Connect with us

Actualitate

„Bărăganul Moldovei” renaște din propria cenușă. Botoșaniul, „Țara paielor”, mândria „tovarășilor” din epoca comunistă

Publicat

Publicitate

Botoșaniul este pe drumul de a redeveni un adevărat „Bărăgan al Moldovei”. Județul, preponderent agricol, cunoaște în acest domeniu o dezvoltare extraordinară în ultimul deceniu, cu o tehnologizare de ultimă generație și investiții în rase și soiuri performante.

În anul 1968, județul Botoșani era considerat un adevărat „Bărăgan al Moldovei”. Motivele erau simple, în solurile fertile din nordul extrem al României se obțineau producții record, mai ales de grâu și, în plus, exista o tradiție agricolă deosebită în această zonă.

Botoșaniul a avut performanțe și în timpul perioadei antebelice, la începutul secolului XX, fiind exportat renumitul grâu roșu, de pe moșiile de la Rânghilești, tocmai în Germania și mai apoi în Anglia.

După o perioadă de adâncă decădere, în anii 90, mai ales, în ultimul deceniu, agricultura botoșăneană renaște și încet-încet, județul nord-moldav se apropie din nou de statutul din epoca comunistă, acela de „Bărăgan al Moldovei”, atât din punct de vedere al culturilor vegetale cât și al zootehniei.

Botoșaniul, mândria „tovarășilor” din epoca comunistă

Botoșaniul a fost mereu un județ agricol. Cu un sol deosebit de fertil, remarcându-se mai ales solurile cambice și cernoziomurile din zona Mileanca-Codreni, dar și cu suprafețe agricole întinse, această zonă a fost preferată de marii moșieri.

După colectivizare, Botoșaniul a fost o adevărată minune pentru comuniști. În anii 70, în județul Botoșani, se aflau în exploatare peste 300.000 de hectare, cu producții record, mai ales la porumb și grâu. Planurile erau de multe ori depășite iar garnituri întregi de tren, plecau din gara comercială a Botoșaniului încărcate cu grâu, porumb și sfeclă.

Publicitate

„Nici nu sunt cunoscute cazuri de măsluiri ale producţiei. Nu era nevoie. Toţi erau fericiţi că la Botoşani se făcea planul şi se scotea uneori şi în plus. Prin specificul său judeţul, este unul agrar”, preciza istoricul botoșănean Gheorghe Median.

Tocmai de aceea la finele anilor 60, Botoșaniul avea reputația de „Bărăganul Moldovei”. Era renumit și pentru sfecla de zahăr și pentru porumb, dar și pentru grâu. Nu în ultimul rând, era renumit pentru abatoarele sale, inclusiv pentru crescătoria de porci de la Leorda sau livezile de meri de la Curtești.

De la „Țara paielor” la o renaștere incredibilă

După 1990, agricultura botoșăneană s-a prăbușit. „Bărăganul Moldovei” sucombase în tranziție. Pe de o parte retrocedările terenurilor agricole, cu problemele sale bine cunoscute au fărâmițat puternic exploatațiile agricole. Atât în perioada ante și interbelică dar și în perioada comunistă se exploatau suprafețe mari de teren, compacte.

După 1990, s-a trecut la agricultura de subzistență, pe suprafețe mici. Fără tehnologie agricolă, mulți nici măcar nu au putut lucra pământul, lăsând suprafețe mari nelucrate. Din cauza lipsei de perspectivă satele au început să se depopuleze, populația tânără preferând străinătatea sau orașele mai mari, unde puteau găsi locuri de muncă.

Agricultura se făcea cu utilajele rămase de pe vremea lui Ceaușescu sau ca în evul mediu cu calul, plugul și căruța. De la „Bărăganul Moldovei”, Botoșaniul ajunsese „Țara paielor”, o zonă săracă cu o agricultură total neperformantă.

În ultimii 10 ani, însă agricultura botoșăneană a renăscut din propria cenușă. Odată cu posibilitatea accesării fondurilor europene, a unor programe guvernamentale dar și a posibilităților de creditare în agricultură, au început să apară din nou marii exploatații, plus investiții în tehnologie performantă sau rase selecționate în domeniul zootehnic.

Așa s-a ajuns ca în anul 2021, pe teritoriul județului Botoșani să fie înregistrate peste 95.000 de exploatații agricole, unele dintre acestea reunind sute de hectare. De altfel, în același an, județul Botoșani reușea o producție record la grâu, situată peste media națională de 5.346 de kilograme la hectar.

„Agricultura este ramura economică de bază a judeţului și beneficiem de soluri performante dar şi de posibilităţi de finanţare. În acest moment putem spune că la nivelul judeţului Botoşani se practică cu adevărat o agricultură performantă, mai ales în rândul fermierilor de elită, cu suprafeţe şi producţii mari”, spune Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.

Tehnologie de vârf în agricultura botoșăneană

Specialiștii în agricultură spun că acest progres deosebit a fost posibil datorită investițiilor masivă în tehnologie agricolă realizate de fermierii botoșăneni. Fie că au accesat fonduri europene sau guvernamentale au fost făcute investiții uriașe atât în echipamente agricole dar și în hibrizi selecționați pentru producții mai bune.

„În Botoşani se poate face o agricultură performantă cu o tehnologie avansată. Este o realitate. La asta a contribuit absorbția de fonduri, naționale, europene dar și înțelegerea necesității investițiilor în agricultură. Din punct de vedere al politicilor agricole comune dar și a  randamentului tehnologiilor agricole, putem concura cu celelalte state cu o tehnică avansată”, adaugă Cristian Delibaș.

Sunt fermieri, în special pe malurile Prutului, care dispun de tehnologie avansată, cu utilaje în valoare de peste 3 milioane de euro. Pe lângă culturile tradiționale au început să apară numeroși fermieri care investesc în culturi de cătină, de exemplu.

Totodată în ultimul deceniu, la nivelul județului Botoșani, cultura de cânepă a cunoscut un reviriment extraordinar cu rezultate deosebite. La acestea se adaugă conturare mai multor bazine legumicole care pot concura oricând zonele tradiționale cunoscute pentru creșterea legumelor. La Flămânzi sau Dorobanți solariile au devenit deja o tradiție, cu producții deosebite la roșii, ardei sau castraveți.

Nu în ultimul rând, Botoșaniul a ajuns și în topul național al produselor tradiționale, cu lactatele sale faimoase, în special cașcavalul de Săveni, recunoscut la nivel european, cu produse de panificație, dar și culturi de trandafir. În momentul de față, la Botoșani sunt înregistrate peste 30 de produse tradiționale.

O treime din carnea din magazine este din Botoșani

Nu numai pe zona vegetală sau a produselor tradiționale, Botoșaniul înregistrează performanțe în ultimii 10 ani. În domeniul zootehnic se observă același progres. Numeroși fermieri au investit în ferme după model vestic, cu rase performante atât la nivelul creșterii bovinelor sau ovinelor.

Botoșănenii sunt renumiți pentru creșterea oilor karakul de Botoșani, o rasă deosebită pentru pielicele. Specialiștii spun că Botoșaniul asigură o o bună parte din carnea regăsită în magazine. Mai precis, în jur de 30% din carnea care se află în magazinele din România, fie că este vorba de retaileri, supermarketuri, hipermarketuri este din Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

După reducerea burselor, studenții și liceenii se grăbesc să își găsească un loc de muncă. În ultimele 14 zile, numărul aplicațiilor pentru joburi a explodat

Publicat

Publicitate

După tăierea burselor, studenții și liceenii se orientează rapid către locuri de muncă. Reducerea substanțială a bugetului pentru burse, care ajungea anterior la 7 miliarde de lei anual, a dus la o explozie a cererilor pentru joburi în rândul acestora, scrie alba24.ro.

Tot mai mulți tineri au început să își caute de lucru pe platformele de joburi. În doar 14 zile, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job, precizează un studiu recent. 

Pe platforma Delucru.ro, unde 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker, în ultimele două săptămâni. Datele indică o creștere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, scrie mediafax.ro.

Aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile, curățenia, îngrijirea vârstnicilor, agricultura și HoReCa sezonier.

Presiunea economică, amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor, îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici.

Reducerea burselor îi determină pe studenți și elevi să caute venituri suplimentare

În paralel, studiul evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare, care însumau 7 miliarde de lei anual, obligă tot mai mulți elevi și studenți să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.

Publicitate

Platformele de joburi observă o creștere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional – fie în weekend, fie câte 1–2 ore pe zi după școală. Aceștia se orientează către munci simple compatibile cu programul școlar, precum distribuție pliante, ajutor în comerț, livrări sau munci casnice în vecinătate. Motivația principală este înlocuirea burselor pierdute și acumularea de economii pentru a face față unui viitor incert.

O creștere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activități în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Dieta cu pepeni: Promisiunile detoxifierii și pericolele ascunse ale mono-dietei

Publicat

Publicitate

Odată cu venirea verii și a temperaturilor caniculare, cura cu pepeni revine în atenția celor care caută o detoxifiere rapidă și o scădere în greutate. Deși pare o soluție simplă și naturală, această dietă mono-alimentară ridică numeroase semne de întrebare din partea specialiștilor în nutriție, scrie alba24.ro.

Ce este cura cu pepeni?

Cura cu pepeni presupune consumul exclusiv sau predominant de pepeni proaspeți, timp de 3 până la 7 zile. În această perioadă, se consumă între 1-2 kg de pepeni pe zi, împărțiți în 5-6 porții, fără alte alimente. Hidratarea se face prin apă suplimentară, fără băuturi îndulcite sau procesate.

Există mai multe variante, în funcție de tipul de pepene:

  • Pepene verde (harbuz) – bogat în apă și licopen

  • Pepene galben (cantaloupe) – sursă de beta-caroten și vitamina C

  • Pepene de miere – dulce, cu conținut ridicat de potasiu

    Publicitate

Ce promite cura cu pepeni?

Susținătorii curei evidențiază o serie de beneficii:

  • Detoxifiere: datorită conținutului de apă (până la 95%), pepenele ar stimula eliminarea toxinelor.

  • Hidratare excelentă: ideală în zilele toride de vară.

  • Aport de vitamine și antioxidanți: precum vitamina C, A, potasiu, magneziu, licopen și beta-caroten.

  • Scădere în greutate: prin reducerea caloriilor și eliminarea apei din organism.

Riscurile ascunse ale mono-dietei

În ciuda beneficiilor aparente, cura cu pepeni implică riscuri serioase:

  • Deficiențe nutriționale – lipsa proteinelor, grăsimilor esențiale și a vitaminelor din complexul B afectează funcționarea organismului.

  • Fluctuații ale glicemiei – din cauza conținutului ridicat de zaharuri naturale, problematic pentru diabetici sau prediabetici.

  • Probleme digestive – diaree, balonare sau crampe pot apărea din cauza consumului excesiv de fibre și apă.

  • Pierderea masei musculare – în lipsa proteinelor, mușchii au de suferit.

  • Oboseală și slăbiciune – din cauza aportului caloric și proteic insuficient.

Aceste efecte se pot intensifica dacă dieta este prelungită sau repetată frecvent.

Contraindicații și grupuri de risc

Cura cu pepeni este contraindicată în următoarele cazuri:

  • Diabet zaharat sau prediabet

  • Afectiuni renale – riscuri din cauza excesului de potasiu și lichide

  • Sarcină și alăptare

  • Tulburări de alimentație sau afecțiuni metabolice

Ce spun specialiștii?

Majoritatea nutriționiștilor rămân sceptici față de mono-dietele de tipul curei cu pepeni. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină beneficiile pe termen lung, iar efectele de detoxifiere sunt, cel mai adesea, temporare și nesemnificative.

Dezechilibrele nutriționale pot avea consecințe grave, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile sau dacă aceste cure sunt repetate frecvent.

Alternative sănătoase

În locul curei cu pepeni, specialiștii recomandă:

  • Integrarea pepenilor într-o dietă echilibrată, alături de alte fructe, legume, surse de proteine și grăsimi sănătoase.

  • Hidratare corectă – prin apă și alimente bogate în lichide, nu doar prin fructe.

  • Diversitate alimentară – pentru a asigura toți nutrienții necesari funcționării organismului.

Recomandări finale

Dacă totuși alegi să urmezi această cură, ia în considerare următoarele:

  • Consultă un medic sau un nutriționist înainte de a începe.

  • Nu depăși 3 zile de cură, chiar dacă te simți bine.

  • Monitorizează-ți starea generală – oboseala, amețelile sau disconfortul digestiv pot fi semne de alarmă.

  • Reintrodu alimentele treptat, după finalizarea curei, pentru a evita șocul metabolic.

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: Când vor fi probele de competențe și cele scrise

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: tinerii care nu au dat examenul în prima sesiune sau nu l-au promovat, pot participa la probele organizate în luna august. Înscrierile se desfășoară până luni, 21 iulie., informează alba24.ro.

Primele probe vor fi cele de competențe, care se vor desfășura în perioada 4-8 august.

Urmează probele scrise, în intervalul 11-14 august, în centrele de examen din Alba și din țară.

Primele rezultate vor fi comunicate în 18 august, până la ora 12.00. Și în această sesiune, candidații au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în 26 august.

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: reguli la examen

Publicitate

Candidații trebuie să respecte anumite reguli pentru desfășurarea probelor de examen. Nu au voie să aibă în săli obiecte sau dispozitive de comunicare cu ajutorul cărora pot rezolva subiectele.

Aceștia pot susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Tinerii au acces în centrele de examen până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor. Au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua

  • 14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: condiții de promovare a examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

În prima sesiune a examenului din 2025, 78,1% dintre candidații din Alba au promovat examenul (82,3% candidați din promoția 2025). Au fost două medii de 10.

Bacalaureat 2025: subiectele și baremele din prima sesiune

Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Matematică – 11 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Istorie – 11 iunie

Bacalaureat 2025. Subiecte și bareme proba la alegere – 13 iunie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Anatomie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Biologi

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Chimie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Fizică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Informatică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Geografie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Logică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Economie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Psihologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Sociologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Filosofie

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Amenzi aplicate de polițiști bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete indisciplinați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au organizat, marți,  o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare indisciplina pietonilor, bicicliștilor sau a utilizatorilor de trotinete electrice.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 06:00-12:00, prilej cu care au fost legitimate 46 de persoane, controlate 34 de vehicule și efectuate 22 de testări cu aparatul etilotest.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 4.000 de lei și au fost reținute două permise de conducere pentru conducere sub influența alcoolului și neacordarea priorității de trecere pietonilor care au acest drept.

 

Publicitate

Dintre sancțiuni, 4 au fost aplicate bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending