Connect with us

Eveniment

Biserica „Sfântul Gheorghe”: A mai rămas un vis de împlinit. „Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui”

Publicat

Publicitate

Lucrările care s-au făcut la Biserica monument istoric „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au șlefuit bijuteria arhitectonică a orașului, transformând acest lăcaș de cult în cel mai frumos din țară.

Luni, la ședința de închidere a proiectului, părintele paroh Dumitru Mateciuc a spus cu recunoștință că  această rană a municipiului Botoșani în sfârșit s-a închis. „Ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în doi ani de zile. Și dacă înainte era o carte de vizită care nu făcea cinste, iată că acum, din Cenușăreasa orașului Botoșani, aproape de colaps, a devenit mireasă municipiului Botoșani , mireasa lui Hristos. Cred că, fără să fiu subiectiv, este una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova și din țară, prin arhitectura ei și tot ce s-a realizat după restaurarea ei”, a mărturisit părintele celor prezenți.

A mai rămas, însă, un vis neîmplinit al văduvei Domnitorului Petru Rareș, Elena Doamna, care a trecut la cele veșnice înainte să vadă lăcașul de cult împodobit în stilul ecleziastic specific acelor vremuri.

„Cred că acum Doamna Elena și toți preoții care au slujit în toți acești ani de existență a acestei biserici se bucură de acolo din Cer și se vor bucura și mai mult când îi vom împlini și visul ctitorei care a murit în anul 1553 și a lăsat și această biserică nepictată și Biserica Uspenia și Biserica de la Suceava, care între timp au fost pictate. Singura care a rămas biserica albă este această biserică”, a spus părintele Mateciuc.

„Biserica albă” s-a dovedit un concept de netrecut, o barieră peste care nu au putut trece înaintașii, lucru explicat de părintele Dumitru Mateciuc în intervenția sa la evenimentul de închidere a proiectului de reabilitare.

„Foarte mulți preoți de dinaintea mea au încercat să o picteze, dar așa a fost politica atunci, ca să rămână așa cum a lăsat-o ctitorii.

Publicitate

Nicolae Iorga, când a făcut recepția bisericii în 1914 când au fost ultimele restaurări la biserică, când s-a mutat clopotnița la poartă, spunea că: Dacă timpurile ne vor permite, o vom și picta. Între timp, de la Nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse primul război mondial. Apoi a fost perioada interbelică, foarte grea pentru toți românii, al doilea război mondial, perioada comunistă și iată că acum, după Revoluție, Preafericitul care era atunci mitropolit al Moldovei mi-a spus: Părinte, restaureaz-o și vom vedea ce vom face și vom împlini visul ctitorei, Doamna Elena, s-o și pictăm. Mă bucur că și domnul primar este în asentimentul acesta. Ne propunem, și am și vorbit lucrul acesta, o colaborare. Vreau s-o pictez! Nu o manieră în care au fost pictate alte monumente, ci în stilul acela Petru Rareș, ca la Moldovița. Sunt niște registre mici, vom găsi specialiști, costul va fi mult, dar nimic nu e mult când realizăm ceva”, a detaliat parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.

 

Sfințirea lucrărilor va fi pe 8 octombrie

 

Data aleasă și specificată în cererea adresată Mitropoliei Moldovei nu a fost aleasă întâmplător. Pe 8 octombrie, biserica a fost sfințită la 1551 și tot pe 8 octombrie au fost aduse moaștele Sfântului Gheorghe. Amintim că pe 8 octombrie 2000, botoșănenii au avut ocazia sa venereze cele mai importante fragmente ale moaștelor Sfântului Gheorghe, mai precis un braț și o parte a capului, aduse tocmai de la Livadia, moaște care la vremea respectivă părăsiseră pentru prima oară teritoriul Greciei. „Dacă hramul va fi pe 23 aprilie, am făcut deja cerere, mai am câteva lucruri de pus la punct, sfințirea va fi pe 8 octombrie”, a precizat părintele Dumitru.

 

„Vreau să fie ca un parc central”

Părintele Dumitru Mateciuc a ținut morțiș să fie pusă „la patru ace” și peisagistica, pentru ca botoșănenii care intră în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. Cu toții sunt invitați să vină în orice moment al zilei pentru recreere. Băncile oferă această posibilitate, iar botoșănenii se pot simți în siguranță. Părintele Dumitru intenționează, cu sprijinul primăriei, să amenajeze în partea de sud și un loc de joacă.

„De aceea, vreau să fie ca un parc central, de aceea sunt acele bănci, am făcut și fântână. Apa este potabilă, fără nitriți, nitrați, deja vin foarte mulți și iau. O voi acoperi în timp, voi face și un altar de vară până la sfințire. În partea de sud vreau să fac un spațiu de joacă pentru copii, unde să vină lumea să se recreeze nu numai spiritual, în curtea bisericii, care este întotdeauna deschisă, unde sunt în siguranță maximă, avem camere de luat vederi”, i-a asigurat părintele Dumitru pe botoșăneni.

Mulțumiri cu recunoștință

Părintele Dumitru Mateciuc a mulțumit tuturor celor implicați în proiectul de restaurare, fiecăruia în parte pentru efortul susținut, de la primarul municipiului și echipa de excepție din cadrul instituției, până la proiectant și constructori.

Recunoștința sa s-a îndreptat și către părintele Grigorie Diaconu, fost protopop de Botoșani și director de seminar, care a avut, acum câțiva ani, un cuvânt mobilizator menit să-l convingă pe părintele Dumitru Mateciuc să preia Parohia Sfântul Gheorghe, pentru a o scoate din colaps.

Nu în ultimul rând, părintele Dumitru a ținut să mulțumească și fostului paroh al Bisericii „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, vecin de parohie, care a făcut multe lucrări de anvergură acolo unde a slujit și care i-a fost un model demn de urmat în demersurile de reabilitare a bisericii unde slujește.

Demn de recunoștința părintelui Dumitru Mateciuc este și epitropul Bisericii Sfântul Gheorghe, Gicu Onofrei, membru de onoare în Adunarea eparhială de la Iași, care i-a fost alături de la începutul lucrărilor.

Ultima persoană, căreia părintele Dumitru a ținut să-i mulțumească, este de fapt cea mai importantă, preoteasa Cătălina, care a demonstrat că, dacă în spatele unui bărbat puternic se află întotdeauna o femeie puternică, în spatele unui slujitor devotat preoției se află o soție discretă, care se anulează în cea mai mare parte a timpului pe ea însăși, ridicându-l și încurajându-l în misiunea divină pe care a primit-o de la Hristos.

 

Pictura va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică

 

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Dumitru Mateciuc, își dorește ca toți creștinii care vor intra în această biserică să nu privească lăcașul de cult ca pe un obiectiv turistic din epoca medievală, ci atunci când intră să se simtă cu adevărat în Casa lui Dumnezeu, să simtă acea trăire spirituală, iar când stă în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. De aceea biserica trebuie pictată.

Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câţi km de autostradă şi drum expres vom avea în 2025? Ce OBIECTIV a stabilit Ministerul Transporturilor

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că obiectivul instituţiei în anul 2025 este realizarea a cel puţin 250 de kilometri de autostradă şi drum expres. Ar trebui să fie uşor, a explicat demnitarul, citat de mediafax.ro.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi că obiectivul ministerului şi al companiei de drumuri este realist.

„Eu sper ca anul acesta să ajungem la 250 de km, trebuie să fie uşor să atingem această bornă, aceasta este ceea ce ne am propus noi şi compania de drumuri, este perfect realizabil”, a spus Sorin Grindeanu.

Anul trecut, au fost inauguraţi aproape 200 de kilometri de drum expres şi de autostradă.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Tot mai puțini leneși la Botoșani: Peste 3.700 de persoane angajate prin AJOFM Botoșani în 2024

Publicat

Publicitate

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani a anunțat că, în anul 2024, un număr total de 3.789 de persoane au fost integrate pe piața muncii prin măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă.

Sunt tot mai puțini leneși la Botoșani iar aceste rezultate arată un efort constant de sprijinire a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a celor din categorii vulnerabile.

Distribuția angajărilor pe grupe de vârstă

Din totalul persoanelor angajate până la 31 decembrie 2024:

  • 1.758 au peste 45 de ani;
  • 512 sunt cuprinse între 35 și 45 de ani;
  • 163 au între 30 și 35 de ani;
  • 362 au între 25 și 30 de ani;
  • 994 sunt tineri sub 25 de ani, dintre care 1.356 sunt tineri NEETs (tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare).

Distribuția pe sexe și medii de rezidență

  • 1.705 femei și 2.084 bărbați au fost încadrate, reprezentând o pondere de 45%, respectiv 55%.
  • În funcție de rezidență, 2.088 persoane provin din mediul rural, iar 1.701 din mediul urban.

Nivelul de pregătire al persoanelor angajate

Cei mai mulți dintre cei angajați au studii liceale sau gimnaziale:

  • Studii liceale: 1.461 persoane;
  • Studii gimnaziale: 939 persoane;
  • Studii profesionale: 903 persoane;
  • Studii universitare: 278 persoane;
  • Studii postliceale: 76 persoane.

AJOFM, focus pe categoriile vulnerabile

Un aspect semnificativ al raportului îl reprezintă angajarea celor din categoria greu și foarte greu ocupabilă, care însumează 941 persoane. Aceste persoane au beneficiat de activități de profilare pentru identificarea oportunităților de angajare.

Asistență pentru șomeri și măsuri active

Pe parcursul anului, 13.016 persoane au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidențele AJOFM Botoșani, fie pentru obținerea indemnizației de șomaj, fie pentru includerea în programe active de angajare.

Publicitate

Directorul executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie, a subliniat importanța măsurilor active de ocupare și a colaborării cu angajatorii pentru crearea de oportunități pe piața muncii.

„Rezultatele obținute în 2024 demonstrează o implicare semnificativă în sprijinirea celor aflați în căutarea unui loc de muncă, inclusiv a persoanelor din medii vulnerabile”, a transmis directorul executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie.

Citeste mai mult

Economie

PROIECT: Comercianții de lemne, lubrifianți, antigel și cărbune, SCUTIȚI de impozitul suplimentar pe cifra de afaceri

Publicat

Publicitate

Firmele care desfășoară comerț cu lemne de foc, brichete, peleți, uleiuri lubrifiante, antigel sau cărbune ar putea fi scutite de impozitul suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri, conform unui proiect de ordonanță publicat în dezbatere de Ministerul Finanțelor, relatează alba24.ro.

Acest proiect vizează modificarea și completarea Codului fiscal, reducând sarcina fiscală pentru anumite categorii de contribuabili.

Detalii despre modificarea impozitului

Impozitul specific pe cifra de afaceri (ICAS), introdus la 1 ianuarie 2024, se aplică în prezent contribuabililor care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, cu o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro. Totuși, începând cu 1 ianuarie 2025, acest plafon a fost eliminat prin Legea nr. 290/2024.

În contextul noilor reglementări, comercianții de combustibili solizi, uleiuri pentru încălzire, petrol lampant și alte produse derivate, care desfășoară activități în conformitate cu codurile CAEN 4671, 4681 sau 4730, ar putea fi excluși de la plata acestui impozit suplimentar. Totuși, scutirea nu se va aplica firmelor implicate în extracția petrolului, gazelor naturale sau în rafinarea petrolului.

Impactul modificărilor

Publicitate

Potrivit Ministerului Finanțelor, aceste modificări urmăresc reducerea poverii fiscale și a costurilor administrative pentru firmele care comercializează produse precum lemnele de foc, lubrifianții sau antigelul. Măsura vine în sprijinul companiilor mici și mijlocii, mai ales în domeniile care nu sunt direct implicate în procesul de extracție și rafinare.

Obligații pentru firmele străine

În ceea ce privește persoanele juridice străine care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, dar nu au un sediu permanent în România, acestea vor fi obligate să constituie o garanție financiară de 1 milion de euro. Garanția va fi emisă de o instituție de credit și depusă la organul fiscal central. În cazul neachitării impozitului în termen de 30 de zile, autoritățile fiscale vor executa această garanție.

Proiectul de ordonanță aduce modificări importante în regimul fiscal aplicabil anumitor sectoare de activitate, reducând povara fiscală pentru comercianții de produse precum lemnele de foc sau lubrifianții. Totodată, noile prevederi sporesc măsurile de siguranță pentru încasarea impozitelor de la firmele fără sediu permanent în România. Rămâne de văzut dacă propunerea va fi adoptată în forma sa actuală, urmând să fie dezbătută public în perioada următoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Comunicat: Senatorul Cătălin Silegeanu și deputatul Ariadna Cîrligeanu invită botoșănenii la sărbătoarea Micii Uniri de la Iași

Publicat

Publicitate

Senatorul Cătălin Silegeanu și deputatul Ariadna Cîrligeanu a transmis într-unn comunicat că într-un gest de solidaritate și mândrie națională adresează un apel comunității botoșănene, invitându-i pe toți să participe la festivitățile dedicate Micii Uniri, care vor avea loc mâine la Iași. Această zi semnificativă reprezintă o oportunitate de a reafirma valorile care ne unesc ca națiune și de a celebra spiritul unității și al fraternității.

„Vă invităm din nou să fim împreună la Iași pentru a celebra Mica Unire și a ne arăta solidaritatea față de valorile care ne unesc ca națiune! Este momentul să fim prezenți într-un număr cât mai mare și să arătăm că spiritul unității și al fraternității este viu în inimile noastre,” au declarat senatorul Silegeanu și deputatul Cîrligeanu într-un mesaj comun adresat botoșănenilor.

Pentru a facilita participarea tuturor celor interesați, organizatorii pun la dispoziție transport gratuit. Întâlnirea va avea loc la Kaufland, pe șoseaua Iașului, la ora 5 dimineața, unde vor fi disponibile autocare și autobuze pentru toți cei care doresc să ni se alăture.

„Împreună, putem face ca această zi să fie una memorabilă! Haideți să ne mobilizăm și să serbăm împreună Mica Unire!”, au adăugat cei doi reprezentanți ai comunității, subliniind importanța prezenței botoșănenilor la această sărbătoare istorică.

Senatorul și deputatul își exprimă dorința de a vedea cât mai mulți botoșăneni la Iași, pentru a celebra împreună această zi de mare însemnătate pentru istoria și identitatea noastră națională.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending