Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Cum s-a schimbat viața țăranilor transformați în prestatori casnici. „Parcă ești patron la tine pe firmă. Dacă ai chef muncești, dacă nu, nu”

Publicat

Publicitate

Legea prestatorului casnic le-a dat aripi sătenilor care munceau cu ziua. Aceștia mărturisesc că de când s-a dat legea parcă muncesc mai cu spor, știind că au asigurare medicală și puncte la pensie. În plus, se simt protejați de stat și încurajați, scrie ADEVĂRUL

În mediul rural este nevoie de ajutor la muncile câmpului

În România, mai ales la sat, munca  cu ziua este singura activitate din care se poate întreține o bună parte a populației. Mai ales în zonele sărace din sudul și estul României. De cele mai multe ori, sătenii fără loc de muncă sunt chemați la cules via, spart lemne, reparații prin jurul casei sau la munca câmpului, de oamenii mai înstăriți, cu pământ mai mult și care au nevoie de mână de lucru. Genul acesta de muncă asigură supraviețuirea pe muchie de cuțit, dar este ”la negru” și fără beneficii sociale, adică zilierii, nu au în niciun caz asigurare de sănătate, iar munca lor nici nu contează la pensie. ”La țară munca cu ziua este baza pentru mulți. Care au avut de plecat, s-au tot dus, că până la urmă la ce să stea? Cei rămași ori s-au mai chiaburit un pic și au și ei niște animale, oleacă de pământ, ori, ăia cei mai săraci, ca să aibă ce pune pe masă, merg cu ziua. La bătrâni mai crapă lemne, mai cară apă, repară pe la acoperiș. Când este munca câmpului, merg acolo, mai ajută la animale. Și așa trăiesc”, spune o săteancă din satul Socrujeni, comuna Gorbănești.

Publicitate

”Nu găsim oameni și pace”
Chiar și în această luptă pentru supraviețuire, o parte a sătenilor nevoiași au început de câțiva ani să spună pas și la munca cu ziua. Ajutoarele sociale și alocațiile mărite ale copiilor, pentru că aceste familii au de obicei și mulți copii, îi țin mai degrabă pe lângă casă sau, în cel mai rău caz, pe lângă ”bufetul” sătesc. Sătenii gospodăriți, care au pământ și animale, spun că nu mai găsesc zilieri. ”Nu găsim oameni și pace. Deci, le dau 100 de lei la zi, băutură și țigări, plus mâncare. Și tot greu găsesc. Și mai greu din aceia buni”, spune un sătean din Gorbănești, obligat să culeagă doar cu soția și copiii o livadă întreagă.

De la muncitori cu ziua la prestatori casnici

Din ianuarie 2024 a apărut însă o lege prin care cei care munceau cu ziua, la negru, pot găsi o formă de beneficia inclusiv de asigurări de sănătate, dar și de pensie. Este vorba despre legea prestatorului casnic. Pe scurt, cel care face tot felul de activități sau muncă cu ziua, pentru alte persoane, poate activa într-un cadru legal cu multe beneficii. În plus, statul a găsit o modalitate și de a impozita într-un fel munca mai prin toate satele. Nu se mai numește zilier, se numește prestator casnic. Beneficiile pentru cei care lucrează cu ziua și devin prestatori casnici sunt în primul rând punctele la pensie și asigurarea de sănătate. Reprezentanții AJOFM din Botoșani, unde se practică frecvent munca cu ziua, explică care sunt condițiile pentru ca cineva să devină prestator casnic.

Publicitate

„ Beneficiarul este orice persoană care are la un moment dat are nevoie de prestarea unei activități casnice, fie că este vorba de tăiat lemne, curățenie prin casă sau cumpărături. Cel care face toate aceste munci este prestator casnic. Ca și condiții impuse de lege, prestatorul casnic trebuie să aibă minim 16 ani. Între cel care solicită ajutorul și prestatorul casnic este  o relație de înțelegere, neperfectată în formă scrisă, fără  contract dar nu este o muncă în afara legii. Este o muncă reglementată prin legea 111. Este definit în lege câte ore de muncă pe zi, în funcție de vârstă, pot munci acesti prestatori casnici. Și anume, între 16 și 18 ani, maxim 6 ore, iar peste 18 ani pot presta pana la 12 ore pe zi. Prestatorul casnic trebuie să fie plătit pentru munca pentru lui, să nu fie abuzat de beneficiar, să fie informat de echipamentele pe care trebuie să le folosească și să fie informat de beneficiile de prestator casnic. Prestatorul plătește pentru valoarea muncii sale nu primește numerar sau un virament într-un cont bancar. Sunt niște tichete, în valoare de 15 lei. Pentru aceste tichete răscumpărate, prestatorul primește contravaloare a 12 ler dintr-un tichet de 15 lei. Noi AJOFM ne comportăm în sensul legii ca un angajator pentru această persoană. Pe baza veniturilor realizate noi transmitem către ANAF acea declarație 112, iar dacă în cursul unei luni prestatorul răscumăr un număr mai mare de 85 de tichete are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, intră în categoria de beneficiari fără contribuție, are calitate de asigurat în categoria asigurărilor sociale, adică se cuantifică la pensie”, spune Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.  Pe scurt, oricine are nevoie de un om cu ziua, pentru diferite activități, comandă de pe sediul ANOFM ce număr de tichete vrea. Acestea vor fi utilizate pentru a plăti munca prestatorului. La rândul său, prestatorul se duce și le răscumpără.

”Când știi că speri la o pensie, parcă te mai îndemni”

Legea prestatorului casnic a fost bine primită prin satele județului Botoșani, de exemplu, inclusiv la oraș. Șefii de la AJOFM spun că se înmulțesc comenzile de tichete pentru prestatorul casnic, depuse de cei care vor să angajeze în acest fel oameni cu ziua. Când au auzit că au asigurări de sănătate și ceva puncte la pensie, sătenii încep să se îndemne la muncă. Ba chiar știu că oricum mai primesc bonus, țigările, mâncarea și băutura. ”Așa când știi că speri la o pensie, parcă te mai îndemni. Mai la sănătate ceva. Este mai bine parcă. Sunt mulți care vor acum să devină casnici, din ăștia”, spune un sătean din Gorbănești. Alții au senzația plăcută, spun ei, că sunt angajați, dar și că sunt proprii stăpâni pe ziua lor de muncă. Muncesc câte zile au chef și tot se aleg cu ceva. ”Este bine așa. Parcă ești patron la tine pe firmă. Dacă ai chef muncești și 12 ore, dacă nu ai chef, astăzi stai acasă. Ce, îți zice cineva ceva. Pa și pusi. Plus că dacă muncești tare, ai și pensie. Se schimbă treaba, așa devine convenabil”, spune un alt sătean, din Bătrânești.

Publicitate

ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale: fost bancher la Citi, în prezent autor și educator naturopat

Publicat

Publicitate

Cristela Georgescu, soția câștigătorului din primul tur al alegerilor prezidențiale a lucrat peste 15 ani la subsidiara Citi în România, după care a ieșit din banking și s-a dedicat sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, scrie hotnews.ro.

În 2007, după ce petrecuse deja 10 ani în cadrul Citibank ca Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu a fost numită vicepreședinte al băncii. „Sub managementul său, divizia Global Transactions Services a lansat produse inovative de management al lichiditatilor, finantare si custodie valori mobiliare, oferind un portofoliu complex de servicii companiilor si institutiilor financiare. Cristela Georgescu este membru in board pentru numeroase ONG-uri dedicate dezvoltarii proiectelor comunitare”, arăta un comuniat al băncii din 2007.

În prezent, Cristela este autor și educator naturopat, cu 20 de ani de experiență personală directă în domeniul sănătății naturale cu ajutorul nutriției integrative, apifitoterapiei, gemoterapiei, detoxificării regenerative, iridologiei clinice, biorezonanței și al tehnicilor de eliberare emoțională, potrivit site-ului propriu.

Publicitate

Tot de pe pagina personală aflăm că ea are studii postuniversitare și certificări profesionale de la Institute for Integrative Nutrition și Departamentul de Stat pentru Educatie din New York (Certified Integrative Nutrition Coach), prestigioasa Universitate Cornell – Catedra de Nutriție Vegetariană și Centrul pentru Studii în Nutriție “Dr. T. Colin Campbell” (Certificate in Plant Based Nutrition), American Association for Drugless Practitioners (Certified Holistic Health Practitioner), Școala Internațională de Detoxificare Regenerativă coordonată de Dr. Robert Morse (Certified Regenerative Detoxification Specialist).

Este absolvent al programului de formare profesională și de experimentare personală directă în domeniul detoxificării regenerative cu ajutorul dietei și al fitoterapiei, Școala Sănătate 5D coordonată de Dr. Sorina Soescu.

Are atestat de formare profesională în Germania ca Practician Organetik cu ajutorul metodelor de biorezonanță și al tehnologiilor de echilibrare energetică pe bază de impulsuri, este membru al International Association for Health Coaches, al American Association for Drugless Practitioners, al organizatiei Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington DC, al Dr. Morse’s Herbal Health Club si al Clubului Dr. Soescu – ”Iubim Fructele”. În cei peste 15 de ani de carieră în management executiv în mari corporații internationale, Cristela a urmat stagii intensive de formare și de certificare profesională ca trainer, leader de seminar, coach și mentor în domeniul leadershipului, al dezvoltării personale și al obținerii de rezultate în carieră, vânzări și marketing, comunicare, negocieri, organizare, management de conflicte, de proiecte și de echipe.

Publicitate

Cristela are studii universitare în economie și finanțe si peste 15 ani de carieră în banking, management executiv, public speaking si voluntariat in educatie pentru formarea noii generatii. Este căsătorită, are doi copii, a locuit și a profesat în Austria (AICI), iar din 2021 a revenit împreună cu familia ei în România.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine este Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Cine este Călin Georgescu, surpriza de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu este, practic, necunoscut pe scena mare a politicii româneşti. Numele său a mai fost vehiculat ca premier tehnocrat, atât din partea PSD (vehiculat de publicaţia Sputnik), dar şi de la PD-L (2016) şi AUR (2020), scrie alba24.ro.

În vârstă de 62 de ani, este pentru prima oară când candidează pentru alegerile prezidenţiale. Programul său politic include, printre altele, reducerea dependenţei de importuri, sprijinirea fermierilor, sporirea producţiei interne de alimente şi energie, dar şi facilităţi fiscale pentru producătorii români, scrie ZF.ro

Călin Georgescu este unul dintre experţii în domeniul dezvoltării durabile, având în spate o experienţă de peste 15 ani în cadrul structurilor ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România, se arată în descrierea sa publică.

Publicitate

Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.

În luna noiembrie 2020, Călin Georgescu a realizat o înregistrare video controversată pe Facebook, în care, alături de alte figuri istorice, i-a enumerat printre eroi pe Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu, liderul mişcării legionare.

Cine este Călin Georgescu. Candidatul TikTok

Strategia de comunicare a lui Călin Georgescu în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2024 s-a concentrat în mare parte pe contul său de TikTok.

Publicitate

O analiză publicată de G4Media.ro în luna noiembrie arată că popularitatea candidatului pe platformă, în timpul campaniei, a crescut grație numărului foarte mare de tag-uri cu numele acestuia care apăreau la postări aleatorii despre primul tur al alegerilor, la mesajele publicate de contracandidați, precum orice postare legată de alegeri.

Contul de TikTok al lui Călin Georgescu are în prezent peste 65.000 de urmăritori și 1,3 milioane de like-uri.

Declarațiile pro ruse ale lui Călin Georgescu

Călin Georgescu a făcut mai multe declarații considerate pro-ruse, care au generat controverse în spațiul public. Într-un interviu din 2021, el a afirmat că „scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică” și că „NATO nu va lua apărarea niciunei țări aliate dacă va fi atacată de Rusia”, scrie G4Media.ro.

Publicitate

De asemenea, în 2022, Georgescu a declarat că „Vladimir Putin este un om care-și iubește țara” și că „Ucraina este un stat inventat”, susținând că România ar avea mai mult de câștigat din relații mai bune cu Rusia și China, scrie Newsweek.

Georgescu a fost lăudat de organul de propagandă al Moscovei, Sputnik: „Georgescu a inițiat mișcarea <Pământul strămoșesc> pe care o descrie astfel: <Mișcarea este, în aceste vremuri de cumpănă, un act istoric izvorât din iubire profundă de neam și de țară>”.

Călin Georgescu este descris în CV-urile publice ca un cunoscut expert internaţional în domeniul dezvoltării durabile. A lucrat 17 ani în sistemul ONU, deţinând diferite funcţii în cadrul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi raportor special al ONU pentru deşeurile toxice şi periculoase din cadrul Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

De asemenea, a coordonat Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă din România în 1999 şi 2008 şi a fost director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Este membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, şi a fost preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, în perioada 2013-2015.

A scris mai multe cărţi de studii prospective privind dezvoltarea umană şi progresul socio-economic al României. A contribuit, de asemenea, la capitolele privind mediul şi dezvoltarea durabilă din cadrul rapoartelor strategice internaţionale privind România. A obţinut doctoratul în ştiinţa solului la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti.

A absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București în anul 1986 și a obținut în 1999 titlul de doctor în pedologie din partea aceleiași instituții, redenumită în 1995 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. În 2007 acesta a absolvit un program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare MECT Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Citeste mai mult

Eveniment

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PNL: „Eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”

Publicat

Publicitate

Nicolae Ciucă a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al PNL. Sunt așteptate și demisii ale liderilor partidului care au făcut parte din echipa de campanie a generalului, informează alba24.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a confirmat că Nicolae Ciucă și-a cerut demisia din funcția de președinte al PNL.

„Da, domnul Ciucă ne-a anunțat că va dori să-și depună demisia. Mâine va fi convocat în Biroul Politic Național, care va decide interimatul până la organizarea alegerilor.

Publicitate

Fiind doar 6 zile până la alegerile parlamentare nu e loc pentru altceva.

Va fi desemnat un interimat pentru conducerea partidului”, a declarat Daniel Fenechiu, în direct la Antena 3 CNN.

Ce a declarat Nicolae Ciucă la plecarea din sediul de campanie
Declarația lui Nicolae Ciucă la plecarea din sediul PNL: „Este opțiunea românilor și trebuie respectată. Dacă acest candidat a ajuns pe primul loc, trebuie să respectăm votul românilor.

Publicitate

Ne-am întrebat și noi în seara asta de ce s-a întâmplat asta. Nu a fost măsurat decât pe final.

Eu îmi asum responsabilitatea acestui rezultat. Se pare că românii au avut o cu totul și cu totul altă opțiune și trebuie să o respectăm (…) Vă rog să așteptăm rezultatele finale și apoi vom lua o decizie.

Peste tot în țară sunt rezultate slabe, ca atare trebuie să facem o analiză și trebuie să vedem care sunt toate elementele care au dus la acest rezultat. Dacă ar fi fost vorba despre 2-3 filiale puteam să vorbim despre sabotaj, dar fiind un rezultat general putem spune doar că asta a fost opțiunea românilor, o decizie a lor pentru tot ce s-a întâmplat în această perioadă.

Publicitate

Acum cred că este important să subliniez faptul că eu sunt președinte al PNL, nu cred că trebuie să dezertăm din această situație.

Este un eșec pe care trebuie să-l asumăm cu toții, eu și întreaga conducere trebuie să asumăm acest eșec”, a spus Nicolae Ciucă.

Citeste mai mult

Eveniment

Cine intră în turul 2 la prezidențiale: Cine se va lupta cu Georgescu în finală

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din România au oferit o cursă plină de răsturnări de situație, tensiuni și emoții intense până târziu în noapte. Duminică seara, pe măsură ce numărătoarea voturilor avansa, calculele s-au schimbat dramatic pentru unii candidați și aduceau speranță pentru alții.

Imediat după ce au venit primele rezultate Candidatul independent Călin Georgescu a ”lovit” cu prima surpriză, preluând conducerea cu puțin înainte de miezul nopții, detronându-l pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD prezentat câștigător în Exitpoll-uri.

Dar tensiunea și dramatismul situației a venit din lupta pentru locul al doilea, unde diferența dintre Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR) s-a micșorat constant, lăsând deschisă întrebarea crucială: cu cine va intra Georgescu în marea finală a turului doi?

Publicitate

Pe măsură ce noaptea înainta, diferențele dintre candidați au continuat să se modifice, iar fiecare proces-verbal numărat părea să rescrie scenariul politic al următoarelor zile. Iată cronologia:

Călin Georgescu vine de nicăieri și trece pe primul loc

Duminică ora 23,30: Cu puțin înainte de miezul nopții candidatul independent Călin Georgescu a trecut pe primul loc și spre dimineată a ajuns la 22,5%. După numărarea proceselor verbale din 81,78% din secțiile de votare Georgescu a obținut peste 2 milioane de voturi și intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Pe locurile doi și trei s-au clasat Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Clasamentul din Diaspora

În Diaspora, tot Călin Georgescu este pe primul loc în preferințe, după o centralizare a 93,78% dintre secții. Călin Georgescu are 320.421 de voturi. Pe locul 2 este Elena Lasconi (USR), la o diferență mare de primul loc, ea având 196.428 de voturi.

Publicitate

Pe locul 3 este George Simion (AUR) – 89.781 de voturi, pe locul 4 este Mircea Geoană (independent) – 5.991 de voturi, pe locul 5 este Nicolae Ciucă (PNL) – 34.666 de voturi, iar Marcel Ciolacu (PSD) este doar pe locul 6, cu 21.565 de voturi.

Luni ora 01,30:Mai puțin de 250000 de voturi, diferența dintre locurile 2 și 3 la prezidențiale

În jurul orei 2,00 diferența dintre locul 2 și locul 3, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, după numărarea voturilor din 94% din secțiile de votare a ajuns la puțin peste 240.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 94,18% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.682.989 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Publicitate

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.441.261 voturi.

Diferența dintre Ciolacu și Lasconi era la momentul respectiv ma puțin peste 240.000 de voturi și era în scădere.

Luni ora 02:15: Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade la sub 200.000 de voturi

Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi pentru locul doi la primul tur al alegerilor prezidențiale a scăzut, după numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, la sub 200.000 de voturi.

După numărarea voturilor din 95,43% din secțiile de votare, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, avea 1.703.321 de voturi, fiind situat pe locul al doilea după Călin Georgescu, candidat independent.

Elena Lasconi, candidatul USR, a primit 1.505.403voturi.

Direferența dintre Ciolacu și Lasconi s-a diminuat sub 200.000 de voturi și era în scădere.

Luni, la 03:00, Elena Lasconi a declarat din sediul de campanie că la numărătoarea voturilor ”pare că e bine, dar suntem rezervați”. În acest moment, există o diferență de aproximativ 114.000 de voturi între candidata USR și Marcel Ciolacu (PSD) aflat pe locul doi.

Mai erau de numărat aproximativ 670.000 de mii de voturi. Se votează în continuare în SUA și Canada, unde procesul electoral se încheie în jurul orei 07:00. Elena Lasconi a transmis că din calculele USR va avea în final aproximativ 120.000 de voturi peste Marcel Ciolacu și va intra în turul 2.

Simulările arată că lupta pentru turul doi se va decide la câteva mii de voturi.

Ora 3,45: Un singur procent între Ciolacu și Lasconi

Distanța între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la un procent, conform rezultatelor după centralizarea a peste 98% din voturile exprimate la alegerile prezidențiale de duminică.

Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, înregistra 19,69% din voturile exprimate, în timp ce candidatul USR, Elena Lasconi, avea 18,7% din voturi. Mai era de numărat peste 200.000 de voturi din București și din diaspora, iar diferența dintre cei doi candidați era de 76.000 de voturi.

06:00 – rezultate după numărarea a 99,49% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,29%
  • Elena Lasconi – 19,06%

06:30 – rezultate după numărarea a 99,61% din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,26%
  • Elena Lasconi – 19,11%

ora 7.00 – rezultate după numărarea a 99,69%  din procesele verbale

  • Marcel Ciolacu – 19,22%
  • Elena Lasconi – 19,14%

Diferenţa dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending