Connect with us

Actualitate

Botoșani: Au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ liceal pentru anul de învățământ 2025-2026. Detalii

Publicat

Publicitate

Centrul Militar Județean Botoșani, prin Biroul Informare-Recrutare , structura specializată în domeniu a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de promovarea profesiei militare și recrutarea (înscrierea) candidaților – băieți și fete – pentru cariera militară, aduce la cunoștință celor interesați că au început înscrierile pentru instituțiile militare de învățământ liceal pentru anul de învățământ 2025-2026, după cum urmează:

ÎNVĂȚĂMÂNT LICEAL  MILITAR – COLEGII NAȚIONALE MILITARE, astfel  :

Există 5 colegii naționale militare – 816 de locuri:

–        Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc – 168 de locuri;

Publicitate

–        Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova – 168 de locuri;

–        Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” , Constanța – 144 de locuri.

Criterii specifice de recrutare (înscriere):

–        vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2025 (anul desfășurării concursului de admitere);

–        absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Termenul limită de înscriere este de 21martie 2025 orele 16.00.

Ordinea etapelor pe care le veți parcurge este următoarea:

  1. 1. Înscriere – seexecută pe platforma destinată înscrierilor online a candidaților în rețeaua INTERNET – recrutaremapn.ro(prin crearea conturilor de utilizator, introducerea datelor personale, încărcarea documentelor personale în format JPG sau PDF și transmiterea lor către biroul informare – recrutare) sau la sediul biroului informare – recrutare până la data de 21 martie 2025;
  2. Selecție– în cadrul Centrului zonal de selecție și orientare Câmpulung Moldovenesc – în perioada 20 ianuarie – 11 aprilie 2025;

Selecția constă în probe psihologice și fizice ( acestea sunt prezentate detaliat pe pagina de facebook a Centrului militar județean Botoșani )

Candidații declarați ”Admis” în urma susținerii probelor de selecție vor efectua examinarea medicală.

  1. Vizita medicală– Spitalul Militar Clinic de Urgență Iași – în perioada 03 februarie -17 aprilie 2025;
  2. Finalizarea dosarului de candidat– numai după parcurgerea tuturor etapelor anterioare – la sediul biroului informare-recrutare – până la data de 30 aprilie 2025;
  3. Prezentareala Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 22 mai 2025;
  4. Susținerea testului de verificarea cunoștințelor la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc – în data de 23 mai 2025;

Chiar dacă foarte mulți tineri consideră că mai este suficient timp până la admiterea din anul 2025, recomand celor interesați să ne viziteze cât mai curând la sediul biroului informare recrutare al Centrului Militar Județean Botoșani, situat în strada Sucevei, nr. 2, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între 08.00-16.00, și marți între orele 10.00-18.00 iar informațiile suplimentare se pot obține la telefoanele 0231-518 086, 0231-512495, 0231-512850, int. 104, 106, pentru a se informa din timp privind criteriile ce trebuie îndeplinite dar și etapele ce trebuie urmate până la examenul propriu-zis.

Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro , www.recrutare.mapn.ro sau pagina de facebook a Centrului Militar Județean Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ilie Bolojan, despre sporurile din ministere: „Unii angajați aveau sporuri de 110%; câștigau mai mult decât un ministru”

Publicat

Publicitate

Guvernul a reușit plafonarea unor sporuri care se aplicau în cascadă, a declarat marți premierul Ilie Bolojan, la Digi24. Potrivit acestuia, la Ministerul Fondurilor Europene, în unele cazuri, sporurile au ajuns la 110%, iar astfel unii funcționari au reușit să câștige mai mult decât miniștrii din Executiv, scrie alba24.ro.

Cazul Ministerului Fondurilor Europene

Premierul Bolojan a prezentat ca exemplu o situație de la Ministerul Fondurilor Europene, unde un funcționar de execuție a ajuns să câștige 13.400 de lei net, mai mult decât un ministru. Situația a fost posibilă prin aplicarea în cascadă a mai multor tipuri de sporuri și stimulente, a explicat Bolojan la Digi24.

Potrivit premierului, angajații primeau „spor de fonduri europene de 50%, peste care se acorda un stimulent de 45% și peste care se mai adăuga un spor de condiții vătămătoare de 15%”.

Această combinație a avut ca rezultat sporuri cu 110% mai mari decât cele din sistemul public în general, transformând ministerul într-o „armată de oameni” care și-au „optimizat câștigurile” în detrimentul performanței.

Premierul a precizat că asta n-ar fi fost o problemă dacă „apelurile la toate proiectele erau lansate pe fonduri europene, absorbţia PNNR era la un nivel deosebit, proiectele care au fost depuse erau analizate şi toată absorbţia era în grafic”.

Publicitate

„Un director avea un salariu de 21.500 de lei net. Această corecţie care a fost făcută, sigur că le-a scăzut din câştiguri, le va scădea. Dar gândiţi-vă câţi oameni din sectorul privat care lucrează din greu pe o funcţie de execuţie câştigă acest salariu net. Şi atunci nu o să mai ia 13.400, o să ia 10.500, deci oricum mai mult de 2.000 de euro net şi trebuie să-şi facă datoria.

Dar nu mai puteam continua în felul acesta cu cascada de sporuri care se aplicau unele peste altele şi gândiţi-vă că aceste măsuri sunt luate pentru patru ministere. Dar în multe companii de stat, în multe structuri, acest sistem de salarizare a fost scăpat de sub control şi el trebuie corectat”, a mai adăugat premierul Ilie Bboloolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Toți pacienții cronici – inclusiv cei neasigurați – continuă să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate

Publicat

Publicitate

Toți pacienții cronici – inclusiv cei neasigurați – continuă să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN și PORTOCALIU de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Cod GALBEN și PORTOCALIU de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe Jijia și afluenții acestuia și au instruit COD GALBEN, valabil de astăzi, de la ora 12:00 până mâine, la aceeași oră și un COD PORTOCALIU valabil pentru astăzi, între orele 14:00 – 24:00

Fenomenele prognozate vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Informare preventivă:

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:
– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);
– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;
– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:
– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;
– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:
– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;
– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;
– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;
– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;
– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:
– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
– nu atingeți firele electrice;
– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;
– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;
– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;
– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;
– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;
• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;
• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;
• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;
• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;
• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;
• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Care sunt noile valori

Publicat

Publicitate

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Sancțiunile pentru lipsa roviniei urmează să crească pentru posesorii de mașini începând cu luna septembrie 2025.

Potrivit unui proiect de lege publicat propus de Ministerul Finanţelor, cuantumul amenzilor contravenționale pentru neplata taxei de utilizare a drumurilor naționale se va situa între 500 și 1.000 de lei.

Reamintim faptul că tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Aceaste măsuri fac parte dintr-un pachet de austeritate menit să crească încasările la buget și să descurajeze evitarea plății taxei rutiere obligatorii.

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025

Publicitate

Potrivit proiectului, cuantumul amenzilor contravenţionale propuse pentru lipsa rovinietei valabile va fi:

Autoturisme (A): între 500 și 1.000 lei (în prezent între 275 și 550 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone (B): între 950 și 1.900 lei (în prezent între 950 și 1.900 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone (C): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone (D): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) (E): între 3.550 și 7.100 lei (în prezent între 3.550 și 7.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) (F): între 5.950 și 11.900 lei (în prezent între 5.950 și 11.900 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (G): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (H): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Amenzile se aplică o singură dată în perioada dintre constatarea contravenției (prin camerele CNAIR) și comunicarea procesului verbal către proprietar. Astfel, nu pot fi cumulate mai multe sancțiuni pentru aceeași abatere, chiar dacă mașina este surprinsă de mai multe ori circulând fără rovinietă, până la primirea oficială a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending