Connect with us

Eveniment

Botoșani: Austeritate în județul cu cele mai puține locuri de muncă private: Sub 25% din populație are un loc de muncă oficial

Publicat

Publicitate

În România sunt adevărate „județe ale bugetarilor”, unități administrativ teritoriale unde numărul angajaților la stat este la fel sau chiar mai mare decât al celor din privat. Tot în aceste județe numărul pensionarilor și al celor fără ocupație îl depășește cu mult pe cel al salariaților, scrie ADEVĂRUL.

Într-o Românie cu un puternic deficit bugetar, cu o populație supusă unor măsuri draconice de redresare economică, există realități bizare, aproape greu de crezut. De exemplu, în țară există județe în care pensionarii depășesc cu mult numărul angajaților, statul este principalul angajator iar numărul celor care lucrează oficial nu depășește un sfert din populație. De obicei sunt printre cele mai sărace zone din România dar și cele care vor resimți cel mai mult pachetele de austeritate ale Guvernului. Unul dintre aceste județe este Botoșaniul, o unitate administrativ teritorială situată la capătul de nord al României.

Județul în care numai 15% din populație muncește oficial

Județul Botoșani este o adevărată perlă a nordului mai ales din punct de vedere al frumuseților naturii, a bogăției vestigiilor istorice dar și a valorii agricole extraordinare. La care se adaugă rezerve minerale deosebite dar și rezerve consistente de apă. Cu toate acestea, Botoșaniul figurează drept unul dintre cele mai sărace județe din România cu probleme sociale și economice scoase în evidență de statistici halucinante. Conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică mai puțin de un sfert din populația județului muncește cu forme legale.

„La nivelul județului Botoșani din balanța forței de muncă, avem date înregistrate pentru 1 ianuarie 2024 cu o populație în vârstă de muncă de 245 600 iar efectivul salariaților, la sfârșitul lunii aprilie  a anului 2025, era de 62 143 de persoane”, precizează Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică Botoșani. Propriu-zis din totalul populației apte de muncă doar 30% lucrează. La aceștia se adaugă un procent de 4% șomeri aflați în căutarea unui loc de muncă. Ce se întâmplă cu 66% dintre botoșănenii apți de muncă care nu se află în nicio categorie, adică nici angajați, nici șomeri? O parte sunt plecați în străinătate, alții trăiesc din munca cu ziua, dar sunt și cei care încasează ajutor social. Nimeni nu știe cu exactitate însă câți muncesc în străinătate și câți cu ziua.

În cătunele sărace mai există un contingent de persoane care, oficial, nu au nicio formă de venit. Toți acești oameni nu au nici asigurare medicală și nici nu contribuie la fondul de pensii. Statisticile sunt cunoscute și la nivelul autorităților județene care consideră situația inacceptabilă. Mai ales prin prisma faptului că dintr-o populație de câteva sute de mii de locuitori și o forță activă de 200.000 de oameni, doar câteva zeci de mii duc greul economic. „Suntem în jur de 400.000 de locuitori și sunt doar 60 și ceva de mii de angajați. Este absolut incredibil. Unde sunt restul de persoane? Lucrează la negru? Sezonieri prin străinătate? Eu nu înțeleg de ce nu i-a cineva taurul de coarne să aflăm măcar răspunsuri la întrebările astea. Dar noi stăm și tolerăm această situație și ajungem în situația în care suntem acum”, precizează Valeriu Iftime, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Mai mulți pensionari decât angajați

Situația este la fel de gravă din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Numărul pensionarilor, conform statisticilor naționale, îl depășește cu 25.2% pe cel al angajaților. Adică sunt mai mulți pensionari decât oameni în câmpul muncii. Această realitate este vizibilă cu ochiul liber în satele județului. Dar situația este aceeași în toată Moldova. Populația satelor scade vertiginos, iar în cătune precum Adășeniul, de exemplu, oamenii de peste 70 de ani, ajung să depășească 70% din numărul total al locuitorilor. Evident, în contextul în care numărul angajaților se mențin mai redus decât al pensionarilor apare întrebarea legitimă „cine va mai plăti pensiile?”. În grija bătrânilor au rămas mulți dintre copiii celor care au plecat în străinătate. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din populația județului este formată din pensionarii și copii.

Statul, cel mai mare angajator la Botoșani

Din populația angajată, adică din cei peste 60.000 de salariați, jumătate sunt bugetari. Iar unii, recunosc chiar șefii de la județ, se ocupă mai mult cu privitul. „Dintre cei 60 și ceva de mii de angajați jumătate sunt la stat și jumătate la privat ceea ce este, din nou, absolut incredibil. La noi sunt disproporționate niște funcții. Adică foarte puține funcții tehnice, de execuție, și foarte mulți privitori”, adaugă Valeriu Iftime.

De exemplu, la Botoșani nici marile companii nu pot concura cu instituțiile statului când vine vorba de numărul de angajați. Cel mai mare angajator al județului este chiar Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani cu aproape 2000 de angajați. Asta nu înseamnă că la Spitalul Județean sunt și suficienți angajați, existând un deficit de personal pe unele secții. Statistica arată doar faptul că statul român este cel mai mare angajator mai ales în județele sărace.

„Visul multor angajați din Botoșani este să lucreze la stat”

Un botoșănean de 42 de ani care a dorit să-și păstreze anonimatul a fost angajat atât în sectorul de stat, în învățământ, dar și în cel privat, mai ales după perioada de austeritate din  2008-2010. Acesta mărturisește că visul majorității botoșănenilor este să prindă un loc de bugetar. Unii s-ar mulțumi chiar și cu un post de șofer, portar sau magazioner.

„Să obții un post la stat este un vis pentru cei mai mulți. Iar explicația este simplă: toți sunt absolut convinși că este un post pe viață, de acolo ies la pensie. Stabilitatea este cea mai importantă. La patron simt că nu au stabilitatea asta. În plus, salariul este la dată fixă, același. La privat se întârzie salariile, patronul poate hotărî să mai taie dacă nu merg bine afacerile. La stat nu există probleme de genul acesta. Cred că stabilitatea este ceea ce atrage pe toți să lucreze la stat. Mai sunt și cei care văd un avantaj în weekend-urile libere, multe zile de liber legal, evident de domeniu, că la pompieri sau ambulanță nu poate fi vorba de așa ceva”, mărturisește botoșăneanul. Și Botoșani nu este singurul județ din România în această situație. Sunt județe unde numărul angajaților la stat este mai mare, la mia de locuitori.

De exemplu, în 2023, Gorjul, Hunedoara, Tulcea și Caraș Severinul aveau cei mai mulți bugetari raportați la populație. Totodată județe precum Teleormanul, Giurgiu sau Vasluiul înregistrează un număr mai mare de pensionari decât angajații și se confruntă deasemenea cu sărăcia și depopularea în mediul rural. Aceste județe vor fi printre cele mai afectate de pachetele de măsuri de austeritate propuse de Guvern. Și prin prisma faptului că populația deja cu probleme economice și sociale va încasa greu scumpirile provocate de creșterea TVA-ului. Nu mai vorbim de faptul că fiind „județe bugetare” măsurile administrative și plafonarea sporurilor vor afecta o bună parte a salariaților. „Vor fi afectați cu siguranță. Sunt cei care vor pierde acel sport de condiții vătămătoare. Rămân fără bani de o rată. Sigur le va da calculul peste cap”, adaugă botoșăneanul.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Violența domestică, în cifre alarmante: Peste 61.000 de cazuri în doar 6 luni. Mii de victime au refuzat brățara electronică pentru agresor

Publicat

Publicitate

Poliția Română a anunțat că în primele șase luni ale anului au fost înregistrate peste 61.000 de cazuri de violență domestică, în proporții aproape egale în mediul urban și rural.

De asemenea, din datele transmise de Poliție, în 1.248 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere (cunoscut ca ‘brățara electronică’, n.r.).

Pe de altă parte, în 4.042 de situații, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta acest dispozitiv.

Conform unui comunicat al Poliției Române remis sâmbătă, în prima jumătate a anului în curs polițiștii au intervenit la 61.431 de cazuri de violență domestică, dintre care 30.433 în mediul urban și 30.998 în mediul rural.

De asemenea, polițiștii au emis 5.956 de ordine de protecție provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.

Tot în primele 6 luni ale anului, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a scăzut cu 19% față de primele 6 luni ale anului 2024, de la 28.117 la 22.742 de fapte. Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2024, pentru lovire sau alte violențe (de la 17.067 la 12.807 fapte), amenințare (de la 3.574 la 2.738 fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii (de la 380 la 344 de fapte).

Publicitate

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o reprezintă ‘lovirea sau alte violențe’ – 56% (12.807 fapte).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 6.483 de ordine de protecție, 2.271 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 2.572 infracțiuni. La nivel național, au fost emise 5.956 de ordine de protecție provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 344 de infracțiuni, dintre care 217 în mediul urban și 127 în mediul în rural.

Totodată, în 1.248 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

În 4.042 de situații, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Începând cu data de 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, astfel sistemul a fost operaționalizat în 18 județe, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

De asemenea, tot începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Rezultate Titularizare 2025: Au fost publicate notele la proba scrisă. Perioada pentru depunerea contestațiilor

Publicat

Publicitate

Rezultate Titularizare 2025: Au fost publicate notele la proba scrisă. Candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații marți, 22 iulie, până la ora 21.00 și miercuri, 23 iulie, până la ora 12.00.

Rezultatele finale vor fi disponibile în 30 iulie.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).

AICI, rezultate Titularizare 2025 în Botoșani, proba scrisă

Rezultate Titularizare 2025. Cum se depun contestații

Contestaţiile se depun la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean:

  • marți, 22 iulie 2025, în scris, până la ora 21.00
  • miercuri, 23 iulie 2025, în scris, până la ora 12.00.

CERERE_TIP_CONTESTATIE_TITULARIZARE_2025

Publicitate

În contestaţie, candidatul precizează următoarele informaţii:

  • judeţul; nr. fişă de înscriere la concurs; nr. şi denumirea centrului de concurs; numele, iniţiala/inițialele tatălui, prenumele; codul numeric personal;
  • denumirea exactă a disciplinei la care a susţinut proba scrisă în cadrul concursului; nota contestată;
  • adresa de e-mail; numărul de telefon; denumirea uneia dintre instituțiile/unitățile de învățământ absolvite.

La contestația depusă/transmisă la inspectoratul școlar se anexează o copie a buletinului / cărții de identitate.

Contestația la proba scrisă se depune personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Transmiterea contestațiilor la inspectoratul şcolar se poate realiza și electronic (scanat), prin poştă electronică, la adresa de e-mail secretariat@isjalba.ro . în data de 22 iulie 2025 şi în data de 23 iulie 2025 până la ora 12.00.

Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

Titularizare 2025: Proba scrisă și rezultate

  • 15 iulie 2025: desfășurarea probei scrise
  • 22 iulie 2025: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 22-23 iulie 2025: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
  • 24-29 iulie 2025: soluţionarea contestațiilor
  • 30 iulie 2025: comunicarea rezultatelor finale
  • 31 iulie – 1 august: repartizarea candidaţilor

Citeste mai mult

Eveniment

SUA introduce o nouă taxă de 250 de dolari pentru vize. Suma poate fi returnată călătorilor eligibili

Publicat

Publicitate

Statele Unite vor introduce o nouă „taxă de integritate a vizei”, în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru solicitarea unei vize. Măsura este prevăzută într-o lege de politici interne recent adoptată de administrația Trump, scrie alba24.ro.

Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Asta include turiști, oameni de afaceri, studenți internaționali și alți vizitatori temporari.

SUA au emis anul trecut aproape 11 milioane de vize de tip non-imigrant, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările incluse în Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program), precum Australia și multe state europene, nu au nevoie de viză pentru șederi mai scurte de 90 de zile.

Plata va fi necesară în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de taxă. Călătorii care respectă condițiile vizei își pot primi banii înapoi după încheierea călătoriei, conform prevederii.

Avocatul în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris taxa ca fiind „un depozit de garanție rambursabil”, într-o postare recentă despre noua politică.

Publicitate

Mecanismul prin care se va face rambursarea nu este clar, a subliniat Brown, potrivit TVR Info.

„Această taxă, care va fi de cel puțin 250 de dolari și se adaugă la taxele de viză existente, introduce o barieră financiară inutilă pentru vizitatorii internaționali,” a declarat Erik Hansen, vicepreședinte senior pentru relații guvernamentale al asociației.

Potrivit calculelor U.S. Travel, taxa ar crește costurile inițiale ale vizitării SUA cu 144%. „Chiar dacă este, tehnic, rambursabilă, complexitatea și costul suplimentar vor descuraja vizitatorii,” a spus Hansen.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Recepție finală la atelierul Liceului de Artă „Ștefan Luchian”. Un spațiu complet reabilitat, cu cele mai bune condiții pentru tinerii artiști

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare a atelierului de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”. Astăzi a avut loc recepția finală a acestui obiectiv de investiții, care oferă de acum înainte cele mai bune condiții pentru elevii care studiază muzica și artele.

Atelierul este compus din minimum 7 săli individuale, fiecare destinată repetițiilor și studiului în regim individual, esențiale pentru performanța artistică.

Spațiul a fost complet reabilitat și modernizat, fiind dotat cu:
✔️ parchet și gresie de calitate,
✔️ sisteme de supraveghere video pentru siguranță,
✔️ panouri solare, care asigură eficiență energetică și sustenabilitate,
✔️ condiții acustice și ambientale excelente, adaptate nevoilor elevilor și profesorilor.
„Această investiție nu este doar o lucrare finalizată, ci un sprijin real pentru educația vocațională și pentru tinerii talentați din Botoșani. Continuăm să investim în școli, ateliere și spații care contribuie la formarea viitoarelor generații de artiști”, a declarat primarul Municipiului Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending