Connect with us

Eveniment

Botoșani: Cum ajung copiii să bea de la 11 ani. „Beau de rup. Și bărbați și femei. După ce termină vinul din budacă, rup crâșma”

Publicat

Publicitate

România se află în topul european al țărilor cu mari consumatori de alcool. Regiunile care ne propulsează în aceste statistici sunt în special Oltenia și Moldova. Mai ales la țară, în aceste zone, se bea de se stinge. Recunosc asta până și localnicii, scrie Adevărul.

Conform statisticilor oficiale, România se află în topul european al țărilor cu un consum ridicat de băuturi alcoolice în rândul populației, alături de Marea Britanie.

În 2023, conform unor date a Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul doi la nivelul Uniunii Europene privind consumul de alcool.

Mai mult decât atât, România este o țară în care locuitorii consumă excesiv băuturi alcoolice: bărbații – 15 băuturi (sau mai mult) pe săptămână, femeile – opt băuturi pe săptămână pentru femei. Iar rezultatele se văd.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate din numărul deceselor din România sunt provocate de efectele consumului excesiv de alcool, dar și de alimentația nesănătoasă.

Moldovenii și oltenii în topul național al consumatorilor de alcool
Când vine vorba de băutură, oltenii și moldovenii sunt pe cai mari. Cel puțin asta arată statisticile oficiale.

Publicitate

Încă din anul 2017, statisticile oficiale indicau faptul că oltenii se aflau pe primul loc la consumul de alcool, cu o cantitate medie lunară de 1,705 litri de vin pe cap de locuitor. Moldovenii vin din urmă cu 1.400 litri de vin pe cap de locuitor, consum mediu lunar.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică în momentul de față, de exemplu, în Moldova, consumul de alcool a ajuns la 3,6 litri de alcool, pe cap de locuitor, lunar, informează Adevărul.

Dacă eliminăm copiii din această schemă, dar și persoanele cu diferite afecțiuni sau cei foarte vârstnici, ajungem aproape la o dublare a cantității de alcool consumată lunar, de cei împătimiți de licoarea lui Bachus.

Totodată există o cantitate destul de mare de băuturi alcool puțin cuantificabilă. Este vorba de rachiul și vinul omului din gospodărie. Sunt și cei care au o percepție diferită asupra consumului de alcool.

„Mai ales femeile spun că <Dom’ne, eu beau așa câte un pahar acolo, nu fac abuz>, dar dacă iscodești mai bine află că dă gata o sticlă de doi litri, așa, ușurel, pe parcursul unei zile. Femeile beau mai pe ascuns, să nu se cunoască, că-i rușine, cică, la țară“, mărturisește un localnic din comuna botoșăneană Leorda.

Moldovenii și oltenii preferă vinul. Pe locul doi vine berea și apoi pe locul trei tăria.

„După ce termină vinul din budacă, rup crâșma“
Consumul cel mai mare de alcool, în Moldova, este în mediul rural. Sunt cazuri când oamenii beau de dimineața până seara. Mulți nu ajung în șanț, dar consumă regulat și câte doi litri de vin pe zi, chiar și câte 150 de grame de tărie, în etape. Îi ajută la muncă, spun unii.

„Ne luăm viteză. Dacă nu bagi așa ceva tărie și din când în când câte un pahar de vin, nu tot odată, te înmoi, te iau gândurile cât mai ai de treabă. Nu faci mare lucru. Munca-i grea la câmp, la animale, trebuie stimulent”, mărturisește un sătean din Dolina, județul Botoșani.

De altfel, după cum se vede oamenii nu au o problemă în a recunoaște că beau constant, adică zilnic.

„Beau, de ce să mint. Beau în fiecare zi dacă am. Vin, rachiu nu. Și medicii zic că-i bun“, mărturisește alt sătean.

Pentru o parte dintre sătenii din Botoșani, consumul de alcool a ajuns o problemă. Adică, gospodarii nu prea mai au cu cine să facă treabă.

„Beau de rup. Și bărbați și femei. După ce termină vinul din budacă, rup crâșma. Aici băutura-i temelie și mâncarea fudulie. Ai nevoie la cules, la treabă în general. Nu ai cu cine. Preferă crâșma. Iar cine vine, rar găsești om să facă treabă. Cere și bani, și de băut. Și după ce pune gura pe băutură, treabă nu mai faci cu el“, mărturisește o femeie în vârstă din Leorda, citată de ziarul Adevărul.

Tot mai mulți tineri consumatori de alcool
La Botoșani, medicii se confruntă și cu cazuri de copii sau adolescenți care ajunge beți sau în comă alcoolică la spital.

Medicul Laura Jijie, șefa Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică Botoșani, spune că a crescut numărul consumatorilor minori.

„Consumul de alcool care poate să apară de la 11 ani. O statistică ne arată o creștere a frecvenței consumului de alcool între 15 și 17 ani”, precizează Laura Jijie.

Majoritatea copiilor doborâți de băutură ajung la Compartimentul de Primiri Urgențe Pediatrie.

„Ne confruntăm în compartimentul de Primiri Urgențe cu excesul de consum de alcool, adică copii care vin începând de la starea de ebrietate până la starea de comă. Mai sunt și cei pe care nu-i aduce nimeni la spital. Bea și mama, bea și tata și copiilor li se pare o stare normală“, a precizat Cătălin Mihailiuc, medic șef CPU.

Sursă: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Te ajutăm să fii în siguranţă”, proiect derulat de polițiști la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul Bucecea

Publicat

Publicitate

În data de 30 ianuarie a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei din cadrul Poliţiei oraşului Bucecea au fost prezenţi la Biserica Parohiei Sfantul Ioan Botezătorul Bucecea cu ocazia slujbei prilejuite de Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi.

Activitatea se încadrează în cadrul Proiectului local “ Te ajutăm să fii în siguranţă ”, proiect ce se derulează în parohiile din judeţul Botoşani, activităţile fiind desfășurate de polițiștii din cadrul CAPC. Grupul ţintă este format din femei, copii sau alţi enoriaşi care frecventează slujbele religioase din cadrul parohiilor care vor fi cuprinse în program.

Cu sprijinul Preotului Slujitor Ioan Emanuil Cojocariu, poliţiştii de prevenire au informat persoanele prezente pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie , accentul punându-se în special pe promovarea prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Accentul  s-a pus pe  transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale intrafamiliale, ce pot face în astfel de situaţii, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 Astfel,  cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Metode de fraude prin apeluri telefonice: Capcanele ingenioase ale escrocilor care îți vor banii din conturi sau datele personale

Publicat

Publicitate

Infractorii au început să folosească metode din ce în ce mai sofisticate pentru a păcăli victimele și a le fura banii din conturi sau datele personale. Una dintre cele mai comune metode de înșelăciune este frauda prin apeluri telefonice, unde escrocii se prezintă drept reprezentanți ai unor companii legitime și încearcă să obțină informații sensibile, scrie alba24.ro.

Cum funcționează frauda prin apeluri telefonice

1. Apelul inițial: Un infractor te sună și se prezintă ca fiind reprezentantul unei companii cunoscute (o bancă, un magazin online, un operator de telefonie mobilă etc.). El poate susține că ai câștigat un premiu, că ai o problemă cu contul bancar sau că trebuie să verifici o tranzacție suspectă.

2. Crearea unui sentiment de urgență: Pentru a te convinge să acționezi rapid, escrocii folosesc tactici precum:

  • Teama – îți spun că ai fost victima unei fraude și trebuie să confirmi urgent datele cardului.
  • Excitarea – îți promit un premiu (telefon, bani, voucher), dar trebuie să îți validezi identitatea imediat.
  • Presiunea timpului – spun că trebuie să iei o decizie imediat, altfel pierzi oferta.

3. Solicitarea de informații sensibile: Escrocii îți pot cere:

  • Datele personale (nume, CNP, adresă, număr de telefon)
  • Datele cardului bancar (număr, dată de expirare, cod CVV)
  • Coduri OTP (one-time password) trimise prin SMS de bancă
  • Datele de autentificare în aplicația bancară

4. SMS cu link periculos

Dacă refuzi să oferi datele prin telefon, ei îți pot trimite un SMS cu un link fals, care duce către un site ce imită platforma oficială a companiei respective. Dacă introduci datele pe acest site, infractorii le pot folosi pentru a retrage bani sau pentru a face plăți online frauduloase.

Publicitate

Alte tipuri de fraude telefonice

1. Frauda „Ajutor de urgență”

Escrocii sună o persoană în vârstă și pretind că sunt un membru al familiei aflat în dificultate (spitalizat, reținut de poliție etc.). Ei cer bani urgent pentru „ajutor”, iar victima transferă sume semnificative fără să verifice situația reală.

2. Frauda „Ofertă specială”

Primești un apel prin care ți se spune că ai fost selectat pentru o ofertă exclusivă la un produs scump la un preț redus. Pentru a-l achiziționa, ți se cere să faci un avans sau să oferi datele cardului.

3. Frauda „Verificarea contului bancar”

  • Escrocii pretind că sunt de la banca ta și te informează că au detectat activități suspecte pe contul tău. Ei îți cer să confirmi datele de acces sau codurile de securitate trimise de bancă, iar odată ce le oferi, îți pot goli contul.

Cum să te protejezi de fraudele telefonice

  • Nu oferi niciodată informații personale sau bancare la telefon. Băncile și companiile legitime nu îți vor cere astfel de date prin apeluri telefonice.
  • Nu accesa linkuri primite prin SMS sau email fără să verifici sursa. Intră direct pe site-ul oficial al companiei, fără să folosești linkul primit.
  • Verifică autenticitatea apelului. Dacă cineva pretinde că este de la o companie cunoscută, închide apelul și sună direct la numărul oficial de pe site-ul companiei.
  • Fii sceptic față de ofertele prea bune ca să fie adevărate. Dacă un premiu sau un discount pare prea generos, probabil este o înșelătorie.
  • Activează alertele de securitate ale băncii tale. Astfel, vei primi notificări pentru tranzacții suspecte.
  • Raportează tentativele de fraudă. Dacă ai fost victima unei astfel de escrocherii sau ai primit un apel suspect, anunță Poliția, banca ta sau Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
  • Fraudele prin apeluri telefonice sunt din ce în ce mai frecvente, dar cu precauție și atenție poți evita să devii o victimă. Rămâi informat și protejează-ți datele!

Citeste mai mult

Eveniment

Spitalului „Mavromati” Botoșani limitează accesul aparținătorilor la bolnavii internați. Vizitatorii răciți nu au voie să intre pe secții

Publicat

Publicitate

Având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri prin gripă, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții respiratorii, începând cu data de 31 ianuarie, la nivelul Spitalului Mavromati Botoșani se instituie următoarele măsuri: limitarea programului de vizită a aparținătorilor în intervalul orar 14.00 – 16.00, de luni până vineri, iar în zilele de weekend, în intervalul orar  14.00-17.00, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului „Mavromati” Botoșani, este permis accesul unui singur vizitator, iar durata vizitei va fi de maxim 10 minute.

Secțiile vor pune la dispoziția vizitatorilor ehipamente de protecție care constă în halate, măști și botoșei. La Secția Terapie Intensivă, programul de vizită va fi limitat doar în intervalul 15.00-16.00, iar durata vizitei va fi de 10 minute.

În funcție de contextul epidemiologic, medicii șefi de secție vor lua măsurile adecvate în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii.

De asemenea se va efectua triajul epidemiologic al aparținătorilor, iar celor care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii nu li se va permite accesul pe secții.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Expoziția tematică „Tapiseria – fire de povesteˮ, în spațiul Colecției de Artă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, organizează în perioada 29 ianuarie – 26 februarie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția tematică „Tapiseria – fire de povesteˮ.

Tapiseria, o formă de artă textilă apărută în Evul Mediu, are rolul de a conferi o dimensiune estetică unui obiect utilitar, respectiv de a amenaja decorativ un spațiu interior. Cele 12 lucrări expuse (câteva în premieră) fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani și au fost realizate în anii ʼ70 de cei mai cunoscuți artiști români care s-au afirmat atunci și în domeniul tapiseriei: Geta Brătescu, Aspazia Burduja, Georgeta Crăciun, Teodor Dan, Mariana Ionescu, Teodora Moisescu Stendl, Mimi Podeanu și Toma Roată. Lucrările, realizate în tehnica haute-lisse, au o tematică variată, de la portret la elemente vegetale și animaliere și până la lucrări abstracte dedicate unor eroi mitologici.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 2 februarie 2025, de la ora 11.00. Intrarea este liberă. Curator: Liviu Șoptelea. Prezintă: Ana Coșereanu, muzeograf.

Taxă de vizitare: 5 lei – copii, elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități, grupuri și 10 lei – adulți.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending