Connect with us

Eveniment

Botoșani: Comuna-model la asistență socială. Oferă servicii gratuite pentru bătrâni și copii: „Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă!”

Publicat

Publicitate

O comună din județul Botoșani este o adevărată campioană la serviciile sociale. La Vârful Câmpului, asistenții sociali și cei medicali comunitari reușesc să facă minuni, mai ales în cazul persoanelor vârstnice. În plus, în comuna botoșăneană există investiții în domeniul social aproape fără precedent în nordul Moldovei, relatează Adevărul.

Comuna Vârful Câmpului, situată administrativ în județul Botoșani, se află la granița dintre Moldova și Bucovina, dar și aproape de frontiera României cu Ucraina. Este o zonă renumită pentru pitorescul peisajelor, dar și pentru tradițiile și relicvele sale medievale.

Ca orice comunitate rurală din nordul Moldovei, și comuna botoșăneană este afectată de procesul tot mai accelerat de îmbătrânire a populației și de exodul tinerilor în Occident, fie el și sezonier. În plus, comunități întregi se luptă din răsputeri cu sărăcia.

Tocmai de aceea, autoritățile locale din Vârful Câmpului au dezvoltat o infrastructură și un sistem de protecție socială foarte performant. De altfel, tocmai datorită performanțelor de la Vârful Câmpului, un asistent social și un asistent medical comunitar sunt nominalizați pentru distincția „Asistentul social al anului” în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență socială. Este vorba despre Alina Florentina Rizac și Liliana Ștefancu.

„Asistența socială e pentru toți, indiferent de categoria socială”

Liliana Ștefancu are o experiență de peste trei decenii în zona asistenței medicale comunitare. Lucrează la compartimentul de asistență medicală comunitară din Vârful Câmpului și aproape că nu are nevoie de birou pentru că este mai mereu plecată pe la casele oamenilor din sat, mai ales ale vârstnicilor ale mamelor cu bebeluși. Liliana Ștefancu spune că asistența medicală comunitară nu este destinată doar unei categorii sociale, aceea a nevoiașilor, ci tututor oamenilor din comunitate.

„Este o meserie care implică multă dăruire și empatie. Eu zic că acesta este unul dintre secretele reușitei în acest domeniu. Asistența socială nu este doar pentru cei nevoiași, ci pentru toată lumea, de la cel mai mic la cel mai în vârstă. Oamenii trebuie ajutați”, spune botoșăneanca.

Publicitate

Are sute de beneficiari din toată comuna, însă cei mai vulnerabili sunt, evident, vârstnicii, motiv pentru care le trece pragul cât de des poate, fără să uite pe nimeni.

„Sunt bucuroși să te vadă. Țin minte că în pragul Crăciunului le-am dus mâncare. Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă! De fapt, asta era cea mai mare satisfacție a lor în prag de sărbătoare, că le trece cineva pragul”, mărturisește Liliana Ștefancu.

În comună sunt sute de bătrâni singuri, mulți dintre ei cu copii plecați în străinătate sau în marile orașe din țară.

„Au nevoie de ajutor, iar angajații din domeniul social sau medical comunitar fac tot ce pot pentru a-i ajuta”, a precizat și Maria Huțu, primarul din Vârful Câmpului.

Servicii sociale la domiciliu și centre pentru copiii săraci

Autoritățile din Vârful Câmpului au pus bazele unei adevărate infrastructuri sociale. În urmă cu câțiva ani a fost construită o Unitate de Asistență Medico Socială unde bătrânii și copiii sunt investigați și tratați gratuit. Celorlalți săteni li se percepe un tarif, dar adaptat condițiilor sociale din zonă.

Totodată, până în luna septembrie va fi gata un centru dedicat copiilor nevoiași sau cu părinții plecați în străinătate, centru unde vor fi hrăniți, consiliați și ajutați la teme. În același timp, se înființează un centru pentru persoanele vârstnice cu dizabilități.

„Avem semnat un contract de finanțare cu Ministerul Muncii și se construiește un centru pentru persoane vârstnice cu dizabilități. Apoi avem un centru pentru copiii din familiii greu încercate, fie nevoiașe, fie cu părinți plecați în străinătate. Au fost scoase la concurs și posturi de instructori educatori. Vor fi incluși în program peste 70 de copii, noi colaborăm cu școala. Vor beneficia de asistență sanitară, medicală, un fel de afterschool”, precizează Maria Huțu.

În același timp, explică primarul, a fost pus la punct un sistem de stat pentru îngrijirea gratuită la domiciliu a bătrânilor din comună.

„Am făcut unitate de îngrijire la domiciliu. Suntem în faza de angajare a trei persoane care să-i îngrijească pe bătrâni la locuințele lor. Să le ducă o găleată de apă, să le taie lemne, să le dea medicamente”, adaugă edilul.

Momentan, cei care-i ajută pe bătrâni sunt asistenții medicali comunitari și asistenții sociali.

Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Vârfu Câmpului. Două tone de furaje s-au făcut scrum după ce proprietarul a aruncat țigara la întâmplare

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, ieri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Vârfu Câmpului. Depozitul de furaje a fost cuprins de flăcări, cel mai probabil, din cauza unei țigări aprinse, aruncată la întâmplare.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârfu Câmpului. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din gospodărie. Au ars aproximativ două tone de furaje.

O țigară aprinsă, aruncată la întâmplare, poate provoca un incendiu într-un timp foarte scurt, mai ales dacă ajunge pe materiale combustibile, cum ar fi vegetație uscată, furaje sau lemne, care au o viteză mare de ardere.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm:

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

Publicitate

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

– stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Despre Sfântul Ioan se cunosc relativ puține lucruri. Detaliile pe care le avem despre viața sa provin din Viața Sf. Grigorie Decapolitul și din cea a Sfântului Iosif Imnograful.

Sfântul Ioan s-a născut la sfârșitul celui de-al optsprezecelea secol. Fiind aplecat spre viața de liniștire și de rugăciune încă din copilărie, alege să devină monah. Părintele duhovnicesc în ascultarea căruia a ales să rămână a fost Sfântul Grigorie Decapolitul. A primit tunderea în monahism de la părintele său duhovnicesc într-o mânăstire din Tesalonic. Perioada în care au trăit acești sfinți a fost una dificilă pentru Biserică deoarece o serie de împărați bizantini au luat măsuri persecutorii împotriva celor ce cinsteau sfintele icoane.

Aflând faptul că împăratul Teofil al II-lea a demarat astfel de acțiuni, Grigorie și Ioan merg de la Tesalonic la Constantinopol să participe la efortul de a păstra dreapta credință. În efortul amintit de a păzi dreapta credință, Grigorie Decapolitul l-a trimis pe Iosif la Roma pentru a cere sprijinul papei în lupta duhovnicească și teologică pe care o purtau. În această călătorie Iosif avea să pătimească mult fiind răpit de către un vas de saracini și vândut sclav în insula Creta. A fost răscumpărat de către câțiva prieteni creștini și a putut reveni acasă.

Când Iosif s-a întors la Constantinopol, Sfântul Grigorie Decapolitul trecuse la Domnul. Aici Iosif se însoțește cu Sfântul Ioan, ucenic și ele al lui Grigorie, și merg împreună să viețuiască unde s-a nevoit sfântul lor părinte duhovnicesc, anume la Biserica Sfântului Antipa. Ioan, observa Iosif, imita întru totul pe părintele lor duhovnicesc. Asprimea nevoințelor, intensitatea rugăciunii, bunătatea și atenția către aproapele ale lui Ioan îl făceau pe Iosif să creadă că îl revede pe părintele lor.

Atunci când Sfântul Ioan a trecut la Domnul, Iosif care l-a cinsti ca pe un monah îmbunătățit, a rânduit ca trupul său să fie pus alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, în biserica Sfântului Ioan Gură de Aur. Au stat aici până când a fost construită mănăstirea dedicată lor, moment în care sfintele lor moaște au fost mutate acolo.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Este oficial. Decontarea voucherelor de vacanță, după reguli noi: Declarație pe propria răspundere și factură de 1.600 de lei

Publicat

Publicitate

Guvernul a adoptat un noul mecanism pentru decontarea voucherelor de vacanță. Beneficiarii trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, prin care confirmă că au contribuit cu suma de 800 de lei din fonduri proprii, că au utilizat și cei 800 de lei oferiți de stat și să depună o factură de minimum 1.600 de lei, care urmează să fie decontată.

Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:

Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate

– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii

Cum se decontează voucherele de vacanță

Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.

Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.

Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de vânt pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de vânt ! Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă atenționare meteorologică de tip cod galben de vânt, pentru județul Botoșani, valabilă mâine între orele 11:00 – 23:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

Publicitate

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending