Connect with us

Eveniment

Botoșăneanca Raluca Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt ‘lucruri ciudate’ în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției, relatează agerpres.ro.

‘În primul rând vorbim despre un furt și sper și aștept ca autoritățile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informații și să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în țară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt și cred că atenția merită îndreptată și spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și, în același timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziției’, a precizat Turcan duminică, la Parlament.

Ea a adăugat că, în privința legalității expoziției, ‘orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituției de Cultură, avizului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și paza este asigurată de muzee la nivelul legislației internaționale’.

‘Observ că acum apar tot felul de discuții cu privire la oportunitatea realizării de expoziții internaționale cu patrimoniul cultural al României. Au apărut tot felul de experți în calitatea și valoarea muzeelor. Cred că lucrul acesta trebuie făcut de profesioniști și faptul că toți membrii și specialiștii Comisiei naționale a muzeelor și colecțiilor au aprobat prezența României în străinătate cu o componentă importantă a patrimoniului într-un lung șir de elemente culturale pe care România le-a desfășurat în străinătate, cum ar fi expoziții la Madrid și Roma, unde au fost artefacte de două ori mai multe decât în Olanda, ar trebui să reprezinte un simbol sau un motiv de mândrie, faptul că România este prezentă cu expoziții la nivel internațional este cel mai eficient instrument de diplomație culturală, face parte din dialogul cultural al României cu alte țări. În același timp, de aceste expoziții limitate nu se bucură locuitorii unei localități unde se află un muzeu în care se desfășoară o expoziție, acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorității internaționale, toate lucrurile acestea ajută în România și cred că faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale a trebuit să ne dea foarte multe gândit’, a adăugat Turcan.

Ea a mai spus că și în România sunt expoziții internaționale care sunt bine păzite.

‘Vorbim de un furt. Au existat furturi și la alte muzee internaționale, nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții’, a mai spus Raluca Turcan.

Publicitate

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’, a anunțat Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

DNSC avertizează: Antreprenorii români, vizați de o nouă tentativă de fraudă

Publicat

Publicitate

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o postare publicată, vineri, pe pagina de Facebook a instituției.

‘DNSC atrage atenția asupra unei noi tentative de fraudă telefonică, în care atacatorii se dau drept angajați ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), vizând în special antreprenorii din România. Cum funcționează frauda? Apel telefonic fals: Victima este contactată de pe un număr care pare a fi al DNSC, dar este falsificat prin tehnici de spoofing. Pretext legal alarmant: Se pretinde că victima este implicată într-un caz de spălare de bani, pentru o plată din iunie 2023, către o firmă fictivă. Amenințare cu poprirea: Se susține că DNSC ar fi impus poprire pe conturile victimei – o afirmație total falsă. Dacă victima menționează un nume de bancă, urmează un al doilea apel, de această dată din partea unei persoane care se dă drept reprezentant al băncii respective. Scopul: colectarea de date bancare și personale sensibile’, precizează sursa citată.

Specialiștii DNSC subliniază că atacatorii își aleg țintele din baze de date publice, cum ar fi site-uri de firme sau ONG-uri, folosind tehnici de ‘scraping’ pentru a obține informații relevante.

În acest context, instituția susține că Directoratul nu investighează cazuri financiare și nu pune popriri pe conturi, iar instituțiile oficiale nu solicită date bancare prin telefon.

Utilizatorii sunt sfătuiți să nu divulge niciodată informații personale sau bancare în urma unui apel telefonic suspect și să verifice autenticitatea apelurilor prin canale oficiale, spre exemplu închiderea apelului și contactarea directă a numărului de telefon afișat.

‘Dacă ați primit un astfel de apel, nu continuați conversația, nu oferiți date personale și raportați imediat incidentul la DNSC, la https://pnrisc.dnsc.ro/’, notează Directoratul. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 2,5 milioane de lei de la AFM pentru garduri electrice care protejează gospodăriile de animalele sălbatice

Publicat

Publicitate

Garduri electrice pentru siguranța gospodăriilor: AFM alocă peste 2,5 milioane de lei pentru protecția împotriva animalelor sălbatice, scrie alba24.ro.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat fonduri în valoare totală de 2.555.707 de lei, care vor fi acordate populației pentru instalarea de garduri electrice sau a altor dispozitive similare menite să prevină incidentele și pagubele provocate de animalele sălbatice.

Măsura vine în sprijinul persoanelor fizice care locuiesc în zone cu risc ridicat și care doresc să își protejeze locuințele, culturile agricole și familiile.

Prin acest program, beneficiarii pot obține până la 15.000 de lei pentru achiziția și instalarea sistemelor de protecție.

Vineri, 23 mai, AFM a publicat prima listă cu dosarele aprobate în cadrul Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică, destinat gospodăriilor din România.

În total, 218 dosare de finanțare au fost acceptate, iar alte 308 se află în curs de evaluare, fiind solicitate clarificări suplimentare.
Programul reprezintă un pas concret pentru reducerea conflictelor dintre oameni și fauna sălbatică, oferind o soluție modernă și eficientă pentru protejarea vieților și bunurilor cetățenilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Moment de har și bucurie la Iurești: Biserica satului a fost sfințită în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul

Publicat

Publicitate

Comunitatea din satul Iurești, comuna Todireni, județul Botoșani, a trăit sâmbătă, 24 mai  2025, un moment cu totul special și anume sfințirea bisericii din localitate, un eveniment cu profundă încărcătură spirituală și emoțională pentru credincioși.

Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Atmosfera a fost una de rugăciune și recunoștință, credincioșii adunându-se în număr mare pentru a fi martori ai acestui moment de referință în viața parohiei.

Părintele Mihai Colac, cel care păstorește această comunitate de un an, a fost apreciat pentru dedicația și apropierea de enoriași, reușind într-un timp scurt să clădească o legătură strânsă între biserică și oameni. Sub îndrumarea sa și cu sprijinul comunității, sfântul lăcaș a fost pregătit pentru acest pas important – sfințirea și începerea unei noi etape în viața spirituală a parohiei.

„Mulțumim Preabunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim martorii acestui moment de har”, au transmis credincioșii, emoționați și recunoscători.

Proaspăt sfințită, biseric din Iurești devine, de acum, un loc de rugăciune, binecuvântare și mângâiere pentru toți cei care îi vor trece pragul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Președintele României, Nicușor Dan, a anunțat că va începe negocierile pentru noul guvern. Ce a spus despre Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Președintele României, Nicușor Dan, a anunțat inițierea negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Acesta și-a exprimat în continuare susținerea pentru Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru, însă a precizat că urmează o rundă complexă de discuții, întrucât „sunt patru partide la masă, plus reprezentanții minorităților”.

El a mai spus, referitor la posibilitatea rămânerii PSD în opoziție, că oamenii politici au responsabilitatea să se angajeze să rezolve problemele societății și nu să dezerteze.

Întrebat, sâmbătă, când va începe negocierile cu partidele pentru formarea guvernului, Nicușor Dan a răspuns că marți.

El a reiterat că Ilie Bolojan rămâne numele de premier pe care îl dorește. ‘Da, dar bineînțeles că sunt patru partide la masă, plus minoritățile și o să fie o discuție’, a adăugat președintele ales.

Întrebat cum îi va convinge și ce le va promite celor de la PSD ca să vină la guvernare, având în vedere că mai mulți social-democrați și-au exprimat dorința de a fi în opoziție, Nicușor Dan a spus: ‘Eu cred că noi, oamenii politici, suntem aici ca să servim societatea, cred că asta pretindem, asta trebuie să fim’.

Societatea are o dificultate fiscală

Publicitate

‘În momentul acesta, societatea are o dificultate fiscală și atunci responsabilitatea, în opinia mea, a fiecăruia dintre noi, trebuie să fie să ne angajăm, nu să dezertăm, să ne angajăm ca să rezolvăm această problemă pe care societatea o are, ăsta este rolul politicii’, a adăugat el.

Întrebat ce ar alege între a pune un premier de la PSD sau avea un guvern minoritar cu PSD în opoziție, Nicușor Dan a spus că acestea nu sunt singurele două ipoteze.

‘Eu îmi doresc foarte mult un guvern care să fie stabil și nu că îmi doresc eu, este și din nou o chestiune economică. În momentul în care proiectezi stabilitate, ratele dobânzilor la care România e obligată să se împrumute vor fi mai mici, investitorii vor avea o mai mare intenție, stabilitate de a veni în România, pentru că nu vor avea temerea că guvernul minoritar poate să cadă peste patru luni sau peste opt luni.

De aceea cred că este important să avem un guvern cu majoritate în Parlament. Și, din nou, cred că e un gest de responsabilitate pentru toate să dorească să scoată România din situația asta’, a mai declarat Nicușor Dan, citat de agenția agerpres.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending