Connect with us

Eveniment

Botoșani, județul-paradox din Moldova. Fruntaș la luciu de apă, fără locuri de scăldat și fără apă potabilă

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află pe locul doi la nivel național la suprafeța luciului de apă. Însăl într-un județ plin cu apă, oamenii se plâng de lipsa apei potabile. Mai mult, aici sunt doar două locuri special amenajate unde se poate înota în siguranță, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este un adevărat ținut al iazurilor și râurilor. Din punct de vedere al suprafeței luciului de apă, Botoșaniul ocupă locul doi la nivel național, după Tulcea, cu 3.600 de hectare.

Județul este mărginit de două râuri importante precum Prutul și Siretul, dar este brăzdat și de alte cursuri de ape curgătoare ceva mai mici, precum Jijia sau Dresleuca.

În plus, pe teritoriul județului se află nu mai puțin de 148 de iazuri printre care și uriașul lac de la Dracșani cu o suprafață de 574 de hectare.

Tot în județul Botoșani se află și lacul de acumulare de la Stânca Costești, cu o suprafață de 1.600 de hectare.

În mod paradoxal însă, în acest paradis acvatic, localnicii suferă din cauza lipsei apei și nici nu au prea multe locuri autorizate unde se pot bălăci în siguranță.

Publicitate

Veri pe uscat în lumea apelor
Deși este un județ cu numeroase surse de apă, comunități întregi stau pe uscat, culmea, chiar în toiul verii. Mai precis, aproape un sfert din județ este afectat de lipsa apei potabile.

Magistralele care transportă apă din marile râuri sau lacuri de acumulare către localități sunt foarte vechi și deteriorate, iar reabilitarea lor se face mai mult pe hârtie. O parte a conductelor care formează magistralele au o vechime chiar mai mare de jumătate de secol.

Țevile care aduc apă din Prut nu mai fac față numărului tot mai mare de utilizatori din comune – în condițiile în care s-a pus carul înaintea boilor în multe localități. Aici s-au construit rețele de alimentare cu apă, locale, fără să se ia în considerare starea magistralelor și să se pună problema dacă apa mai ajunge la abonați.

Un exemplu bun este comuna Ungureni din Botoșani. În satul Plopenii Mici, oamenii au plătit și câte 2.800 de lei pentru a se branșa la rețea, dar numai vara trecută au rămas fără apă aproape o lună de zile.

„Se prăpădesc animalele de sete. Aducem apă cu butoaiele de unde putem. Eram bucuroși că s-a tras apă în comună, că ne răzbea seceta. Și iaca degeaba, că tot se mai oprește apa“, spune o localnică.

O situație deosebit de gravă este și pe magistrala Botoșani-Flămânzi, veche de aproximativ 50 de ani, construită de comuniști pentru a alimenta doar două cartiere și o filatură. Între timp numărul abonaților a crescut considerabil, iar conducta nu mai face față de la începutul anilor 2000.

În plus, din cauza deteriorării conductei, pierderile pe traseu sunt de aproximativ 70%. Vara, în special, când consumul crește, este un real coșmar pentru locuitorii comunelor branșați la această rețea între Botoșani și Flămânzi.

„La nivelul comunei stăm foarte bine la numărul de branșați pe rețeaua existentă, numai că lipsește apa”, precizează Ciprian Ivanov, primarul din Copălău.

Cel mai greu este însă pentru locuitorii orașului Flămânzi, acolo unde se află capătul de linie al magistralei și unde ajunge cea mai puțină apă.

Astfel, în județul-vicecampion la luciu cu apă din România, localnicii din Flămânzi sunt alimentați cu porția, în anumite perioade, mai ales vara – câteva ore pe zi. Există planuri și proiecte de reabilitare a magistralei, dar deocamdată totul este doar un plan.

Scăldat în ape periculoase
Tot la capitolul paradoxuri intră și numărul foarte redus al locurilor sigure și autorizate de scăldat, pe teritoriul județului Botoșani.

Având în vedere suprafața de apă existentă, Botoșaniul ar trebui să fie un paradis al distracțiilor acvatice. În schimb, este un loc unde tot mai mulți oameni mor înecați – mai ales în râul Prut.

În județul Botoșani există doar două baze acvatice unde oamenii pot beneficia de un scăldat pe cinste, în condiții de siguranță. Este vorba despre Cornișa din municipiul Botoșani, o zonă de agrement uriașă cu parc acvatic, și de bazinul didactic din municipiul Dorohoi.

Pe lângă acestea, în municipii mai sunt câteva piscine private, care de asemenea reprezintă zone sigure de bălăceală.

În rest, pe tot teritoriul județului, sunt doar iazuri și râuri adânci, foarte periculoase, unde înotul nu este recomandat sau chiar interzis.

Prutul a luat patru vieți, în numai zece zile, în luna iulie.

Vârtejurile, curenții și gropile excavate pentru balastiere transformă Prutul, dar și Siretul în râuri ucigașe. Iazurile la rândul lor au locuri periculoase, mai ales pentru înotătorii puțin experimentați. „În râuri, canale și în Prut, curenții sunt puternici, apa își schimbă nivelul brusc, malurile sunt abrupte și pot aluneca în acele gropi formate în apă”, spun reprezentanții ISU.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar în Banat.

Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova era de loc din Burdujeni, Suceava, și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Neamţului, în anul 1925.

În anul 1931, a primit hirotonia întru preot și a slujit la mănăstirea sa de metanie vreme de 12 ani.

În 1942 a fost trimis ca preot misionar în ținutul Banatului, pentru a reînvia monahismul ortodox din această parte a României. În 1945 a înființat Mănăstirea de maici Timișeni, în același timp îngrijindu-se de povățuirea duhovnicească a viețuitorilor din mănăstirile Săraca, Partoș și Vasiova.

Treptat, a ajuns cel mai căutat duhovnic al Banatului, atât prin slujirea autentică a altarului, cât mai ales pentru alinarea sufletelor. Era căutat pentru darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni.

Timp de 33 de ani, Cuviosul Calistrat a fost o făclie mereu aprinsă pentru călugării și credincioşii din Banat.

Publicitate

A trecut la Domnul în ziua de Paști a anului 1975. A fost îngropat lângă biserica Mănăstirii Vasiova.

A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 12 iulie 2024, cu titulatura: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova.

Citeste mai mult

Educație

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Publicat

Publicitate

Vineri, pentru mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Botoșani, clopoțelul nu a sunat pentru ore, ci pentru zâmbete, alergări și îmbrățișări. Într-o atmosferă plină de emoție și râsete, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, s-a derulat o competiție sportivă cu totul specială, inclusă într-un proiect marca Școala Nr. 11, aflat acum la a doua ediție, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.

În cadrul activității, nu doar copiii au fost în centrul atenției, ci și părinții lor, cu toții alergând, trăgând de frânghie, încurajându-se, redescoperind astfel, împreună, bucuria pură a jocului.

„Familia mea face sport”, un demers plin de căldură, este un proiect gândit și propus anul trecut de îndrăgita profesoară de la Școala Gimnazială Nr. 11, Carmen Socianu, care a găsit înțelegere la conducerea unității de învățământ și sprijin la DJST.

Lecția bucuriei în pași de alergare: Părinți și copii, împreună sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”

Aproape o sută copii și părinți, din două clase, au lăsat grijile deoparte și s-au aliniat la start, cu emoții în suflet și mâinile strânse unele în altele. Au urmat probele de viteză și rezistență, unde nu timpul a contat, ci râsul din ochii copiilor și efortul comun. Iar când a venit vremea tragerii de frânghie, sala a fost cuprinsă de o veselie molipsitoare. Susținătoare de nădejde a micuților din clasele întâi A și  D au fost cele două reputate învățătoare Mirela Brehuescu
Doina Răduţac.

„După prima ediție am descoperit că implicarea părintelui în activitatea sportivă a motivat copilul sa facă mai multă mișcare. Ediția aII-a a adus la activitate mai mulți părinți, dornici să facă sport alături de copiii lor, mai dezinvolti și mai competitivi”, a spus, cu ochii luminați de emoție, profesoara Carmen Socianu.

Publicitate

Pentru părinții și frații prezenți, singurul regret a fost… că s-a terminat prea repede. „Am trăit clipe foarte amuzante, împreună cu micuții și părinții, dar și o mare bucurie pentru că m-am simțit din nou ca în clasele primare. Și da, îmi voi lua revanșa la următoarea ediție”, a glumit o adolescentă care a venit să-și susțină sora în competiție, învinsă de câteva ori de gravitație, dar și de bucuria momentului.

La final, copiii și părinții au fost răsplătiți cu diplome, oferite de Ana Țepeș, inspector sportiv, dar adevărata recompensă a fost bucuria împărtășită, timpul petrecut împreună și amintirile care vor rămâne vii mult timp de acum încolo.

Citeste mai mult

Educație

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Publicat

Publicitate

Ziua de 9 Mai nu este doar o filă de istorie, ci o triplă reverberație în inima românilor: este ziua în care, în 1877, România și-a proclamat independența, este ziua în care, în 1945, omenirea a respirat ușurată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și momentul în care, astăzi, celebrăm idealul comun al păcii și unității – Ziua Europei.

La Vorona, această zi a prins culoare, sunet și gust în sufletele elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care au marcat-o printr-o activitate aparte, încărcată de semnificații și emoție. S-au unit, la propriu și la figurat, clasele V-XI într-un adevărat festival al diversității europene, în care fiecare grupă de elevi a reprezentat câte o țară membră a Uniunii Europene.

Holurile liceului s-au transformat în bulevardele unei Europe în miniatură. Costumele tradiționale, muzica autentică, dansurile specifice, mâncărurile care au făcut istorie în bucătăriile continentului, monumentele și personalitățile marcante ale fiecărei națiuni – toate au fost prezentate cu entuziasm și migală.

Standurile au fost evaluate de un juriu format din elevii clasei a XII-a și profesori ai școlii, care au avut sarcina dificilă de a alege cele mai bine pregătite echipe. După degustări savuroase și prezentări atent construite, au fost desemnate țările câștigătoare, dar adevărata victorie a fost aceea a înțelegerii, a implicării și a respectului reciproc.

„A fost un concurs, da, dar mai presus de toate a fost o lecție despre ce înseamnă să fii european fără să renunți la cine ești. Tradițiile noastre nu se pierd, ci se împletesc cu ale altora într-un mozaic cultural de care putem fi mândri”, au transmis cadrele didactice coordonatoare.

Prin această inițiativă, elevii nu doar că au învățat despre țările Europei, ci au exersat spiritul civic și apartenența la o comunitate mai mare, una care își pune în centrul valorilor demnitatea, libertatea, respectul, solidaritatea și pacea.

Publicitate

“Felicitări tuturor participanților!

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”, au transmis cadrele didactice coordonatoare din cadrul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Publicat

Publicitate

Duminică, 11 mai 2025, creștinii din DOrohoi vor avea parte de aleasă trăire duhovnicească, sub binecuvântarea și căldura rugăciunii aduse de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie, învăluind sufletele celor prezenți cu liniștea și har.

După cuvântul de învățătură, în care va așeza semințele credinței și iubirii creștine, Preasfințitul Nichifor va înălța o rugăciune specială pentru doi tineri care își vor uni destinele în fața altarului, în Sfânta Taină a Cununiei. Comunitatea va fi astfel martora unui început de drum, pecetluit de rugăciune și binecuvântare arhierească.

Parohia care îi va găzdui pe credincioși în această zi de sărbătoare are o poveste tăcută, dar vie. Înființată în 1997, prin grija și binecuvântarea de atunci a Preafericitului Părinte Daniel, parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a crescut în credință și jertfelnicie. Prima capelă, o construcție provizorie dar plină de suflet, a fost sfințită în 1998 de Înaltpreasfințitul Calinic, oferind oamenilor un loc de rugăciune în vremuri de început. Cu inimă plină de râvnă, părintele Constantin Ceobanu a fost cel care a pus temelia visului unei biserici mari, cu proiecte, fonduri și o comunitate unită în jurul altarului.

Spre seară, pașii Preasfințitului Nichifor se vor îndrepta către comuna Vorniceni, acolo unde, în Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Crucii, va avea loc sfințirea casei praznicale. O clădire nu doar de piatră, ci de nădejde și comuniune, loc al întâlnirilor sufletești după fiecare Sfântă Liturghie, loc în care bucuriile și durerile credincioșilor se vor împărtăși sub semnul dragostei frățești.

Ziua de 11 mai se anunță a fi una a bucuriei, a binecuvântării și a prezenței vii a credinței, în care oamenii se vor simți mai aproape de cer, prin păstorul lor, Preasfințitul Nichifor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment6 minute ago

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova

Educație11 ore ago

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Educație11 ore ago

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Eveniment12 ore ago

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Eveniment13 ore ago

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia – actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Eveniment16 ore ago

Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2. Competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente

Cultura17 ore ago

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” – ediția 2025

Eveniment17 ore ago

Zeci de controale ale comisarilor Gărzii de Mediu Botoșani, în luna care a trecut. Amenzi și o sesizare penală

Educație18 ore ago

FOTO: Concursul„Let’s Play”, etapa județeană, limba engleză, nivel preșcolar, la Botoșani. „Un eveniment plin de curaj și inovație”

Eveniment18 ore ago

FOTO: Aproape o sută de copii de la Grădinița „Floare de colț”, din municipiul Botoșani, au aflat de la pompieri cum trebuie să procedeze în caz de incendiu sau cutremur

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending