Cu toate că astrofizica nu face parte din programa școlară, de mai mulți ani, elevi și liceeni botoșăneni excelează în acest domeniu, obținând rezultate prestigioase la olimpiade internaționale, scrie ADEVĂRUL.
Județul Botoșani este cunoscut ca un adevărat loc al geniilor, mai ales că în această zonă de la capătul României s-au născut peste 200 de personalități de marcă din toate domeniile, printre acestea și mari oameni de știință – este de ajuns să-i amintim pe Dimitrie Pompeiu, Octav Onicescu, Dimitrie Negreanu, Mihai Ciucă şi Elie Radu. Această efervescență a genialității științifice s-a consumat într-o perioadă de aproximativ un secol, adică din jurul anului 1850 și până în 1945. După 1990, tradiția acestor minți luminate care au deschis noi orizonturi în știință și în învățământul românesc și mondial este continuată de o pleiadă de elevi cu rezultate remarcabile la concursuri naționale și mai ales internaționale dedicate științelor exacte.
Copiii reușesc să impresioneze la olimpiadele și concursurile internaționale de științe și, mai nou, la astrofizică, un domeniu care nici măcar nu se regăsește ca materie în programa școlară. Elevii și profesorii muncesc cu o pasiune incredibilă, nu atât pentru a obține rezultate, ci mai ales de dragul de a afla și a împinge limitele științei. „Nu este vorba despre medalii sau concursuri, ci despre plăcerea de a descoperi, de a învăța mereu lucruri noi, de a-ți explica fenomene. Cred că este ceea ce ne ghidează“, spune pentru „Weekend Adevărul“ Matei Butnaru, unul dintre olimpicii internaționali la astrofizică din Botoșani.
Performanță în știința viitorului
Așa cum spun și specialiștii, astrofizica este acea ramură a astronomiei care cercetează prin anumite metode fizice structura și mișcarea aștrilor, dar mai ales este o știință îndrăgită de publicul larg datorită temelor care par desprinse din romanele SF, dar cât se poate de reale, precum originea și soarta universului, posibilitatea călătoriilor în timp, studiul compoziției găurilor negre, dacă se pot forma găuri de vierme în spațiu și multe altele. În plus, astrofizica este considerată o știință extrem de complexă tocmai fiindcă îmbină mai multe științe convenționale, precum fizica, matematica, astronomia și chimia. Pe scurt, cel care vrea să facă performanță în acest domeniu trebuie să fie polivalent în domeniul științelor, și la un nivel destul de ridicat. „Este un amestec de matematică, fizică și chimie. Adică trebuie să stăpânești toate aceste materii fiindcă ai nevoie de ele în multe aplicații, calcule. De ce se spune astronomie și astrofizică? Fiindcă astronomia este în general mișcarea corpurilor cerești și prezența lor. Iar astrofizica reprezintă legile fizicii care se folosesc în studiul obiectelor și corpurilor astronomice, ca să zicem așa. Ai nevoie de un bagaj important de cunoștințe pentru asta“, spune Alin Lungu, profesor doctor în fizică la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Botoșani.
Teodora Gavrileț( cea cu ochelari) la Olimpiada Națională de Chimie FOTO ISJ Botoșani
În această știință a viitorului excelează, de aproximativ patru-cinci ani, tot mai mulți elevi din județul Botoșani, cu un „epicentru“ la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, una dintre cele mai importante școli de elită din Moldova. Zeci de elevi se dedică studiului intensiv al fizicii, chimiei, matematicii și astronomiei, ajungând în cele din urmă la această formulă de top în lumea științelor, astrofizica. Mulți dintre aceștia încep studiul științelor de la vârste fragede, iar la astrofizică ajung de obicei în școala generală când devin „ucenici“.
Toți elevii implicați în performanță la astrofizică sunt deja olimpici la alte discipline științifice. Valoarea deosebită, care crește de la un an la altul, în pepiniera de astrofizicieni de la Botoșani a putut fi observată cu ocazia Taberei Naționale de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica“, organizată la începutul acestui an, în municipiul Suceava, printr-o colaborare cu Ministerul Educației și Societatea Științifică „Cygnus“. La acest eveniment au fost prezenți trei elevi botoșăneni cu rezultate incredibile la nivel național și internațional, adevărate vârfuri de lance ale României, la nivel de juniori, în domeniul astrofizicii. „Rezultate importante apar în ultimii ani cam de fiecare dată cu participanți la olimpiada națională și culminând cu olimpiadele internaționale“, precizează profesorul Alin Lungu, unul dintre cei care se ocupă de performanța în astrofizică, la Botoșani.
Pe drumul științelor, încă de la grădiniță
Unul dintre acești elevi este Matei Butnaru, devenit olimpic internațional la astrofizică la numai 15 ani. Matei este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ și a reușit să obțină, anul trecut, medalia de bronz și locul trei mondial la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică desfășurată la Kathmandu, în Nepal. Matei spune că este pasionat de științe de la grădiniță – mai precis, s-a îndrăgostit de matematică de la vârsta de 5 ani și mai apoi a continuat și cu celelalte științe care l-au ajutat să facă performanță la astrofizică. „De științe eram pasionat de mic. Îmi plăcea să cunosc diferite informații despre lumea înconjurătoare, să-mi explic anumite fenomene. De matematică eram pasionat de la 5 ani. Mai apoi am continuat cu științele descoperind fizica și chimia, întâi la școală, ca materii de studiu, apoi individual, găsind informații sau realizând proiectele care mă interesau. Astrofizica le îmbină și cred că acesta este, momentan, drumul meu“, spune liceanul pentru „Weekend Adevărul“. Matei este olimpic și la matematică, dar și la fizică, obținând numeroase medalii la nivel național, în timpul gimnaziului. De asemenea, în urmă cu doi ani, la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, la categoria Științe Aplicate, elevul a obținut medalia de bronz cu lucrarea „Seismograful“. Matei avea atunci doar 13 ani.
Publicitate
Matei Butnaru la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică FOTO Școala numărul 7 Botoșani
Tot din Botoșani este și Teodora Gavrileț, o elevă de clasa a XII-a, care deține medalia de argint și mențiune din partea Ministerului Educației Naționale la categoria Seniori 2, astrofizică. Teodora s-a apucat de acest domeniu fiindcă a fost mereu pasionată de științe, dar nu a știut pe ce ramură să se axeze. De asemenea, este olimpică națională la chimie, având o mențiune specială. „Eu am fost pasionată de științele exacte dintotdeauna. Dar mereu am avut o problemă în a mă decide ce ramură ar trebui să aleg, pe ce să mă axez. Astrofizica a venit ca un răspuns, pentru că îmbină multe dintre ele și este alegerea perfectă pentru mine“, spune liceana care se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Tot din „creuzetul științific“ de la Botoșani în domeniul astrofizicii face parte și Gabriel Popescu, un alt elev de clasa a IX-a, distins de Ministerul Educației Naționale cu mențiunea de onoare, la categoria seniori 1.
Curiozitatea face minuni
Rezultatele excepționale obținute la astrofizică, într-un colț nordic al României, sunt rodul pasiunii și muncii elevilor împreună cu profesorii lor, cu toate că această disciplină nu este inclusă în programa școlară. Este, însă, un domeniu care satisface setea de cunoaștere a unor elevi curioși și foarte dotați intelectual. „Astrofizica nu se află în trunchiul comun al programei școlare, dar este foarte importantă pentru că elevii își dezvoltă modul de gândire și le oferă un bagaj important de cunoștințe. Sperăm să devină și disciplină de studiu la școală. Elevii și profesorii fac din pasiune astrofizică aici, la Botoșani. Timpul nostru, ca profesori, este foarte limitat sî lucrăm cu ei– fiindcă predăm la diferite discipline, eu la fizică, am colegi la matematică –, iar rezultatele și toată această efervescență în jurul astrofizicii la Botoșani li se datorează doar elevilor. Sunt pasionați de știință și sunt dornici de a merge la olimpiadă, mai ales pentru a descoperi noi provocări. Pentru ei este un domeniu foarte atractiv“, mărturisește profesorul Alin Lungu, care alături de alți profesori, printre care și Aurelian Pintilei, coordonează olimpicii din Botoșani.
Despre pasiunea pentru știință a copiilor botoșăneni vorbește și Cristina Bălăucă, profesoară de fizică, inspector școlar general adjunct la ISJ Botoșani, dar și mama unuia dintre olimpicii noștri în domeniul științelor din ultimul deceniu, Ștefan Bălăucă. „Știință este tot ce ne înconjoară, iar noi le trasmitem copiilor că este bine că știm cât mai multe lucruri despre tot ce este viața. De multe ori, ei caută răspunsuri și le descoperă alături de profesori. Este un efort comun, dar totul pleacă de la pasiunea pentru acest domeniu, de la curiozitatea copilului. Nu-i obligă nimeni, nu-i împinge nimeni de la spate. Efectiv sunt pasionați de ceea ce fac. Fiul meu era dornic să cunoască de mic. Punea mereu întrebări, căuta explicații. Și noi încercam să îi satisfacem această sete de cunoaștere. Și în cazul tuturor copiilor care fac performanță este aceeași poveste: sunt curioși, sunt dornici să cunoască, iar aici sunt profesori dedicați care le satisfac această nevoie și îi ajută să facă performanță“, spune Cristina Bălăucă pentru „Weekend Adevărul“.
Tradiția performanței
Pepiniera de astrofizicieni de la Botoșani este doar o continuare a fenomenului științific din liceele de elită ale Botoșaniului, județul nord-moldav fiind de cel puțin zece ani un adevărat cuib de elevi cu performanțe deosebite în lumea științelor. Unul dintre aceștia este Ștefan Bălăucă, acum în vârstă de 25 de ani, absolvent a două facultăți și studii postuniversitare. Fost elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu“, tânărul a mers la olimpiade și concursuri școlare încă din clasa a IV-a, iar în anii de liceu a obținut nu mai puțin de șase medalii la olimpiadele internaționale de științe, plus altele la olimpiade la matematică, lingvistică și fizică. Printre acestea se numără și o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Științele Pământului din Franța, o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică, precum și una de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică din Irlanda.
Tot din Botoșani și tot la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ a învățat și Daniel Malanca, un alt olimpic cu rezultate deosebite în domeniul științelor. Cel mai important rezultat l-a obținut în 2023, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. Totodată, în anul 2022, Casian Niculăeasa, un alt elev al aceluiași colegiu botoșănean, obținea medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Columbia.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Alegerile prezidențiale din 2025 se îndreaptă spre o finală inedită: George-Nicolae Simion, liderul AUR, și Nicușor-Daniel Dan, susținut de o alianță de centru-dreapta, sunt candidații care intră în turul al doilea, potrivit datelor parțiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
După numărarea a 19.596 din cele 20.085 de procese-verbale – adică 97,57% din total – George Simion a obținut 3.545.393 de voturi, ceea ce reprezintă 40,14% din sufragii. El este candidatul clasat detașat pe primul loc, cu un avans de peste 1,7 milioane de voturi față de următorii competitori.
Lupta pentru locul al doilea a fost extrem de strânsă. Nicușor Dan a acumulat 1.823.426 de voturi, în timp ce George-Crin-Laurențiu Antonescu s-a oprit la 1.823.019 voturi, adică o diferență de doar 407 voturi, ceea ce va face obiectul unei atenții sporite în etapa validării finale.
Fostul premier Victor Ponta s-a clasat pe locul patru, cu 1.201.328 de voturi (13,60%), în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 235.390 de voturi, adică 2,67% din totalul exprimat.
Participarea ridicată și scorurile neașteptat de apropiate între locurile doi și trei transformă alegerile din 2025 într-unele dintre cele mai competitive din istoria recentă a României.
Biroul Electoral Central urmează să finalizeze centralizarea tuturor datelor și să anunțe oficial candidații care intră în turul al doilea, însă, potrivit cifrelor actuale, cumulate cu voturile care vin din Diaspora, George Simion și Nicușor Dan vor lupta pentru președinția României în turul decisiv.
Comuna Coșula are un nou primar ales: Neculai Șchiopu, candidatul PSD, a câștigat încrederea locuitorilor și promite un mandat bazat pe respect, muncă și implicare.
Într-un mesaj public transmis după aflarea rezultatului, acesta le-a mulțumit cetățenilor pentru susținere și a subliniat că votul primit este o onoare, dar și o responsabilitate majoră.
„Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră”, a transmis Neculai Șchiopu.
Campania sa electorală s-a axat pe nevoile reale ale comunității și pe dorința de a construi împreună un viitor mai bun. Noul edil a precizat că victoria nu este una personală, ci o alegere colectivă a cetățenilor de a merge înainte, cu hotărâre și curaj.
Neculai Șchiopu a adresat mulțumiri echipei de campanie, colegilor din PSD Botoșani și tuturor celor care l-au susținut în această perioadă. A subliniat, totodată, că va fi primarul tuturor cetățenilor din Coșula, indiferent de opțiunea exprimată la urne.
Mesajul său se încheie cu un angajament clar: va lucra în interesul întregii comunități și va pune mereu pe primul loc binele oamenilor.
George-Nicolae Simion, candidatul AUR, a obținut o victorie categorică în județul Botoșani la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit datelor provizorii centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.
După numărarea proceselor-verbale din 422 din cele 434 de secții de votare din județ, adică 97,24% din total, Simion conduce detașat cu 45,51% din voturi, adică 61.207 de voturi.
Pe locul al doilea se află Victor-Viorel Ponta, cu 26.594 de voturi, echivalentul a 19,77%, urmat de George-Crin-Laurențiu Antonescu, care a fost votat de 24.479 de alegători, reprezentând 18,20% din totalul voturilor exprimate.
Nicușor-Daniel Dan, actualul primar al Capitalei, s-a clasat pe poziția a patra la Botoșani, cu 15.703 voturi, adică 11,68%, în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 3.096 de voturi, adică 2,30%.
Rezultatele finale vor fi confirmate oficial după centralizarea tuturor proceselor-verbale, însă tendința este clară: județul Botoșani s-a aliniat la scorurile mari obținute de George Simion în zona Moldovei, confirmând susținerea puternică de care acesta se bucură în mediul rural și în rândul electoratului conservator.
Alegerile locale de astăzi din comuna Avrămeni s-au încheiat cu victoria lui George Telișcă, candidatul PSD, care a fost ales primar cu sprijinul locuitorilor și al echipei de campanie.
Într-un mesaj transmis imediat după aflarea rezultatelor, noul edil le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată și a promis că va trata mandatul cu seriozitate și respect față de toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor electorală.
„Faptul că m-ați ales să vă reprezint ca primar este cea mai mare onoare din viața mea și o responsabilitate pe care o voi duce cu toată seriozitatea”, a transmis George Telișcă, subliniind că votul primit nu reprezintă o recompensă, ci un mandat de încredere.
Noul primar al comunei Avrămeni a anunțat că adevărata muncă abia începe și că își dorește să fie un lider al dialogului, al echilibrului și al faptelor concrete. „Voi fi un primar care ascultă, care unește, care face. Comuna Avrămeni are nevoie de implicare, nu de orgolii”, a adăugat acesta.
George Telișcă a adresat mulțumiri speciale echipei sale de campanie și colegilor din PSD, pentru sprijinul constant oferit pe durata întregului proces electoral.
În mesajul său, proaspătul primar a transmis un angajament clar față de întreaga comunitate: „Voi fi primarul tuturor, nu doar al celor care m-au votat.”