Connect with us

Educație

Botoșani: Adolescenții români care cuceresc știința. Pepiniera de astrofizicieni de la capătul României

Publicat

Publicitate

Cu toate că astrofizica nu face parte din programa școlară, de mai mulți ani, elevi și liceeni botoșăneni excelează în acest domeniu, obținând rezultate prestigioase la olimpiade internaționale, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este cunoscut ca un adevărat loc al geniilor, mai ales că în această zonă de la capătul României s-au născut peste 200 de personalități de marcă din toate domeniile, printre acestea și mari oameni de știință – este de ajuns să-i amintim pe Dimitrie Pompeiu, Octav Onicescu, Dimitrie Negreanu, Mihai Ciucă şi Elie Radu. Această efervescență a genialității științifice s-a consumat într-o perioadă de aproximativ un secol, adică din jurul anului 1850 și până în 1945. După 1990, tradiția acestor minți luminate care au deschis noi orizonturi în știință și în învățământul românesc și mondial este continuată de o pleiadă de elevi cu rezultate remarcabile la concursuri naționale și mai ales internaționale dedicate științelor exacte.

Copiii reușesc să impresioneze la olimpiadele și concursurile internaționale de științe și, mai nou, la astrofizică, un domeniu care nici măcar nu se regăsește ca materie în programa școlară. Elevii și profesorii muncesc cu o pasiune incredibilă, nu atât pentru a obține rezultate, ci mai ales de dragul de a afla și a împinge limitele științei. „Nu este vorba despre medalii sau concursuri, ci despre plăcerea de a descoperi, de a învăța mereu lucruri noi, de a-ți explica fenomene. Cred că este ceea ce ne ghidează“, spune pentru „Weekend Adevărul“ Matei Butnaru, unul dintre olimpicii internaționali la astrofizică din Botoșani.

Performanță în știința viitorului

Așa cum spun și specialiștii, astrofizica este acea ramură a astronomiei care cercetează prin anumite metode fizice structura și mișcarea aștrilor, dar mai ales este o știință îndrăgită de publicul larg datorită temelor care par desprinse din romanele SF, dar cât se poate de reale, precum originea și soarta universului, posibilitatea călătoriilor în timp, studiul compoziției găurilor negre, dacă se pot forma găuri de vierme în spațiu și multe altele. În plus, astrofizica este considerată o știință extrem de complexă tocmai fiindcă îmbină mai multe științe convenționale, precum fizica, matematica, astronomia și chimia. Pe scurt, cel care vrea să facă performanță în acest domeniu trebuie să fie polivalent în domeniul științelor, și la un nivel destul de ridicat. „Este un amestec de matematică, fizică și chimie. Adică trebuie să stăpânești toate aceste materii fiindcă ai nevoie de ele în multe aplicații, calcule. De ce se spune astronomie și astrofizică? Fiindcă astronomia este în general mișcarea corpurilor cerești și prezența lor. Iar astrofizica reprezintă legile fizicii care se folosesc în studiul obiectelor și corpurilor astronomice, ca să zicem așa. Ai nevoie de un bagaj important de cunoștințe pentru asta“, spune Alin Lungu, profesor doctor în fizică la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Botoșani.

Teodora Gavrileț( cea cu ochelari) la Olimpiada Națională de Chimie FOTO ISJ Botoșani
Teodora Gavrileț( cea cu ochelari) la Olimpiada Națională de Chimie FOTO ISJ Botoșani

În această știință a viitorului excelează, de aproximativ patru-cinci ani, tot mai mulți elevi din județul Botoșani, cu un „epicentru“ la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, una dintre cele mai importante școli de elită din Moldova. Zeci de elevi se dedică studiului intensiv al fizicii, chimiei, matematicii și astronomiei, ajungând în cele din urmă la această formulă de top în lumea științelor, astrofizica. Mulți dintre aceștia încep studiul științelor de la vârste fragede, iar la astrofizică ajung de obicei în școala generală când devin „ucenici“.

Toți elevii implicați în performanță la astrofizică sunt deja olimpici la alte discipline științifice. Valoarea deosebită, care crește de la un an la altul, în pepiniera de astrofizicieni de la Botoșani a putut fi observată cu ocazia Taberei Naționale de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica“, organizată la începutul acestui an, în municipiul Suceava, printr-o colaborare cu Ministerul Educației și Societatea Științifică „Cygnus“. La acest eveniment au fost prezenți trei elevi botoșăneni cu rezultate incredibile la nivel național și internațional, adevărate vârfuri de lance ale României, la nivel de juniori, în domeniul astrofizicii. „Rezultate importante apar în ultimii ani cam de fiecare dată cu participanți la olimpiada națională și culminând cu olimpiadele internaționale“, precizează profesorul Alin Lungu, unul dintre cei care se ocupă de performanța în astrofizică, la Botoșani.

Pe drumul științelor, încă de la grădiniță

Unul dintre acești elevi este Matei Butnaru, devenit olimpic internațional la astrofizică la numai 15 ani. Matei este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ și a reușit să obțină, anul trecut, medalia de bronz și locul trei mondial la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică desfășurată la Kathmandu, în Nepal. Matei spune că este pasionat de științe de la grădiniță – mai precis, s-a îndrăgostit de matematică de la vârsta de 5 ani și mai apoi a continuat și cu celelalte științe care l-au ajutat să facă performanță la astrofizică. „De științe eram pasionat de mic. Îmi plăcea să cunosc diferite informații despre lumea înconjurătoare, să-mi explic anumite fenomene. De matematică eram pasionat de la 5 ani. Mai apoi am continuat cu științele descoperind fizica și chimia, întâi la școală, ca materii de studiu, apoi individual, găsind informații sau realizând proiectele care mă interesau. Astrofizica le îmbină și cred că acesta este, momentan, drumul meu“, spune liceanul pentru „Weekend Adevărul“. Matei este olimpic și la matematică, dar și la fizică, obținând numeroase medalii la nivel național, în timpul gimnaziului. De asemenea, în urmă cu doi ani, la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, la categoria Științe Aplicate, elevul a obținut medalia de bronz cu lucrarea „Seismograful“. Matei avea atunci doar 13 ani.

Publicitate
Matei Butnaru la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică FOTO Școala numărul 7 Botoșani
Matei Butnaru la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică FOTO Școala numărul 7 Botoșani

Tot din Botoșani este și Teodora Gavrileț, o elevă de clasa a XII-a, care deține medalia de argint și mențiune din partea Ministerului Educației Naționale la categoria Seniori 2, astrofizică. Teodora s-a apucat de acest domeniu fiindcă a fost mereu pasionată de științe, dar nu a știut pe ce ramură să se axeze. De asemenea, este olimpică națională la chimie, având o mențiune specială. „Eu am fost pasionată de științele exacte dintotdeauna. Dar mereu am avut o problemă în a mă decide ce ramură ar trebui să aleg, pe ce să mă axez. Astrofizica a venit ca un răspuns, pentru că îmbină multe dintre ele și este alegerea perfectă pentru mine“, spune liceana care se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Tot din „creuzetul științific“ de la Botoșani în domeniul astrofizicii face parte și Gabriel Popescu, un alt elev de clasa a IX-a, distins de Ministerul Educației Naționale cu mențiunea de onoare, la categoria seniori 1.

Curiozitatea face minuni

Rezultatele excepționale obținute la astrofizică, într-un colț nordic al României, sunt rodul pasiunii și muncii elevilor împreună cu profesorii lor, cu toate că această disciplină nu este inclusă în programa școlară. Este, însă, un domeniu care satisface setea de cunoaștere a unor elevi curioși și foarte dotați intelectual. „Astrofizica nu se află în trunchiul comun al programei școlare, dar este foarte importantă pentru că elevii își dezvoltă modul de gândire și le oferă un bagaj important de cunoștințe. Sperăm să devină și disciplină de studiu la școală. Elevii și profesorii fac din pasiune astrofizică aici, la Botoșani. Timpul nostru, ca profesori, este foarte limitat sî lucrăm cu ei– fiindcă predăm la diferite discipline, eu la fizică, am colegi la matematică –, iar rezultatele și toată această efervescență în jurul astrofizicii la Botoșani li se datorează doar elevilor. Sunt pasionați de știință și sunt dornici de a merge la olimpiadă, mai ales pentru a descoperi noi provocări. Pentru ei este un domeniu foarte atractiv“, mărturisește profesorul Alin Lungu, care alături de alți profesori, printre care și Aurelian Pintilei, coordonează olimpicii din Botoșani.

Despre pasiunea pentru știință a copiilor botoșăneni vorbește și Cristina Bălăucă, profesoară de fizică, inspector școlar general adjunct la ISJ Botoșani, dar și mama unuia dintre olimpicii noștri în domeniul științelor din ultimul deceniu, Ștefan Bălăucă. „Știință este tot ce ne înconjoară, iar noi le trasmitem copiilor că este bine că știm cât mai multe lucruri despre tot ce este viața. De multe ori, ei caută răspunsuri și le descoperă alături de profesori. Este un efort comun, dar totul pleacă de la pasiunea pentru acest domeniu, de la curiozitatea copilului. Nu-i obligă nimeni, nu-i împinge nimeni de la spate. Efectiv sunt pasionați de ceea ce fac. Fiul meu era dornic să cunoască de mic. Punea mereu întrebări, căuta explicații. Și noi încercam să îi satisfacem această sete de cunoaștere. Și în cazul tuturor copiilor care fac performanță este aceeași poveste: sunt curioși, sunt dornici să cunoască, iar aici sunt profesori dedicați care le satisfac această nevoie și îi ajută să facă performanță“, spune Cristina Bălăucă pentru „Weekend Adevărul“.

Tradiția performanței

Pepiniera de astrofizicieni de la Botoșani este doar o continuare a fenomenului științific din liceele de elită ale Botoșaniului, județul nord-moldav fiind de cel puțin zece ani un adevărat cuib de elevi cu performanțe deosebite în lumea științelor. Unul dintre aceștia este Ștefan Bălăucă, acum în vârstă de 25 de ani, absolvent a două facultăți și studii postuniversitare. Fost elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu“, tânărul a mers la olimpiade și concursuri școlare încă din clasa a IV-a, iar în anii de liceu a obținut nu mai puțin de șase medalii la olimpiadele internaționale de științe, plus altele la olimpiade la matematică, lingvistică și fizică. Printre acestea se numără și o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Științele Pământului din Franța, o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică, precum și una de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică din Irlanda.

Tot din Botoșani și tot la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ a învățat și Daniel Malanca, un alt olimpic cu rezultate deosebite în domeniul științelor. Cel mai important rezultat l-a obținut în 2023, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Științele Pământului. Totodată, în anul 2022, Casian Niculăeasa, un alt elev al aceluiași colegiu botoșănean, obținea medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Columbia.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministrul Sănătății anunță sancțiuni pentru medicii care părăsesc programul de lucru înainte de terminare

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță măsuri ferme împotriva medicilor care nu‑și respectă programul integral în spitalele publice. Vizate sunt situațiile în care cadrele medicale părăsesc unitatea la ora 12:00‑13:00, deși trebuie să lucreze opt ore, pentru a presta servicii în clinici private.

„Sunt determinat să pun capăt acestui fenomen”,

a declarat ministrul, precizând – potrivit Mediafax – că pregătește o ordonanță de urgență.
În cazurile grave, sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă. Rogobete nu se opune cumulării a două joburi, însă subliniază că obligațiile față de spitalul public trebuie îndeplinite cu prioritate. Pentru a controla situația, managerii și șefii de secție vor primi instrumente administrative suplimentare.

În paralel, ministerul a trimis echipe de control în teritoriu pentru a verifica abuzurile la concediile medicale. O grupă de specialiști – formată din manageri de spital, reprezentanți ai universităților de medicină și ai CNAS – elaborează modificări legislative în acest sens.

„Nu vom putea eradica 100 % aceste probleme, dar o reducere semnificativă ar fi un progres”,
a adăugat ministrul, promițând să facă publice datele reale, indiferent de impactul lor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și care este calendarul livrării prin Poștă. Informații utile pentru beneficiari

Publicat

Publicitate

Aproape 5 milioane de pensionari din România își vor primi drepturile bănești în perioada următoare, conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice. Plățile se vor face diferențiat, în funcție de metoda de încasare aleasă, prin Poșta Română sau direct în cont bancar.

Plata pensiilor prin Poștă – iulie 2025

Pentru pensionarii care au optat pentru livrarea la domiciliu, pensiile vor fi distribuite începând de marți, 1 iulie, etapizat, conform programului poștașilor. Perioada de distribuire se încheie pe 15 iulie.

În cazul în care pensionarul nu este găsit acasă, pensia și documentul de plată pot fi ridicate personal de la ghișeul poștal, în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de distribuire. Dacă acest termen este depășit, pensia este returnată la casa teritorială de pensii și poate fi solicitată pentru reprogramare la plată.

Virarea pensiilor pe card – iulie 2025

Pentru beneficiarii care primesc pensia prin bancă, viramentele se vor efectua în data de vineri, 11 iulie. Banii ar trebui să fie vizibili în conturi până sâmbătă, 12 iulie.

Publicitate

În cazul în care pensionarul nu este acasă, dar încasează pensia în cont bancar, talonul mov (documentul informativ privind suma primită) rămâne disponibil la oficiul poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii.

Pensionarii din străinătate

Pentru cei care locuiesc în afara României, plata pensiilor este estimată pentru perioada 18–21 iulie 2025, în funcție de modalitatea de transfer și țara de destinație.

Sume suplimentare pentru unii pensionari

Unii pensionari ar putea primi sume suplimentare de până la 500 de lei, în urma recalculării parțiale a pensiilor. Aceste plăți se aplică celor care au depus documentele necesare și cereri de actualizare la casele teritoriale de pensii.

Modalități de încasare a pensiei

Pensionarii își pot primi drepturile astfel:

La domiciliu – prin Poșta Română;
În cont bancar – curent sau de card, la băncile cu care Casa de Pensii are convenții;
Ridicare de la ghișeu – în cazul în care pensionarul nu este găsit la domiciliu și este avizat.

Valoarea medie a pensiei în România este în prezent de aproximativ 2.800 lei lunar.

Citeste mai mult

Eveniment

MESAJE pentru sărbătoriţi, de Sfinţii PETRU și PAVEL. Idei de felicitări și urări la celebrarea zilei numelui

Publicat

Publicitate

MESAJE de Sfinții PETRU și PAVEL 2025. FELICITĂRI prin SMS pentru sărbătoriți. Cei care poartă numele de Petru, Pavel, Paul, Paula, Petre, Petrică, Petrișor, Petronela, Petruța, Paulina sau alte derivate își serbează miercuri ziua numelui.

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește în fiecare an, pe 29 iunie, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar fiecare dintre noi se gândește la mesaje, felicitări, urări pe care să îl trimită sărbătoriților.

Dacă nu ai inspirație să compui un mesaj, îţi oferim câteva variante:

„Azi, de ziua numelui, îți urez și eu să fii iubit(a) și să ai parte de tot ce îți dorești. La mulți ani!”

„Cu ocazia Sfinților Petru și Pavel vă urez sănătate, fericire și multe realizări profesionale. La mulți ani!”

„Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros. La Multi Ani multă sănătate, realizări și tot ce vă doriți alături de cei dragi.”

Publicitate

„Cu ocazia zilei de nume, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La multi ani !”

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!”

„Cu ocazia Sfinților Petru și Pavel vă urez sănătate, fericire și multe realizări profesionale. La mulți ani!”

Mesaje de Sf. Petru și Pavel

„Cineva acolo sus te iubește … cineva aici jos ține tare mult la tine. La mulți ani!”

„Dragă Paul, de ziua numelui tău îți doresc să rămâi mereu așa cum ești acum, un prieten bun, de nădejde, haios și cu picioarele pe pâmânt! La multi ani! ”

„De ziua ta, Petre, îți doresc să zâmbești. Pentru că atunci totul va fi bine și vei găsi puterea să răzbați peste orice greutăți. La multi ani, de Sfântul Petru! ”

„De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superbă și un an plin de realizări. La multi ani încununați de succes! ”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„De Sf. Petru și Pavel îți trimit cele mai calde urări de sănătate, fericire și noroc. La mulți ani!

„Dragă Pavel, de ziua numelui tău îți doresc să rămâi mereu așa cum ești acum, un prieten bun, de nădejde, haios și cu picioarele pe pământ. La multi ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani!”

„Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!”

„Fie ca această zi să-ți deschidă poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu să-ți dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri și multă iubire! La mulți ani!”

„Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Petru/Pavel cât mai frumoasă! ”

„Fie ca sfinții ce te protejează să-ți aducă mult noroc, fericire și împliniri. Să ai o zi minunată”.

„La multi ani, Paula! De ziua numelui tău îți doresc ca toate visele să ți se îndeplinească și să fii fericită”

„La mulţi ani! și Sfântul Petru/Pavel să te călăuzească mereu!”

„La mulţi ani, plini de fericire și de împliniri! Să ai numai zâmbete și soare în calea ta! ”

„La multi ani și mult noroc în această zi specială. Iți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii! ”

„La Multi Ani, să ai sănătate, să ai o zi bună și să n-ai noroc de ghinion!”

„Îți doresc o oră de liniște, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate și un mileniu de bani. La Multi Ani! ”

„Îți doresc să zâmbești. Pentru ca atunci totul va fi bine și vei găsi puterea să răzbați peste orice greutăți. La multi ani, de Sfinții Petru și Pavel! ”

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viată și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

Urări de Sf. Petru și Pavel

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții, multă sănătate, și Dumnezeu să te călăuzească și să orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! Fie ca anii ce se scurg să treacă, precum razele soarelui mângâie o floare ce stă să înflorească. La mulţi ani!”

„Să ai parte de sănătate, multe realizări și să te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu! La multi ani, de ziua numelui!”

„Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

„Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul și de a umple totul de lumină. Sper sa ai parte de cât mai multe zâmbete în viață… La Mulți Ani!”

Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viată și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

„La mulţi ani! și Sfântul Petru/Pavel să te călăuzească mereu!”

„La mulţi ani, plini de fericire și de împliniri! Să ai numai zâmbete și soare în calea ta! ”

„La multi ani și mult noroc în această zi specială. Iți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii! ”

„Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții, multă sănătate, și Dumnezeu să te călăuzească și să orânduiască totul cum este mai bine pentru tine! Fie ca anii ce se scurg să treacă, precum razele soarelui mângâie o floare ce stă să înflorească. La mulţi ani!”

Cineva acolo sus te iubeşte… cineva aici jos ţine tare mult la tine. La mulţi ani!

E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristeţe, când tot ce a fost greu ţi se pare uşor. Este ziua numelui tău! La Mulţi Ani!

Felicitări de Sf. Petru și Pavel

Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani!

Cu ocazia Sfinților Petru şi Pavel, vă urez sănătate, fericire şi multe realizări profesionale. La mulți ani!

Felicitări cu ocazia acestei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulți ani!

De Sf. Petru si Pavel îți trimit cele mai calde urări de sănătate, fericire şi noroc. La mulți ani!

Toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Petru/Pavel cât mai frumoasă!

Îți doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă şi îți urez un sincer La Mulți Ani!

În drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate! La mulți ani!

Îți doresc sa ai parte de o zi de nume minunată şi să știi că ești şi vei fi mereu iubit/ă de toți prietenii tăi. Cu drag, …

„Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros. La Mulţi Ani, multă sănătate, realizări și tot ce vă doriți alături de cei dragi.”

„Sfinții ce te protejează să-ți aducă mult noroc, fericire și împliniri. Să ai o zi minunată”.

„La multi ani! De ziua numelui tău îți doresc ca toate visele să ți se îndeplinească și să fii fericită”

„La multi ani! Sfântul Petru/Pavel să te călăuzească mereu! ”

„La Multi Ani, să ai sănătate, să ai o zi bună și să n-ai noroc de ghinion!”

„Azi, de ziua numelui, îți urez și eu să fii iubit(a) și să ai parte de tot ce îți dorești. La mulți ani!”

„Cu ocazia Sfinților Petru și Pavel vă urez sănătate, fericire și multe realizări profesionale. La mulți ani!”

„Cu ocazia zilei de nume, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La multi ani !”

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire și iubire. La mulți ani!”

„Cu ocazia Sfinților Petru și Pavel vă urez sănătate, fericire și multe realizări profesionale. La mulți ani!”

„Cineva acolo sus te iubește … cineva aici jos ține tare mult la tine. La mulți ani!”

„Dragă Paul, de ziua numelui tău îți doresc să rămâi mereu așa cum ești acum, un prieten bun, de nădejde, haios și cu picioarele pe pâmânt! La multi ani! ”

„De ziua ta, Petre, îți doresc să zâmbești. Pentru că atunci totul va fi bine și vei găsi puterea să răzbați peste orice greutăți. La multi ani, de Sfântul Petru! ”

„De ziua numelui tău îți doresc să ai o zi superbă și un an plin de realizări. La multi ani încununați de succes! ”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„De Sf. Petru și Pavel îți trimit cele mai calde urări de sănătate, fericire și noroc. La mulți ani!

„Dragă Pavel, de ziua numelui tău îți doresc să rămâi mereu așa cum ești acum, un prieten bun, de nădejde, haios și cu picioarele pe pământ. La multi ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani!”

„Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!”

„Această zi să-ți deschidă poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu să-ți dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri și multă iubire! La mulți ani!”

„Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!”

„Toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Petru/Pavel cât mai frumoasă! ”

„Îți doresc o oră de liniște, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate și un mileniu de bani. La Multi Ani! ”

„Să ai parte de sănătate, multe realizări și să te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu! La multi ani, de ziua numelui!”

„Sfântul căruia îi porți numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

„Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul și de a umple totul de lumină. Sper sa ai parte de cât mai multe zâmbete în viață… La Mulți Ani!”

La mulți ani! Pentru că porți acest nume. Sfântul Petru/Pavel să-şi coboare ochii asupra ta şi să îți dăruiască fericirea dorită şi liniștea interioară.

Această zi să-ţi deschidă poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu să-ţi dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri şi multă iubire! La mulți ani!

Dragă Pavel / Paul, de ziua numelui tău îți doresc să rămâi mereu așa cum ești acum, un prieten bun, de nădejde, haios şi cu picioarele pe pământ. La mulți ani!

La Mulți Ani, să ai sănătate beton, să ai o zi bună şi să n-ai noroc de ghinion!

Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul si de a umple totul de lumină. Sper să ai parte de cât mai multe zâmbete în viaţă…La Mulți Ani!

Sf Petru și Pavel- mesaje în versuri

La mulți ani cu veselie

Sănătate pe vecie

Casa plină de bucate

Dragoste pe săturate

Bani la greu

Noroc cu carul

La mulți ani și sus paharul!!

*

Un cer albastru fără nori, în calea ta să fie,

Să ai în viaţă numai flori, noroc şi bucurie!

La Mulți Ani!

Un ocean de sănătate,

Un munte de noroc,

Un camion cu bani,

Şi un sincer: „La mulți ani!”

Mesaje de ”La mulți ani” de Sfinții Petru și Pavel

  • La mulți ani și fie ca sfinții care te protejează să te călăuzească mereu!
  • Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiți un călduros „La mulți ani„, multă sănătate, multe realizări și tot ce va doriți lângă cei dragi.
  • De ziua numelui tău îți dorim un sincer „LA MULȚI ANI” să ai parte de mulți bani, sănătate și voie bună. Petrecere frumoasă alaturi de cei dragi!
  • Mesaje de Sfinții Petru și Pavel – Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! LA MULȚI ANI!
  • Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!
  • Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îti urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani, Petre / Paul / Paula / Petruța!
  • Mesaje de Sfinții Petru și Pavel – La mulți ani, fericire, împăcare sufletească, flori, iubire, sănătatea te palească, prietenii să nu te uite și să ai bucurii multe!
  • Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.
  • Îți urez „La mulți ani” pentru că porți acest nume, și fie ca Sfinții Petru și Pavel să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și numai bucurii și liniște interioară.

Citeste mai mult

Economie

Povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: Statul ia mai mult din câștigul companiilor

Publicat

Publicitate

Odată cu majorarea impozitului pe dividende la 16%, povara fiscală totală asupra câștigului firmelor din România urcă la peste 34% din profitul brut. Această creștere situează România peste media OCDE (32%) și aproape de media Uniunii Europene (40,9%), arată o analiză realizată de consultantul de business Florin Leucă, citat de Economedia.

Ce înseamnă asta pentru antreprenori?

Pentru fiecare 1 milion de euro profit brut, statul colectează aproximativ 300.000 de euro, ceea ce înseamnă că antreprenorii ajung să cedeze statului mai mult de o treime din câștigurile firmei lor. Practic, statul devine un partener pasiv în afacere, beneficiind de o cotă considerabilă fără a contribui direct la generarea profitului.

Cum se ajunge la această povară fiscală?
Calculul pornește de la aplicarea impozitului pe profit, urmat de cel pe dividende. Astfel, cota totală plătită către stat ajunge la 29,44%. Însă, în cazul distribuirii de dividende care depășesc anumite praguri (24.300 lei, 48.600 lei sau 97.200 lei), se adaugă și contribuția la sănătate (CASS) de 10%. În acest scenariu, povara fiscală reală urcă la 34,3%.

Recomandările consultantului pentru antreprenori:

Pentru a atenua impactul acestor creșteri fiscale, Florin Leucă propune câteva măsuri strategice:

Publicitate

Reinvestirea profitului pentru a evita distribuirea dividendelor și taxarea suplimentară;
Structurarea companiei ca holding, ceea ce poate aduce avantaje fiscale;
Digitalizarea și recalibrarea modelului de afaceri pentru eficientizare;
Introducerea indexării prețurilor în contractele-cheie, ca protecție împotriva inflației și presiunii fiscale.
Leucă atrage atenția că, în acest context, crește riscul ca firmele să se confrunte cu probleme de sustenabilitate, faliment sau chiar să recurgă la evaziune fiscală sau la utilizarea creativă a fondurilor în interes personal, în loc să le distribuie legal.

Economedia a publicat și o simulare detaliată privind calculul impozitului pe profit și distribuirea dividendelor, pentru a evidenția clar impactul noii reglementări asupra mediului de afaceri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending