Connect with us

Actualitate

Botoșani: Medicină școlară în bătaie de joc. Trei cabinete medicale la câteva sute de școli, la sate

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, în mediul rural, sunt doar trei cabinete de medicină școală. Practic, în școlile de la sat, nu are cine să facă triaj epidemiologic, să acorde primul ajutor sau să evalueze starea de sănătate a unui elev și, eventual, să-l trimită la spital, relatează ADEVĂRUL.

Conform Legii Învățământului, cu noile adăugiri de anul acesta, fiecare școală din țară ar trebui să aibă un cabinet medical școlar până în anul 2030. Un target aproape nerealist, având în vedere că județe precum Botoșaniul sunt total deficitare la acest capitol. În județul nord-moldav în mediul rural sunt doar patru cabinete. Și acestea în comunele din apropierea orașelor și care au licee, de multe reabilitate pe fonduri europene.

În mediul urban, adică cele două municipii și restul orașelor, sunt în total aproximativ 12 cabinete medicale, dintre care doar jumătate sunt autorizate. Pe scurt, medicina școlară, se face pe genunchi, iar oricând la orice școală, mai ales din mediul rural, se poate întâmpla o nenorocire fără personal autorizat care să intervină. Ce să mai vorbim despre controlul epidemiilor sau al diferitelor boli contagioase, pe care nimeni nu poate să le controleze.

„În rural nu există aceste cabinete înființate organizat„
Deși, așa cum arată reprezentanții DSP Botoșani, cabinetele școlare și în general medicina școlară este o prioritate națională, la Botoșani școlile din mediul rural, cu doar patru excepții, nu beneficiază de asistență medicală proprie. Și asta în condițiile în care medicii sau asistenții școlari au un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor în colectivitate, în evaluarea stării de sănătate a elevilor și evitarea unor tragedii.

„Aceste cabinete au misiunea de a supraveghea starea de sănătate a elevilor, gestionarea, în cazul apariției, a unui focar epidemiologic. Este o prioritate națională, preocuparea față de asistența medicală a elevilor și studențiilor în unitățile de învățământ prin prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a afecțiunilor și a deficiențelor, evaluarea stării de sănătate a copiilor, depistarea factorilor de risc pentru sănătate și inițierea rapidă a unor acțiuni în acest sens”, spune Felicia Beleca, medic DSP.

În comuna Leorda, de exemplu, la școala din comună învață peste 250 de copii. Unitatea de învățământ nu a avut niciodată cabinet medical. „Ar fi extraordinar să avem un cabinet fiindcă oricând se poate întâmpla un accident, Doamne Ferește. Altfel intervine un cadru medical calificat. Deasemenea elevii pot fi verificați ca stare de sănătate, să evităm îmbolnăvirea în masă”, precizează Florin Ionel, directorul școlii din Leorda.

Publicitate

Cabinetele medicale în sarcina primăriilor
Conform specialiștilor de la DSP, cei care trebuie să se ocupe de amenajarea acestor cabinete sunt autoritățile locale din fiecare comună. Reprezentanții DSP spun că au trimis adrese la fiecare unitatea administrativ teritorială, măcar să încheie contracte cu medicii de familie pentru asistenta medicală în școli. Din totalul primăriilor doar 30 s-au conformat.

„Primăriile trebuie să se preocupe de înființarea acestor cabinete , la solicitarea conducerii unităților de învățământ, prin adrese către autoritățile locale. Asistența medicală primară preventivă este asigurată gratuit de către stat și este o componentă obligatorie pentru desfășurarea bună a învățământului”, spune Felicia Beleca.

Pe de altă parte, reprezentații DSP se plâng, că din cauza lipsei cabinetelor medicale școlare nici nu pot implementa campanii naționale de prevenție în școli, precum cele care țin de alimentația sănătoasă sau de abandonarea fumatului.

„Nu avem cum să facem fără asistentul medical comunitar, fără asistentul școlar, fără rețeaua de medicină școlară , fără medicul de familie, care să ne ajute în demersul acesta privind conștientizarea riscului fumatului”, afirmă medicul Corneliu Saradan, de la DSP Botoșani.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un jucător care a marcat în poarta FC Botoșani a murit la doar 28 de ani

Publicat

Publicitate

Echipa de fotbal Rapid București a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, decesul fostului său jucător Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, care a fost transferat la începutul anului în China, la formația Zhejiang Professional.


”FC Rapid regretă trecerea în neființă a lui Aaron Boupendza, la doar 28 de ani. Deși a jucat o perioadă scurtă în alb-vișiniu, zâmbetul, talentul și modul spectaculos în care sărbătorea golurile vor fi mereu în amintirea noastră. Condoleanțe familiei și apropiaților! Rest in peace, Aaron!”, au informat reprezentanții echipei Rapid.

Atacantul gabonez Aaron Boupendza a venit la FC Rapid în luna septembrie a anului trecut, din postura de jucător liber de contract, după ce evoluase în sezonul trecut la FC Cincinnatti, în Statele Unite ale Americii.

Pentru formația condusă de Marius Șumudică, Boupendza a marcat de cinci ori, cu FC Botoșani, Gloria Buzău (2), CS Afumați și UTA Arad, în 11 meciuri.

Conducerea FC Rapid a decis să se despartă de Aaron Boupendza din cauze disciplinare. El a refuzat să se întoarcă în România împreună cu lotul echipei din stagiul de pregătire efectuat la începutul lunii ianuarie în Dubai. Motivul invocat de fotbalist a fost restanța pe care clubul o are față de el din bonusul de instalare trecut în contract la realizarea transferului.

Publicitate

Pentru Zhejiang Professional, Boupendza a jucat în 6 partide și marcase 4 goluri.

În ciuda decesului lui Boupendza, Zhejiang Professional nu și-a amânat meciul de miercuri cu Meizhou Hakka, din etapa a șaptea a Superligii chineze.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Camion încărcat cu pietriș, răsturnat la Prăjeni! Accident anunțat prin sistemul eCall

Publicat

Publicitate

Un accident rutier s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Prăjeni. În eveniment, care a fost anunțat prin sistemul eCall, a fost implicat un camion care transporta pietriș.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni. Aceștia au constat faptul că autovehiculul, cu o capacitate de 40 de tone, era răsturnat în afara părții carosabile și că nu erau persoane încarcerate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

În cazul producerii unui accident rutier sistemele eCall generează automat apelarea numărului 112 și transmiterea către serviciul de urgență a informațiilor relevante pentru localizarea precisă a evenimentului și pentru intervenția echipajelor de salvare. Imediat după impact, date precum coordonatele GPS, seria VIN, tipul vehiculului, tipul combustibilului utilizat și direcția de mers sunt furnizate de autovehiculele echipate cu eCall.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: În centrele de examen unde sunt probe scrise, cursurile pot fi făcute online asincron. Precizări

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie, scrie alba24.ro. În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Bacalaureat 2025: Ministerul Educației transmite precizări privind organizarea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie 2025, în perioada 10 – 16 iunie.

În unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele de desfășurare a probelor scrise, cursurile se pot desfășura în format online asincron.

Prin modalitatea orelor „online asincron”, elevii pot primi sarcini de lucru de la profesori, fără să mai vină la școală sau să fie conectați online în același timp.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nova Apaserv: Program special la casierii, în perioada Sărbătorilor de Paști 2025

Publicat

Publicitate

Perioada 18-22 Aprilie 2025

 

 

Casieria

Vineri

18.04.2025

 

Sambata

Publicitate

19.04.2025

 

Duminica

20.04.2025

Luni

21.04.2025

 

Marti

22.04.2025

 

 Bulevard Botosani    08.00-12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Primaverii Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Uvertura Mall 10.00-14.00 Inchis Inchis Inchis Inchis
1 Decembrie Botosani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
A.I.Cuza Dorohoi     08.00 -12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending