Connect with us

Eveniment

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, 6 și 7 ianuarie, devin zile libere

Publicat

Publicitate

Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă a deputaţilor PSD prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare.

Românii nu se vor putea bucura de ele prea curând, asta pentru că în următorii ani, cel puțin una dintre ele cade în weekend.

În 2023, doar ziua de 6 ianuarie cade într-o zi de vineri, iar 7 ianuarie este sâmbăta.

Nici în 2024, legea nu produce efecte majore pentru cetățeni, cum ar fi o mini-vacanță: cele două zile cad în weekend.

Abia în 2025, cele două zile vor cădea lunea și marțea și vor genera o mini-vacanță de 4 zile.

Situația va fi similară și în 2026, când, de asemenea, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, cad lunea și marțea.

Publicitate

Zile libere de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul: adoptare tacită în Senat
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa plenului.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.

Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

AICI – Document: Propunerea legislativă zile libere 6 și 7 ianuarie

Expunerea de motive: Cum motivează inițiatorii introducerea celor două noi zile libere
În expunerea de motive inițiatorii susțin că ”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, greco- catolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.

Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare.

În tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează. (…)

LISTA: Zile libere legale în România
În prezent, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase.

Calendarul zilelor nelucrătoare pentru salariați din acest an poate fi găsit mai jos.

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:

1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
prima și a doua zi de Paști;
1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei);
1 decembrie (Ziua Națională a României);
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Pachetul 2 de măsuri fiscale, amânat pentru august. Soarta investițiilor din Anghel Saligny, sub semnul întrebării

Publicat

Publicitate

Prima ședință a coaliției de la instalarea Guvernului a avut loc miercuri, 23 iulie. Pachetul 2 de măsuri fiscale va fi amânat până la mijlocul lunii august, au declarat surse din coaliție pentru Antena 3 CNN.

Potrivit surselor citate, premierul Ilie Bolojan a acceptat să nu blocheze la grămadă toate investițiile din programul Anghel Saligny. Urmează să fie făcută o analiză pe fiecare proiect în parte și vor fi stopate doar cele cu șanse mici de implementare.

De asemenea, în această săptămână, toate propunerile fiscale vor fi discutate de partide cu ministrul de Finanțe și apoi vor fi anunțate. Printre acestea sunt impozitarea cu 16% a tranzacțiilor cu criptomonede, impozitul pe cifra de afaceri.

Reamintim faptul că PSD a cerut continuarea finanţării programului Anghel Saligny, eliminarea plăţii CASS pentru veteranii de război, eliminarea plăţii CASS pentru mamele în concediu de creştere a copilului și impozitarea cu 0,5% pe cifra de afaceri (companiile cu venituri de peste 50 milioane de euro).

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, este cel care a cerut de urgenţă o întrunire între liderii celor patru partide din coaliție.

Sorin Grindeanu a anunțat că s-a decis în coaliție ca, în următoarele două – trei săptămâni, fiecare președinte de Consiliu Județean, împreună cu prefectul fiecărui județ, să discute la Ministerul Dezvoltării proiect cu proiect, stadiul acelui proiect, stadiul de finanțare astfel încât niciunul să nu fie înghețat.

Publicitate

„Pentru PSD este extrem de important să fi fost atinse trei puncte. Primul – legat de propunerile pe care PSD le are pentru reformarea statului care să fie prinse în pachetul 2, îndreptarea unor decizii din pachetul 1 adoptat și identificarea unor formule raționale pentru continuarea investițiilor esențiale în comunități prin programul național <Anghel Saligny>. Noi cred că am reușit să impunem o voce a rațiunii – investițiile din <Anghel Saligny> nu îngheață”, a spus Grindeanu la Parlament.

sursa: antena3.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Recital la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Amatorii de muzică bună sunt așteptați la Muzeul Memorial ‘George Enescu’ din Dorohoi pentru un recital special, în cadrul căruia profesorul și studentul vor performa împreună. Paul Mustață și elevul său, Victor Gozob, vă invită la concert joi, 24 iulie, de la ora 17.00.

Paul Mustață este profesor de pian și directorul școlii de vară de la Cumpătu. În paralel cu activitatea didactică, a organizat cursuri de perfecționare pentru studenți, în colaborare cu nume mari ale scenei românești și internaționale, cum ar fi Dan Grigore, Marietta Orlov (Canada), Mihai Marica, Cadmiel Boțac și pianistul Eduard Kunz.

Victor Gozob este un tânăr pianist strălucit, laureat al mai multor concursuri, actualmente student la Academia Națională de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca. A studiat pianul din copilărie și a participat la masterclass-uri cu profesori renumiți.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO Lângă noi: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. A fost activat Planul Roșu. Cauza stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit, miercuri, la Maternitatea Cuza Vodă a fost stins de pompieri, personalul medical și pacienții fiind evacuați preventiv.

 

Potrivit ISU Iași, incendiul a izbucnit la subsolul uneia dintre clădirile în care funcționează Maternitatea Cuza Vodă, într-o cameră tehnică, la un generator electric, și s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați.

Ca urmare a fumului degajat s-a luat măsura preventivă a evacuării personalului cât și a pacienților. Ei se află în curtea unității medicale.

Publicitate

 

Planul Roșu de Intervenție a fost activat după ce pompierii din cadrul ISU Iași au fost solicitați să intervină. La locul evenimentului au fost alocate cinci mașini de stingere și două autoscări.

 

ORA 13.03 Iași: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă; a fost activat Planul Roșu

 

Pompierii din cadrul ISU Iași sunt solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul clădirii în care funcționează Maternitatea Cuza Vodă, din această cauză fiind activat Planul Roșu de Intervenție.

 

 

 

 

Potrivit primelor informații, incendiul ar fi izbucnit într-o cameră tehnică, pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați.

 

‘Din primele informații, clădirea este inundată cu fum, se procedează la evacuarea persoanelor. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, la nivelul județului Iași a fost activat și Planul Roșu de Intervenție. La locul evenimentului au fost alocate cinci mașini de stingere și două autoscări. Misiunea este în dinamică’, a transmis Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Sursa AGERPRES

 

Citeste mai mult

Eveniment

BOTOȘANI: Razie pentru viteză pe șoselele din județ. 36 de șoferi prinși peste limita legală, 24 de permise reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

Astfel, în urma activităților desfășurate au fost depistați 46 de conducători auto care au încălcat normele rutiere, 36 dintre aceștia circulând cu viteză peste limita legală. Față de aceștia a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 62.000 de lei.

Totodată, au fost reținute 24 de permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending