activităţile sezoniere, precum şi numărul de ore efectuate. Pe baza acestei situații primarul municipiului stabilește menținerea acordării ajutorului de incluziune sau încetarea acestuia.

Ajutorul de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situații de dificultate, cu scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: PSD se dovedește incapabil să furnizeze un manager profesionist, credibil și eficient

Publicat

Publicitate

Într-un peisaj de criză perpetuă și haos managerial, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani se zbate sub greutatea unor decizii inepte și a unor numiri controversate orchestrate de Consiliul Județean Botoșani. În ciuda tuturor promisiunilor grandioase și declarațiilor de bune intenții, PSD se dovedește incapabil să furnizeze un manager profesionist, credibil și eficient pentru a salva această instituție vitală.

În ultimul an, am asistat la un adevărat carusel al incompetenței. În decembrie 2023, Doina Caba a fost arestată pentru corupție, iar locul ei a fost luat de Angel Călin, un economist devotat PSD, dar cu o pregătire profesională de lăcătuș mecanic. Acesta a fost demis rapid în august 2023 după un incident tragic la Maternitate, unde Alexandra Ivanov a murit neglijată de medici. Monica Adăscăliței a urmat și a fost și ea arestată pentru corupție în martie 2024. Economistul Corneliu Mihai, numit ulterior, a demisionat după doar trei luni. Iar acum, în fruntea spitalului este Corneliu Prepeliță, un fost consilier juridic cu un trecut profesional discutabil.

Numirea lui Corneliu Prepeliță este doar ultima dovadă a lipsei de transparență și profesionalism în procesul de selecție al conducerii. Controversat, cu un trecut presărat de eșecuri la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, Prepeliță aduce mai multe semne de întrebare decât soluții. Cum poate o persoană acuzată că nu a reprezentat corect o unitate medicală, lăsând un deficit bugetar uriaș, să fie considerată potrivită pentru a gestiona un spital județean?

Este inacceptabil ca Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani și lider al PSD Botoșani, să perpetueze acest ciclu de numiri politizate și ineficiente. După patru ani de mandate și scandaluri, nu s-a găsit încă o soluție sustenabilă și competentă pentru conducerea Spitalului Județean „Mavromati”.

Această criză managerială evidențiază nu doar lipsa de specialiști locali, ci și o influență toxică a intereselor externe și o politizare excesivă a numirilor în funcții cheie. Este esențial ca autoritățile să facă lumină în această situație, să asigure transparență și să restabilească încrederea publicului. Doar prin numirea unei conduceri competente și nepartizane se poate spera la salvarea acestei instituții și la furnizarea unor servicii medicale de calitate pentru comunitatea locală.

Este timpul să ne revoltăm împotriva acestui sistem corupt și ineficient care pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor. Numirile politizate și managementul defectuos trebuie să înceteze. Avem nevoie de profesioniști adevărați la conducerea spitalelor, nu de marionete politice. E momentul să spunem stop acestei farse care pune în pericol viețile oamenilor din Botoșani.

Publicitate

Alianța pentru Unirea Românilor Botoșani | Facebook

 

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Topul scumpirilor din iunie: Medicamentele, detergenții și electronicele. Care au fost produsele care s-au ieftinit

Publicat

Publicitate

 Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii se află în topul scumpirilor înregistrate în iunie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, preţul serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 26,56%, comparativ cu iunie 2023, cel al medicamentelor cu 23,96%, iar cel al detergenţilor cu 21,96%, transmite Agerpres.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 1,10% comparativ cu iunie 2023.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la conservele din fructe (9,76%) şi vin (8,04%).

Ieftiniri au fost consemnate la făină (-32,09%), produse de morărit (-29,62%) şi la mălai (-26,27%).

Faţă de luna mai 2024, cel mai mult s-au scumpit margarina (0,77%), brânza de oaie (telemea) (0,72%) şi conservele din fructe (0,54%).

Pe de altă parte, cartofii au fost mai ieftini cu 5,76%, în iunie 2024 faţă de luna anterioară, alte legume şi conserve de legume cu 4,4% şi legume şi conserve de legume cu 3,96%.

Publicitate

Topul scumpirilor din iunie: La capitolul mărfuri nealimentare, în iunie 2024, faţă de iunie 2023, cel mai mult s-au scumpit medicamentele, cu 23,96%, detergenţii, cu 21,96%, şi articolele medicale 19,96%.

În schimb, gazele s-au ieftinit cu 10,35%, energia electrică a costat cu 4,76% mai puţin, iar energia termică a consemnat o scădere a preţului de 0,9%.

Faţă de luna precedentă, în iunie 2024, gazele au costat mai mult cu 9,17%, ceasurile, aparatele audio-video, articolele sportive au consemnat un plus de 0,72%, iar cărţile, ziarele, revistele şi articolele de igienă, cosmeticele au fost mai scumpe cu 0,56%.

Publicitate

Potrivit INS, la această categorie ieftiniri s-au înregistrat la combustibili, 1,06%, şi la energia electrică, de 0,08%.

În ceea ce priveşte serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile poştale cu 26,56%, serviciile de apă, canal, salubritate (15,27%) şi îngrijire medicală – plus 11,47%. Nu s-au înregistrat ieftiniri.

În iunie 2024, faţă de luna anterioară, scumpiri au fost consemnate la serviciile de igienă şi cosmetică (0,78%), reparaţii auto, electronice şi lucrări foto (0,75%) şi apă, canal, salubritate (0,71%).

Ieftiniri s-au înregistrat la serviciile de transport aerian (9,45%), transport interurban (alte feluri de transport) (0,5%) şi transport urban (0,03%).

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna iunie 2024, la 4,94%, de la 5,12% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,10%, cele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

Publicat

Publicitate

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru. Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter¬mi¬nat de pictat veşmin-tele şi ce¬lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin¬te¬le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri¬ce¬put mai bi¬ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se spune că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei și Pruncului Iisus așa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani.

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Ce să faci dacă NU ai luat Bacul: 7500 de joburi NECALIFICATE pe platformele de recrutare, după afișarea notelor

Publicat

Publicitate

După afișarea rezultatelor la Bacalaureat, o platformă de recrutare a înregistrat deja 10.000 de aplicații pentru joburi necalificate. Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat se pot angaja chiar din această vară, având la dispoziție peste 7.500 de locuri de muncă pentru care nu este necesară diploma de Bac, relatează alba24.ro.

Cea mai mare parte din aceste joburi intră însă în categoria locurilor de muncă necalificate și presupun aproape în totalitate prezența fizică zilnic la sediul companiei, transmit reprezentanții eJobs.

De când au fost afișate rezultatele examenului de Bac și până acum, au fost înregistrate 10.000 de aplicări din partea candidaților care nu au o calificare și nici o diplomă de studii medii sau superioare, mai precizează reprezentanții platformei.

Ce faci dacă nu ai luat Bacul

În ultima lună, angajatorii au postat aproximativ 7.500 de locuri de muncă destinate candidaților fără diplomă.

O treime dintre acestea au fost pentru domeniul retail și 20% pentru industria alimentară.

Turismul a fost al treilea angajator în ceea ce privește numărul de joburi adresate candidaților necalificați, urmat de transport / logistică, servicii, call – center / BPO, producție și construcții.

Publicitate

„Vorbim despre joburi de lucrător în depozit, manipulant marfă, curieri, ospătari, șoferi, lucrători comerciali.

În domenii precum retail, turism sau horeca aplică inclusiv tinerii studenți, dar ei sunt interesați de aceste joburi doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru a câștiga experiență sau, pur și simplu, pentru a-și suplimenta veniturile.

Pe măsură ce se apropie de finalizarea studiilor, se îndreaptă însă spre domeniile în care vor să își construiască parcursul profesional pentru care s-au pregătit”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Publicitate

Pentru astfel de joburi, salariile variază între 3.500 și 4.500 de lei net, potrivit datelor salariale agregate de comparatorul salarial Salario.

„Dacă atunci când vine vorba despre studii superioare angajatorii nu mai sunt atât de stricți și sunt dispuși să angajeze pe o poziție white collar și candidați care nu au terminat facultatea, dar au experiență sau dovedesc că pot face față cerințelor jobului, în ceea ce privește diploma de Bac, aceasta devine obligatorie pentru ocuparea joburilor care trec de nivelul de muncă necalificată”, a mai spus Ana Călugăru.

Anul acesta, în sesiunea din vară, 30.000 de elevi au picat examenul de Bacalaureat. Rata de promovare la nivel național a fost 76,4%.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending