Connect with us
Publicitate

Actualitate

Biserica „Sfinții Voievozi” – Hudești, din Protopopiatul Darabani, va fi sfințită de doi ierarhi

Publicat

Publicitate

În Parohia „Sfinții Voievozi” – Hudești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru parohie și anume sfințirea bisericii, pe 28 iulie.

Ceremonia specială va fi oficiată de doi ierarhi ai Bisericii noastre, înconjurați de un sobor de preoţi și diaconi:

Înaltpreasfințitul Tedosie, Arhiepiscopul Tomisului;

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Programul slujbelor:

♦ 08:30 – Primirea ierarhilor;

Publicitate

♦ 09:00 – Slujba de sfințire a bisericii;

♦ 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Credincioșii, atât bărbații cât și femeile, vor putea trece prin Sfântul Altar și să se închine în biserica împodobită cu sfințenie, având binecuvântarea Arhiereilor și a preotului paroh Eugen Lăzărescu.

Publicitate

Scurt istoric:

 

♠ Biserica Sf. Voievozi – Hudeşti a fost zidită în perioada anilor 1756-1759 de către spătarul Mihalache Boldur Lăţescu, descendent din familia vornicului Boldur, din perioada domniei lui Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504).

♠ Biserica este zidită din piatră având o grosime la zid de 140 cm. Are formă de cruce cu partea de vest încheiată în absidă. Bolta are formă de fund de navă. Absidele laterale sunt largi încheiate cu zidărie de cărămidă.

♠ Pictura în frescă cuprinde întreaga biserică şi a fost realizată în perioada 1995-1997, prin purtarea de grijă a Pr. Paroh Eugen Lăzărescu.

♠ Lucrările de pictură au fost executate cu pictori specializați și autorizați.

♠ S-au făcut reparaţii exterioare cu hidroizolaţie şi schimbarea tencuielii, păstrându-se brâul de baghete liniare suprapus.

 

Preotul Eugen Lăzărescu, parohul comunității din localitatea Hudești, invită pe toți credincioșii din parohie și din împrejurimi, dar și alți doritori, să participe la acest eveniment religios deosebit.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu violent la Frumușica. O femeie a uitat oala cu mâncare pe foc și era să dea foc la casă

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs astăzi, într-o gospodărie din localitatea Frumușica. Bunurile din interiorul casei au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabil, după ce proprietara a uitat pe aragazul în funcțiune o oală cu mâncare. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor la 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi și Detașamentul Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Frumușica.

Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din toate cele cinci camere și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la acoperișul casei, dar și la construcțiile din gospodăria alăturată. Pompierii au înlăturat pericolul de explozie, din interior fiind scoase trei butelii.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

– să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

– după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

Publicitate

– curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

– nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

 

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

– opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

– nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

– stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Eveniment

Localitățile Botoșani, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curtești și Bucecea sunt sub COD ROȘU de grindină, vijelie puternică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting COD ROSU, valabilă până la ora 16:45 pentru localitățile Botoșani, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curtești și Bucecea.

Sunt prognozate: grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică, cu averse torenţiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Populația din localitățile vizate a fost alarmată prin sistemul RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Pentru prevenirea unor situații nedorite, ISU Botoșani recomandă cetățenilor:

Publicitate

– să evite deplasările pe durata avertizării meteorologice;

– să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia, în situația manifestării vântului puternic;

– să meargă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi, dacă este necesară evacuarea;

Publicitate

– să urce în părţile de sus ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare, dacă a fost surprins de viitură;

– să mute obiectele importante la etajele superioare ale locuinței, în cazul în care au timp;

– să decupleze întrerupătorul general de energie electrică și să scoată aparatele electrice din priză;

– să nu atingă echipamentele electrice dacă sunt uzi ori stau în apă;

– să întrerupă instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

– să încuie uşile casei şi să protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Bacalaureat 2024: Barem și subiecte – Matematică și Istorie, publicate de Ministerul Educației. Cum se notează lucrările

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2024: Baremul de corectare și subiectele la Matematică și Istorie – proba obligatorie a profilului au fost publicate marți după-amiaza de Ministerul Educației.

Următoarea probă va fi joi, 4 iulie – proba la alegere.

Bacalaureat 2024: Subiecte și barem Matematică

Bacalaureat 2024: Subiecte și barem Istorie

Bacalaureat 2024. Calendar și probe

Probele de competențe s-au desfășurat în perioada 17-27 iunie. Din 1 iulie, au început probele scrise

  • 1 iulie: proba scrisă Limba și literatura română (proba E.a)
  • 2 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului (proba E.c)
  • 4 iulie: proba scrisă la alegere a profilului (proba E.d)
  • 5 iulie: proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b)
  • 8 iulie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00); depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
  •  9-11 iulie: soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie: afișarea rezultatelor finale

Proba obligatorie este la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus

Proba la alegere este la:

Publicitate
  • fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
  • geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionate.

Citeste mai mult

Eveniment

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora. Este COD PORTOCALIU

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora și au instituit cod portocaliu pe râul Jijia, pânâ mâine, la ora 14:00 și cod Galben pe Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora până mâine, la ora 16:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluvial;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending