Connect with us

Eveniment

Botoșani, județul-paradox din Moldova. Fruntaș la luciu de apă, fără locuri de scăldat și fără apă potabilă

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află pe locul doi la nivel național la suprafeța luciului de apă. Însăl într-un județ plin cu apă, oamenii se plâng de lipsa apei potabile. Mai mult, aici sunt doar două locuri special amenajate unde se poate înota în siguranță, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este un adevărat ținut al iazurilor și râurilor. Din punct de vedere al suprafeței luciului de apă, Botoșaniul ocupă locul doi la nivel național, după Tulcea, cu 3.600 de hectare.

Județul este mărginit de două râuri importante precum Prutul și Siretul, dar este brăzdat și de alte cursuri de ape curgătoare ceva mai mici, precum Jijia sau Dresleuca.

În plus, pe teritoriul județului se află nu mai puțin de 148 de iazuri printre care și uriașul lac de la Dracșani cu o suprafață de 574 de hectare.

Tot în județul Botoșani se află și lacul de acumulare de la Stânca Costești, cu o suprafață de 1.600 de hectare.

În mod paradoxal însă, în acest paradis acvatic, localnicii suferă din cauza lipsei apei și nici nu au prea multe locuri autorizate unde se pot bălăci în siguranță.

Publicitate

Veri pe uscat în lumea apelor
Deși este un județ cu numeroase surse de apă, comunități întregi stau pe uscat, culmea, chiar în toiul verii. Mai precis, aproape un sfert din județ este afectat de lipsa apei potabile.

Magistralele care transportă apă din marile râuri sau lacuri de acumulare către localități sunt foarte vechi și deteriorate, iar reabilitarea lor se face mai mult pe hârtie. O parte a conductelor care formează magistralele au o vechime chiar mai mare de jumătate de secol.

Țevile care aduc apă din Prut nu mai fac față numărului tot mai mare de utilizatori din comune – în condițiile în care s-a pus carul înaintea boilor în multe localități. Aici s-au construit rețele de alimentare cu apă, locale, fără să se ia în considerare starea magistralelor și să se pună problema dacă apa mai ajunge la abonați.

Un exemplu bun este comuna Ungureni din Botoșani. În satul Plopenii Mici, oamenii au plătit și câte 2.800 de lei pentru a se branșa la rețea, dar numai vara trecută au rămas fără apă aproape o lună de zile.

„Se prăpădesc animalele de sete. Aducem apă cu butoaiele de unde putem. Eram bucuroși că s-a tras apă în comună, că ne răzbea seceta. Și iaca degeaba, că tot se mai oprește apa“, spune o localnică.

O situație deosebit de gravă este și pe magistrala Botoșani-Flămânzi, veche de aproximativ 50 de ani, construită de comuniști pentru a alimenta doar două cartiere și o filatură. Între timp numărul abonaților a crescut considerabil, iar conducta nu mai face față de la începutul anilor 2000.

În plus, din cauza deteriorării conductei, pierderile pe traseu sunt de aproximativ 70%. Vara, în special, când consumul crește, este un real coșmar pentru locuitorii comunelor branșați la această rețea între Botoșani și Flămânzi.

„La nivelul comunei stăm foarte bine la numărul de branșați pe rețeaua existentă, numai că lipsește apa”, precizează Ciprian Ivanov, primarul din Copălău.

Cel mai greu este însă pentru locuitorii orașului Flămânzi, acolo unde se află capătul de linie al magistralei și unde ajunge cea mai puțină apă.

Astfel, în județul-vicecampion la luciu cu apă din România, localnicii din Flămânzi sunt alimentați cu porția, în anumite perioade, mai ales vara – câteva ore pe zi. Există planuri și proiecte de reabilitare a magistralei, dar deocamdată totul este doar un plan.

Scăldat în ape periculoase
Tot la capitolul paradoxuri intră și numărul foarte redus al locurilor sigure și autorizate de scăldat, pe teritoriul județului Botoșani.

Având în vedere suprafața de apă existentă, Botoșaniul ar trebui să fie un paradis al distracțiilor acvatice. În schimb, este un loc unde tot mai mulți oameni mor înecați – mai ales în râul Prut.

În județul Botoșani există doar două baze acvatice unde oamenii pot beneficia de un scăldat pe cinste, în condiții de siguranță. Este vorba despre Cornișa din municipiul Botoșani, o zonă de agrement uriașă cu parc acvatic, și de bazinul didactic din municipiul Dorohoi.

Pe lângă acestea, în municipii mai sunt câteva piscine private, care de asemenea reprezintă zone sigure de bălăceală.

În rest, pe tot teritoriul județului, sunt doar iazuri și râuri adânci, foarte periculoase, unde înotul nu este recomandat sau chiar interzis.

Prutul a luat patru vieți, în numai zece zile, în luna iulie.

Vârtejurile, curenții și gropile excavate pentru balastiere transformă Prutul, dar și Siretul în râuri ucigașe. Iazurile la rândul lor au locuri periculoase, mai ales pentru înotătorii puțin experimentați. „În râuri, canale și în Prut, curenții sunt puternici, apa își schimbă nivelul brusc, malurile sunt abrupte și pot aluneca în acele gropi formate în apă”, spun reprezentanții ISU.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Întâlnire de cerc pastoral la Parohia Cotârgaci – Pastorația tinerilor, între misiune și responsabilitate

Publicat

Publicitate

Duminică, la Parohia Cotârgaci a avut loc o întâlnire de cerc pastoral a preoților din Cercul Misionar-Pastoral „Sfântul Spiridon” Leorda. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Părintelui vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Timofte Marian și a Părintelui Protopop Apetrei Ionuț, fiind un moment de comuniune liturgică și reflecție pastorală pentru slujitorii Sfintelor Altare din această zonă, informează Slova Creștină de Dorohoi,

 

Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Cotârgaci, păstorită de Părintele Ovidiu Lazăr, în prezența credincioșilor din parohie. La finalul slujbei, Părintele Vicar a rostit un cuvânt de învățătură cu tematică duhovnicească, subliniind importanța jertfei personale în viața creștinului, ca drum al mântuirii și al dăruirii autentice pentru Dumnezeu și aproapele.

 

După momentul liturgic, participanții au efectuat o scurtă vizită la Căminul Cultural din localitate, unde se află amenajat un spațiu muzeal ce păstrează obiecte tradiționale din gospodăria țărănească – un veritabil tezaur al memoriei locale.

 

Publicitate

În continuare, în biserica parohială s-a desfășurat lucrul efectiv al cercului pastoral, având ca temă centrală „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate în lucrarea Bisericii”. Referatul a fost susținut de Părintele Gabriel Biță de la Parohia Brăiești, care a evidențiat provocările contemporane cu care se confruntă preoții în misiunea lor de a-i apropia pe tineri de Hristos și de Biserică. S-au subliniat atât nevoia unei prezențe constante a slujitorului în mijlocul tinerei generații, cât și importanța organizării unor activități care să răspundă nevoilor reale ale acestora.

 

În cadrul dezbaterii care a urmat, au fost schimbate idei și exemple de bune practici, subliniindu-se necesitatea unui efort comun și susținut pentru atragerea și implicarea tinerilor în viața parohială.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare și îndemn din partea Părintelui Vicar Timofte Marian, care a accentuat nevoia implementării unor proiecte educative și catehetice consistente, menite să întărească legătura dintre copii, tineri și Biserică.

 

Astfel de întâlniri reflectă responsabilitatea misionară a preoților și dorința sinceră de a răspunde provocărilor actuale prin comuniune, rugăciune și implicare activă în viața comunităților parohiale.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri

Publicat

Publicitate

*Activități preventive desfășurate de polițiștii rutieri*

 

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă dedicată tinerilor care se deplasează pe biciclete sau trotinete, în cadrul unei campanii de conștientizare privind siguranța rutieră.

 

Activitatea s-a adresat celor mai tineri participanți la trafic, având ca obiectiv principal formarea unui comportament rutier responsabil încă de la cele mai fragede vârste.

 

Publicitate

Totodată, au fost oferite recomandări utile privind utilizarea în siguranță a trotinetelor și bicicletelor fiind evidențiate riscurile la care se expun copiii și adolescenții atunci când nu respectă regulile de circulație.

 

Tinerilor le-au fost oferite veste reflectorizante și pliante cu informații utile, care să îi ajute să rețină regulile de bază privind deplasarea în siguranță, atât ca pietoni, cât și ca utilizatori ai mijloacelor de deplasare individuale.

Citeste mai mult

Eveniment

Funcționari din Botoșani, reținuți într-un dosar privind identități false pentru mii de cetățeni străini

Publicat

Publicitate

Doi funcționari publici au fost reținuți de procurorii Parchetului General în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de patru persoane, respectiv:

– pentru doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore;

– pentru alți doi funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Marți, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat peste 206 de percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice.

Cercetările se referă la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Botoșani, precum și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Publicitate

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România, precizează anchetatorii.

Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor, în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate, sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice. AGERPRES/

Citeste mai mult

Eveniment

Participarea Muzeului Județean Botoșani la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, la care Muzeul Județean Botoșani participă cu piese valoroase din patrimoniul cultural al Muzeului de Etnografie.

Expoziția a fost inițiată de dr. Roxana Deca și de colegii de la Muzeul Olteniei Craiova, reunind, alături de piesele din arealul etnografic al Botoșaniului, țesături din patrimoniul Complexului Muzeal Național „Astra” Sibiu, Muzeului Național al Țăranului Român, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeului Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” Sighetul Marmației și Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, alături de valoroasele covoare oltenești.

Evenimentul expozițional a fost deschis la Craiova, între 27 septembrie 2024 și 19 ianuarie 2025. Pe 5 februarie, al doilea popas al expoziției itinerante a fost Muzeul Național al Țăranului Român, cu prilejul a 35 de ani de la (re)înființarea instituției. Ulterior, la Sighetul Marmației, valoroasele piese au decorat pereții Palatului „Reduta”, unde au fost etalate în intervalul 8 aprilie – 22 iunie 2025.

Piatra-Neamț, unde expoziția va putea fi vizitată între 2 iulie și 28 septembrie 2025, reprezintă a patra și ultima etapă din acest an, pe simezele Muzeului de Istorie și Arheologie fiind etalate peste 40 de covoare (scoarțe, lăicere, păretare, țoluri, carpete, macaturi), la care se adaugă ștergare, fețe de pernă, glugi, cingători, trăistuțe, mostre de țesături din colecțiile Minerva Cosma și Dumitru Cosma (deținute de Muzeul ASTRA Sibiu).

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending