Connect with us

Actualitate

Botoșani: Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” 2025, ajuns la a XVII-a ediție, s-a încheiat

Publicat

Publicitate

Concursul Național de Protecția Mediului „Și gestul tău contează!” 2025, ajuns la a XVII-a ediție, s-a încheiat duminică, 1 iunie 2025. Acesta face parte din C.P.E.E.N.I., cofinanțate de MEC, poziția 34 și s-a desfășurat sub egida IȘJ Botoșani. Aplicanți: Palatul Copiilor Botoșani și Asociația „Papucul Doamnei”.

Partenerii, colaboratorii și sponsorii acestui concurs: Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Botoșani, Direcția Silvică Botoșani, Asociația Rotary Club Botoșani, Asociația Act for Tomorrow și GhipoConcept SRL Iași.

Deschiderea a fost oficiată de primarul comunei Vorona, Dascălu Sergiu Marian și directorul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, prof. MARICA Ligia, gazdele acestui concurs, și de reprezentanții organizatorilor, partenerilor, colaboratorilor și sponsorilor: inspector educativ, prof. Gina-Florentina ZALĂ, director prof. Mihaela EPURE, dr. ing. Gabriel CARDAȘ, ing. Iolanda SINCU și Magdalena OBADĂ, ing. dr. Paul VIERU și Ana Maria LUPU, director prof. Bogdan CIOBANU.

Cu această ocazie a fost lansat și nr. 10 al revistei cu ISSN „Și gestul tău contează! Pentru mediu, pentru sănătate!”.

Au concurat 30 de echipaje din țară, care au avut prilejul să-și demonstreze cunoștințele, priceperea, creativitatea și îndemânarea prin participarea la activități diverse:

  • „Bateriile de ieri, Energia de mâine!” – „The power of recycling” – Concurs, între echipaje, de colectare și reciclare a bateriilor uzate cu premii simbolice de la Decathlon și Provocarea colaborativă: „Turnul Energiei” cu mesajul „Fii ECO NU EGO”;
  • atelierele de lucru cu tema „Atelierul schimbării durabile”; obiectele rezultate au fost valorificate la Tombola elevilor.

Sub îndrumarea prof. Renga Ioan Alexandru, de la Palatul Național al Copiilor, au trecut prin diferite probe de recunoaștere floră, îndemânare, perspicacitate și cultură general specifică concursului.

Publicitate

Excursia organizată în Sit-ul NATURA 2000 ROSCI 0399 Suharău–Darabani și în RONPA 0250 Rezervația Naturală Făgetul Secular Stuhoasa a urmărit activități de documentare, informare și igienizare în cadrul proiectului „O Românie Curată începe de Acasă!”, finanțat de P&G România, iar activitatea „Activism pentru o Viziune Verde: Pași spre un Viitor Sustenabil”( SolaRobo – Energie Curată la Îndemână), formarea participanților.

Echipajele au vizitat cu profund respect Casa-muzeu academician Leon Dănăilă – mărturie vie a unui destin excepțional. Acolo, geniul, modestia și iubirea de oameni se împletesc în tăcerea cărților și amintirilor. A fost o întâlnire cu unul dintre cei mai mari neurochirurgi ai lumii.

De acolo, pașii i-au purtat spre Casa memorială și Schitul Sf. Ioan Iacob Hozevitul din Crăiniceni, locul unde s-a născut sfântul român al pustiului Hozeva. În liniștea locului și a rugăciunii, fiecare a simțit atingerea unei alte dimensiuni – a smereniei, a rădăcinilor și a harului.

Implicarea, dăruirea și responsabilitatea pentru natură a fost răsplătită cu diplome, premii și trofee de către coordonatorul concursului, prof. Cecilia VICOVEANU.

 

„Adresez sincere felicitări tuturor elevilor, profesorilor și partenerilor implicați, care prin dedicare și creativitate au demonstrat că fiecare gest contează pentru protejarea mediului înconjurător. Organizarea acestui concurs demonstrează încă o dată că educația ecologică este o prioritate esențială în formarea tinerilor și că, prin acțiuni concrete, putem modela un viitor sustenabil pentru comunitatea noastră.

Mulțumirile mele sincere se îndreaptă către organizatorii, partenerii și sponsorii care au sprijinit evenimentul, contribuind astfel la succesul acestei inițiative. Prin eforturile comune, procesul de învățare se transformă într-o experiență practică, demonstrând că educația și implicarea civică pot schimba viitorul.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani, județul cu cea mai mare sumă medie plătită pentru alocațiile copiilor în luna mai 2025: 342,56 lei pe beneficiar

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află pe primul loc în țară la valoarea medie a alocațiilor de stat pentru copii achitate în luna mai 2025, cu o sumă de 342,56 lei pe beneficiar, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

La nivel național, valoarea totală a alocațiilor plătite în mai a fost de 1,213 miliarde de lei, suma medie pe beneficiar fiind de 334,88 lei. Au beneficiat de acest sprijin peste 3,6 milioane de copii din întreaga țară.

Cele mai mari sume medii plătite după Botoșani au fost în județele Caraș-Severin (342,26 lei) și Sălaj (339,16 lei). Pe de altă parte, cei mai mulți beneficiari s-au înregistrat în București (369.870 copii), Iași (203.429), Suceava (138.507), Constanța (127.052), Cluj (126.000) și Bacău (122.975).

Alocația de stat are caracter universal și se acordă tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerilor majori care continuă studiile liceale sau profesionale până la finalizarea acestora.

Oficialii ANPIS subliniază că acest sprijin financiar rămâne una dintre principalele măsuri de sprijinire a familiilor cu copii, contribuind la reducerea inegalităților și la susținerea educației în rândul tinerilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Aeroportul Suceava introduce abonamente de PARCARE la 24 de lei pe zi, pentru pasagerii care își lasă mașina între 6 și 15 zile

Publicat

Publicitate

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat că vine în sprijinul pasagerilor care pleacă în vacanță sau în călătorii mai lungi, introducând un nou tip de abonament de parcare. Începând din această săptămână, șoferii care își lasă mașina în parcarea aeroportului între 6 și 15 zile vor beneficia de un tarif fix de doar 24 de lei/zi.

Măsura este menită să le ofere călătorilor o alternativă accesibilă și sigură la serviciile de taxi, transport în comun sau transfer de la parcările private, eliminând stresul legat de drumurile către și de la aeroport. Abonamentul este deja disponibil la automatele pentru plata parcării, iar pasagerii pot achita suma aferentă la ieșirea din parcare.

Pentru autovehiculele parcate mai puțin de 6 zile sau mai mult de 15 zile, se aplică în continuare tarifele standard: primele 30 de minute gratuite, 5 lei/oră pentru prima și a doua oră, respectiv 2 lei/oră după a doua oră.

Parcarea Aeroportului Suceava este iluminată și monitorizată permanent cu un sistem modern de supraveghere video, pentru siguranța autovehiculelor lăsate pe termen mai lung.

Conducerea aeroportului subliniază că această inițiativă face parte din eforturile continue de a îmbunătăți serviciile oferite pasagerilor și de a le asigura o experiență de călătorie mai simplă și mai plăcută.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Ziua Porților Deschise” la Penitenciarul Botoșani: Vizite ghidate de Ziua Polițiștilor de Penitenciare

Publicat

Publicitate

Penitenciarul Botoșani își deschide porțile astăzi, 29 iunie, cu ocazia Zilei Polițiștilor de Penitenciare.

Sub sloganul „Dincolo de ziduri și prejudecăți”, instituția a invitat publicul să participe la tururi ghidate speciale, menite să ofere o perspectivă directă asupra vieții și activității din spatele gratiilor.

Vizitatorii sunt așteptați la orele 14:00 sau 15:00, fără nicio formalitate prealabilă: nu sunt necesare înscrieri, liste sau programări.

Organizatorii transmit însă câteva reguli clare: participanții trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil și să poarte o ținută decentă. Accesul cu telefoane mobile și alte gadgeturi nu este permis, iar minorii sub 14 ani pot intra doar însoțiți și cu certificatul de naștere.

Reprezentanții Penitenciarului Botoșani descriu evenimentul drept un „moment rar, într-un loc aparte”, care oferă ocazia de a cunoaște oamenii din spatele uniformei și de a înțelege mai bine rolul sistemului penitenciar în societate.

„Te invităm să vezi dincolo de ziduri și prejudecăți”, transmit organizatorii, încurajând comunitatea să participe la această experiență inedită.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Publicat

Publicitate

Sfinții mari apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii creştine au propovăduit, prin lucrarea lor misionară, învăţătura lui Hristos în lume. Sfântul Apostol Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Avea meseria de pescar și era căsătorit. Înainte de a deveni Apostol al lui Iisus și-a făcut ucenicia la Sfântul Ioan Botezătorul. După o minune înfăptuită de Iisus pe când pescuia, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. De la Sfântul Petru s-au păstrat în cartea Faptele Apostolilor 8 cuvântări și 2 epistole care îi poartă numele. Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, în anul 5 după Hristos. Deşi făcea parte din seminţia lui Veniamin și era fariseu, era cetăţean roman.

Numele său evreiesc este Saul (furtună). Studiază la şcoala marelui învăţat Gamaliel, devenind zelos păzitor al legii și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, păzind hainele ucigaşilor. Devine creştin pe când mergea la Damasc pentru a-i prigoni pe creştini, când i se arată Iisus și îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” Episcopul Damascului, Anania, îl botează în anul 35 și îi este schimbat numele în Pavel (linişte). Tot acum îşi recapătă vederea pe care și-o pierduse în urma revelaţiei. Pentru a fi salvat de la moarte, creştinii îl coboară cu un cos peste zidul cetăţii. Datorită credinţei sale și zelului arătat în răspândirea creştinismului, este închis de 3 ori: anii 59-61 în Cezareea, 61-63 în Roma și 66-67 tot în Roma.

Este decapitat (pentru că era cetăţean roman) pe muntele Vatican în aceeaşi zi cu Sfântul Petru, în timpul împăratului Nero. A scris 14 epistole iar ultima (scrisă în anul 66 la Roma), este considerată testamentul său spiritual (2 Timotei). Sf. Apostoli Petru și Pavel ne sunt exemple vii de adevărată viață creştină și de dăruire pentru răspândirea credinţei celei adevărate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending