Connect with us

Actualitate

Botoșani: Medicină școlară în bătaie de joc. Trei cabinete medicale la câteva sute de școli, la sate

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, în mediul rural, sunt doar trei cabinete de medicină școală. Practic, în școlile de la sat, nu are cine să facă triaj epidemiologic, să acorde primul ajutor sau să evalueze starea de sănătate a unui elev și, eventual, să-l trimită la spital, relatează ADEVĂRUL.

Conform Legii Învățământului, cu noile adăugiri de anul acesta, fiecare școală din țară ar trebui să aibă un cabinet medical școlar până în anul 2030. Un target aproape nerealist, având în vedere că județe precum Botoșaniul sunt total deficitare la acest capitol. În județul nord-moldav în mediul rural sunt doar patru cabinete. Și acestea în comunele din apropierea orașelor și care au licee, de multe reabilitate pe fonduri europene.

În mediul urban, adică cele două municipii și restul orașelor, sunt în total aproximativ 12 cabinete medicale, dintre care doar jumătate sunt autorizate. Pe scurt, medicina școlară, se face pe genunchi, iar oricând la orice școală, mai ales din mediul rural, se poate întâmpla o nenorocire fără personal autorizat care să intervină. Ce să mai vorbim despre controlul epidemiilor sau al diferitelor boli contagioase, pe care nimeni nu poate să le controleze.

„În rural nu există aceste cabinete înființate organizat„
Deși, așa cum arată reprezentanții DSP Botoșani, cabinetele școlare și în general medicina școlară este o prioritate națională, la Botoșani școlile din mediul rural, cu doar patru excepții, nu beneficiază de asistență medicală proprie. Și asta în condițiile în care medicii sau asistenții școlari au un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor în colectivitate, în evaluarea stării de sănătate a elevilor și evitarea unor tragedii.

„Aceste cabinete au misiunea de a supraveghea starea de sănătate a elevilor, gestionarea, în cazul apariției, a unui focar epidemiologic. Este o prioritate națională, preocuparea față de asistența medicală a elevilor și studențiilor în unitățile de învățământ prin prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a afecțiunilor și a deficiențelor, evaluarea stării de sănătate a copiilor, depistarea factorilor de risc pentru sănătate și inițierea rapidă a unor acțiuni în acest sens”, spune Felicia Beleca, medic DSP.

În comuna Leorda, de exemplu, la școala din comună învață peste 250 de copii. Unitatea de învățământ nu a avut niciodată cabinet medical. „Ar fi extraordinar să avem un cabinet fiindcă oricând se poate întâmpla un accident, Doamne Ferește. Altfel intervine un cadru medical calificat. Deasemenea elevii pot fi verificați ca stare de sănătate, să evităm îmbolnăvirea în masă”, precizează Florin Ionel, directorul școlii din Leorda.

Publicitate

Cabinetele medicale în sarcina primăriilor
Conform specialiștilor de la DSP, cei care trebuie să se ocupe de amenajarea acestor cabinete sunt autoritățile locale din fiecare comună. Reprezentanții DSP spun că au trimis adrese la fiecare unitatea administrativ teritorială, măcar să încheie contracte cu medicii de familie pentru asistenta medicală în școli. Din totalul primăriilor doar 30 s-au conformat.

„Primăriile trebuie să se preocupe de înființarea acestor cabinete , la solicitarea conducerii unităților de învățământ, prin adrese către autoritățile locale. Asistența medicală primară preventivă este asigurată gratuit de către stat și este o componentă obligatorie pentru desfășurarea bună a învățământului”, spune Felicia Beleca.

Pe de altă parte, reprezentații DSP se plâng, că din cauza lipsei cabinetelor medicale școlare nici nu pot implementa campanii naționale de prevenție în școli, precum cele care țin de alimentația sănătoasă sau de abandonarea fumatului.

„Nu avem cum să facem fără asistentul medical comunitar, fără asistentul școlar, fără rețeaua de medicină școlară , fără medicul de familie, care să ne ajute în demersul acesta privind conștientizarea riscului fumatului”, afirmă medicul Corneliu Saradan, de la DSP Botoșani.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. Care sunt cele mai căutate autoturisme, pe categorii

Publicat

Publicitate

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. În ianuarie, scăderea a fost cu 5,9% față de prima lună a anului trecut, arată datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), scrie alba24.ro.

Datele asociației arată că, autoturismele, care reprezintă aproximativ 88% din totalul pieței, au înregistrat, în luna ianuarie 2025, un volum de 11.823 unități, cu 5.9% mai puțin față de luna similară din 2024.

În ceea ce privește cota de piață, segmentul SUV este pe prima poziție, cu o cotă de 46,6% în scădere cu 7.2%, urmat de Clasa C cu o cotă de 27.3%, în scădere cu 2.2% și Clasa B cu o cotă de 15%, în creștere cu 8.2% față de cota deținută în luna ianuarie a anului trecut.

Au scăzut înmatriculările de mașini noi. Situația pe categorii

În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna ianuarie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină înregistrează o creștere de 0.1% față de perioada similară din 2024, ajungând, astfel, la o pondere de 59.5%. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, plus mild hybrid diesel, acestea înregistrează o scădere de 39% și dețin o cotă de 9.8% din total.

Pe de altă parte, autoturismele „electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) dețin în prima lună a anului 2025, o cotă de piață de 30.5%, care depășește cu 20.7 p.p. cota deținută de motoarele diesel.

Publicitate

Autoturismele full electrice dețin o cotă de 9.8% din piață, în luna ianuarie a anului 2025, față de ianuarie 2024, când reprezentau 12.9%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid dețin o cotă de piață de 5%, față de ianuarie 2024, când reprezentau 4.6%.

Vehiculele comerciale ușoare și minibus înregistrează, în ianuarie 2025, o scădere de 33.6% față de luna ianuarie 2024, potrivit Mediafax. Vehiculele comerciale ușoare fără minibus înregistrează o scădere de 33.8%.

Pe de altă parte, vehiculele comerciale ușoare electrice au atins, în prima luna a anului 2025, un volum de 231 unități față de 73 unități comparat cu luna ianuarie a anului trecut.

Vehiculele comerciale grele și bus înregistrează, în ianuarie 2025, o scădere de 32.7% față de luna ianuarie 2024, din care vehiculele comerciale grele peste 16 tone plus autotractoarele înregistrează o scădere de 26.7%.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Viitori ofițeri de poliție, în practică la IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, până la data de 8  martie a.c., 25 de studenți din cadrul Academiei de Poliție, specializarea drept și ordine publică, vor desfășura stagiul de practică în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

 

În această perioadă studenții au oportunitatea de a aplica cunoștințele teoretice acumulate în timpul anilor de studiu, sub îndrumarea unor tutori aleși din rândul ofițerilor cu experiență.

 

„Le urăm mult succes și ne bucurăm să-i avem alături de noi!”, au transmis polițiștii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pietoni amendați pentru că au ocolit trecerea pentru pietoni. Acțiune a polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au desfășurat, luni, activități pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare abateri ale pietonilor.

 

Astfel, polițiștii au acționat pe principalele artere rutiere din municipiul Botoșani și localitățile din apropiere, unde au fost înregistrate accidente rutiere în care au fost implicați pietoni, prilej cu care au fost legitimate peste 80 de persoane și controlate 40 de autovehicule.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri ale pietonilor.

 

Publicitate

De asemenea, 24 de conducători auto au fost sancționați pentru depășirea limitei legale de viteză, fiind reținute și 5 permise de conducere pentru această abatere.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Beat criță la volan, pe străzile municipiului Botoșani. Isprava unui șofer de 56 de ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, luni, pe o stradă din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu apartul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,96 mg/lalcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recolatrea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending