Connect with us
Publicitate

Actualitate

Botoșani: Medicină școlară în bătaie de joc. Trei cabinete medicale la câteva sute de școli, la sate

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, în mediul rural, sunt doar trei cabinete de medicină școală. Practic, în școlile de la sat, nu are cine să facă triaj epidemiologic, să acorde primul ajutor sau să evalueze starea de sănătate a unui elev și, eventual, să-l trimită la spital, relatează ADEVĂRUL.

Conform Legii Învățământului, cu noile adăugiri de anul acesta, fiecare școală din țară ar trebui să aibă un cabinet medical școlar până în anul 2030. Un target aproape nerealist, având în vedere că județe precum Botoșaniul sunt total deficitare la acest capitol. În județul nord-moldav în mediul rural sunt doar patru cabinete. Și acestea în comunele din apropierea orașelor și care au licee, de multe reabilitate pe fonduri europene.

În mediul urban, adică cele două municipii și restul orașelor, sunt în total aproximativ 12 cabinete medicale, dintre care doar jumătate sunt autorizate. Pe scurt, medicina școlară, se face pe genunchi, iar oricând la orice școală, mai ales din mediul rural, se poate întâmpla o nenorocire fără personal autorizat care să intervină. Ce să mai vorbim despre controlul epidemiilor sau al diferitelor boli contagioase, pe care nimeni nu poate să le controleze.

Publicitate

„În rural nu există aceste cabinete înființate organizat„
Deși, așa cum arată reprezentanții DSP Botoșani, cabinetele școlare și în general medicina școlară este o prioritate națională, la Botoșani școlile din mediul rural, cu doar patru excepții, nu beneficiază de asistență medicală proprie. Și asta în condițiile în care medicii sau asistenții școlari au un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor în colectivitate, în evaluarea stării de sănătate a elevilor și evitarea unor tragedii.

„Aceste cabinete au misiunea de a supraveghea starea de sănătate a elevilor, gestionarea, în cazul apariției, a unui focar epidemiologic. Este o prioritate națională, preocuparea față de asistența medicală a elevilor și studențiilor în unitățile de învățământ prin prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a afecțiunilor și a deficiențelor, evaluarea stării de sănătate a copiilor, depistarea factorilor de risc pentru sănătate și inițierea rapidă a unor acțiuni în acest sens”, spune Felicia Beleca, medic DSP.

În comuna Leorda, de exemplu, la școala din comună învață peste 250 de copii. Unitatea de învățământ nu a avut niciodată cabinet medical. „Ar fi extraordinar să avem un cabinet fiindcă oricând se poate întâmpla un accident, Doamne Ferește. Altfel intervine un cadru medical calificat. Deasemenea elevii pot fi verificați ca stare de sănătate, să evităm îmbolnăvirea în masă”, precizează Florin Ionel, directorul școlii din Leorda.

Publicitate

Cabinetele medicale în sarcina primăriilor
Conform specialiștilor de la DSP, cei care trebuie să se ocupe de amenajarea acestor cabinete sunt autoritățile locale din fiecare comună. Reprezentanții DSP spun că au trimis adrese la fiecare unitatea administrativ teritorială, măcar să încheie contracte cu medicii de familie pentru asistenta medicală în școli. Din totalul primăriilor doar 30 s-au conformat.

„Primăriile trebuie să se preocupe de înființarea acestor cabinete , la solicitarea conducerii unităților de învățământ, prin adrese către autoritățile locale. Asistența medicală primară preventivă este asigurată gratuit de către stat și este o componentă obligatorie pentru desfășurarea bună a învățământului”, spune Felicia Beleca.

Pe de altă parte, reprezentații DSP se plâng, că din cauza lipsei cabinetelor medicale școlare nici nu pot implementa campanii naționale de prevenție în școli, precum cele care țin de alimentația sănătoasă sau de abandonarea fumatului.

Publicitate

„Nu avem cum să facem fără asistentul medical comunitar, fără asistentul școlar, fără rețeaua de medicină școlară , fără medicul de familie, care să ne ajute în demersul acesta privind conștientizarea riscului fumatului”, afirmă medicul Corneliu Saradan, de la DSP Botoșani.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Elevii de la „A.T. Laurian”, alături de pompieri și paramedicii SMURD

Publicat

Publicitate

Două clase ale Liceului „A.T. Laurian” din Botoșani au decis să marcheze Ziua Mondială de comemorare a victimelor traficului rutier într-un mod educativ și practic. Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice.

Aceștia au fost interesați să descopere care sunt pașii corecți pentru intervenția la un accident rutier, ce trebuie să facă atunci când sunt martori ai unui eveniment tragic și, mai ales, cum pot evita să devină victime ale accidentelor rutiere. În cadrul activității, un echipaj SMURD a prezentat echipamentele specifice de prim ajutor pentru a oferi elevilor o demonstrație practică despre salvarea de vieți.

Aceștia le-au explicat elevilor cum să evalueze rapid o situație de urgență, cum să alerteze autoritățile și care sunt primele gesturi esențiale pentru a ajuta o victimă până la sosirea echipajelor de intervenție. Demonstrațiile au inclus tehnici de resuscitare, metode de imobilizare a fracturilor și sfaturi esențiale pentru a asigura siguranța proprie și a celor implicați în accident. În cadrul activității, a fost simulat un accident rutier, iar „pasagerii” implicați au avut ocazia să experimenteze pe pielea lor ce înseamnă să fie în rolul victimelor, învățând astfel importanța intervenției rapide și corecte.

Publicitate

În plus, colegii de la Inspecția de Prevenire au fost la rândul lor în mijlocul elevilor și le-au explicat acestora cum pot preveni și interveni în cazul producerii unui incendiu sau cutremur. Elevii au primit informații despre măsurile de siguranță în caz de dezastre, precum și despre importanța unei reacții corecte și rapide pentru a reduce riscurile și a salva vieți.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț?

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privind modul în care a obținut fără licitație multe contracte cu bani publici, în special de la administrațiile locale din alte județe conduse de colegii săi din PNL.

De această dată, întrebarea lui Marius Budăi se referă la o amendă primită de firmele lui Valeriu Iftime din partea Consiliului Concurenței pentru că a aranjat cu alți competitori prețurile pentru vânzarea de repartitoare și servicii de mentenanță pentru consumatorii casnici:

O nouă întrebare la care nu va răspunde președintele PNL Botoșani: Este adevărat, domnule Iftime, că firmele pe care le-ați condus au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că au măsluit prețurile la repartitoarele pentru consumatorii casnici?”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Publicitate

În acest context, social democratul arată contradicția dintre grija față de cetățeni mimată în campanie de șeful PNL Botoșani și abordarea fără scrupule pe care o avea ca om de afaceri față de consumatorii casnici.

Cum puteți, acum în campanie, să vă rupeți cămașa de grija cetățenilor, după ce ați vândut repartitoare la suprapreț seniorilor și familiilor cu mulți copii îngrijorate de cheltuielile cu energia termică? Cum puteți să mergeți acum la acești cetățeni să le cereți votul pentru alegerile parlamentare?”, a mai scris Budăi

În clipul video atașat postării, deputatul PSD mai amintește că Valeriu Iftime a fugit și de alte întrebări de interes public, contrar transparenței pe care o anunța cu surle și trâmbițe înainte de a-și lua în primire funcția la Consiliul Județean:

Publicitate
  • „Nu a răspuns câte miliarde de lei au încasat firmele dumnealui de la administrațiile conduse de la colegii săi din PNL.”
  • „Nu a răspuns cum a obținut fără licitație 90% din cele peste 7.800 de contracte cu statul.”
  • „Nu a răspuns nici cum și-a pus fiul la conducerea Camerei de Comerț din Botoșani.”

 

https://www.facebook.com/share/v/1JtBHduVJs/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pericol în trafic, îndepărtat de către polițiștii de frontieră din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au sancționat penal un bărbat care conducea un ansamblu auto, fără a deține permis de conducere.

 

În data de 18 noiembrie a.c., în jurul orei 14.30, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi – ITPF Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza localității Cristinești, a efectuat semnalele regulamentare de oprire pentru un ansamblu auto, înmatriculat în țara noastră, condus de către un bărbat, cetățean român, în vârstă de 32 de ani, domiciliat pe raza județului Botoșani.

Publicitate

Cu ocazia efectuării controlului, conducătorul auto nu a putut prezenta un permis de conducere, declarând că nu deține un astfel de document, aspect confirmat și de verificările efectuate în bazele de date.

În cauză colegii noștri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care vor fi dispuse.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cosmin Andrei: „Votați candidații PSD la Parlament pentru investițiile din municipiu: Șoseaua nouă de Centură, Drumul expres Botoșani-Suceava, Stadionul, creșe și locuințe pentru tineri”

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a adresat locuitorilor orașului un apel să vină la vot la alegerile prezidențiale și parlamentare și să voteze candidații PSD pentru a avea susținere în realizarea investițiilor majore din localitate.

Dragi botoșăneni, vă îndemn să veniți la vot la alegerile prezidențiale și parlamentare și să votați candidații PSD pentru a avea susținere politică pentru proiectele orașului nostru. Am realizat multe împreună. Finalizăm Teatrul Mihai Eminescu, am asfaltat multe străzi de la periferie, am început construcția de creșe și locuințe și avem proiecte importante precum Șoseaua nouă de Centură, modernizarea Stadionului municipal, Drumul Expres Botoșani-Suceava. Pentru toate acestea e foarte important să am sprijinul colegilor parlamentari de la PSD și al premierului Marcel Ciolacu”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

 

Publicitate

Cele 4 măsuri majore din Programul de guvernare PSD pentru județul Botoșani includ obiective importante de infrastructură rutieră care vor contribui direct la dezvoltarea municipiului Botoșani: finalizarea Autostrăzii Moldovei, realizarea drumului expres Botoșani-Suceava, Șoseaua nouă de Centură, reindustrializarea zonei prin aducerea de investitori care să deschidă unități de producție și să creeze locuri de muncă calificate și bine plătite, astfel încât tinerii să nu mai plece din județ.

 

https://www.facebook.com/share/v/18JFxEJbzb/

Publicitate

 

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending