Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșăneanul Cornel Şfaiţer l-a numit pe Mircea Lucescu, primul Ambasador al fotbalului ieşean

Publicat

Publicitate

Antrenorul Mircea Lucescu a primit trofeul ce simbolizează tradiţia fotbalului în Copou, anunţă, pe Facebook, clubul FC Politehnica Iaşi.

Moldovenii afirmă că soţia lui Lucescu, Neli, este originară din Iaşi.

„Mircea Lucescu, primul Ambasador al Fotbalului Ieşean! Marele antrenor, cu 35 de titluri câştigate în cariera de peste 4 decenii, a primit din partea conducătorilor clubului nostru, Cornel Şfaiţer şi Vasile Simionaş, trofeul ce simbolizează tradiţia fotbalului in Copou”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a FC Politehnica Iaşi.

Trofeul i-a fost înmânat de omul de afaceri botoșănean Cornel Şfaiţer, fost finanțator al FC Botoșani, cel care astăzi este președintele clubului ieșean.

Potrivit sursei citate, Mircea Lucescu „este legat de Iasi, soţia sa, Neli, fiind originară din acest oraş”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Filmul „Clara” se va lansa și la Botoșani, în prezența echipei, în câteva zile

Publicat

Publicitate

Caravana națională de lansare a filmului Clara despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați la muncă în străinătate va ajunge joi, 31 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Unirea. Evenimentul va avea loc în prezența regizorului Sabin Dorohoi și a echipei filmului. Biletele sunt deja disponibile aici.

Clara aduce în prim-plan o temă sensibilă și puțin abordată în cinematografia românească: copiii rămași acasă în urma migrației economice. Filmul urmărește povestea Clarei, o profesoară plecată la muncă în Germania, care se întoarce în satul natal din România pentru a-și căuta fiul dispărut. Întoarcerea ei declanșează o confruntare dureroasă cu eșecurile ei ca mamă.

Clara e printre puținele filme care vorbesc despre realitatea celor 5 milioane de români plecați la muncă în străinătate și a celor peste 300.000 de copii lăsați în urmă în țară.

Regizorul Sabin Dorohoi declară despre film: „Filmul Clara este despre dor. Dorul de familie, de casă, de identitate. În fața acestui dor, ne simțim pierduți și fragili, mai ales când suntem departe de țară.”

În cadrul caravanei naționale de lansare în prezența echipei și care include sesiuni Q&A, filmul este prezentat în peste 15 orașe, printre care Timișoara, Iași, Constanța, Pitești și multe altele

În rolurile principale joacă Olga Török (Clara), Ovidiu Crișan (Nicolae), Luca Puia (Ionuț) și Elina Leitl (Johanna). În film mai apar, în alte roluri, și actorii Mădălina Ghițescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza, David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Ioan Codrea, Camelia Ghinea, Tokai Andrea, Silvia Török, Claudia Ieremia, Ana Maria Cojocaru, Attila Kiss sau Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek. O mare parte din protagoniștii filmului sunt actori ai teatrelor din Timișoara.

Publicitate

 

Scenariul e scris de Ruxandra Ghițescu, producătorii sunt Daniel Burlac, Daniel Ehrenberg, Sabin Dorohoi, co-producător e Viorel Chesaru, directorul de imagine e Lulu de Hillerin, scenorgrafia Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul Mircea Lăcătuș, muzica Eduard Dabrowski, costumele Lumi Mihai și Sybille Gänßlen-Zeit, coafurile Marius Schiel și machiajul Elena-Diana Zăstran.

 

Publicitate

Pelicula a fost filmată în orașul Ulm din Germania, la Reșița, Bocșa în Județul Caraș-Severin și pe malurile Dunării la Dubova și Cazanele Dunării în Mehedinți.

O parte din rădăcinile filmului „Clara” se regăsesc în videoclipul Voltaj pentru Eurovision 2015

„Clara” are la bază un scurtmetraj care a fost și el foarte popular în urmă cu 10 ani. Acesta s-a numit „Calea Dunării” și a intrat în cursa pentru Short List la Oscar în 2014 prin câștigarea marelui premiu la Festivalul de Film din Chicago, SUA. Scene din film au fost incluse în videoclipul „Voltaj – De la capăt” și astfel a devenit primul și singurul film românesc din istorie ale cărui secvențe au fost proiectate la concursul de muzică Eurovision Viena 2015, unde a avut un public de peste 180 de milioane de oameni din toată lumea, conform statisticilor Eurovision. A câștigat premiul de imagine la Capalbio în Italia, premiul publicului la Montpelier în Franța, a fost nominalizat la peste 20 de festivaluri din toată lumea și a fost difuzat la 10 televiziuni în România.

Filmul a fost premiat internațional la festivaluri de renume precum Cottbus International Film Festival, unde a câștigat premiul publicului.

„Clara” este o producție Western Transylvania Studios, Eyrie Entertainment și Chainsaw Europe Studio, în co-producție cu ZDF / Das Kleine Fernsehspiel, în colaborare cu ARTE. Filmul e realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, fiind o producţie realizată în colaborare cu Televiziunea Română.

 

Sponsori: Fan Courier, Ideal Casa Property, Br Assets Development, Borsec – Romaqua Group, Infra Plan, Kärcher Romania, Mindshare Media, Wavemaker, Mediacom.

 

Partener special de organizare: Universitatea Babeș-Bolyai

 

Parteneri: Salvati Copiii, Primăria Reșița, Primăria Bocșa, Spitalul Judetean de Urgență Resita, Puterea Gândului, Gradimex, Reschitza Pub, Coda Vinci, Ansamblul Folcloric Bârzava, Poliția Locală Reșița, Lauer, Teatrul DA, Refill Reșița, Hotel Intim, Școala Generala nr 12 Timisoara, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Dacin Sara.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Happ.ro, Life.ro, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Revista Golan, Cinefan, MovieNews, Filme-cărți.ro, Garbo, Kudika, , Știri Pentru Copii, Repatriot

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Popas duhovnicesc cu zeci de credincioși și numeroși preoți la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate
Numeroși botoșăneni au participat, joi seară, la slujba oficiată la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, care a găzduit întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”. În cadrul întâlnirii de joi, preoții au rostit rugăciuni rânduite la  Sfințirea mică a apei (Agheasma), după care a urmat Taina Sfântului Maslu, unde au fost pomeniți creștinii bolnavi trupește sau sufletește. Din acest cerc fac parte parohiile din partea de centru a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară. În cadrul întâlnirii de joi, a venit rândul părintelui Gheorghe Grigorași, preot paroh la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, care a  susținut conferința cu tema „Îngrijirea bolnavilor în viața și scrierile Sfinților Părinți”. În stilul său carismatic și tranșant, părintele Gheorghe a pus la sufletul celor prezenți o serie de aspecte din viața socială care îi  vizează pe semenii bolnavi, din familie sau cuprinși în sistemul social. Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a amintit în cuvântul său că în istoria Bisericii au existat numeroase instituţii de binefacere, iar printre acestea spitalele (nosocomiile cum erau denumite în vechime) au ocupat un rol important. În Biserica Răsăriteană, Sfântul Vasile cel Mare este primul Sfânt Părinte al Bisericii Răsăritene care a înfiinţat multe spitale, ceea ce a devenit o tradiţie mai târziu. La noi în ţară, activitatea spitalicească a fost legată de mănăstirile în jurul cărora au apărut aşa-zisele bolniţe, pentru ca ulterior să se construiască adevăratele spitale. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea se poate vorbi despre un fenomen, şi anume apariţia spitalelor întreţinute de marile mănăstiri, fenomen ilustrat de iniţiativele stareţului Paisie Velicicovschi de la Neamţ. După Decembrie 1989, s-au reînfiinţat în spitale posturile de preoţi slujitori care au contribuit mereu la alinarea suferinţelor sufleteşti ale bolnavilor. De o mare importanţă se bucură astăzi asistenţa spirituală a bolnavului din spital. „Nu doar Sfânta Scriptură cuprinde o serie de îndemnuri pentru îngrijirea celor bolnavi, ci şi numeroasele scrieri ale Sfinţilor Părinţi. Bolnavii sunt consideraţi o responsabilitate pentru cei sănătoşi, iar îngrijirea lor constituie una dintre sarcinile principale atât ale clerului, cât şi ale credincioşilor”, a spus părinte Gheorghe Grigorași, la începutul cuvântului său.    

Citeste mai mult

Educație

Profesori din Botoșani, între cele 140 de cadre didactice care participă la Mănăstirea Oașa la întâlnirea cu tema: Generația digitală față în față cu dascălii săi

Publicat

Publicitate

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa din județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema Generația digitală față în față cu dascălii săi, scrie alba24.ro.

Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.

Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii.

A urmat Atelierul educațional cu tema Tehnologie și digitalizare, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: Avantaje ale integrării tehnologiei în educație, Instrumente digitale folosite la clasă, Provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, Abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, Tehnologia și digitalizarea afectează valorile educaționale tradiționale?.

Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința Generația digitală față în față cu dascălii săi.

În prima parte a întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale:

1. Nativii digitali vs. imigranții digitali;

2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei;

3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.

În partea a doua a întânirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație.

Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere.

Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.

Mărturii ale participanților:

”A fost o experiență deosebită, din multe puncte de vedere. M-am simțit foarte bine. Am plecat încărcată spiritual și cu încredere că viitorul nu e chiar atât de sumbru când ai colegi și colege în țară cu care împărtășești aceleași valori” – Prof. Maria Teodora Simion, Alba Iulia.

”Pentru mine, această experiență a fost inedită. La Mănăstirea Oașa am descoperit noi oportunități care au contribuit la dezvoltarea mea ca om și dascăl. Fiecare moment și-a pus amprenta asupra minții și sufletului meu. Oașa este un loc binecuvântat, încărcat de sfințenie și istorie. SINAXA EDUCAȚIONALĂ …. Dacă despart primul cuvânt, reiese : AXA (direcția) către SIN (E). O nouă abordare a EDUCAȚIEI. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect” – Prof. Viorica Verdeț, Reșița.

”Conferința domnului Profesor Adrian Opre a fost, pe de o parte, una cuminte, care mi-a dat idei de parcurs obișnuit, pentru meseria mea. Idei bune și importante, dar intenționat scoase din zona de top a abordării profesionale, pentru a putea fi ușor înțelese, ușor aplicate. Bilă albă, deci, până aici. Pe de altă parte, am extras din conferință senzația de real – autenticitatea profesională a celui care spune „Nu știu”, dar citește constant, nelăsând concepțiile deja formate să se cimenteze (dându-le o libertate aparte, aceea a posibilității de remodelare). Pentru această caracteristică a conferinței, bila albă de mai sus devine una transparentă, strălucitoare, marca memorabilității pe termen lung” – Prof. Cătălina Cocan, Cluj-Napoca.

”A fost o întâlnire de suflet, cu suflet, pentru suflet. Încă se decantează informația, dar starea de bine, de pace, persistă în fiecare celulă” – Prof. Mihaela Apostu, Caransebeș.

”La fiecare întâlnire a Sinaxei Educaționale am avut ocazia să cunosc oameni minunați cu suflete deosebite și cu bogate bagaje intelectuale, a căror experiență relatată în cadrul acestor întâlniri unice m-a ajutat mult la proiectarea activităților mele, dar și la dobândirea de încredere în mine și în ideile mele, deoarece atunci când te simți vlăguit, dar vezi că nu ești singurul în această situație, prinzi aripi nevăzute și ocolești ocazia de a te da bătut.

Acest lucru s-a întâmplat și la Sinaxa Educațională #5. Pe toți cei prezenți la acest eveniment ne unesc aceleași frământări, aceleași dorințe și aceleași întrebări. Este minunat să întâlnești astfel de oameni, când zi de zi te lovești de ignoranța altora.

Simt că această comunitate devine o mare familie și cel mai minunat loc de a te întâlni cu cei dragi nu poate fi decât Mănăstirea Oașa, casa sufletului meu și a multora dintre noi” – Prof. Mina Oprișa, Arad.

”Ediția a V a din acest an a fost timp de calitate, 2 zile petrecute în comuniune și interrelaționare prin intermediul organizatorilor implicați și dedicați. (…) Ca exerciții sufletești, participarea zilnică la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe de seară, clipe de neuitat – pentru că lucrăm cu veșnicia – au încununat activitatea întâlnirii de toamnă, conferindu-i o aură strălucitoare, luminoasă, de protecție divină, într-un cadru natural absolut superb, cu persoane de excepție” – Prof. Garofița Sorina Docolin, Timișoara.

Citeste mai mult

Administratie

Angajatorii botoșăneni, la masa discuțiilor cu inspectorii de Muncă din județ

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 23 și 24 octombrie, de la ora 10, la sediul ITM Botoșani, o întâlnire cu angajatorii. În cadrul acesteia, s-a discutat despre Campania Națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime, despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

 

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

-informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și/sau de venit, informarea și conștientizarea angajatorilor și a deținătorilor de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora,

-prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre.

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 16 societăți  participante, prezenți la aceasă întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către dna Daniela Petronela Lozneanu-Inspector-șef, dl Mihai Onofraș-Inspector-șef adjunct RM, dl Dan Moldovanu-Inspector-șef adjunct SSM,  precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani-dl George Viorel Coca-agent șef principal de poliție.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost de mare interes pentru participanți, în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legilastive și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending