Connect with us

Eveniment

Botoșani: Locul unde se află certificatele de naștere ale celor mai mari genii ale României. Cum pot fi văzute și studiate

Publicat

Publicitate

În Arhivele Naționale ale Statului din Botoșani se află o adevărată comoară documentară. Este vorba despre certificatele de naștere sau de botez ale celor mai importante genii ale României din aproape toate domeniile. Între ele, actele de naștere și de botez ale lui Eminescu, Antipa sau Enescu, scrie Adevărul.

Botoșani este județul din România cu cele mai multe genii născute pe meleagurile sale. Zeci de personalități din toate domeniile, de la literatură și muzică până la inginerie și biologie au văzut lumina zilei în diferite localități de pe teritoriul de astăzi al acestui județ. Cei mai cunoscuți sunt Mihai Eminescu, George Enescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Elie Radu, Octav Onicescu și Octav Băncilă.

George Enescu, certificat de naștere FOTO Cosmin Zamfirache
George Enescu, certificat de naștere FOTO Cosmin Zamfirache

Tocmai de aceea, în Arhivele Naționale ale Statului, filiala Botoșani, se păstrează documente cu o valoare inestimabilă pentru istoria națională: certificatele de naștere ale marilor personalități născute la Botoșani. S-au păstrat mare parte dintre ele și majoritatea sunt sub forma unor însemnări în registre bisericești și de stare civilă, având și mențiuni importante privind familia și locul în care s-au născut toate aceste mari personalități.

Nicolae Iorga
Nicolae Iorga

Mini-biografii, în original, ale marilor genii ale României

În depozitele Arhivelor Statului de la Botoșani, o clădire situată pe Strada Colonel Victor Tomoroveanu, sunt păstrate numeroase documente totodată valoroase din punct de vedere al cercetării, dar și inedite. Printre acestea și actele doveditoare privind naștere celor mai importante personalități din România, născute în județul Botoșani.

Grigore Antipa
Grigore Antipa

Șeful serviciului Arhivelor Naționale de la Botoșani spune că nașterea și botezul acestor personalități sunt consemnate în câteva registre, fie bisericești, fie laice, ale primăriilor, păstrate în original.

„În depozitele Arhivelor din Botoșani se găsesc registrele mitricale. Registrele mitricale sunt actele întocmite de parohii, după Regulamentele Organice (n.red.1831-1832). Practic, în aceste registre preoții treceau datele de naștere, căsătorie sau deces. Activitatea mergea greu fiindcă preoții nu aveau experiența necesară întocmirii acestor acte. După 1864, odată cu Codul Civil, se schimbă totul. Registrele mitricale sunt înlocuite de documentele de stare civilă, laice, completate de către administrațiile locale. Aici, la Botoșani, avem registrele mitricale, originale, cu datele de naștere și de botez ale lui Mihai Eminesuc, dar și actele de naștere ale lui Iorga, Băncilă, Onicescu, Antipa, Enescu, Luchian și alții”, spune Rodica Crăcană.

Publicitate
Dimitrie Pompeiu
Dimitrie Pompeiu

Tot la Arhivele Statului din Botoșani se păstrează și documente de deces ale părinților lui Eminescu, de exemplu, dar și ale altor personalități. Specialistul botoșănean adaugă că aceste registre mitricale sau acte de stare civilă sunt adevărate biografii pe scurt, în condițiile în care preoții treceau de obicei multe detalii privind familia în care se năștea copilul.

„Sunt niște mini-biografii pentru că într-un act de naștere găsim informații foarte importante privind începutul vieții unei persoane, de la data și locul nașterii și până la numele, vârsta și meseria părinților”, adaugă Rodica Crăcană.

Aceste documente pot fi consultate de orice român, la sala de studiu a instituției, pe baza unui permis eliberat pe loc, cu ajutorul cărții de identitate.

”Botoșani, a avut mereu acel ceva”

Aceste mari personalități ale României s-au născut la Botoșani în perioada cuprinsă între  mijlocul secolului al XIX-lea și primul sfert al secolului XX. Mihai Eminescu s-a născut în 1850, George Enescu în 1881, Grigore Antipa în 1867, Nicolae Iorga în 1871, Ștefan Luchian în 1868, Octav Onicescu în 1892, Elie Radu în 1853.

Ștefan Luchian
Ștefan Luchian

Interesant este faptul că toate aceste mari personalități, în afară de Enescu, născut la Liveni, au văzut lumina zilei în târguri cosmpolite, multietnice și prospere ale vremii. Majoritatea sunt din târgul Botoșaniului, astăzi municipiul reședință de județ.

„La un moment dat, la Botoşani a fost o adevărată «invazie» de genialitate. Începând cu secolul al XIX-lea şi până la mijlocul secolulului al XX-lea s-au născut, au crescut şi chiar au învăţat carte o mulţime de personalităţi extrem de importante“, spune istoricul botoşănean Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei de Cultură Botoşani.

O explicație ar fi acel mediu cultural, economic multi-etnic al Botoșaniului din secolul al XIX-lea, care a creat condițiile de dezvoltare a unor personalități deosebite. Aproape toate personalitățile născute la Botoșani erau din familii burgheze de arendași, moșieri, administratori de moșii, avocați sau militari, oameni care le puteau oferi copiilor lor o educație timpurie adecvată, orășănească, în pas cu vremurile.

ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Botoșani: Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt) la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate astăzi, 15 iulie 2025, pe pagina https://definitivat.edu.ro/, la centrul de examen și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:

https://isjbotosani.ro/management/dezvoltarea-resurselor-umane/definitivat/anul-scolar-2024-2025-2.html

La nivelul județului Botoșani, 103 candidați (69,6%) au promovat proba scrisă a examenului de definitivat, obținând medii peste 8 (opt), iar 45 de candidați sunt nepromovați.

Un număr de 148 de lucrări au fost încărcate în platforma destinată evaluării digitalizate, lucrările fiind evaluate în centre constituite la nivel național pe discipline.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Precizăm că pentru a putea participa la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:

Publicitate
  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
  • să dețină pentru anul școlar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

 

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

  1. a) în data de 15 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00;
  2. b) în data de 16 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Transmiterea contestațiilor la centrul de examen se poate realiza și electronic (scanat), prin poștă electronică, în data de 15 iulie 2025 și în data de 16 iulie 2025 până la ora 12:00 la adresa de e-mail: contestatii.definitivat@isjbt.ro

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

 

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 21 iulie 2025 și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 400 de cazuri de furt de energie în județele Moldovei în primele 6 luni din 2025

Publicat

Publicitate

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică identificate în primele 6 luni din 2025, în zona de activitate a Delgaz Grid.

 

 Prejudiciul generat de aceste practici se ridică la aproape 8,5 milioane de lei;

 Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 mil. kWh;

 Intervențiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranța consumatorilor și a bunurilor lor, dar și alimentarea cu energie;

 Suspiciunile de consum fraudulos pot fi anunțate la raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, apelând la 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție;

Publicitate

 

 

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în 18 dintre cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.

 

Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).

 

Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.

 

Cantitatea sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice.

 

Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.

 

Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluție pentru consumatori deoarece consecințele unor explozii sau incendii depășesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menținerea siguranței este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc.

 

Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție ci și pentru consumatorii corecți, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervențiile ilegale afectând deopotrivă și calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

 

Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt și este sancționat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuție formulează și transmite plângeri penale către instituțiile abilitate.

 

Pentru siguranța consumatorilor și pentru evitarea situațiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:

 

 NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);

 NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;

 NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).

 

Cele peste 660 de cazuri de consum fraudulos identificate de la începutul anului până în prezent reprezintă tot atâtea situații cu potențial periculos care au fost prevenite. Contribuția cetățenilor care semnalează astfel de practici este esențială, toate sesizările fiind verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit.

 

Pentru o comunicare rapidă și eficientă, suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371 700 157 sau direct la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Definitivat 2025: Au fost publicate rezultatele la proba scrisă. Marți și miercuri se pot depune contestații

Publicat

Publicitate

Rezultatele la examenul de Definitivat, care a avut loc pe 8 iulie, au fost afișate marți în centrele de examen și pe pagina de internet definitivat.edu.ro, 65,36% dintre candidați (5.784) promovând concursul.

Prezența la proba scrisă a examenului de Definitivat a fost de 93,2%. Pentru susținerea probei s-au înscris 9.510 candidați și au fost prezenți 8.862. Au absentat 648 de candidați, iar nouă au fost eliminați din examen.

În cursul zilei de marți, până la ora 20:00, și miercuri, până la ora 12:00, vor putea fi depuse contestațiile, la centrele de examen. Acestea pot fi depuse și online, la adresele de e-mail afișate de Inspectoratele școlare la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.

Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 59 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 59 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 16:30, în timp ce se afla pe terasa unui local public, pe fondul unui conflict spontan, ar fi lovit victima în zona gâtului, ceea ce a făcut-o să se dezechilibreze și să cadă peste un stand pentru umbrelă, aflat în apropiere, provocându-i leziuni fizice.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Educație25 de minute ago

Botoșani: Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt) la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025

Eveniment2 ore ago

Aproape 400 de cazuri de furt de energie în județele Moldovei în primele 6 luni din 2025

Eveniment3 ore ago

Definitivat 2025: Au fost publicate rezultatele la proba scrisă. Marți și miercuri se pot depune contestații

Eveniment3 ore ago

Bărbat de 59 de ani, din municipiul Botoșani, reținut pentru lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice

Eveniment3 ore ago

Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie. Ministrul Energiei: Vor acoperi 40-50% din valoarea facturii

Eveniment3 ore ago

Bărbat din Stăuceni, reținut pentru uciderea animalelor și folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință

Eveniment4 ore ago

Urmărit internațional pentru că a condus băut, depistat de polițiștii de frontieră la Stânca

Eveniment4 ore ago

„Black Friday” de iulie, înainte de creșterea TVA. Retailerii majorează prețurile, pentru a lansa reduceri spre finalul lunii

Eveniment6 ore ago

Două tinere, rătăcite în pădurea de la Ipotești, ajutate de pompierii militari să găsească drumul spre casă

Eveniment7 ore ago

Titularizare 2025: Marți, 15 iulie, candidații susțin proba scrisă. Unde sunt organizate centrele de examinare la Botoșani

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending