Autoritățile locale dintr-o comună din județul Botoșani cheltuie aproape șase milioane de lei pentru construirea unor spații de joacă pentru copii în sate în care oamenii se plâng că sunt tot mai îmbătrânite, și unde copiii se spune că sunt din ce în ce mai puțini. Majoritatea locuitorilor din aceste cătune spun că ar vrea mai degrabă apă curentă și o mare parte a ulițelor sunt încă neasfaltate, scrie Adevărul.ro.
Comuna Ungureni se află la aproximativ 20 de kilometric de municipiul Botoșani și are în componență 11 sate și cătune, majoritatea fiind așezări sărace și îmbătrânite. Deși comuna suferă cumplit la capitolul alimentare cu apă, localnicii din multe zone fiind nevoiți să care cu butoaiele apă pentru animale, autoritățile s-au gândit să facă o investiție năstrușnică, cel puțin din perspectiva localnicilor. Este vorba despre 12 parcuri de joacă, pe care Primăria va cheltui nu mai puțin de cinci milioane de lei, fonduri locale și guvernamentale.
Peste un milion de euro pentru spații de joacă în satele comunei
Execuția spațiilor de joacă a fost scoasă deja la licitație pe SEAP (Sistemul Electonic de Achiziții Publice). Valoarea proiectului este de aproape șase milioane de lei, adică în jur de 1.2 milioane de euro. Prin acest proiect se vor amenaja 12 spații de joacă, în toate cătunele și satele comunei, în apropierea școlilor.
„Spațiile de joacă propuse se vor amplasa pe teren aferent unităților de învățământ preșcolar, școlar și liceal. Zona pe care se vor amplasa echipamentele se va realiza sub forma unui covor continuu turnat, de tip cauciucat cu o grosime de trei centimetri, în diverse culori”, arată autoritățile locale din Ungureni.
Pe suprafața specială vor fi montate balansoare, leagăne, tobogane, dar vor fi prevăzute și alei cu stâlpi de iluminat și bănci.
„Sunt spații de joacă pentru copii, să aibă unde să-și petreacă timpul liber, să facă mișcare”, a precizat primarul din Ungureni, Ilie Ivanache.
„Ce parc de joacă, domne’? Asta ne trebuie nouă?”
Investiția stârnește râsul multor localnici din unele cătune ale comunei, care spun că vor alte investiții, nu parcuri de joacă. În satul Mihai Viteazul, de exemplu, oamenii cred că investiția este de-a dreptul halucinantă în condițiile în care natalitatea este în scădere, adică sunt tot mai puțini copii, iar nevoile satului sunt cu totul altele.
„Ce parc de joacă, domne’? Asta ne trebuie nouă? Asfaltul crapă pe drumul principal, sunt ulițe de nu mai ieși de acolo de noroaie când plouă, gunoiul se strânge greu! Și nouă ne trebuie parc de joaca? La țară? Ferească Dumnezeu!”, mărturisește un localnic din Mihai Viteazu.
Oamenii în vârstă fac haz de necaz, conștienți de faptul că populația este tot mai îmbătrânită. Aceștia spun că în curând nu va mai avea cine să folosească leagănele și toboganele din parc.
„Măi, mamă, la noi, luna trecută au murit șase oameni și nu s-a născut niciun copil. Mor mulți, dar se nasc tot mai puțini. Satul se împuținează. Na, dacă ei vor parc de joacă, nu-i problemă, ne tragem noi, moșnegii, în scrânciob ( n.red. – balansoar)”, spune o femeie în vârstă din satul Mihai Viteazul.
„Nu știu cum putem rezolva problema cu apa”
Oamenii spun că sunt revoltați, mai ales, de lipsa apei și spun că se aruncă bani mulți pentru parcuri de joacă, dar nu se trage apă în satele comune, iar localnicii din Mihai Viteazul suferă cel mai mult la acest capitol.
„Cărăm cu butoaiele, nu este pic de apă, mai ales vara! Este bătaie de joc! Și nu cred că vom avea vreodată apă aici! Asta ne trebuie nouă, nu parcuri! Că avem mașini de spălat, avem animale de adăpat și multe altele”, spune un alt localnic.
Primarul recunoaște că sunt probleme mari cu apa, dar spune că nu are bani la bugetul local să investească în rețele, iar singura soluție rămâne tot proiectele europene, de unde a reușit până acum să atragă deja mai multe finanțări.
„Am încercat pe multe axe de finanțare, dar sunt prea mulți bani. Noi am vrea, dar ne costă peste 2.5 milioane de euro. Nu știu cum putem rezolva problema cu apa, mai ales la Mihai Viteazul care este și un sat îndepărtat. Na, eu pot renunța la proiectul cu parcurile, dar nici de apă nu avem cum momentan. Eu mai încerc”, spune Ilie Ivanache care recunoaște că îi este foarte greu să convingă oamenii că și standardul de viață al copiilor din comună este o prioritate.
Sursa: Adevărul