Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bărbați din Botoșani, depistați cu droguri asupra lor. Cum s-au dat de gol în fața jandarmilor

Publicat

Publicitate

Cinci bărbați, care au coborât brusc dintr-o mașină în momentul în care au observat autospeciala Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, au atras atenția jandarmilor prin graba cu care încercau să se îndepărteze.

Întâmplarea a avut loc ieri după-amiază, în zona Centrului Vechi al municipiului Botoșani, mirosul înțepător specific substanțelor interzise fiind cel care a impus efectuarea controlului mașinii, loc în care a fost găsit un mugur vegetal și două dispozitive de mărunțire a acestora (grindere).

În același loc, în urmă cu o lună de zile, au fost depistați șapte bărbați într-o ipostază similară, care, exact ca și cei cinci găsiți ieri, au afirmat că nu știu nimic despre bunurile găsite la controlul autovehiculului.

Jandarmii le-au întocmit celor cinci bărbați actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, faptă penală pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani, conform prevederilor Legii nr.143 din 26 iulie 2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Actele procedurale întocmite, precum și probele ridicate în vederea confiscării din interiorul autovehiculului, vor fi înaintate către Servicul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, în vederea competentei soluționări.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Cu viața mea apăr viața”: Trei elevi ai Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Dorohoi au adus aurul la competiția cu tematică de protecție civilă

Publicat

Publicitate

Nikolas Eduard-Gabriel, Marian-Ștefan, Denis-Narcis sunt elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi care, astăzi, ne-au făcut mândri, ducând județul Botoșani pe prima treaptă a podiumului la concursul „Cu viața mea apăr viața”. Sub îndrumarea profesorului Radu Valentin Crețu, ei au câștigat etapa națională a acestei competiții cu tematică de protecție civilă, la categoria gimnaziu.

 

Concursul s-a desfășurat în municipiul Deva, județul Hunedoara, în perioada 16 – 19 iunie și a adunat la start 120 de elevi de gimnaziu și liceu din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Buzău, Covasna, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Tulcea, Caraș-Severin, Iași, Brăila, Galați, Harghita, Arad, Sălaj, Hunedoara și București, câștigători ai etapelor interjudețene.

 

Concurenții au avut de susținut trei probe: una teoretică și două practice. La proba teoretică, elevii au completat un chestionar cu întrebări din domeniul protecției civile. Probele practice au constat în transportarea unei persoane accidentate pe targă pe o distanță de 50 m și deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat.

 

Publicitate

Elevii de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi au reușit să se impună la toate cele trei probe, devenind campioni naționali, la categoria lor.

 

Concursul a avut ca scop cunoașterea și aprecierea factorilor de risc ce pot genera situații de urgență sau dezastre, a modului de acțiune în cazul iminenței producerii unei situații de urgență, precum și formarea spiritului de solidaritate și implicarea în acțiunile de prevenire și de intervenție în astfel de cazuri.

Publicitate

 

„Adresăm felicitări tuturor elevilor care au participat și instituțiilor de învățământ din care aceștia fac parte, dar și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara și Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara pentru organizarea competiției.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Cultura

„Cu pași prin timp, ia copilăriei mele”. Expoziție colectivă de tablouri, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită iubitorii de artă, joi, 20 iunie 2024, ora 15:30, la vernisajul expoziției colective de tablouri „Cu pași prin timp, ia copilăriei mele”.

Vor expune creații minunate elevii Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani (clasele IX-XII), Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani (clasele V-VIII) și Școala Gimnazială Nr. 13 Botoșani (clasele V-VIII), profesor coordonator Alina Gavril. Incinta Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani (str. Unirii, nr. 10), va găzdui expoziția până pe data de 9 septembrie 2024.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Eliberarea de patimi, începutul adevăratei bucurii”, tema întâlnirii tinerilor ortodocși din Protopopiatul Botoșani

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, sâmbătă, 15 iunie 2024, a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Botoșani, gazdă bună fiind, ca de fiecare dată, pr. Partenie-Cristian Apostoaie.

Tema de anul acesta a fost una de actualitate, un subiect care a permis abordarea problemelor cu care se confruntă tinerii astăzi: „Eliberarea de patimi, începutul adevăratei bucurii”. Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Parohia Vovidenia – Botoşani de către preoții moderatori. După Sfânta Liturghie, pr. Marius-Ciprian Babiuc, responsabilul de activitățile cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani, a prezentat programul zilei, dar și pe invitatul conferinței, Pr. Mihai Zvorâște, inspector eparhial în cadrul Sectorului Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală din Arhiepiscopia Iașilor, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Au urmat două sesiuni de dialog pe grupe de vârstă, unde cei aproximativ 200 de tineri au fost împărțiți în grupe de lucru, sub coordonarea unui moderator. Tema a fost dezbătută în atelierele de lucru moderate de preoții din Protopopiatul Botoșani. Pentru a răspunde nevoilor tinerilor prezenți la întâlnire, preoții care au moderat grupele au participat la seminarii de formare și traininguri susținute de specialiști în domeniul adicțiilor.

Discuțiile cu tinerii au avut în vedere identificarea factorilor care duc la apariția și susținerea patimilor, dar și care sunt soluțiile favorabile eliberării de ele. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de concluzii în plen.

Comunicat de presă (Pr. Marius-Ciprian Babiuc)

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Firmele care angajează elevi sau studenți în vacanța de vară 2024 primesc bani de la stat. Condiții de acordare

Publicat

Publicitate

Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă, informează alba24.ro. Firmele care angajează elevi sau studenți în vacanța de vară 2024 pot beneficia de un stimulent financiar, amintește Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Acesta se acordă lunar și este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă. Valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei.

Bani de la stat pentru firmele care angajează elevi sau studenți

Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă.

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

  • unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial
  • unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Publicitate

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor/studenţilor.

Excepții

Nu beneficiază de stimulentul financiar:

  • angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi
  • angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending