Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Grădinițele groazei. Cum învață preșcolarii în clădiri fără apă și cu rețele electrice vechi de șapte decenii

Publicat

Deși suntem în anul 2023, în județul Botoșani există încă numeroase școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare. Unele dintre acestea sunt unități de învățământ devenite un pericol public pentru copii, instalații electrice foarte vechi, fără canalizare sau apă curentă, scrie ADEVĂRUL.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, aproximativ 15% din totalul unităților de învățământ din județul Botoșani nu au autorizație sanitară de funcționare. Altfel spus, din 137 de școli și grădinițe, 21 nu ar trebui să funcționeze din punct de vedere sanitar. Alte 19 nu au autorizație de securitate la incendii. Aceste școli nu sunt autorizate fiindcă nu au apă potabilă, au toalete în curte, instalații electrice foarte vechi și nu au circuite specifice pentru evacuarea în caz de incendiu.

Unele școli sau grădinițe sunt atât de degradate încât nici măcar nu ar trebuie să fie folosite ca unități de învățământ pentru că îi pun în pericol pe copii. Două dintre acestea sunt Grădinița numărul 3 din satul Joldești, comuna Vorona, și Școala Primară „Gheorghe Pricop” din satul Chițoveni ce aparține orașului Flămânzi.

„Condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”
Grădinița numărul 3 din satul Joldești este un adevărat pericol public pentru sănătatea preșcolarilor. Cel puțin asta reiese inclusiv din problemele semnalate de echipele de control ale Inspectoratului Școlar Județean, dar și ale Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care nici nu i-a acordat avizul sanitar de funcționare.

Este vorba de o clădire veche din anii 50, cu două camere, situată chiar în intersecția cu sens giratoriu din satul Joldești. Clădirea în care funcționează este destul de afectată, cu geamuri sparte în zonele dezafectate, cu o intrare lăsată în paragină și o curte cu gardul neîngrijit.

Din fațada clădirii se desprind bucăți de tencuială și, în plus, grădinița nu are apă curentă, iar toaletele sunt în curte, fără canalizare, de fapt, două cabine de lemn, cu găuri în pământ.

„Grădinița cu program normal numărul 3 Joldești nu are autorizație sanitară de funcționare. Clădirea este în stare avansată de degradare, cu grupul sanitar în curte. Sunt condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Preșcolari în clădire cu instalație electrică veche de 70 de ani
Grădinița numărul 3 din Joldești aparține, ca structură, Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, din Vorona. Aici învață 13 copii, reprezentând o singură grupă coordonată de un educator. Tânăra educatoare este optimistă și spune că se va descurca pe parcursul anului.

„Voi face tot ce-mi stă în putință ca procesul educațional să se desfășoare cum trebuie. Va fi greu, dar nu imposibil. Sunt sigură că ne vom descurca”, mărturisește educatoarea. Nu la fel de optimist este și directorul liceului din Vorona, care  spune că sunt probleme serioase cu această grădiniță. Pe lângă faptul că este vorba de o clădire degradată, fără utilități, cea mai mare îngrijorare o reprezintă instalația electrică, prea veche.

„La aceea clădire, în care funcționează grădinița vorbim de o instalație electrică veche din 1965. Nu sunt condiții pentru desfășurarea proceslui didactic”, precizează Sergiu Dascălu, directorul liceului.

Grădiniță pericol public deschisă ca să facă pe plac părinților
În mod normal, fiind o singură grupă cu doar 13 copii, grădinița de la Joldești ar trebui relocată în centrul comunei, unde există condiții foarte bune pentru preșcolari. Aceștia ar trebui transportați cu microbuzul școlar, care există, de altfel în dotarea liceului. Și asta în condițiile în care nici nu ar mai fi fezabilă reabilitarea vechii clădiri, din cauza numărului tot mai mic de copii.

Conducerea licelui mărturisește, însă, că această grădiniță stă deschisă pentru a face pe plac părinților din sat.

„Părinții nu vor ca preșcolarii să fie mutați la o altă grădiniță. Vor să aibă grădinița la ei în sat”, adaugă Sergiu Dascălu.

Cât despre autoritățile locale, un sătean din zonă mărturisește că nu vor să închidă grădinița pentru că nu vor să-i supere pe localnici. „Se supără electoratul”, precizează acesta, mai în glumă, mai în serios.

În condiții asemănătoare se învață și la Școala Primară „Gheorghe Pricop”, din satul Chițoveni, de fapt, o fostă școală în care, la fel ca la Joldești, învață doar o grupă de preșcolari.

Condițiile nu sunt de anul 2023, recunosc și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean: „Nu are autorizație sanitară de funcționare, și nici sursă de apă potabilă. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Toaletele sunt interioare, dar nu sunt alimentate cu apă. Există o singură sală de clasă reabilitată în care funcționează o grupă de grădiniță. Curtea este în paragină cu aparate deteriorate”.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

A intrat în vigoare noul mers al trenurilor. Principalele modificări operate de CFR Călători

Publicat

CFR Călători informează că, de duminică, 10 decembrie, a intrat în vigoare noul Mers al trenurilor 2023-2024, care va fi valabil până la data de 14 decembrie 2024, relatează mediafax.ro.

Compania susţine că oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport, în limita resurselor disponibile.

În noul plan de Mers al Trenurilor 2023-2024 vor circula zilnic în medie 1100 trenuri operate de CFR Călători.

CR Călători susţine că s-au asigurat încă două relaţii noi pentru trenurile Intercity pe rutele pe care viteza şi condiţiile tehnice permit acest serviciu. Au fost proiectate pentru circulaţia în acest mers de tren nou un număr de 16 trenuri IC: „Avram Iancu” Bucureşti Nord – Cluj Napoca, „Avram Iancu” Teiuş – Arad, „Avram Iancu” Cluj Napoca – Bucureşti Nord, „Avram Iancu” Arad – Teiuş, „Tomis Expres” Constanţa – Braşov, „Tomis Expres” Braşov – Constanţa, „Ştefan cel Mare” Bucureşti Nord – Suceava, „Ştefan cel Mare” Bacău – Piatra Neamţ, „Ştefan cel Mare” Paşcani – Iaşi, „Ştefan cel Mare” Suceava – Bucureşti Nord, „Ştefan cel Mare” Iaşi – Paşcani, „Ştefan cel Mare” Piatra Neamţ – Bacău, „Dunărea” Bucureşti Nord – Galaţi, „Dunărea” Galaţi – Bucureşti Nord, IC 581 Bucureşti Nord – Constanţa, IC 582 Constanţa – Bucureşti Nord.

În condiţiile demarării lucrărilor de „Electrificare şi reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, pentru a răspunde mai bine cerinţelor şi pentru menţinerea relaţiilor internaţionale ce leagă principalele oraşe din România cu Europa, CFR Călători a planificat trenuri pe rute modificate, astfel:

Trenul internaţional IR 75 „Claudiopolis”, va circula în relaţia Budapesta Keleti – Cluj Napoca, având ramură trenul IR 76 în relaţia Simeria – Braşov;
Trenul internaţional IR 74 „Claudiopolis”, va circula în relaţia Cluj Napoca – Budapesta Keleti, având ramură trenul IR 77 în relaţia Braşov – Simeria;
Trenul internaţional IR 346 „Dacia” în relaţia Bucureşti Nord – Viena Hbf, va avea ramură trenul IR 404 în relaţia Cluj Napoca – Simeria;
Trenul internaţional IR 347 „Dacia” în relaţia Viena Hbf – Bucureşti Nord, va avea ramură trenul IR 405 în relaţia Simeria – Cluj Napoca;
Trenul internaţional IR 366 „Harghita” Braşov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Braşov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internaţional IR 367 „Harghita” Budapesta Keleti – Braşov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Braşov;
Trenul internaţional IR 406 „Corona” Brasov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Braşov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internaţional IR 407 „Corona” Budapesta Keleti – Braşov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Braşov;
Trenul internaţional IR 686 „Someş” Viena – Baia Mare, va avea ramură trenul IR 1842 în relaţia Valea lui Mihai – Oradea;
Trenul internaţional IR 687 „Someş” Baia Mare – Viena, va avea ramură trenul IR 1841 în relaţia Oradea – Valea lui Mihai.

Oraşele Oradea, Cluj Napoca şi Satu Mare vor avea în continuare legătură feroviară pe timp de noapte cu Bucureştiul, respectiv litoralul românesc, prin introducerea unor trenuri/noi ramuri la trenurile IR 78, IR 79, IR 472, IR 1641, IR 1642 şi anume prin prelungirea trenurilor IR 1641, IR 1642 la şi de la Satu Mare şi IR 1920, IR 1922 la şi de la Oradea, astfel:

Trenul internaţional IR 78 „Muntenia” Bucureşti Nord – Budapesta Keleti, va avea ramură trenul IR 1741 în relaţia Arad – Oradea;
Trenul internaţional IR 79 „Muntenia” Budapesta Keleti – Bucureşti Nord, va avea ramură trenul IR 1744 în relaţia Oradea – Arad;
Trenurile sezoniere IR 1920 şi IR 1922 vor circula pe relaţia Constanţa – Bucureşti Nord – Arad – Oradea şi retur;
Trenurile IR 1641 şi IR 1642 vor circula pe relaţia Bucureşti Nord – Baia Mare – Satu Mare şi retur şi vor avea ramuri trenurile IR 1643 şi IR 1644 în relaţia Braşov – Sighişoara – Cluj Napoca şi retur, ramuri R 4112 şi R 4116 în relaţia Beclean pe Someş – Sighetu Marmaţiei şi retur, ramuri R 4008 şi R 4007 în relaţia Sărăţel – Bistriţa Nord şi retur.

În sezonul estival între principalele oraşe din ţară şi litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu menţiunea că pe distanţa Constanţa – Mangalia şi retur trenurile circulă în regim de tren Regio şi la tarifele aferente acestui rang de tren.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de CEAȚĂ pentru zeci de localități din judeţul Botoșani

Publicat

Meteorologii au instituit Codul galben de ceață pentru o parte din judeţul Botoșani, până la ora 10:00, a anunțat ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Ungureni, Hudești, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Lunca, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Todireni, Mileanca, Dângeni, Santa Mare, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Adășeni și Răuseni se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

“Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Fac mișto de noi: Schengen doar cu avionul. „Air Schengen”, oferta Austriei pentru pentru România şi Bulgaria

Publicat

Presa austriacă scrie că autorităţile de la Viena au făcut o ofertă „interesantă” României şi Bulgariei: „Air Schengen”, ceea ce ar însemna că pasagerii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să treacă prin controlul paşapoartelor atunci când zboară în interiorul UE, relatează medafax.ro.

„Ministrul de interne Gerhard Karner dă dovadă de luni de zile de duritate în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Acum, însă, el a făcut o ofertă interesantă”, scrie krone.at.

Acesta a propus României şi Bulgariei „Air-Schengen”, astfel încât pasagerii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să treacă prin controlul paşapoartelor atunci când zboară în interiorul UE.

Negocierile urmează să aibă loc marţi în Slovenia, susţin ziariştii austrieci.

În schimb, Viena ar cere creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria, sporirea controalelor la frontiere şi primirea solicitanţilor de azil din Austria, în special afgani şi sirieni.

Chiar și în aceste condiții, la București informația este văzută ca o mică victorie care va duce pas cu pas la dechiderea spațiului Schengen pentru România.

„Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris pe Facebook premierul Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf

Publicat

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Sfinții Mina și Ermoghen s-au născut amândoi la Atena. Aceștia au locuit însă în Bizanț fiind în slujba împăratului Maximian.  Mina, vestit pentru marea să învățătură și darul elocinței a fost trimis de către  împărat la Alexandria pentru a restabili liniștea orașului. Sfântul Mina a mers și a restabilit cu adevărat ordinea, dar pe creștini i-a lăsat în pace, declarându-se creștin. Aflând despre ceea ce s-a întâmplat, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina să renunțe la credință creștină, și pentru a-i persecută pe creștini.

Ermoghen a împlinit ordinul împăratului: el l-a adus pe Sfântul Mina înaintea judecătorului, i-a tăiat picioarele și limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat în închisoare. Dar acolo S-a pogorât la Sfântul Mina tămăduindu-l-l, Domnul Iisus Hristos. Văzându-l pe Sfântul Mina vindecat cu desăvârșire, Ermoghen s-a convertit și el la creștinism,  fiind  botezat de Sfântul Mina. Ermoghen a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu și a fost numit Episcop al Alexandriei. Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinții le-au îndurat. Privind la vitejia celor doi mărturisitori și la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul și prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a stat înaintea tribunalului și i-a strigat împăratului:  “Și eu sunt creștin!”.  Auzind această însuși Împăratul l-a decapitat atunci pe Sfântul Eugraf după care a ordonat călăilor să-i decapiteze pe Sfinții Mina și Ermoghen. Sfintele lor moaște au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.

Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Glasul 8

Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alungă urmările bolilor celor neputincioși şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Condacul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf

Glasul 3

Fecioara astăzi…

Că nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului. Pentru această lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi.

Tot astăzi, facem pomenirea:

–  Sfântului Ghemel;

– Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu;

– Sfântului Mucenic Teotecn;

– Sfântului Mucenic Marian;

– Sfântului Eugeniu;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending