Connect with us

Eveniment

Biserica „Sfântul Gheorghe”: A mai rămas un vis de împlinit. „Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui”

Publicat

Publicitate

Lucrările care s-au făcut la Biserica monument istoric „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au șlefuit bijuteria arhitectonică a orașului, transformând acest lăcaș de cult în cel mai frumos din țară.

Luni, la ședința de închidere a proiectului, părintele paroh Dumitru Mateciuc a spus cu recunoștință că  această rană a municipiului Botoșani în sfârșit s-a închis. „Ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în doi ani de zile. Și dacă înainte era o carte de vizită care nu făcea cinste, iată că acum, din Cenușăreasa orașului Botoșani, aproape de colaps, a devenit mireasă municipiului Botoșani , mireasa lui Hristos. Cred că, fără să fiu subiectiv, este una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova și din țară, prin arhitectura ei și tot ce s-a realizat după restaurarea ei”, a mărturisit părintele celor prezenți.

A mai rămas, însă, un vis neîmplinit al văduvei Domnitorului Petru Rareș, Elena Doamna, care a trecut la cele veșnice înainte să vadă lăcașul de cult împodobit în stilul ecleziastic specific acelor vremuri.

„Cred că acum Doamna Elena și toți preoții care au slujit în toți acești ani de existență a acestei biserici se bucură de acolo din Cer și se vor bucura și mai mult când îi vom împlini și visul ctitorei care a murit în anul 1553 și a lăsat și această biserică nepictată și Biserica Uspenia și Biserica de la Suceava, care între timp au fost pictate. Singura care a rămas biserica albă este această biserică”, a spus părintele Mateciuc.

„Biserica albă” s-a dovedit un concept de netrecut, o barieră peste care nu au putut trece înaintașii, lucru explicat de părintele Dumitru Mateciuc în intervenția sa la evenimentul de închidere a proiectului de reabilitare.

„Foarte mulți preoți de dinaintea mea au încercat să o picteze, dar așa a fost politica atunci, ca să rămână așa cum a lăsat-o ctitorii.

Publicitate

Nicolae Iorga, când a făcut recepția bisericii în 1914 când au fost ultimele restaurări la biserică, când s-a mutat clopotnița la poartă, spunea că: Dacă timpurile ne vor permite, o vom și picta. Între timp, de la Nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse primul război mondial. Apoi a fost perioada interbelică, foarte grea pentru toți românii, al doilea război mondial, perioada comunistă și iată că acum, după Revoluție, Preafericitul care era atunci mitropolit al Moldovei mi-a spus: Părinte, restaureaz-o și vom vedea ce vom face și vom împlini visul ctitorei, Doamna Elena, s-o și pictăm. Mă bucur că și domnul primar este în asentimentul acesta. Ne propunem, și am și vorbit lucrul acesta, o colaborare. Vreau s-o pictez! Nu o manieră în care au fost pictate alte monumente, ci în stilul acela Petru Rareș, ca la Moldovița. Sunt niște registre mici, vom găsi specialiști, costul va fi mult, dar nimic nu e mult când realizăm ceva”, a detaliat parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.

 

Sfințirea lucrărilor va fi pe 8 octombrie

 

Data aleasă și specificată în cererea adresată Mitropoliei Moldovei nu a fost aleasă întâmplător. Pe 8 octombrie, biserica a fost sfințită la 1551 și tot pe 8 octombrie au fost aduse moaștele Sfântului Gheorghe. Amintim că pe 8 octombrie 2000, botoșănenii au avut ocazia sa venereze cele mai importante fragmente ale moaștelor Sfântului Gheorghe, mai precis un braț și o parte a capului, aduse tocmai de la Livadia, moaște care la vremea respectivă părăsiseră pentru prima oară teritoriul Greciei. „Dacă hramul va fi pe 23 aprilie, am făcut deja cerere, mai am câteva lucruri de pus la punct, sfințirea va fi pe 8 octombrie”, a precizat părintele Dumitru.

 

„Vreau să fie ca un parc central”

Părintele Dumitru Mateciuc a ținut morțiș să fie pusă „la patru ace” și peisagistica, pentru ca botoșănenii care intră în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. Cu toții sunt invitați să vină în orice moment al zilei pentru recreere. Băncile oferă această posibilitate, iar botoșănenii se pot simți în siguranță. Părintele Dumitru intenționează, cu sprijinul primăriei, să amenajeze în partea de sud și un loc de joacă.

„De aceea, vreau să fie ca un parc central, de aceea sunt acele bănci, am făcut și fântână. Apa este potabilă, fără nitriți, nitrați, deja vin foarte mulți și iau. O voi acoperi în timp, voi face și un altar de vară până la sfințire. În partea de sud vreau să fac un spațiu de joacă pentru copii, unde să vină lumea să se recreeze nu numai spiritual, în curtea bisericii, care este întotdeauna deschisă, unde sunt în siguranță maximă, avem camere de luat vederi”, i-a asigurat părintele Dumitru pe botoșăneni.

Mulțumiri cu recunoștință

Părintele Dumitru Mateciuc a mulțumit tuturor celor implicați în proiectul de restaurare, fiecăruia în parte pentru efortul susținut, de la primarul municipiului și echipa de excepție din cadrul instituției, până la proiectant și constructori.

Recunoștința sa s-a îndreptat și către părintele Grigorie Diaconu, fost protopop de Botoșani și director de seminar, care a avut, acum câțiva ani, un cuvânt mobilizator menit să-l convingă pe părintele Dumitru Mateciuc să preia Parohia Sfântul Gheorghe, pentru a o scoate din colaps.

Nu în ultimul rând, părintele Dumitru a ținut să mulțumească și fostului paroh al Bisericii „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, vecin de parohie, care a făcut multe lucrări de anvergură acolo unde a slujit și care i-a fost un model demn de urmat în demersurile de reabilitare a bisericii unde slujește.

Demn de recunoștința părintelui Dumitru Mateciuc este și epitropul Bisericii Sfântul Gheorghe, Gicu Onofrei, membru de onoare în Adunarea eparhială de la Iași, care i-a fost alături de la începutul lucrărilor.

Ultima persoană, căreia părintele Dumitru a ținut să-i mulțumească, este de fapt cea mai importantă, preoteasa Cătălina, care a demonstrat că, dacă în spatele unui bărbat puternic se află întotdeauna o femeie puternică, în spatele unui slujitor devotat preoției se află o soție discretă, care se anulează în cea mai mare parte a timpului pe ea însăși, ridicându-l și încurajându-l în misiunea divină pe care a primit-o de la Hristos.

 

Pictura va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică

 

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Dumitru Mateciuc, își dorește ca toți creștinii care vor intra în această biserică să nu privească lăcașul de cult ca pe un obiectiv turistic din epoca medievală, ci atunci când intră să se simtă cu adevărat în Casa lui Dumnezeu, să simtă acea trăire spirituală, iar când stă în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. De aceea biserica trebuie pictată.

Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aur european pentru Botoșani: Andreea Cotruța aduce trei medalii, aur și două argint, la haltere în curtea CS Botoșani

Publicat

Publicitate

Halterofila Andreea Cotruța, botoșăneanca noastră de la CS Botoșani, a obținut o medalie de aur și două de argint la categoria 59 kg, astăzi, marți seară, în cadrul Campionatelor Europene de haltere desfășurate la Chișinău, în Republica Moldova.

Cotruța a obținut aurul la total, cu 208 kg, după ce a luat argint la smuls, cu 94 kg (a ratat ultima încercare, la 97 kg), și la aruncat, cu 114 kg (ratând două tentative, la 118 kg și 120 kg).

La cat. 55 kg, Estefania Dobre s-a clasat pe locul 13 la smuls, cu 75 kg, a fost a 14-a la aruncat, cu 93 kg, iar la total a ocupat locul 13, cu 168 kg.

În concursul masculin, al cat. 61 kg, Daniel Dorobete a fost al nouălea la smuls, cu 115 kg, al zecelea la aruncat, cu 135 kg, și tot al zecelea la total, cu 250 kg. La aceeași categorie, Daniel Jigău a încheiat pe 11 la ambele stiluri (95 kg la smuls, 125 kg la aruncat), cât și la total (220 kg).

După trei zile, bilanțul delegației României este de patru medalii de aur, trei medalii de argint și două de bronz. Mihaela Cambei a cucerit trei medalii de aur la cat. 49 kg, o medalie de argint a fost câștigată de Cristian Luca la cat. 55 kg (stilul smuls), iar medaliile de bronz, una a fost câștigată de Ioana Mădălina Miron (cat. 45 kg, smuls) și alta obținută de Cosmina Pană (cat. 49 kg, smuls).

România participă la Campionatele Europene de seniori de la Chișinău cu un lot de 15 sportivi (8 băieți și 7 fete).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH, printre care un botoșănean, au murit la interval de două săptămâni

Publicat

Publicitate

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ‘Sf. Spiridon’ Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘Sf Spiridon’ Iași, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a declarat, pentru AGERPRES, că medicii legiști și polițiștii urmează să stabilească dacă între decesele celor doi medici rezidenți există o cauzalitate comună.

‘Duminică am fost apelați prin serviciul 112, a fost echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, care a găsit tânărul coleg de 28 de ani cu semne de moarte deja instalată. Nu avea indicații de resuscitare. Cauzele morții vor fi stabilite de Medicina Legală și Poliție. Ceea ce știm de la colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie este că urma o profilaxie cu medicație pentru tuberculostatice, pentru că fusese contact cu o persoană cu tuberculoză. Se afla în evidența acelui spital de la începutul anului. Dacă există o legătură de cauzalitate va stabili medicina legală și ancheta poliției’, a declarat, pentru AGERPRES, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu.

Unul dintre medicii rezidenți decedați avea vârsta de 31 de ani, fiind din municipiul Bârlad. Medic rezident în anul V fiind, acesta trebuia să facă gărzi la secția Medicină internă de la Spitalul ‘Elena Beldiman’ din luna martie. Acesta a murit la câteva zile după prima gardă, pe 28 martie.

Cel de-al doilea caz de deces este al unui medic rezident în vârstă de 28 de ani, din localitatea Darabani, județul Botoșani. Acesta au fost găsit mort, duminică, într-un apartament din Iași în care locuia cu chirie.

Prof.univ.dr Anca Trifan, șef de clinică la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, a declarat pentru AGERPRES că va face o analiză pentru a vedea ce poate face pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru în cazul medicilor rezidenți.

Publicitate

Potrivit acesteia, în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie activează 40 de medici primari și specialiști și 100 de medici rezidenți.

‘Înlănțuirea de evenimente (decese – n.r.) este uimitoare, incredibilă. O să facem o analiză, nu știu dacă se poate spune anchetă, o analiză efectivă a ce se poate îmbunătăți în cazul în care cineva se simte suprasolicitat. E o clinică cu vreo 100 de (medici – n.r.) rezidenți la 125 de paturi. Sunt cam un rezident la un pat. Este un volum imens de muncă nu doar pentru rezident ci și pentru un medic specialist sau medic primar, pentru cadrele universitare care pe lângă pacienți au și studenți. Este îngrozitor serviciul la Gastroenterologie. La noi pleacă din specialitate, la sfârșitul anului I sau II. Sunt unul sau doi pe fiecare generație. Când nu poți să faci un lucru, când nu ți se potrivește, când presiunea e prea mare trebuie să pleci din specialitate. Aici e mortalitatea enorm de mare. Sunt cazuri terminale, unele ajung la deces. Nu este absolut deloc ușor’, a explicat dr. Anca Trifan.

După moartea celor doi, mai mulți rezidenți din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie au postat pe grupurile de socializare mesaje conform cărora sunt suprasolicitați, iar programul de lucru nu este respectat.

‘În primul rând, medicii rezidenți fac treaba de asistente, infirmiere, registratoare și de brancardieri. (…) Ambulatoriul de gastroenterologie (unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, n.r.), tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize și în paralel trebuie să se ocupe și de pe clinică, de pacienții internați. (…) Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32 – 34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament. (…) Să nu uităm riscul specialității în sine. Pacienții vin foarte gravi, cu rată de mortalitate foarte mare. Responsabilitatea rezidentului e foarte mare. Mulți trebuie să dăm rețete pe terapii biologice și antivirale de mii de euro, deci nu ai cum să greșești că altfel plătești din banii tăi. Imaginați-vă că faci asta după 24 de ore de gardă, după ce ai avut câteva stopuri (stop cardio-respirator – n.r.) în spital, multe explorări și peste 20.000 de pași făcuți’, a scris un medic rezident pe rețelele de socializare.

Citeste mai mult

Administratie

Apel la implicare la Vorona: Curățenie generală înaintea Sărbătorilor Pascale

Publicat

Publicitate

Autoritățile locale de la Vorona fac un apel către toți cetățenii comunei pentru a contribui la menținerea curățeniei în cimitire, în pragul Sărbătorilor Pascale. Într-un mesaj transmis public, administrația locală subliniază importanța respectului față de cei trecuți în neființă și îndeamnă la mobilizare pentru întreținerea mormintelor.

Primăria a intervenit deja în toate cimitirele din comună, unde au fost amenajate aleile principale de la intrare, s-au recondiționat monumentele existente și au fost create spații speciale pentru depozitarea deșeurilor vegetale.

În plus, la intrările în curțile bisericilor au fost instalate bănci și coșuri de gunoi pentru confortul și igiena vizitatorilor.

„Nu rămâne decât ca dumneavoastră să vă implicați în curățirea mormintelor, îngrijirea florilor și întreținerea monumentelor”, a transmis liderul administrației publice locale, primarul Sergiu Dascălu.

Primăria reamintește că doar prin voință și implicare comună poate fi păstrată curățenia în întreaga localitate, mai ales în această perioadă încărcată de semnificație spirituală.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Primăriile municipiilor vor putea susține spitalele județene cu bani din bugetul local. Camera Deputaților a dat undă verde

Publicat

Publicitate

Primăriile municipiilor din România vor avea posibilitatea să aloce cel puțin 5% din bugetul local aprobat pentru finanțarea spitalelor de interes județean, indiferent de subordonarea administrativă a acestora, conform unui proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptat marți de Camera Deputaților.

S-au înregistrat 240 de voturi în favoarea propunerii legislative și 56 de voturi contra, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asigurării cadrului legal pentru angrenarea constantă a bugetelor locale, mai precis a bugetelor primăriilor municipiilor din România, în finanțarea și susținerea spitalelor de interes județean, cu excepția acelora care au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital.

Potrivit acesteia, autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.

„Autoritățile publice locale municipale de pe raza teritorială a aceluiași județ, care nu au în rețeaua proprie spitale publice alocă obligatoriu minim 5% din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora”, prevede proiectul care a fost respins de Senat.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending