Connect with us
Publicitate

Administratie

Botoșăneni angajați de primărie ca asistenți personali ai persoanelor cu handicap

Publicat

Publicitate

Peste 270 de botoșăneni sunt angajați ca asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav. Angajarea acestora este o dovadă a faptului că, pentru municipalitatea botoșăneană, asigurarea drepturilor și condițiilor normale de trai pentru persoanele cu handicap este prioritară.  

Datele centralizate de Direcția de Asistență Socială Botoșani arată că, la finele anului trecut, erau angajați 279 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav, asistenți cu contract individual de muncă pe perioadă determinată și nedeterminată. Dintre cei 279 de asistenți personali, 133 au în grijă copii cu handicap și 146 adulți. În rândul asistenților personali, gradul de rudenie reprezintă o pondere importantă (circa 95%), lucru ce evidențiază caracterul familial al serviciilor prestate.

Tot la finele anului trecut erau în plată 916 de indemnizații ce se cuvin persoanelor cu handicap grav sau reprezentanților legali ai acestora.

Publicitate

Potrivit articolului 42, alineat (4) din Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana încadrată în grad de handicap “grav cu asistent personal”, beneficiază de asistent personal și poate opta între acesta sau primirea unei indemnizații lunare, preferința fiind exprimată în scris la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.

Pe parcursul anului trecut, din motive obiective, au fost încetate 28 de contracte de muncă ale asistenților personali, respectiv 258 de indemnizații, motivat de: decesul persoanei cu handicap grav cu asistent personal; modificarea încadrării persoanelor asistate, de către Comisia pentru Protecția Copilului sau Comisia de Încadrare a Adultului în grad de Handicap într-un alt grad de handicap; schimbarea domiciliului bolnavilor în alte localități.

 

Publicitate

Vizite la domiciliul bolnavilor cu handicap grav

 

Specialiștii DAS au făcut anul trecut 320 de vizite la domiciliul bolnavilor cu handicap grav care primesc servicii sociale prin asistentul social, fiind întocmite 217 de rapoarte de vizită și 103 anchete sociale.

Publicitate

Colegii de la Direcția de Asistență Socială fac periodic vizite de monitorizare a activității asistenților personali, vizite ce au drept scop asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități pe care asistenții personali le au în îngrijire. Totodată, aceste vizite reprezintă oportunități pentru informarea și consilierea persoanelor cu nevoi speciale și aparținătorilor lor”, a declarat viceprimarul Liviu Toma. Potrivit edilului, cu prilejul verificărilor, nu s-au constatat abateri de la normele de disciplină a muncii a asistenților personali, nici încălcări ale atribuțiilor prevăzute în contractele individuale de muncă. Nu s-au înregistrat nici reclamații din partea persoanelor cu handicap cu referire la modul în care sunt îngrijite de către asistenții personali.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, au fost consiliate 681 de persoane cu privire la drepturile cuvenite persoanei cu handicap grav cu asistent personal sau obligațiile acestora, stabilite prin Legea 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending