Connect with us

LIFESTYLE

Beat criță la volan, pe străzile municipiului Botoșani. Isprava unui șofer de 56 de ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au identificat, luni, pe o stradă din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu apartul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,96 mg/lalcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recolatrea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

FOTO cu caracter ilustrativ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Admitere liceu 2025: Rezultatele la repartizare computerizată au fost publicate. Elevii pot verifica la ce liceu au intrat

Publicat

Publicitate

Admitere liceu 2025: Rezultatele la repartizare computerizată au fost publicate, miercuri, 23 iulie, de către Ministerul Educației. Sunt disponibile listele cu elevii repartizați la licee în județul Botoșani și în țară.

AICI, rezultate repartizare computeriztă 2025 în Botoșani.

AICI, rezultate repartizare computerizată 2025 pe județe.

De joi, 24 iulie, elevii își pot depune dosarele pentru înmatricularea la liceu.

Miercuri și joi (30 iulie și 1 august), comisiile de admitere rezolvă situațiile speciale: schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu sau corectarea unor eventuale erori.

Admitere liceu 2025. Departajarea candidaților cu medii egale

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia sunt departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

Publicitate
  • media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor

 

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

În luna august se desfășoară a doua etapă de admitere la liceu, pe locuri rămase libere, pentru candidați care nu au fost repartizați.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul în policlinici prelungit până la ora 20:00 și acces mai facil la analize. Măsuri anunțate de ministrul Sănătății

Publicat

Publicitate

Pacienții vor beneficia de acces extins la investigații și tratamente în ambulatoriile de specialitate din spitalele publice, care vor funcționa până la ora 20:00, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, informează alba24.ro.

Totodată, mai multi pacienti vor fi tratați în unitatea sanitară unde se prezintă, fără a mai fi transferați în alte unități sanitare pentru tratament. Astfel va crește și numărul de intervenții, de diagnosticare și de tratament efectuat în ambulatoriul de specialitate.

Potrivit ministrului, în zonele slab deservite medical sau izolate, medicul din ambulatoriul de specialitate va putea să-și deschidă cabinete cu fracțiuni de normă și va fi introdus un program de mobilitate, astfel încât medicii specialiști să ofere servicii în unități sanitare unde există deficit.

Accesul la tratamente pentru pacienții cu afecțiuni grave

Pacienții cu boli acute vor avea acces la investigațiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale și imagistică medicală și aceste afecțiuni le vor putea fi monitorizate o dată pe an. La pacienții oncologici investigațiile de tip monitor vor rămâne în cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigațiilor paraclinice.

Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile, a anunțat ministrul Alexandru Rogobete, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Publicitate

De asemenea, potrivit acestuia, pacienții cu afecțiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să opreasca o anumită boală. Se va facilita accesul medicamentelor pe piața din România și pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, într-o perioadă de timp comparativă cu media europeană.

Platformă online pentru programări

Potrivit Ministerului Sănătății, va fi creată o platformă online, pe care orice pacient să-și poata face o programare. Spitalele și clinicile care au sisteme de programări vor fi interoperabile cu acest sistem.

Pacientul va fi informat, printr-un mesaj, sms sau e-mail, despre serviciul medical de care a beneficiat – de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie – și decontul de care a beneficiat.

„Este o reformă de sistem, pentru că în medicina românească există oameni excepționali, care vin noaptea de acasă atunci când au urgențe, care fac mai multe gărzi decât este nevoie pentru a acoperi normativul, oameni care stau peste program de foarte multe ori pentru a-și trata pacienții.

Această reformă este despre excepții și urmărim, ca prin pachetul de măsuri guvernamentale, să corectăm componentele care nu funcționează și pe care le cunoaștem cu toții”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Garda de Mediu a verificat gestionarea deșeurilor în județul Botoșani: Amenzi de 270.000 lei

Publicat

Publicitate
Conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani a demarat acțiunile de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților.
Până la data prezentei s-au verificat 15 UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani.
Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 21 sancțiuni din care 13 avertismente și 8 amenzi, în valoare totală de 270.000 lei.
Perioada controlată este anul 2024, fiind verificate:
• implementarea sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora;
• asigurarea și respectarea programelor (graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;
• atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare;
• utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (invlusiv populație);
• transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori;
• îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT-uri, pentru anul 2024;
• modalitatea de gestionare a deşeurilor periculoase generate în gospodării
• trasabilitatea deșeurilor municipale de la generator la valorificare/ eliminare.
• amplasanetele fostelor depozite rurale, care au fost închise în 2009
• amplasamentele cu abandonări de deșeuri identificate în urma controalelor efectuate în anul 2024, dar și alte amplasamente noi, care au fost semnalate prin sesizări, prin apariții mass-media.
• depunerea la termen a declarațiilor privind Fondul pentru mediu.

Citeste mai mult

Administratie

NU a început cu pilele și îmbuibații, ci cu taxarea poporului și oprirea investițiilor. Câți bani pierde Botoșaniul după deciziile lui Bolojan

Publicat

Publicitate

În timp ce actuala conducere a județului tace, Doina Federovici, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani și actual senator PSD, a făcut publică suma pe care o pierd comunele din județul Botoșani după ce premierul Ilie Bolojan a decis stoparea lucrărilor desfășurate  prin programul național de investiții “Anghel Saligny”.

Este clar că deciziile recente ale premierului Ilie Bolojan încep deja să producă efecte dramatice în județul Botoșani. Fără să consulte partenerii de guvernare și fără o analiză de impact clară, șeful Executivului a decis să taie masiv din finanțările destinate programului „Anghel Saligny”, punând astfel în pericol dezvoltarea localităților din întreaga țară.

Printre cele mai afectate județe din România se numără și Botoșaniul, care riscă să piardă investiții de peste 1,8 miliarde de lei, adică o sumă echivalentă cu aproximativ 362,6 milioane de euro!

Fostul președinte al Consiliului Județean, Doina Federovici, a tras un semnal de alarmă public pe pagina sa de socializare, criticând lipsa de reacție a actualei conduceri județene.

Potrivit acesteia, 23 de proiecte de extindere a rețelelor de gaz, în valoare de 447 milioane lei, sunt blocate.

În termeni concreți, înseamnă:

Publicitate
  • 700 de kilometri de rețea de gaz care nu vor mai fi construiți,
  • 30.000 de gospodării rămase fără acces la gaz metan.

În plus, alte 127 de proiecte esențiale pentru infrastructura rutieră, poduri, alimentare cu apă și canalizare, însumând 1,47 miliarde de lei, riscă să fie abandonate în fază incipientă. Decizia guvernamentală prevede oprirea finanțării pentru:

  • proiectele de drumuri care nu au atins 80% execuție financiară,
  • proiectele de apă și canalizare aflate sub pragul de 40%.

„Nu cerem privilegii, cerem doar dreptul la dezvoltare!”, afirmă Federovici, acuzând Executivul de „orbanizare economică” și cinism administrativ.

Pragurile impuse de Guvern sunt considerate nerealiste și rupte de contextul real al derulării lucrărilor publice. Situația riscă să afecteze grav bugetele locale și să arunce primăriile în incapacitate de plată.

Primăriile au avansat bani din bugetul propriu pentru a nu bloca șantierele. Dacă Guvernul taie finanțările, firmele intră în faliment, iar mii de oameni își vor pierde locul de muncă”, a avertizat liderul PSD Botoșani.

Partidul Social Democrat a transmis un mesaj ferm: PSD nu va gira nicio măsură care lovește în investițiile locale, considerând tăierea acestora un atac direct la siguranța și confortul cetățenilor. Conform calculelor specialiștilor, ar fi nevoie de doar 1 miliard de lei (0,3% din veniturile bugetare) pentru a continua investițiile în 2025.

„Drumuri, apă, canalizare, gaz – acestea nu sunt mofturi, ci investiții de bază. Nu acceptăm să fim un județ sacrificat!”, se arată în poziția transmisă de PSD Botoșani.

Rămâne de văzut dacă actuala conducere județeană va ieși din pasivitate și va solicita Guvernului reconsiderarea deciziilor care condamnă la stagnare județe întregi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending