Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Cine luptă pentru un loc în Parlament? Ce partide și-au oficializat, miercuri, participarea la alegerile parlamentare

Publicat

Publicitate

Candidaţii botoșăneni ai mai multor partide de pe eșichierul politic şi-au depus miercuri, 16 octombrie, candidaturile pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Candidaţii şi-au exprimat încrederea că pot aduce un suflu nou în politica românească, precizând că sunt hotărâţi să reprezinte interesele locuitorilor din judeţ, având drept obiective promovarea investiţiilor în infrastructură, susţinerea educaţiei şi a sănătăţii, dar şi crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.

Primii care și-au oficializat participarea la alegerile parlamentare, prin depunerea candidaturilor pentru scrutinul din 1 decembrie au fost cei din Partidul Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, care deschid lista pentru Senatul României cu omul de afaceri Ovidiu Jitaru, ⁠Ionela Aiftinca, ⁠Valeriu Iftime, ⁠Marian Bidașcă și Bogdan Suruciuc. Pentru un mandat de deputat vin și cer voturile botoșănenilor Eduard Mititelu, ⁠Luciana Buliga, ⁠Alexandru Dumitriu, ⁠Bogdan Dăscălescu, ⁠Rusu Ioana, ⁠Andrei Nenișcă, ⁠Timofte Gabriel și ⁠Gelu Graur. Depunerea candidaturilor a avut loc la sediul Biroului Electoral Judeţean Botoșani.

„Faţă de ceilalţi din echipele care concurează cu noi, care au venit în roşu, în fast şi în bucurie, noi spune că lucrurile nu sunt deloc aşa pentru că, din păcate, judeţul nu arată deloc a stare de bunăstare şi a bucurie. Suntem mai sobri, mai atenţi şi putem genera un gest de mare atenţie faţă de viitorul acestui judeţ”, a afirmat preşedintele PNL, Valeriu Iftime.

 

Sub sigla Forţei Dreptei, miercuri, s-au depus candidaturile pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc cu prilejul Zilei Naţionale, pe 1 Decembrie.

Camera Deputaților

Publicitate
  1. Viorel Iliuță
  2. Maricel Maxim
  3. Geanina Gheorghiță
  4. Ionuț Cârnu
  5. Maricel Țicalo
  6. Irina Saiz
  7. Cezar Aluculesei.

Senat

  1. Daniela Schneikert
  2. Gabriel Grădinaru
  3. Horațiu Guzu
  4. Petru Bejan
  5. Florin Gimir

 

Și USR Botoșani a depus la BEJ Botoșani dosarele cu candidaturile celor mai influenți dintre membrii acestei formațiuni.

Publicitate

Lista candidaților la Senat

Oleniuc Magda

Jijie Florin

Cîșlariu Marius-Adrian

Roșcăneanu Radu

Ursu Cătălin

Lista candidaților la Camera Deputaților

Lăcătușu-Andrei Cristina-Aneta

Curelariu Raluca-Ștefania

Iftode Eusebiu-Ilie

Gheorghiță Carmen

Venedict Mihai

Lungu Ioan-Viorel

Bordianu Constantin-Cristian

Turiceanu Andreea-Nicoleta

 

Organizaţia din Botoşani a Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, miercuri, la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean candidaturile pentru alegerile parlamentare.

Coordonatorul organizaţiei judeţene, Ariadna Elena Cîrligeanu, ocupă prima poziţie pe listele pentru Camera Deputaţilor, în timp ce fostul candidat al AUR pentru Primăria Botoşani, Cătălin Silegeanu, se află pe primul loc pe lista pentru Senat.

“Candidez la postul de senator pentru o altfel de Românie, o Românie normală, o Românie în care nu există corupţie, pentru o Românie în care să pot să îmi cresc copiii aici, pentru o Românie care să nu fie vândută străinilor şi pentru români care vor să producă în ţara lor pentru români”, a declarat Cătălin Silegeanu.

Pe lista pentru Senat se mai regăsesc Cătălin Darie, Ana-Maria Catargiu, Constantin Diaconescu şi Raluca Manuela Grădinaru, iar pe cea de la Camera Deputaţilor se mai află Matei Ştefănescu, Ciprian Gabriel Ignătescu, Gelu Tudor Foca, Andrei Sebastian Ariton, Geo Florentin Prisacariu, Medeea Cătălina Halici şi Elena Georgiana Alexandru.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Emoții de nedescris pentru 270 de pelerini basarabeni la hramul Sfintei Parascheva din Iași

Publicat

Publicitate

Pelerinajul credincioșilor din Basarabia la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost marcat de emoții puternice și de momente de o profunzime duhovnicească rar întâlnită. Cele două grupuri de pelerini, venite pe 13 și 14 octombrie 2024, prin purtarea de grijă a Mitropoliei Basarabiei și a Centrului de Pelerinaj „Emaus”, au trăit clipe de neuitat, în ciuda efortului fizic de a sta la rând timp de 12, respectiv 19 ore, pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Chiar dacă oboseala și-a spus cuvântul, bucuria sufletească de a ajunge în fața sfintelor moaște a șters orice urmă de trudă. Mulți dintre pelerini au fost copleșiți de lacrimi de bucurie, mărturisind că au simțit o pace și o prezență divină care i-a întărit. Un pelerin din grupul de pe 14 octombrie a spus: „Am așteptat 19 ore, dar în momentul când am ajuns în fața Cuvioasei Parascheva, toată oboseala a dispărut. M-am simțit ca într-un alt timp, ca într-o întâlnire cu cerul.”

În rândurile pelerinilor s-au numărat profesori, medici, funcționari publici și copii din toate colțurile Basarabiei. Toți au împărtășit aceeași bucurie și emoție la atingerea sfintelor moaște. „Am venit cu fetița mea de 12 ani și, deși ne-a fost greu să stăm atât de multe ore la coadă, momentul întâlnirii cu sfinții ne-a adus o liniște pe care nu o pot descrie în cuvinte”, a mărturisit o mamă din Chișinău.

O altă credincioasă din Costuleni a povestit: „Este a treia oară când vin la hramul Cuvioasei Parascheva, dar de fiecare dată mă copleșesc lacrimile. Simt că mă întorc acasă mai curată, mai aproape de Dumnezeu. Aceste momente de rugăciune și de așteptare sunt o binecuvântare imensă pentru sufletul meu.”

Părintele diacon Trudov Ion, care a însoțit grupul de pelerini din Chișinău, a subliniat importanța acestui pelerinaj pentru fiecare închinător: „Acest drum către Cetatea Iașilor este mai mult decât o simplă călătorie. Este un prilej de rugăciune, de cercetare a sufletului și de apropiere de sfinții lui Dumnezeu.”

Întâlnirea pelerinilor basarabeni cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost un alt moment plin de emoție. Ierarhul s-a alăturat grupului din Chișinău care a stat la rând timp de 19 ore, i-a binecuvântat pe credincioși și le-a adresat câteva gânduri duhovnicești: „Să vă bucurați de această întâlnire cu sfinții, așa cum ei se bucură de rugăciunile și osteneala voastră. Să nu încetați niciodată să căutați mila și ajutorul lor.”

Publicitate

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui pelerinaj gratuit. În mod special, Mitropolitul a mulțumit părintelui Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj „Emaus”, precum și sponsorilor și donatorilor care au făcut posibilă această călătorie duhovnicească.

„Este o binecuvântare pentru credincioșii noștri să poată ajunge la Iași, în acest oraș al sfințeniei, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj și au adus bucurie în sufletele basarabenilor noștri”, a spus ÎPS Părinte Petru.

Pelerinajul la Iași rămâne, în fiecare an, un moment de înălțare duhovnicească, de comuniune și de întărire a legăturilor dintre frații de pe ambele maluri ale Prutului, uniți în credință și iubire față de sfinții ocrotitori.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Podriga! O femeie de 98 de ani a fost găsită decedată în locuința cuprinsă de flăcări

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 98 de ani, din localitatea Podriga, a fost găsită decedată în locuința cuprinsă de flăcări. S-a întâmplat în această dimineață. Vecinii au observat că iese fum din camera unde locuia femeia și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii militari de la Punctul de Lucru Coțușca și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni, cu două autospeciale de stingere, dar și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile dintr-o încăpere. Întrucât existau informații că femeia nu a reușit să iasă din casă, aceștia au început căutările, concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului.

Din nefericire, femeia a fost găsită decedată în cameră.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile.

Pentru prevenirea unor astfel de tragedii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

Publicitate

ü asigurați-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

ü nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

ü amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

Publicitate

ü nu vă aplecați deasupra lumânărilor: s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele;

ü nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

ü stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

ü nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape o sută de percheziții în Botoșani și Suceava. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Astăzi, 17 octombrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și cei ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, brigăzile de combatere a criminalității organizate Suceava și Iași și polițiștii de frontieră ai inspectoratelor teritoriale ale Poliției de Frontieră Iași și Sighetu Marmației, pun în aplicare 83 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Botoșani și Suceava, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute de lege.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2022, în județul Botoșani s-ar fi constituit mai multe grupuri infracționale organizate, interdependente, care ar fi acționat în mod coordonat în sfera contrabandei cu țigarete de proveniență extracomunitară.

Astfel, au fost introduse ilegal, în România, din Moldova și Ucraina, prin intermediul unor cărăuși, diferite cantități de țigarete, care ar fi fost depozitate temporar în diverse locații și, ulterior, valorificate.

Transportul ar fi fost efectuat cu autovehicule, având create spații speciale pentru ascunderea produselor de contrabandă, persoanele implicate în activitatea de criminalitate organizată manifestând o preocupare constantă pentru monitorizarea persoanelor şi autoturismelor străine aflate în zonă.

De asemenea, depozitarea și comercializarea țigaretelor ar fi fost atent supravegheată pentru a evita riscul de a fi prinși în flagrant delict.

Pe parcursul administrării probatoriului în cauză, au fost depistate mai multe asemenea transporturi, fiind indisponibilizate diferite cantități de țigarete.

Publicitate

Audierile urmează să se desfășoare la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani și Suceava și al jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Botoșani, Bacău și Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Vernisarea expoziției „Tabloul povestește”, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită la  vernisarea expoziției din cadrul proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL.

 

Proiectul, „Tabloul povestește” a presupus valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în proprietatea Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul socio-politic al României secolului XIX. Tablourile în tuș au foist digitalizate și augmentate, prin crearea unul film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic. Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului XIX.

 

Desenele folosite în digitalizare au fost realizate în cadrul taberei de pictură, desfășurate în perioada 21-29 iulie 2024 la Ipotești. Elevi ai liceelor de artă din Botoșani, Zalău, Baia Mare, Bacău, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, au realizat desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.

 

Publicitate

Ulterior, desenele au fi sonorizate și a fost montată animația pentru codul QR.

Vernisarea expoziției va avea loc pe data de 18 octombrie 2024, ora 12.00, în Sala Horia Bernea a Memorialului Ipotești.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending