Connect with us

Eveniment

Botoșani: Grădinițele groazei. Cum învață preșcolarii în clădiri fără apă și cu rețele electrice vechi de șapte decenii

Publicat

Publicitate

Deși suntem în anul 2023, în județul Botoșani există încă numeroase școli și grădinițe fără autorizație sanitară de funcționare. Unele dintre acestea sunt unități de învățământ devenite un pericol public pentru copii, instalații electrice foarte vechi, fără canalizare sau apă curentă, scrie ADEVĂRUL.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean, aproximativ 15% din totalul unităților de învățământ din județul Botoșani nu au autorizație sanitară de funcționare. Altfel spus, din 137 de școli și grădinițe, 21 nu ar trebui să funcționeze din punct de vedere sanitar. Alte 19 nu au autorizație de securitate la incendii. Aceste școli nu sunt autorizate fiindcă nu au apă potabilă, au toalete în curte, instalații electrice foarte vechi și nu au circuite specifice pentru evacuarea în caz de incendiu.

Unele școli sau grădinițe sunt atât de degradate încât nici măcar nu ar trebuie să fie folosite ca unități de învățământ pentru că îi pun în pericol pe copii. Două dintre acestea sunt Grădinița numărul 3 din satul Joldești, comuna Vorona, și Școala Primară „Gheorghe Pricop” din satul Chițoveni ce aparține orașului Flămânzi.

„Condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”
Grădinița numărul 3 din satul Joldești este un adevărat pericol public pentru sănătatea preșcolarilor. Cel puțin asta reiese inclusiv din problemele semnalate de echipele de control ale Inspectoratului Școlar Județean, dar și ale Direcției de Sănătate Publică Botoșani, care nici nu i-a acordat avizul sanitar de funcționare.

Este vorba de o clădire veche din anii 50, cu două camere, situată chiar în intersecția cu sens giratoriu din satul Joldești. Clădirea în care funcționează este destul de afectată, cu geamuri sparte în zonele dezafectate, cu o intrare lăsată în paragină și o curte cu gardul neîngrijit.

Din fațada clădirii se desprind bucăți de tencuială și, în plus, grădinița nu are apă curentă, iar toaletele sunt în curte, fără canalizare, de fapt, două cabine de lemn, cu găuri în pământ.

Publicitate

„Grădinița cu program normal numărul 3 Joldești nu are autorizație sanitară de funcționare. Clădirea este în stare avansată de degradare, cu grupul sanitar în curte. Sunt condiții improprii desfășurării procesului de învățământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Preșcolari în clădire cu instalație electrică veche de 70 de ani
Grădinița numărul 3 din Joldești aparține, ca structură, Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, din Vorona. Aici învață 13 copii, reprezentând o singură grupă coordonată de un educator. Tânăra educatoare este optimistă și spune că se va descurca pe parcursul anului.

„Voi face tot ce-mi stă în putință ca procesul educațional să se desfășoare cum trebuie. Va fi greu, dar nu imposibil. Sunt sigură că ne vom descurca”, mărturisește educatoarea. Nu la fel de optimist este și directorul liceului din Vorona, care  spune că sunt probleme serioase cu această grădiniță. Pe lângă faptul că este vorba de o clădire degradată, fără utilități, cea mai mare îngrijorare o reprezintă instalația electrică, prea veche.

„La aceea clădire, în care funcționează grădinița vorbim de o instalație electrică veche din 1965. Nu sunt condiții pentru desfășurarea proceslui didactic”, precizează Sergiu Dascălu, directorul liceului.

Grădiniță pericol public deschisă ca să facă pe plac părinților
În mod normal, fiind o singură grupă cu doar 13 copii, grădinița de la Joldești ar trebui relocată în centrul comunei, unde există condiții foarte bune pentru preșcolari. Aceștia ar trebui transportați cu microbuzul școlar, care există, de altfel în dotarea liceului. Și asta în condițiile în care nici nu ar mai fi fezabilă reabilitarea vechii clădiri, din cauza numărului tot mai mic de copii.

Conducerea licelui mărturisește, însă, că această grădiniță stă deschisă pentru a face pe plac părinților din sat.

„Părinții nu vor ca preșcolarii să fie mutați la o altă grădiniță. Vor să aibă grădinița la ei în sat”, adaugă Sergiu Dascălu.

Cât despre autoritățile locale, un sătean din zonă mărturisește că nu vor să închidă grădinița pentru că nu vor să-i supere pe localnici. „Se supără electoratul”, precizează acesta, mai în glumă, mai în serios.

În condiții asemănătoare se învață și la Școala Primară „Gheorghe Pricop”, din satul Chițoveni, de fapt, o fostă școală în care, la fel ca la Joldești, învață doar o grupă de preșcolari.

Condițiile nu sunt de anul 2023, recunosc și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean: „Nu are autorizație sanitară de funcționare, și nici sursă de apă potabilă. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Toaletele sunt interioare, dar nu sunt alimentate cu apă. Există o singură sală de clasă reabilitată în care funcționează o grupă de grădiniță. Curtea este în paragină cu aparate deteriorate”.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Ziua Națională a fost marcată și la Botoșani. Sute de botoșăneni au fost prezenți la manifestări

Publicat

Publicitate

Ziua Națională a fost marcată și la Botoșani cu mult fast, fiind onorată de prezența multor botoșăneni de toate vârstele. Impresionant a fost numărul copiilor prezenți și bucuria sutelor de oameni care au profitat de vremea îngăduitoare și au un umplut Centrul Vechi al municipiului, locul unde s-a desfășurat și anul acesta ceremonia dedicată Zilei Naționale.

Prefectul județului Botoșani a deschis în această dimineață seria de manifestări dedicate Zilei Naționale a României în județul Botoșani. Programul a început cu intonarea Imnului Naţional al României, după care un sobor de preoți a oficiat o slujbă specifică. Au urmat intervenții ale oficialilor botoșăneni, la final fiind depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul din Centru Vechi. 

Momentul cel mai așteptat ceremonia militară care s-a desfășurat în Piața 1 Decembrie 1918 și parada detașamentului de onoare și a detașamentului cu tehnică de intervenţie pe strada Cuza Vodă.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: Câți alegători din Botoșani au ajuns la vot până la ora 12.00

Publicat

Publicitate

Peste 3 milioane de români au ajuns la vot până la ora 12.00 în România, o prezență mai mare decât acum patru ani. Prezența la vot la ora 12.00 a fost de 17,61 %.

La Botoșani, din cele 375.722 de persoane așteptate în fața urnelor, în secțiile de votare au ajuns deja 14,89 %, adică nu mai puțin de 55.932 de persoane, din care:

51.560 pe liste permanente

3.920 pe liste suplimentare

452 persoană cu urna mobilă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Codul galben de ceață prelungit până la ora 13:00 pentru tot județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de ceață! Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben până la ora 13:00, pentru județul Botoșani, a transmis ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum.

„Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

ISU Botoșani a mai precizat că pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, recomandă:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

Publicitate

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: Polițiștii cercetează 11 sesizări de incidente electorale venite la Botoșani până în acest moment

Publicat

Publicitate

În această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care au asigurat, pe parcursul nopții, măsurile de protecție a celor  433 de secții de votare, constituite la nivelul județului, le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot, cu sigiliile intacte.

La acest moment, procesul de vot a început în întreg județul.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 11 sesizări de incidente electorale, toate fiind în curs de verificare.

Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.

Pentru astăzi au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice, așa cum și pe timpul campaniei electorale, ca urmare a unei bune organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate și siguranță publică.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, mai ales, în ceea ce privește verificările privind posibilele incidente electorale, indiferent de persoanele implicate.

Publicitate

IJP Botoșani a reamintit care sunt contravențiile și infracțiunile electorale:

  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.

“Atrag atenția asupra Deciziei BEC nr. 23D din 19.09.2024 care prevede că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

La alegerile de astăzi, au dreptul să voteze cetățenii români care au peste 18 ani, precum și cei care îndeplinesc astăzi această vârstă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending