Connect with us

Eveniment

Biserica „Sfântul Gheorghe”: A mai rămas un vis de împlinit. „Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui”

Publicat

Publicitate

Lucrările care s-au făcut la Biserica monument istoric „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au șlefuit bijuteria arhitectonică a orașului, transformând acest lăcaș de cult în cel mai frumos din țară.

Luni, la ședința de închidere a proiectului, părintele paroh Dumitru Mateciuc a spus cu recunoștință că  această rană a municipiului Botoșani în sfârșit s-a închis. „Ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în doi ani de zile. Și dacă înainte era o carte de vizită care nu făcea cinste, iată că acum, din Cenușăreasa orașului Botoșani, aproape de colaps, a devenit mireasă municipiului Botoșani , mireasa lui Hristos. Cred că, fără să fiu subiectiv, este una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova și din țară, prin arhitectura ei și tot ce s-a realizat după restaurarea ei”, a mărturisit părintele celor prezenți.

A mai rămas, însă, un vis neîmplinit al văduvei Domnitorului Petru Rareș, Elena Doamna, care a trecut la cele veșnice înainte să vadă lăcașul de cult împodobit în stilul ecleziastic specific acelor vremuri.

„Cred că acum Doamna Elena și toți preoții care au slujit în toți acești ani de existență a acestei biserici se bucură de acolo din Cer și se vor bucura și mai mult când îi vom împlini și visul ctitorei care a murit în anul 1553 și a lăsat și această biserică nepictată și Biserica Uspenia și Biserica de la Suceava, care între timp au fost pictate. Singura care a rămas biserica albă este această biserică”, a spus părintele Mateciuc.

„Biserica albă” s-a dovedit un concept de netrecut, o barieră peste care nu au putut trece înaintașii, lucru explicat de părintele Dumitru Mateciuc în intervenția sa la evenimentul de închidere a proiectului de reabilitare.

„Foarte mulți preoți de dinaintea mea au încercat să o picteze, dar așa a fost politica atunci, ca să rămână așa cum a lăsat-o ctitorii.

Publicitate

Nicolae Iorga, când a făcut recepția bisericii în 1914 când au fost ultimele restaurări la biserică, când s-a mutat clopotnița la poartă, spunea că: Dacă timpurile ne vor permite, o vom și picta. Între timp, de la Nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse primul război mondial. Apoi a fost perioada interbelică, foarte grea pentru toți românii, al doilea război mondial, perioada comunistă și iată că acum, după Revoluție, Preafericitul care era atunci mitropolit al Moldovei mi-a spus: Părinte, restaureaz-o și vom vedea ce vom face și vom împlini visul ctitorei, Doamna Elena, s-o și pictăm. Mă bucur că și domnul primar este în asentimentul acesta. Ne propunem, și am și vorbit lucrul acesta, o colaborare. Vreau s-o pictez! Nu o manieră în care au fost pictate alte monumente, ci în stilul acela Petru Rareș, ca la Moldovița. Sunt niște registre mici, vom găsi specialiști, costul va fi mult, dar nimic nu e mult când realizăm ceva”, a detaliat parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.

 

Sfințirea lucrărilor va fi pe 8 octombrie

 

Data aleasă și specificată în cererea adresată Mitropoliei Moldovei nu a fost aleasă întâmplător. Pe 8 octombrie, biserica a fost sfințită la 1551 și tot pe 8 octombrie au fost aduse moaștele Sfântului Gheorghe. Amintim că pe 8 octombrie 2000, botoșănenii au avut ocazia sa venereze cele mai importante fragmente ale moaștelor Sfântului Gheorghe, mai precis un braț și o parte a capului, aduse tocmai de la Livadia, moaște care la vremea respectivă părăsiseră pentru prima oară teritoriul Greciei. „Dacă hramul va fi pe 23 aprilie, am făcut deja cerere, mai am câteva lucruri de pus la punct, sfințirea va fi pe 8 octombrie”, a precizat părintele Dumitru.

 

„Vreau să fie ca un parc central”

Părintele Dumitru Mateciuc a ținut morțiș să fie pusă „la patru ace” și peisagistica, pentru ca botoșănenii care intră în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. Cu toții sunt invitați să vină în orice moment al zilei pentru recreere. Băncile oferă această posibilitate, iar botoșănenii se pot simți în siguranță. Părintele Dumitru intenționează, cu sprijinul primăriei, să amenajeze în partea de sud și un loc de joacă.

„De aceea, vreau să fie ca un parc central, de aceea sunt acele bănci, am făcut și fântână. Apa este potabilă, fără nitriți, nitrați, deja vin foarte mulți și iau. O voi acoperi în timp, voi face și un altar de vară până la sfințire. În partea de sud vreau să fac un spațiu de joacă pentru copii, unde să vină lumea să se recreeze nu numai spiritual, în curtea bisericii, care este întotdeauna deschisă, unde sunt în siguranță maximă, avem camere de luat vederi”, i-a asigurat părintele Dumitru pe botoșăneni.

Mulțumiri cu recunoștință

Părintele Dumitru Mateciuc a mulțumit tuturor celor implicați în proiectul de restaurare, fiecăruia în parte pentru efortul susținut, de la primarul municipiului și echipa de excepție din cadrul instituției, până la proiectant și constructori.

Recunoștința sa s-a îndreptat și către părintele Grigorie Diaconu, fost protopop de Botoșani și director de seminar, care a avut, acum câțiva ani, un cuvânt mobilizator menit să-l convingă pe părintele Dumitru Mateciuc să preia Parohia Sfântul Gheorghe, pentru a o scoate din colaps.

Nu în ultimul rând, părintele Dumitru a ținut să mulțumească și fostului paroh al Bisericii „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, vecin de parohie, care a făcut multe lucrări de anvergură acolo unde a slujit și care i-a fost un model demn de urmat în demersurile de reabilitare a bisericii unde slujește.

Demn de recunoștința părintelui Dumitru Mateciuc este și epitropul Bisericii Sfântul Gheorghe, Gicu Onofrei, membru de onoare în Adunarea eparhială de la Iași, care i-a fost alături de la începutul lucrărilor.

Ultima persoană, căreia părintele Dumitru a ținut să-i mulțumească, este de fapt cea mai importantă, preoteasa Cătălina, care a demonstrat că, dacă în spatele unui bărbat puternic se află întotdeauna o femeie puternică, în spatele unui slujitor devotat preoției se află o soție discretă, care se anulează în cea mai mare parte a timpului pe ea însăși, ridicându-l și încurajându-l în misiunea divină pe care a primit-o de la Hristos.

 

Pictura va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică

 

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Dumitru Mateciuc, își dorește ca toți creștinii care vor intra în această biserică să nu privească lăcașul de cult ca pe un obiectiv turistic din epoca medievală, ci atunci când intră să se simtă cu adevărat în Casa lui Dumnezeu, să simtă acea trăire spirituală, iar când stă în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. De aceea biserica trebuie pictată.

Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.

La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Citeste mai mult

Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult

Eveniment

Scădere de 22% a înmatriculărilor de autoturisme noi în România, în primele șase luni

Publicat

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 22% în primele șase luni ale acestui an, până la un volum de 64.339 de unități, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele preliminare publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Conform statisticii provenite de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), în luna iunie înmatriculările de autoturisme noi sunt în scădere cu 50,1% față de iunie 2024, ajungând la un volum de 10.522 unități.

Totodată, autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de 54,3% față de iunie 2024, realizând o cotă de piață de 4,1%.

În iunie, în topul mărcilor auto, pe primele trei poziții se clasează Dacia – cu 2.744 de unități înmatriculate, Toyota (969) și Skoda (938). Pe locurile următoare se află: Volkswagen (721 de unități), Renault (580), Hyundai (544), Ford (472), Mercedes-Benz (467), BMW (368) și Peugeot (309).

APIA este o organizație non-profit, o entitate reprezentativă în industria auto din România, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996.

Asociația profesională a dezvoltat CarS, unica platformă online de analiză dinamică a pieței auto din România.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Noul sistem AI de diagnosticare medicală este de 4 ori mai eficient decât medicii în cazul afecțiunilor complexe

Publicat

Publicitate

Microsoft susține că noul său sistem AI pentru diagnosticare medicală este de patru ori mai eficient decât medicii în identificarea afecțiunilor complexe.

Instrumentul de inteligență artificială a fost denumit “Orchestratorul de diagnostic Microsoft AI” (MAI-DxO).

A fost creat de o echipă coordonată de Mustafa

Suleyman, unul din fondatorii DeepMind, acum deținută de Google.

Sistemul se bazează pe un “orchestrator” – care creează și coordonează grupuri virtuale cu cinci agenți AI, fiecare cu rol distinct, care emit ipoteze și aleg teste de diagnostic.

Cei cinci interacționează și “dezbat” astfel încât să ajungă la cel mai probabil diagnostic. Ulterior, explică pas cu pas raționamentul din spatele deciziei, pentru ca medicii umani să poată valida diagnosticul.

Publicitate

Pentru a-i fi testată performanța, sistemul a fost pus să rezolve 304 cazuri clinice publicate în revista New England Journal of Medicine, cu unele dintre cele mai complexe scenarii din practica medicală.

În acest fel, cercetătorii au reușit să determine dacă sistemul este capabil să stabilească diagnostice chiar și pentru cazurile severe și să transmită pas cu pas modul în care a ajuns la o concluzie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending