Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșăneanca Raluca Turcan a inițiat un program naţional pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Botoșăneanca Raluca Turcan (PNL), fostul ministru al muncii din România, a anunţat vineri că va lansa un program naţional pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a cerut sprijin din partea clasei politice, relatează alba24.ro.

În această situație sunt zeci de mii de copii din România, rămași în grija părinților sau ai unei rude.

„Tot prin programele operaţionale din politica de coeziune va fi finanţat şi programul naţional pe care l-am anunţat la începutul acestei sesiuni parlamentare de sprijinire a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii care suferă de deficienţe materiale, copii care sunt afectaţi emoţional şi psihic, copii care au nevoie şi de ajutor şi de infrastructură eficientă, pentru că de foarte multe ori aceşti copii nu rămân nici măcar în grija unui membru al familiei”, declarat Raluca Turcan într-o conferinţă de presă.

Publicitate

Raluca Turcan a spus că atunci când a fost ministru al Muncii a găsit copii cu părinţi plecaţi în străinătate care nu existau „pe radarul autorităţilor”.

„Am început să lucrez la acest program şi a existat o axă în exerciţiul financiar trecut pe care am iniţiat-o în mandatul de vicepremier cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, de sprijinire a acestor copii, tocmai pentru că am constatat că nici măcar în România nu se cunoaşte numărul acestora, numărul exact.

Dacă vă amintiţi, şi în mandatul meu de ministru al Muncii, am făcut o diagnoză a societăţii româneşti pentru a vedea care sunt segmentele cu adevărat vulnerabile în România şi am identificat copii fără buletin.

Publicitate

Am identificat copii care nu există pe radarul autorităţilor şi lucrul acesta trebuie să continue”, a precizat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Aceasta a postat și alte precizări, pe contul ei de Facebook:

”Avem fonduri europene, în valoare de câteva milioane de euro, pe cel puţin 10 ani de acum înainte, pentru sprijinirea directă a copiilor care au rămas în grija bunicilor sau rudelor acasă.

Publicitate

Ei au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-şi continua studiile, pentru a se integra şi pentru a trece mai uşor peste trauma despărţirii de părinţi.

În acest moment, riscurile ca aceşti copii să aibă multe absenţe, să înregistreze rezultate scăzute la şcoală sau chiar să abandoneze studiile sunt foarte mari.

În plus, foarte mulţi se autoizolează şi pot suferi de anumite tulburări emoţionale şi comportamentale”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore. 7 permise de conducere reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au desfășurat în ultimele 24 de ore mai multe activități preventive pe raza întregului județ, în cadrul planului de activitate BLOCADA.

Astfel, au fost organizate 8 acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 50.000 de lei și au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

Publicitate

“Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Săptămâna verde la Școala Gimnazială Nr. 1 din Știubieni: Creativitate și zeci de activități pentru elevii din comună

Publicat

Publicitate

La fel ca în sute de școli din județul Botoșani, zeci de activități au avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat în Știubieni, la Școala Gimnazială Nr. 1 și unitățile arondate.

Sute de copii au fost prinși într-un amplu program care s-a desfășurat sub titulatura “Săptămâna verde”, activități care au debutat luni și care au avut punctul final vineri, la orele amiezii.

Zeci de excursii în aer liber sau chiar în alte localități, pentru cei mai măruți din gimnaziu, activități manuale creative și chiar o paradă ECO au stârnit interesul micuților din școlile din comună care nu s-au dat în lături și au trecut la experimente creative care i-au încântat cu adevărat pe privitori.

Publicitate

Printre multe alte activități planificate de cadrele didactice din Știubieni, în zi de sărbătoare, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, clasa a VIII-a și a  a-VII-a a Școlii Gimnaziale Nr.1 Știubieni au făcut chiar un pelerinaj pedestru la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni și chiar o vizită la un loc de poveste, “casa pictorului Sandu Octav”.

Iată și câteva fotografii surprinse în această săptămână la Știubieni:

      

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bogdan Andone, antrenorul FC Botoșani, SUSPENDAT pentru două meciuri după scandalul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, a fost suspendat pentru două meciuri de către Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF), în ședința desfășurată luni, în urma primirii unui cartonaș roșu în meciul cu Dinamo (2-1), din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii. În plus, tehnicianul a primit o amendă în valoare de 6.500 de lei, conform informațiilor furnizate de site-ul LPF.

De asemenea, și Attila Marius Suller, antrenorul secund al echipei din Botoşani, a fost sancţionat şi el cu o suspendare de două meciuri şi cu o penalitate sportivă de 4.500 de lei, conform Agerpres.

”AFC Botoşani vs. SC Dinamo 1948 SA – Eliminare Andone Bogdan Ioan şi Suller Attila Marius (gazde) – În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art.65. a din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art. 65.a din RD, se sanctionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei”, se arată în comunicat.

Publicitate

Fotbalistul Ricardinho, de la FC Voluntari, a primit o suspendare de un meci şi a fost amendat cu 740 de lei, pentru cartonaşul roşu cu care a fost sancţionat la partida cu FCU 1948 Craiova (0-0), din etapa a şasea a fazei play-out a Superligii.

Citeste mai mult

Economie

Persoanele fizice pot plăti LEGAL un angajat în gospodărie. Pot lucra și tinerii de 16 ani, cu aceleași drepturi ca salariații

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice au acum posibilitatea legală de a angaja personal pentru gospodărie după ce legislația a început un lung șir de schimbări prin care se speră la o nouă dezvoltare în piața muncii din România. Această muncă implică activități casnice. Cei care desfășoară astfel de servicii vor primi tichete, în baza cărora vor fi remunerați, și vor beneficia de aceleași drepturi sociale ca și ceilalți angajați, inclusiv plata contribuțiilor sociale. Statul va reține 3 lei din fiecare 15 lei plătiți.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Publicitate

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Publicitate

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Publicitate

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Publicitate

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending