Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bărbat de 57 de ani, din comuna Hănești, arestat după ce ar fi înjunghiat un consătean

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 57 de ani, din comuna Hănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în data de 8 iulie a.c., pe fondul unui conflict spontan, a lovit victima, un bărbat de 52 de ani, din localitatea Borolea, comuna Hănești, cu un obiect înțepător, provocându-i acestuia leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

APIA Botoșani anunță că a început controalele de monitorizare pentru CAMPANIA 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani a anunțat astăzi că a început controlul prin monitorizare (“checks by monitoring ”) pentru  Campania 2024.

Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole are ca scop verificarea condițiilor de eligibilitate, în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA, pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus, a transmis APIA Botoșani.

“Acțiunea va perimite clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2024”, a transmis Directorul Executiv al APIA, Elena Lăzăruc.

Astfel, în datele de 24 si 25 august 2024 (sâmbătă și duminică) salariații APIA vor fi prezenți la serviciu pentru a primi fermierii, în vederea clarificării neconformităților identificate.

APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament, a mai transmis sursa sitată într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Cum arată corpul unui om care a fost afectat de un FULGER ce a lovit în apropiere. Imagini publicate de Salvamont pentru turiști

Publicat

Publicitate

În paerioada vacanțelor, salvamontiştii din Argeş au publică pentru turiștii care merg la munte, fotografiile unei persoane surprinse de furtună, care se afla la o mică distanță de locul în care a lovit un trăsnet, relatează alba24.ro.

Imaginile arată numeroase semne lăsate de descărcarea electrică pe tot corpul bărbatului, care a fost inconştient timp de câteva zeci de minute după incident.

Salvatorii montani au o serie de recomandări pentru cei pe care furtuna îi prinde pe munte.

Foto: Salvamont Argeș

”Cam așa arată “desenul” făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit “parțial”.

Publicitate

Un om care ar fi murit dacă trăznetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 min din cauza electrocuției și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare.

Respectați prognozele meteo și -mai ales în Făgăraș- fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare.

Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei/muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăznește foarte aproape.

Publicitate

Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul!

Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui “ținte” pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!” au transmis reprezentanții Salvamont Argeș.

Citeste mai mult

Cultura

Debut INCANDESCENT pentru Festivalul Instituțiilor de Cultură. Astăzi, ziua cea MARE la Botoșani

Publicat

Publicitate

Debut incandescent pentru Festivalul Instituțiilor de Cultură – FIC 2024 la Botoșani, un festival organizat sub patronajul Primăriei și a Consiliului Local pentru a treia oară la Botoșani.

Miercuri seară sute de copii au asistat în Centrul Istoric la reprezentația Teatrului de Păpuși “Vasilache” Botoșani, pentru ca apoi un concert extraordinar al artistei Nicole Cherry să ridice puștii cu adevărat de pe scaune. Copiii fericiți, și părinții și mai fericiți la vederea încântării de pe chipurile micuților, au transformat Centrul Istoric într-o adevărată scenă de teatru și spectacol.

Astăzi, joi, 22 august 2024, a treia ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură, va debuta cu reprezentația Teatrului „Mihai Eminescu”, de la ora 11, tot în Centrul Istoric al municipiului Botoșani cu spectacolul pentru copii și nu numai: „Povestea puiului de balaur”.

„A fost odată ca niciodată. Undeva departe, dar nu foarte. Pe aici, pe la noi, dar dincolo de vecini. Trăia un balaur, dar nu oricare. Și avea un fiu, Balaurul cel Mic.”

O poveste născută în Teatrul „Mihai Eminescu”, povestită rând pe rând de actori, regizori, scenografi, și de toți ceilalți muncitori din teatru. Și iată ce a ieșit – „Povestea puiului de balaur”. „Balauraș”, cum îi spunem noi.

“Toți copiii, de la mic la mare, cu părinți și cu bunici (avem și pentru ei pilde de învățătură), sunteți așteptați în Piața „1 decembrie 1918”, în cadrul Festivalului Instituțiilor de Cultură din Municipiul Botoșani, joi, 22 august, de la ora 11, pentru un spectacol inedit, interactiv, „Povestea puiului de balaur” de Lucian Băleanu, povestită de actrița Lenuș Moraru.

Publicitate

Seara zilei de joi îi va aduce în prim plan pe artiștii internaționali ”Ricchi e Poveri”, care vor urca pe scena din Cetrul Istoric al municipiului Botoşani de la ora 20.00 și tot astăzi, joi, pe aceeaşi scenă vor cânta, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” din Botoşani, Marcel Pavel, Andrei Lazar, Iordache Basalic şi Paula Seling.

Vineri,  Festivalului Instituțiilor de Cultură  se va încheia cu concertele susţinute de trupa Brio Sonores, dar şi de Nico şi Vlad Miriţă, acompaniaţi, de asemenea, de Filarmonica din Botoşani.

Festivalul Instituțiilor de Cultură a ajuns în acest an la a III a ediție și se desfășoară în perioada 21-23 august în Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Festivalul este organizat de cele trei instituții de cultură din subordinea Primăriei Botoșani: Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache, Teatrul „Mihai Eminescu” și Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Cum vor da elevii note profesorilor și cum arată fișa de FEEDBACK din noul Statut al elevului

Publicat

Publicitate

Din acest an elevii vor putea da note profesorilor. Prevederea apare în noul Statul al elevului, publicat în Monitorul Oficial în 12 august. Această opțiune a fost preluată din vechiul statut, cu aplicare din 2021, realatează alba24.ro.

Fișa de feedback pe care elevii au dreptul să o completeze, la finalul anului școlar, conține un set de întrebări la care ”notele” pentru profesori sunt de la 1 la 5.

1 înseamnă ”în foarte mică măsură”, iar 5 înseamnă ”în foarte mare măsură”.

Anterior, fișa de feedback putea fi aplicată semestrial. Acum va fi la finalul anului școlar, având în vedere că acesta este structurat pe module/perioade de cursuri și vacanțe.

Noul statut al elevului prevede, printre altele:

Publicitate
  • dreptul de a oferi feedback, la finalul anului școlar, cadrelor didactice care predau la clasă, prin fișe anonime sau prin intermediul unor chestionare online anonime securizate, în baza unei proceduri stabilite de consiliul de administrație.

Vezi Model Fișă de feedback elevi profesori 2024

Rezultatele feedbackului sunt discutate cu profesorul de la clasă la începutul anului școlar următor, în vederea îmbunătățirii activității de la clasă.

Calendar școlar 2024-2025. Cursuri și vacanțe

  • Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
  • Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
  • Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
  • Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025,
    • după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
    • în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025
  • Cursuri: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025
    • la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Anul școlar 2024-2025. Școala altfel și Săptămâna verde

În perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025 se vor desfășura programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Unitățile de învățământ vor planifica perioade de câte cinci zile consecutive, pentru aceste activități.

Publicitate

În aceste perioade, pentru elevii de liceu — filiera tehnologică și din învățământul profesional, dar și postliceal se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending