Connect with us

Eveniment

Botoșănean rămas fără casă, după un incendiu izbucnit în miez de noapte. Cauza stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Casa unui bărbat a luat foc în plină noapte, botoșăneanul încercând să stingă singur flăcările. Nu a reușit și a plecat la vecini să îi roage să solicite ajutor. Casa fiind izolată, i-a trebuit mult timp să ajungă la o persoană care să poată suna la 112. S-a întâmplat, în această noapte, în localitatea Storești.

Cauza probabilă ar fi că proprietarul a adormit în timp ce fuma. Până să realizeze ce se întâmplă, bunurile din cameră s-au aprins. Bărbatul a încercat să stingă flăcările, dar nu a reușit și a plecat la vecini să îi roage să solicite ajutor. Casa fiind izolată, i-a trebuit mult timp să ajungă la o persoană care să poată suna la 112. S-a întâmplat, în această noapte, în localitatea Storești.
Alarma a fost dată puțin după ora 02.00.
Când pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au ajuns la fața locului, casa, cu o suprafață de aproximativ 20 metri pătrați, ardea în totalitate.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, vă recomandăm:

– nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

– dacă sunteți în autoturism și fumați, aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geam pentru că puteți incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii;

– dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

– dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Stagiul de pregătire „Prim respondent și incluziune socio-profesională”, destinat celor 30 de agenți de poliție nou încadrați – promoția iunie 2025

Publicat

Publicitate

STAGIU DE PREGĂTIRE PENTRU INTEGRAREA ÎN ACTIVITATEA OPERATIVĂ A POLIȚIȘILOR DEBUTANȚI

 

Timp de două săptămâni, polițiștii din cadrul Biroului Pregătire Profesională au organizat stagiul de pregătire „Prim respondent și incluziune socio-profesională”, destinat celor 30 de agenți de poliție nou încadrați – promoția iunie 2025.

 

Stagiul a fost structurat pe două componente esențiale: teoretică și practică.

 

Publicitate

Componenta teoretică a inclus sesiuni de instruire susținute de ofițeri cu experiență din diverse structuri operative. Discuțiile au vizat rolul polițistului ca prim respondent, modalități eficiente de intervenție și integrare în activitatea de zi cu zi.

 

Componenta practică a fost una dinamică și intensă, axată pe tactica polițienească, tehnici de autoapărare, trageri cu armamentul din dotare, instrucția tragerii.

 

Scopul acestui stagiu a fost atât dezvoltarea abilităților de intervenție rapidă, cât și facilitarea integrării socio-profesionale a noilor colegi în structurile operative.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 26 de ani, din Blândești, depistat la volanul unui autoturism radiat din circulație

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada I.C. Brătianu, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Blândești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea era radiat din circulație din data de 16 iunie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Președintele Nicușor Dan, conferință de presă la Cotroceni. Ce spune despre măsurile fiscale adoptate de Guvern

Publicat

Publicitate

Preşedintele României, Nicuşor Dan, susţine luni, la ora 10:00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului este aşteptat să-şi spună punctul de vedere cu privire la primul pachet de măsuri economice al Guvermului Bolojan, dar şi la cel care urmează.

De asemenea, Nicușor Dan este aşteptat să explice de ce întârzie semnarea decretelor de pensionare a zeci de magistraţi, dar să facă şi precizări în legătură cu numirea şefilor serviciilor secrete.

 

Declarații făcute de Nicușor Dan:

„Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potențial economic. La sfârșitul lui 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE și în felul acesta România va fi interesantă pentru investitorii străini.

De asemenea, economia românească are potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare. Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși, am promis că vom face reforme, le vom face pentru ca situația fianciară a României să se redreseze.

Publicitate

În momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu”, a precizat Nicușor Dan.

Referitor la creșterea TVA

„De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsuri care să afecteze toată lumea. Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României.

Pe chestiunea TVA-ului, angajamentul Guvernului în momentul în care el a fost investit a fost că TVA-ul nu va crește, că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie și vom vedea dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului era nevoie de un set de măsuri/discuții cu comisia, cu agențiile de rating, și această măsură putea să nu fie luată la acest moment”, a transmis președintele.

Referitor la pensiile speciale ale magistraților

„A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul. În momentul în care pensia este mai mare decât salariul stimulezi oamenii să iasă din sistem.

A doua greșeală a clasei politice față de magistrați a fost că în ultimii ani au fost mesaje care au făcut ca din zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie și în felul acesta din păcate calitatea actului de justiție a scăzut în România.

Acum mesajul care este important, care este foarte ferm. În legea magistraților în acest moment există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede la acest moment în ipoteza că vor ieși la pensie mai târziu. Această prevedere va rămâne în modificarea legii magistraților.

Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare la acest moment nu trebuie să iasă din sistem pentru că această prevedere va rămâne în vigoare”, a declarat Nicușor Dan.

Când ne putem aștepta la o numire la șefia SRI

„Pentru SRI, într-un timp relativ scurt. O să vedem când o să avem sesiuni parlamentare, pentru că eu fac propunere, iar Parlamentul trebuie să o voteze”, a spus Nicușor Dan.

Citeste mai mult

Economie

Sinteza măsurilor anunțate de premierul Ilie Bolojan, în pachetul al doilea de reforme fiscale

Publicat

Publicitate

Sinteza măsurilor anunțate de Ilie Bolojan: Premierul a anunțat al doilea pachet legislativ de reformă care conține măsuri pentru ANAF, companii și bănci de stat, sistemul de sănătate, administrație locală.

Prim-ministrul a acuzat Fiscul că protejează unele firme, “care sunt avertizate când sunt controlate”.

De asemenea, a cerut companiilor de stat să-și facă publice, de săptămâna viitoare, toate datele care țin de conducere și de indicatori de performanță.

Totodată, Bolojan a acuzat că sunt societăți de stat cu mai mulți membri în consiliile de administrație decât angajați.

O altă măsură vizează pensionarea magistraților la 65 de ani, dar va demara deocamdată consultări cu aceștia.

Biziday a realizat o sinteză a măsurilor anunțate de prim-ministrul Ilie Bolojan:

Publicitate

1. Companii de stat:

  • Modificarea indicatorilor de performanță pentru manageri, care să țină cont de reducerea subvențiilor, dimensionarea corectă a numărului de angajați și mărirea profitului;
  • Reducerea numărului de membri în structurile de conducere și plafonarea indemnizațiilor;
  • Reducerea companiilor de stat gestionate de AMEPIP de la 1.400 la 200;
  • Îmbunătățirea randamentelor băncilor de stat (CEC și Eximbank), care acum sunt la jumătate față de celelalte bănci comerciale.
  • Publicarea tuturor datelor ce țin de conducere și de indicatorii fiecărei companii de stat.

2. ANAF:

Finalizarea digitalizării;

  • Limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și obiective de performanță cuantificabile;
  • Practici unitare pentru controalele făcute de fisc;
  • Modificarea legislației fiscale și măsuri pentru încasarea veniturilor. ”Înainte de majorarea taxelor, ar fi bine să le încasăm pe cele stabilite deja, asta ne-au spus cetățenii”.
  • Modificarea legislației fiscale pentru combaterea evaziunii și creșterea gradului de încasare.
  • Indicatori de performanță inclusiv de la cei care fac controale.

3. Sistemul public de sănătate:

  •  o corelație între salarizarea din spitale și performanța actului medical;
  • un control mai bun al cheltuielilor cu medicamentele decontate și a ponderii medicamentelor inovative față de cele generice (mai ieftine);
  • controlul modului în care sunt acordate concediile medicale (prea multe în perioadele de sărbători);
  • DSP-urile vor reglementa modul în care sunt cerute și decontate analizele paraclinice (RMN-uri, CT-uri, etc);

4. Sinteza măsurilor anunțate de Ilie Bolojan – Administrația publică locală:

  • Redimensionarea aparatului în funcție de numărul de locuitori;
  • Grile maximale de salarizare, cu evaluarea periodică a funcționarilor, pentru primăriile care nu își pot plăti salariile din venituri proprii;
  • Limitarea fondurilor de echilibrare de la guvern, în funcție de gradul de încasare al taxelor și impozitelor locale;
  • Modificarea modului în care sunt așezate impozitele pe proprietate;
  • Condiționarea unor servicii de plata datoriilor.

5. Sistemul de Justiție:

  • Creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani (35 de ani de activitate, față de 25 de ani în prezent);
  • Schimbarea modului în care se calculează pensiile magistraților, care acum sunt egale cu salariile pentru că se calculează din brut;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending