Connect with us

Eveniment

Botoșani: Grădinițele groazei. Cum învață preșcolarii în clădiri fără apă și cu rețele electrice vechi de șapte decenii

Publicat

Publicitate

Deși suntem în anul 2023, în județul Botoșani există încă numeroase școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare. Unele dintre acestea sunt unități de învățământ devenite un pericol public pentru copii, instalații electrice foarte vechi, fără canalizare sau apă curentă, scrie ADEVĂRUL.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, aproximativ 15% din totalul unităților de învățământ din județul Botoșani nu au autorizație sanitară de funcționare. Altfel spus, din 137 de școli și grădinițe, 21 nu ar trebui să funcționeze din punct de vedere sanitar. Alte 19 nu au autorizație de securitate la incendii. Aceste școli nu sunt autorizate fiindcă nu au apă potabilă, au toalete în curte, instalații electrice foarte vechi și nu au circuite specifice pentru evacuarea în caz de incendiu.

Unele școli sau grădinițe sunt atât de degradate încât nici măcar nu ar trebuie să fie folosite ca unități de învățământ pentru că îi pun în pericol pe copii. Două dintre acestea sunt Grădinița numărul 3 din satul Joldești, comuna Vorona, și Școala Primară „Gheorghe Pricop” din satul Chițoveni ce aparține orașului Flămânzi.

„Condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”
Grădinița numărul 3 din satul Joldești este un adevărat pericol public pentru sănătatea preșcolarilor. Cel puțin asta reiese inclusiv din problemele semnalate de echipele de control ale Inspectoratului Școlar Județean, dar și ale Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care nici nu i-a acordat avizul sanitar de funcționare.

Este vorba de o clădire veche din anii 50, cu două camere, situată chiar în intersecția cu sens giratoriu din satul Joldești. Clădirea în care funcționează este destul de afectată, cu geamuri sparte în zonele dezafectate, cu o intrare lăsată în paragină și o curte cu gardul neîngrijit.

Din fațada clădirii se desprind bucăți de tencuială și, în plus, grădinița nu are apă curentă, iar toaletele sunt în curte, fără canalizare, de fapt, două cabine de lemn, cu găuri în pământ.

Publicitate

„Grădinița cu program normal numărul 3 Joldești nu are autorizație sanitară de funcționare. Clădirea este în stare avansată de degradare, cu grupul sanitar în curte. Sunt condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Preșcolari în clădire cu instalație electrică veche de 70 de ani
Grădinița numărul 3 din Joldești aparține, ca structură, Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, din Vorona. Aici învață 13 copii, reprezentând o singură grupă coordonată de un educator. Tânăra educatoare este optimistă și spune că se va descurca pe parcursul anului.

„Voi face tot ce-mi stă în putință ca procesul educațional să se desfășoare cum trebuie. Va fi greu, dar nu imposibil. Sunt sigură că ne vom descurca”, mărturisește educatoarea. Nu la fel de optimist este și directorul liceului din Vorona, care  spune că sunt probleme serioase cu această grădiniță. Pe lângă faptul că este vorba de o clădire degradată, fără utilități, cea mai mare îngrijorare o reprezintă instalația electrică, prea veche.

„La aceea clădire, în care funcționează grădinița vorbim de o instalație electrică veche din 1965. Nu sunt condiții pentru desfășurarea proceslui didactic”, precizează Sergiu Dascălu, directorul liceului.

Grădiniță pericol public deschisă ca să facă pe plac părinților
În mod normal, fiind o singură grupă cu doar 13 copii, grădinița de la Joldești ar trebui relocată în centrul comunei, unde există condiții foarte bune pentru preșcolari. Aceștia ar trebui transportați cu microbuzul școlar, care există, de altfel în dotarea liceului. Și asta în condițiile în care nici nu ar mai fi fezabilă reabilitarea vechii clădiri, din cauza numărului tot mai mic de copii.

Conducerea licelui mărturisește, însă, că această grădiniță stă deschisă pentru a face pe plac părinților din sat.

„Părinții nu vor ca preșcolarii să fie mutați la o altă grădiniță. Vor să aibă grădinița la ei în sat”, adaugă Sergiu Dascălu.

Cât despre autoritățile locale, un sătean din zonă mărturisește că nu vor să închidă grădinița pentru că nu vor să-i supere pe localnici. „Se supără electoratul”, precizează acesta, mai în glumă, mai în serios.

În condiții asemănătoare se învață și la Școala Primară „Gheorghe Pricop”, din satul Chițoveni, de fapt, o fostă școală în care, la fel ca la Joldești, învață doar o grupă de preșcolari.

Condițiile nu sunt de anul 2023, recunosc și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean: „Nu are autorizație sanitară de funcționare, și nici sursă de apă potabilă. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Toaletele sunt interioare, dar nu sunt alimentate cu apă. Există o singură sală de clasă reabilitată în care funcționează o grupă de grădiniță. Curtea este în paragină cu aparate deteriorate”.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending