Connect with us

Actualitate

Botoșani, în topul orașelor cu cele mai mari prețuri de intrare la ștrand. Care sunt prețurile în țară

Publicat

Publicitate

Luna august este luna concediilor, iar o ieșire la ștrand sau piscină este un mod perfect de a petrece o zi superbă în această vară toridă. Însă cu prețurile în creștere o astfel de ieșire poate fi foarte costisitoare: bilete de intrare, răcoritoare, servirea unei mese, poate și cumpărarea unui costum nou de baie, aripioare de înot pentru cei mici – toate aceste costuri adunate pot face o ieșire la ștrand prohibitivă pentru multe familii din țară, potrivit analizei făcute. Pentru a veni în ajutorul celor care caută să se relaxeze o zi la ștrand și care trebuie să fie atenți la bugetul familiei, echipa noastră a făcut o analiză a costurilor de intrare la ștrandurile din orașele reședință de județ, informează clubulcopiilor.ro.

Am inclus în această analiză costurile de intrare pentru o zi de weekend la ștrandurile sau aquapark-urile din toate orașele reședință de județ din țară. În orașele în care oferta locală este variată am selectat ștrandul cu cel mai mic preț de intrare. De precizat că din clasamentul nostru am exclus Constanța, deoarece prezența mării îl transformă într-o destinație preferată pentru litoral, iar orașul nu dispune de niciun ștrand.

Orașele cu cele mai mici prețuri de intrare la ștrand

Rezultatele sunt foarte interesante și arată că cel mai mic tarif de intrare la un ștrand din România este de doar 5 lei pentru adulți în Drobeta-Turnu Severin, la ștrandul municipal din cartierul Schela Cladovei. Mai mult, copiii sub 10 ani și pensionarii au acces gratuit (de luni până joi iar în weekend plătesc doar 3 lei), potrivit comunicatului remis de clubulcopiilor.ro.

Ștrand Schela Cladovei, Drobeta-Turnu Severin
Un alt ștrand extrem de accesibil este ștrandul Zsögödi (Băile Jigodin) în Jigodin-Băi, o localitate componentă a municipiului Miercurea Ciuc. Intrarea este doar 10 lei, iar apa din bazine are calități terapeutice deosebite, fiind bicarbonate, calcice, sodice, carbogazoase, feruginoase și hipotone.

Locul 3 este împărțit de orașele Iași (ștrandul Municipal Aqua Center) și Bistrița (ștrandul Codrișor), unde un adult va plăti pentru o intrare la ștrand doar 11 lei, în timp ce copiii sub 7 ani și pensionarii trebuie să achite doar 3 lei în Iași, respectiv 6 lei în Bistrița. Nici închirierea unui șezlong nu costă mult, tariful este 8 lei în Bistrița și 6 lei în Iași.

Publicitate

Cei care aleg să se relaxeze la Ștrandul Codrișor din Bistrița au la dispoziție trei bazine de înot (unul mare de dimensiuni olimpice și două mici destinate copiilor), precum și o zonă de plajă dotată cu șezlonguri și umbreluțe.

Cu doar 15 lei taxa de intrare se pot răcori și în această vară locuitorii din Sibiu, Deva și Râmnicu Vâlcea.

O zi de relaxare la Lacul lui Binder din Sibiu costă 15 lei de persoană. Chiar dacă nu este tehnic un ștrand, complexul de agrement Lacul lui Binder oferă aceleași facilități, de la o zonă de relaxare cu plajă pe nisip, la posibilitatea de a înota în apa lacului și chiar practicarea de sporturi nautice (wakeboarding, schi nautic pe instalația de cablu liniară sau circulară, stand up paddle boarding și canoe).

Ștrandul Municipal din Deva a fost construit în anul 1971 și, pe langă bazinul principal de dimensiuni olimpice, are două bazine de dimensiuni mai mici, în care se pot scălda în voie copiii. Unul dintre ele este dotat și cu tobogan. Un al treilea bazin are o adâncime medie, iar cel olimpic poate fi testat de oricine știe să înoate bine.

Ştrand Ostroveni, Râmnicu Vâlcea
Ştrand Ostroveni este locul preferat al locuitorilor din Râmnicu Vâlcea pentru petrecerea timpului liber în perioada estivală. Bazinul cu apă dulce a fost modernizat, s-au adăugat fântâni arteziene și s-a avut în vedere și amenajarea corespunzătoare pentru copii.

Urmează alte 6 orașe reședință de județ în care prețul de intrare la cel mai ieftin ștrand din oraș (uneori și singurul) este de 20 lei pentru un adult. Acestea sunt Alexandria, Piatra Neamț, Pitești, Târgu Mureș, Suceava și Slatina.

Orașele cu cele mai mari prețuri de intrare la ștrand

La capătul opus se află Brașovul. În trecut, ștrandurile din Noua și ștrandul Cibo erau două dintre destinațiile preferate ale brașovenilor pentru a se răcori în zilele toride de vară, dar momentan acestea sunt închise.

Paradisul Acvatic Brașov
Astfel, singura opțiune de ștrand din oraș este complexul de agrement Paradisul Acvatic unde biletul de intrare în weekend pentru un adult costă 95 de lei. Copiii beneficiază în schimb de un tarif redus de 30 de lei.

Ce-i drept, complexul de agrement Paradisul Acvatic din Brașov oferă mult mai multe facilități și oportunități de distracție față de un ștrand obișnuit și dacă ne uităm la cele peste 11000 de recenzii preponderent pozitive din Google Maps, turiștii sunt mulțumiți de acesta.

Pe locul doi se află Botoșaniul care se află într-o situație similară cu Brașovul. Singura opțiune de ștrand din oraș se află la Cornișa Aqua & Sport, cel mai mare parc regional de agrement din Moldova. Tariful de intrare este de 70 de lei în timpul weekendului pentru un adult și 50 de lei pentru un copil, ceea ce n-ar fi foarte mult pentru un aquapark, dar este semnificativ mai mult decât tarifele de intrare la ștrandurile publice din țară.

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani
Parcul de agrement Cornișa este o investiție a Primăriei Botoșani, cu fonduri europene, fiind administrată de una dintre direcțiile municipalității. În mod paradoxal, botoșănenii, spun administratorii parcului, preferă alte zone de agrement, chiar dacă mai puțin dotate decât Cornișa, situate la cel puțin câteva zeci de kilometri depărtare. Cei mai mulți clienți ai complexului cu bazine sunt, în special, turiști din alte județe.

Cluj-Napoca și Galați împart podiumul, iubitorii de înot și bălăceală fiind nevoiți să plătească 60 de lei pentru o intrare la ștrand pentru adult și 40 lei pentru un copil.

Plaja Dunărea din Galați este cel mai mare și mai modern ștrand de pe malul Dunării. Locul de agrement are ca principal punct de atracție unul dintre cele mai înalte tobogane din țară. Plaja Dunărea este o investiţie de circa 6 milioane de euro, realizată de Primăria Galaţi și s-a deschis pentru public în iulie 2021.

Clujenii, care își doresc să meargă cu familia la ștrand pot opta pentru ștrandul Clujana, unde biletul de intrare este 60 de lei în weekend. Pentru cei care știu înota, Complexul de Nataţie al UTCN reprezintă o alternativă mai puțin scumpă, dar aceasta e o variantă doar pentru înotători, apa din bazin fiind de minim 1.80 metri.

Mai jos găsiți lista completă a orașelor și prețul aferent intrării la ștrandul local (am afișat cel mai mic preț pentru orașele cu mai multe ștranduri). Lipsesc din listă 5 orașe reședință de județ care momentan nu au niciun ștrand deschis.

Clasament
Oraș
Județ
Ștrand
Preț copil
weekend
Preț adult
weekend
1
Drobeta-Turnu Severin
MH
Ştrandul termal
3 lei
5 lei
2
Miercurea Ciuc
HR
Ștrandul Băile Jigodin
7 lei
10 lei
3
Iași
IS
Ștrandul Municipal
3 lei
11 lei
4
Bistrița
BN
Ștrandul Municipal Codrișor
6 lei
11 lei
5
Sibiu
SB
Lacul lui Binder
5 lei
15 lei
6
Râmnicu Vâlcea
VL
Ștrandul Ostroveni
8 lei
15 lei
7
Deva
HD
Ștrandul Municipal
10 lei
15 lei
8
Piatra Neamț
NT
Ștrandul Tineretului
5 lei
20 lei
9
Suceava
SV
Ștrandul Suceava
10 lei
20 lei
10
Târgu Mureș
MS
Complexul Weekend
10 lei
20 lei
11
Pitești
AG
Ștrandul Pitești
10 lei
20 lei
12
Slatina
OT
Plaja Olt
10 lei
20 lei
13
Alexandria
TR
Ștrandul Vedea
10 lei
20 lei
14
Oradea
BH
Ştrandul Ioşia
10 lei
22 lei
15
Vaslui
VS
Aquatic Park Vaslui
15 lei
25 lei
16
Timișoara
TM
Ștrandul Heaven
15 lei
30 lei
17
Arad
AR
Neptun Water Park
15 lei
30 lei
18
Reșița
CS
Ștrand Atlantic
15 lei
30 lei
19
Baia Mare
MM
Majestic Complex
25 lei
30 lei
20
Zalău
SJ
Ștrandul Tineretului
25 lei
30 lei
21
Călărași
CL
Ștrand Dumbrava
20 lei
35 lei
22
Craiova
DJ
Ștrand Colosseum
20 lei
35 lei
23
Târgoviște
DB
Complexul Turistic de Natație
20 lei
35 lei
24
Bacău
BC
Gepex Park
25 lei
35 lei
25
Târgu Jiu
GJ
Dolce Vita Summer Fun
25 lei
40 lei
26
Brăila
BR
Strand ADM Club
30 lei
40 lei
27
București
B
Summer Park Ștrand Berceni
30 lei
40 lei
28
Giurgiu
GR
Faro Ștrand
40 lei
40 lei
29
Satu Mare
SM
Aquastar
29 lei
49 lei
30
Focșsani
VN
Aqualand
45 lei
50 lei
31
Sfântu Gheorghe
CV
Ștrandul Municipal
38 lei
56 lei
32
Galați
GL
Plaja Dunărea
30 lei
60 lei
33
Cluj-Napoca
CJ
Ștrandul Clujana
40 lei
60 lei
34
Botoșani
BT
Cornișa Waterpark & ​​Sports
50 lei
70 lei
35
Brașov
BV
Paradisul Acvatic
30 lei
95 lei
Nu există ștranduri (momentan deschise) în orașele Alba-Iulia, Slobozia, Constanța, Ploiești, Buzău și Tulcea conform analizei noastre.

SURSA: clubulcopiilor.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Consiliul Economic și Social: Măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la prăbușirea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor

Publicat

Publicitate

Măsurile fiscal-bugetare propuse recent conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți, care va resimți efecte similare perioadei anilor 2010, arată Consiliul Economic și Social, care a avizat nevaforabil, vineri, pachetul fiscal pregătit de Guvern, relatează agerpres.ro.

‘Măsurile impuse, respectiv creșterea TVA la alimente, servicii și medicamente, creșterea accizelor la carburant și a taxei de rovignetă, vor duce la creșterea prețurilor la alimentele de bază și medicamente, iar împreună cu liberalizarea prețurilor la energia electrică și gaze, diminuarea veniturilor pentru o parte dintre salariați prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2025, toate acestea conduc la o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt, fără o pregătire prealabilă a populației, mai ales a persoanelor și familiilor vulnerabile. Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp’, precizează CES în avizul publicat vineri.

Consiliul Economic și Social menționează, de asemenea, că, având în vedere complexitatea proiectului de act normativ, este necesară o analiză detaliată și riguroasă, ceea ce este imposibil de realizat în termenul insuficient pus la dispoziție în vederea avizării acestuia.

Potrivit documentului citat, ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile și construit pe o logică fiscală regresivă.

‘Proiectul nu respectă principiile echității și progresivității în materie de politici publice, transferând presiunea fiscală către populația cu venituri mici și medii. Măsurile propuse sunt susceptibile să adâncească inegalitățile sociale, să afecteze accesul la bunuri esențiale și să reducă capacitatea de subzistență a gospodăriilor vulnerabile. De asemenea, ele pot avea un efect de destabilizare socială și de alimentare a tensiunilor sociale și politice într-un context marcat deja de polarizare și neîncredere instituțională’, se mai arată în avizul CES.

Măsura creșterii cotei de TVA de la 9% la 11% pentru mai multe categorii de produse esențiale va avea efect inflaționist asupra cheltuielilor gospodăriilor și va afecta accesul la bunuri esențiale mai ales în cazul categoriilor sociale vulnerabile, susține CES. De asemenea, măsura contravine recomandărilor europene privind protejarea categoriilor vulnerabile în perioade de ajustări fiscale, arată sursa citată.

Publicitate

Referitor la introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care realizează venituri din pensii peste 3.000 de lei, CES subliniază că, deși este introdus un plafon de protecție, măsura afectează pensionarii cu venituri medii, care nu beneficiază de alte forme de sprijin și au cheltuieli medicale recurente. Impactul este semnificativ în special pentru pensionarii din orașele mari, unde costul vieții este mai ridicat, iar în lipsa unor măsuri de compensare, această contribuție echivalează cu o reducere netă a pensiei, arată Consiliul Economic și Social.

Pe de altă parte, documentul atrage atenția că eliminarea din rândul persoanelor asigurate la sănătate fără plata contribuției a celor incluși în programele naționale de HIV/SIDA și de tuberculoză aduce un risc epidemiologic mult prea ridicat raportat la economiile bugetare.

În ceea ce privește creșterea TVA pentru produse culturale, măsura afectează accesul la cultură, educație și informare, în special pentru tineri și pentru persoanele din comunități cu resurse limitate, într-un context în care nivelul de educație civică și alfabetizare funcțională este deja problematic.

Cu privire la prevederea conform căreia ordonatorii de credite acorda lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei net, o indemnizație de hrană de 347 lei lunar, CES consideră că reducerea pragului afectează personalul cu experiență, care depășește pragul de 6.000 lei net fără a avea venituri considerate ‘excesive’. ‘Această măsură poate genera demotivare și un risc crescut de migrație către sectorul privat sau extern’, avertizează CES.

‘Proiectul de lege, în forma actuală, nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social agregat, nu conține măsuri de protecție compensatorie și nu respectă principiile constituționale privind echitatea fiscală și solidaritatea socială. Se impune demararea unei reforme fiscale echilibrate, care să conțină măsuri de protecție reală a cetățenilor vulnerabili. Fără astfel de corecturi, riscăm nu doar o degradare a condițiilor de trai, ci și o explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială, cu consecințe directe asupra democrației și stabilității în societate’, precizează Consiliul Economic și Social.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR adaptează circulația trenurilor la valul de caniculă extremă din țară. Consultați mersul trenurilor dacă plecați în vacanță

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că, în contextul prognozelor meteorologice care indică temperaturi extreme la nivel național în perioada următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului feroviar, potrivit unui comunicat, relatează agerpres.ro.

Astfel, în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de grade Celsius, se va dispune reducerea vitezei de circulație a trenurilor, în conformitate cu prevederile instrucțiunilor feroviare în vigoare.

Conform surse citate, pe întreaga rețea feroviară, personalul de specialitate din cadrul CFR SA desfășoară permanent activități suplimentare de verificare și monitorizare a stării infrastructurii. Temperaturile înregistrate la nivelul șinelor sunt supravegheate în timp real, astfel încât echipele de întreținere să poată interveni prompt acolo unde situația o impune, prevenind eventuale incidente sau disfuncționalități.

Compania menționează că reducerea temporară a vitezei de circulație a trenurilor în condiții de caniculă este o măsură esențială, menită să asigure desfășurarea traficului feroviar în cele mai bune condiții de siguranță, chiar și în situații meteorologice extreme.

De asemenea, compania recomandăm publicului călător să consulte în prealabil mersul trenurilor, având în vedere temperaturile extreme prognozate la nivel național și posibilele perturbări cauzate de caniculă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 iulie 2025:

Loto 6/49: 8, 32, 33, 19, 20, 1

Loto 5/40: 40, 7, 35, 9, 37, 21

Joker: 45, 42, 14, 26, 4 + 4

Noroc: 0 8 4 9 2 0 2

Publicitate

Noroc Plus: 8 7 4 4 8 8

Super Noroc: 2 8 2 2 6 9

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Luni, restricții de tonaj în 15 județe din Oltenia și Muntenia din cauza caniculei

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță instituirea de restricții de tonaj (≥7,5 tone) pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale în 15 județe din Oltenia și Muntenia, luni, 7 iulie 2025, în intervalul orar 12.00–20.00.

Măsura este motivată de temperaturile extreme prognozate, cu valori de 38–41 de grade Celsius, pentru care ANM a emis cod roșu. Județele vizate sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila.

Restricțiile vizează vehiculele cu masă totală maximă autorizată de minimum 7,5 tone, cu scopul de a proteja structura drumurilor expuse la degradare în condiții de caniculă extremă.

Exceptate de la restricții sunt:

  • transporturile de persoane;
  • transporturile de animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală;
  • vehicule de intervenție în caz de forță majoră;
  • transporturi funerare și poștale;
  • echipamente de prim ajutor și carburanți;
  • mărfuri sub temperatură controlată;
  • tractarea vehiculelor avariate;
  • distribuirea de apă și hrană în zone calamitate;
  • vehicule specializate pentru salubrizare;
  • apă îmbuteliată;
  • produse agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale;
  • produse alimentare diverse (patiserie, panificație, zahăr, ciocolată, paste făinoase, băuturi etc.).

De asemenea, sunt exceptate utilajele CNAIR și cele închiriate pentru lucrări în derulare.

CNAIR precizează că restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite în funcție de evoluția condițiilor meteo și recomandă șoferilor să consulte sursele oficiale de informare înainte de plecarea la drum.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending