Connect with us

Eveniment

Botoșani: Drone și tractoare de ultimă generație pentru culturi performante. Agricultură hi-tech în Bărăganul Nordului

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, se face agricultură ca în țările civilizate. Tot mai mulți fermieri investesc în echipamente de ultimă generație pentru culturi performante. Sunt utilaje care costă milioane de euro la care se adaugă inclusiv drone specializate în diferite lucrări agricole, relatează Adevărul.

În județul Botoșani agricultura a fost, mereu, principala ramură economică. Aceste ținuturi din nordul Moldovei, încă de acum câteva sute de ani sunt renumite pentru solurile fertile și totodată producțiile deosebite de cereale.

La începutul secolului al XX-lea, marii moșieri botoșăneni exportau grâu în Anglia și Germania iar în perioada comunistă, Botoșaniul a devenit cunoscut drept Bărăganul Nordului.

În anii ’90, cu suprafețele mari de teren fărâmițate, în urma retrocedărilor, dar și a sărăciei cumplite din mediul rural botoșănean, agricultura a decăzut puternic. Pe scurt, s-a transformat în agricultură de subzistență, cu suprafețe mici lucrate în mod empiric, cu producții modeste.

Mulți țărani, fără resurse financiare, au lăsat pământul în pârloagă, iar alții l-au vândut sau l-au arendat investitorilor străini.

Dar în ultimii 10-15 ani, agricultura botoșăneană, mai ales cea cu fermieri autohtoni, s-a reinventat. Mulți fermieri au investit masiv în tehnologie agricolă de ultimă generație și reușesc să practice agricultură ca în zonele civilizate de pe glob, cu producții rezonabile, chiar recorduri în anumiți ani.

Publicitate

„La Botoșani se face  agricultură performantă“
În momentul de față, la nivelul județului Botoșani sunt 500.000 hectare teren, din care 300.000 de hectare reprezintă teren agricol cultivabil. În ultimii 10 ani au dispărut aproape cu totul terenul rămase în pârloagă.

Sunt înființate exploatații agricole de mari dimensiuni, mai ales în zona de luncă a Prutului, cu suprafețe, per exploatație de peste 500-1.000 de hectare, fie că este vorba despre investitori străini, austrieci sau americani, fie – din ce în ce mai numeroși – fermieri autohtoni.

Principala cultură o reprezintă porumbul, pe aproximativ 100.000 de hectare, fermierii botoșăneni fiind printre cei mai mari cultivatori de porumb din Moldova.

Pe locul doi se află plantele tehnice precum soia sau floarea soarelui, precum și culturile de grâu.

Din start, suprafețe mari comasate, cum spun și specialiștii în agricultură, reprezintă un plus, o premisă a unei agriculturi performante.

Utilaje folosite în județul Botoșani
Pentru a răspunde cerințelor agricole ale lumii moderne, mulți fermieri care au dorit să supraviețuiască în această domeniu au investit masiv în utilaje performante dar și soiuri rezistente. Propriu-zis, fermierii botoșăneni, sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă în zonele civilizate cu o agricultură performantă.

„Putem spune că la Botoșani se face o agricultură performantă cu o tehnologie avansată. La asta a contribuit absorbția de fonduri, naționale, europene dar și înțelegerea necesității investițiilor în agricultură. Din punct de vedere al politicilor agricole comune dar și a randamentului tehnologiilor agricole, putem concura cu celelalte state cu o tehnică avansată”, spune Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene Botoșani.

Pe scurt, în ultimul deceniu, Botoșaniul redevine, tot mai mult, Bărăganul Moldovei, cu un record privind producția de grâu în anul 2021. Iar, așa cum arată specialiștii, producțiile bune sunt influențate de aceste investiții masive în agricultură, de la semințe și până la tehnologia utilizată de la pregătirea terenului și până la recoltare.

„Se face agricultură ca în Vest”
În județul Botoșani sunt parcuri de utilaje agricole care depășesc câteva milioane de euro. Este vorba despre mari fermieri care lucrează suprafațe de teren ce depășesc 500 sau 1000 de hectare.

Pentru o eficiență mare, aceștia au investit în utilaje de ultimă generație. Au făcut credite, s-au bazat pe fonduri europene acolo unde au existat condiții de eligibilitate, sau, în cazul celor cu experiență, bani reinvestiți din câștigurile anterioare.

De exemplu, Tiberiu Nichiteanu, un tânăr avocat care a decis să continue tradiția agricolă a familiei, din zona Rădăuți Prut-Miorcani, a investit aproximativ 3 milioane de euro în utilaje pentru a-și exploata cele 1.300 de hectare de teren.

„Am utilaje de top la nivel european şi la nivel de îngrăşăminte şi seminţe lucrăm doar cu cele mai bune firme. Performanţa în agricultură înseamnă, pe lângă cunoştinţe, investiţii masive”, spune Tiberiu Nichiteanu.

Numai un singur tractor a costat peste 150.000 de euro. Eficiența este însă totul. Cu o combină agricolă John Deere, care costă 180.000 de euro, Tiberiu Nichiteanu poate lucra pe 30 de hectare la zi.

Marinel Stredie, din comuna Cristinești, un fermier cu state vechi, spune că investițiile în echipamente au luat un mare avânt în județul Botoșani, iar rezultatele se văd. „Se face agricultură ca în Vest. Și se vede asta numai dacă ne uităm la culturi. Fermierii au accesat fonduri europene, diferite programe şi au investit masiv”, spune Stredie.

În plus, la Botoșani sunt fermieri care investesc și în hibrizi sau soiuri rezistente. La Hănești, de exemplu, au fost organizate și loturi experimentale de grâu.

Agricultură cu drone
Investițiile în tehnologie iau avânt la Botoșani. Sunt fermieri care au achiziționat drone speciale pentru diferite lucrări agricole.

„Sunt drone pentru administrate insecticide, fungicide, ierbicide, îngrășăminte foliare. Toți utilizatorii cu asemenea echipamente sunt înregistrați la Autoritatea Aeronautică, dețin licență de utilizare, dețin autorizație pentru utilizarea lor. Ei sunt înregistrați la Unitatea Fitosanitară, unitate care autorizează folosirea echipamentelor, așa cum sunt folosite și celelalte echipamente de administrat fertilizanți și îngrășăminte în stil clasic”, a precizat Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene Botoșani.

SURSA: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending