Connect with us
Publicitate

Eveniment

Biserica „Sfântul Gheorghe”: A mai rămas un vis de împlinit. „Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui”

Publicat

Publicitate

Lucrările care s-au făcut la Biserica monument istoric „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, demarate în august 2020 și finalizate la începutul lunii septembrie 2022, au șlefuit bijuteria arhitectonică a orașului, transformând acest lăcaș de cult în cel mai frumos din țară.

Luni, la ședința de închidere a proiectului, părintele paroh Dumitru Mateciuc a spus cu recunoștință că  această rană a municipiului Botoșani în sfârșit s-a închis. „Ce nu s-a făcut în zeci și zeci de ani s-a realizat în doi ani de zile. Și dacă înainte era o carte de vizită care nu făcea cinste, iată că acum, din Cenușăreasa orașului Botoșani, aproape de colaps, a devenit mireasă municipiului Botoșani , mireasa lui Hristos. Cred că, fără să fiu subiectiv, este una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova și din țară, prin arhitectura ei și tot ce s-a realizat după restaurarea ei”, a mărturisit părintele celor prezenți.

A mai rămas, însă, un vis neîmplinit al văduvei Domnitorului Petru Rareș, Elena Doamna, care a trecut la cele veșnice înainte să vadă lăcașul de cult împodobit în stilul ecleziastic specific acelor vremuri.

Publicitate

„Cred că acum Doamna Elena și toți preoții care au slujit în toți acești ani de existență a acestei biserici se bucură de acolo din Cer și se vor bucura și mai mult când îi vom împlini și visul ctitorei care a murit în anul 1553 și a lăsat și această biserică nepictată și Biserica Uspenia și Biserica de la Suceava, care între timp au fost pictate. Singura care a rămas biserica albă este această biserică”, a spus părintele Mateciuc.

„Biserica albă” s-a dovedit un concept de netrecut, o barieră peste care nu au putut trece înaintașii, lucru explicat de părintele Dumitru Mateciuc în intervenția sa la evenimentul de închidere a proiectului de reabilitare.

„Foarte mulți preoți de dinaintea mea au încercat să o picteze, dar așa a fost politica atunci, ca să rămână așa cum a lăsat-o ctitorii.

Publicitate

Nicolae Iorga, când a făcut recepția bisericii în 1914 când au fost ultimele restaurări la biserică, când s-a mutat clopotnița la poartă, spunea că: Dacă timpurile ne vor permite, o vom și picta. Între timp, de la Nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse primul război mondial. Apoi a fost perioada interbelică, foarte grea pentru toți românii, al doilea război mondial, perioada comunistă și iată că acum, după Revoluție, Preafericitul care era atunci mitropolit al Moldovei mi-a spus: Părinte, restaureaz-o și vom vedea ce vom face și vom împlini visul ctitorei, Doamna Elena, s-o și pictăm. Mă bucur că și domnul primar este în asentimentul acesta. Ne propunem, și am și vorbit lucrul acesta, o colaborare. Vreau s-o pictez! Nu o manieră în care au fost pictate alte monumente, ci în stilul acela Petru Rareș, ca la Moldovița. Sunt niște registre mici, vom găsi specialiști, costul va fi mult, dar nimic nu e mult când realizăm ceva”, a detaliat parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.

 

Sfințirea lucrărilor va fi pe 8 octombrie

Publicitate

 

Data aleasă și specificată în cererea adresată Mitropoliei Moldovei nu a fost aleasă întâmplător. Pe 8 octombrie, biserica a fost sfințită la 1551 și tot pe 8 octombrie au fost aduse moaștele Sfântului Gheorghe. Amintim că pe 8 octombrie 2000, botoșănenii au avut ocazia sa venereze cele mai importante fragmente ale moaștelor Sfântului Gheorghe, mai precis un braț și o parte a capului, aduse tocmai de la Livadia, moaște care la vremea respectivă părăsiseră pentru prima oară teritoriul Greciei. „Dacă hramul va fi pe 23 aprilie, am făcut deja cerere, mai am câteva lucruri de pus la punct, sfințirea va fi pe 8 octombrie”, a precizat părintele Dumitru.

 

Publicitate

„Vreau să fie ca un parc central”

Părintele Dumitru Mateciuc a ținut morțiș să fie pusă „la patru ace” și peisagistica, pentru ca botoșănenii care intră în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. Cu toții sunt invitați să vină în orice moment al zilei pentru recreere. Băncile oferă această posibilitate, iar botoșănenii se pot simți în siguranță. Părintele Dumitru intenționează, cu sprijinul primăriei, să amenajeze în partea de sud și un loc de joacă.

„De aceea, vreau să fie ca un parc central, de aceea sunt acele bănci, am făcut și fântână. Apa este potabilă, fără nitriți, nitrați, deja vin foarte mulți și iau. O voi acoperi în timp, voi face și un altar de vară până la sfințire. În partea de sud vreau să fac un spațiu de joacă pentru copii, unde să vină lumea să se recreeze nu numai spiritual, în curtea bisericii, care este întotdeauna deschisă, unde sunt în siguranță maximă, avem camere de luat vederi”, i-a asigurat părintele Dumitru pe botoșăneni.

Mulțumiri cu recunoștință

Părintele Dumitru Mateciuc a mulțumit tuturor celor implicați în proiectul de restaurare, fiecăruia în parte pentru efortul susținut, de la primarul municipiului și echipa de excepție din cadrul instituției, până la proiectant și constructori.

Recunoștința sa s-a îndreptat și către părintele Grigorie Diaconu, fost protopop de Botoșani și director de seminar, care a avut, acum câțiva ani, un cuvânt mobilizator menit să-l convingă pe părintele Dumitru Mateciuc să preia Parohia Sfântul Gheorghe, pentru a o scoate din colaps.

Nu în ultimul rând, părintele Dumitru a ținut să mulțumească și fostului paroh al Bisericii „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, vecin de parohie, care a făcut multe lucrări de anvergură acolo unde a slujit și care i-a fost un model demn de urmat în demersurile de reabilitare a bisericii unde slujește.

Demn de recunoștința părintelui Dumitru Mateciuc este și epitropul Bisericii Sfântul Gheorghe, Gicu Onofrei, membru de onoare în Adunarea eparhială de la Iași, care i-a fost alături de la începutul lucrărilor.

Ultima persoană, căreia părintele Dumitru a ținut să-i mulțumească, este de fapt cea mai importantă, preoteasa Cătălina, care a demonstrat că, dacă în spatele unui bărbat puternic se află întotdeauna o femeie puternică, în spatele unui slujitor devotat preoției se află o soție discretă, care se anulează în cea mai mare parte a timpului pe ea însăși, ridicându-l și încurajându-l în misiunea divină pe care a primit-o de la Hristos.

 

Pictura va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică

 

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, Dumitru Mateciuc, își dorește ca toți creștinii care vor intra în această biserică să nu privească lăcașul de cult ca pe un obiectiv turistic din epoca medievală, ci atunci când intră să se simtă cu adevărat în Casa lui Dumnezeu, să simtă acea trăire spirituală, iar când stă în curtea bisericii să se simtă ca în Grădina Maicii Domnului sau în grădina Doamnei Elena. De aceea biserica trebuie pictată.

Va costa mai puțin decât un suflet de creștin care se va mântui în această biserică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Aproape 250 de copii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu pompierii de la care au primit sfaturi prețioase

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni s-au întâlnit și astăzi cu elevii din județ, în cadrul programelor naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”.

240 de copii care frecventează Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și Școala Primară „Andrei Popovici Bâznoșanu” Lunca au învățat cum pot să prevină situațiile de urgență, dar și cum se pot proteja în cazul producerii unor astfel de evenimente.

Autospecialele de intervenție au fost, însă, punctul de atracție. Elevii au avut ocazia să urce în acestea și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative. Unii dintre ei au testat presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu.

Publicitate

Activitățile s-au desfășurat la sediile instituțiilor de învățământ menționate.

La final, pompierii le-au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Împreună pentru siguranță” și i-au sfătuit:

▪️să nu se joace cu chibrituri, brichete și să nu aprindă lumânări;

Publicitate

▪️să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;

▪️să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

▪️să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;

Publicitate

▪️dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

ℹ️ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copil de trei, blocat într-un apartament din Dorohoi. Bunica a fost cea care a dat alarma

Publicat

Publicitate

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament, situat la etajul IV. Bunica a ieșit pe casa scării. În urma ei, nepotul a încuiat ușa și nu a mai știut să o deschidă. Îngrijorată, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. Salvatorii au intrat în apartament pe un geam și au deschis ușa de la intrare. Copilul a fost găsit în dormitor, jucându-se.

Întâmplarea a avut loc în urmă cu puțin timp.

Publicitate

Recomandăm părinților sau bunicilor să își supravegheze copiii în permanență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Instructorii care „școlesc” viitori șoferi, verificați de polițiștii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul școlilor de șoferi.

Astfel, polițiștii au acționat pe străzile din municipiul Botoșani, fiind controlate 12 autovehicule destinate desfășurării orelor de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 2  sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000 de lei, pentru nerespectarea traseelor stabilite de poliția rutieră pentru deplasarea autovehiculelor destinate activității de pregătire a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere și pentru lipsa documentelor obligatorii prevăzute de lege.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copiii din cadrul Școlii Gimnaziale „Dan Iordăchescu”, din Hlipiceni au avut parte de  activități inedite

Publicat

Publicitate

Copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Dan Iordăchescu”, din Hlipiceni au avut parte de  activități inedite, desfășurate de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni și pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.

 

Cei peste 150 de elevi au participat activ la activitățile pregătite de polițiști, prin intermediul cărora s-au familiarizat cu indicatoarele rutiere și semnele de circulație, precum și cu echipamentul forțelor de ordine.

Publicitate

 

În același context copiii au primit sfaturi despre siguranța în deplasarea pe drumurile publice și regulile pe care trebuie să le respecte.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending