Connect with us
Publicitate

Administratie

Bani pentru primării prin programul Anghel Saligny: Se vor putea depune documentații și după luna iunie

Publicat

Publicitate

În ședința de marți, Guvernul examinează o ordonanță de urgență care va permite beneficiarilor Programului Anghel Saligny să depună documentele pentru încheierea contractelor de finanțare și după luna iunie 2024.

Decizia vine în contextul în care în procesul de analiză a documentaţiilor depuse au fost identificate „o serie de situaţii care determină întârzierea finalizării” acestora, potrivit Agerpres.

Este vorba despre lipsa cadastrării amplasamentelor, suprapuneri de amplasamente, neclarităţi în ceea ce priveşte regimul proprietăţii bunurilor, greutăţi întâmpinate în constituirea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară; perioade lungi pentru obţinerea avizelor, acordurilor, autorizaţiilor; necesitatea efectuării unor exproprieri.

Publicitate

„Toate acestea implică realizarea unor operaţiuni de durată şi instituirea unor termene a căror nerespectare conduce la eliminarea unor beneficiari din program, funcţionând practic ca o sancţiune pentru aceştia, ceea ce reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu motivele care determină aceste întârzieri, motiv pentru care intervenţia legislativă propusă creează cadrul legal pentru ca beneficiarii programului să poată depune documentaţia necesară încheierii contractelor de finanţare, să efectueze procedurile de achiziţie publică şi să realizeze investiţia în perioada de derulare a programului, respectiv cel târziu până la data de 31 decembrie 2028, fără a fi condiţionaţi de termene şi fără a genera întârzieri în derularea investiţiei, pentru că mecanismul de decontare în cadrul programului este stabilit pe baza principiului ‘primul venit-primul servit’”, reiese din documentul citat.

OUG pentru adunarea unor bani la fondul de rezervă

Pe agenda Executivului figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căreia ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, 10% din valoarea creditelor bugetare şi a creditelor de angajament.

„Se propune ca, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Publicitate

De asemenea, se creează temeiul legal ca din fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanţare externă să poată fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar”, se precizează în nota de fundamentare.

Guvernul va analiza şi un memorandum elaborat de Ministerul Energiei pe tema scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră rezervate şi neutilizate.

„Ministerul Energiei supune analizei şi aprobării Guvernului României ca certificatele de emisii de gaze cu efect de seră rezervate şi neutilizate pentru alocarea tranzitorie cu titlu gratuit să fie utilizate conform articolului 10 c, lit. (a) din Directiva ETS revizuită, respectiv un număr de 5.600.000 certificate GES se vor adăuga la cantitatea totală de certificate pe care România urmează să le scoată la licitaţie în temeiul articolului 10 alineatul (2) din Directiva ETS revizuită”, prevede documentul.

Publicitate

Un alt memorandum de pe ordinea de zi se referă la suplimentarea limitelor de credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Este vorba despre o sumă de peste 950 de milioane de lei, dintre care 204 milioane pentru proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR. Totodată, 750 de milioane sunt destinate efectuării transferurilor de sume în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny, respectiv în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapele I şi II, în baza solicitărilor conforme, neonorate la acest moment.

De asemenea, un alt memorandum prevede suplimentarea cu 364 de milioane de lei a limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Pentru asigurarea condiţiilor necesare efectuării plăţilor pentru toate formele de sprijin unui număr de peste 250.000 de beneficiari este necesară suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament pentru luna mai 2024 cu valoarea sumelor autorizate la plată în luna aprilie 2024 potrivit Hotărârii Guvernului nr. 124/2024 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, în sumă de 365.000 mii lei”, precizează documentul.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) VIDEO Valeriu Iftime: „Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, înseamnă că managementul local a eșuat complet”

Publicat

Publicitate

Iată, unde ne-a adus “experiența” în administrație la Botoșani! Dacă asta este părerea tinerilor despre județul lor, dacă ei răspund atât de vehement că nu văd nicio oportunitate, înseamnă că managementul local a eșuat complet! Eu unul NU VREAU să mai privesc cum tinerii pleacă nemulțumiți în alte județe sau chiar în străinătate din cauza eșecului administrației și a modului cum unii înțeleg să trateze județul. Tăiatul de panglici nu oprește “exodul”! Ipocrizia cu care unii vorbesc despre accelerarea dezvoltării stârnește hohote de râs și apoi de plâns. Care dezvoltare? Cu cine? Mi-e teamă că o să ajungem un județ atât de îmbătrânit, încât în câțiva ani dezvoltarea va fi un ideal imposibil de atins. Schimbarea sunteți voi! Doar împreună putem opri acest “exod” trimițându-i acasă pe toți cei care au eșuat și au confundat județul cu proprietatea lor personală!

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Meseria de salvator, prezentată elevilor Liceului „Regina Maria” din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Peste 200 de tineri de la Liceul „Regina Maria” din municipiul Dorohoi au aflat, astăzi, cum pot să devină pompieri. Pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator le-au fost explicați chiar de un fost elev al acestei unități de învățământ, locotenent colonel Petrică Ciobănașu, împuternicit la comanda Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Acesta le-a împărtășit experiențele trăite de-a lungul celor peste 27 de ani de activitate și le-a explicat avantajele și riscurile meseriei de pompier. Totodată, le-a prezentat o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD și le-a arătat cu funcționează fiecare accesoriu, în parte.

Prezenți la activitate, specialiștii Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au prezentat tinerilor mai multe informații despre admiterea la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” – sesiunea ce avea loc în această vară, dar și la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, pentru sesiunea din toamna acestui an.

A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.

Publicitate

Mai multe detalii referitoare la admitere și procesul de formare în cadrul

Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești și Facultății de Pompieri sunt disponibile pe site-urile instituțiilor: www.scoaladepompieri.ro și https://academiadepolitie.ro/facultatea-de-pompieri/ .

Informații suplimentare pot fi obținute de la Serviciul Resurse Umane al ISU Botoșani, de luni până vineri, între orele 09:00-15:00, telefonic, la numărul 0231/508 128.

Publicitate

Activitatea s-a desfășurat la solicitarea instituției de învățământ, în cadrul proiectului educativ de orientare școlară și profesională „Poveste de succes!”.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Primarul Cosmin Andrei anunță încă două creșe noi, în zona fostului Obor și în ANL Șoseaua Iașului, după creșa deschisă anul trecut în ANL Cișmea

Publicat

Publicitate

Administrația Cosmin Andrei a reușit să construiască și să deschidă prima creșă nouă în municipiul Botoșani din ultimii 34 de ani. Este vorba de creșa din cartierul ANL Cișmea, care a fost deschisă începând cu anul școlar 2023-2024.

În prezent se lucrează la construcția unei noi creșe pe strada Pod de Piatră, zona fostului Obor.

De asemenea este în proiectare o nouă creșă în cartierul ANL Șoseaua Iașului.

Publicitate

Am promis în 2020 că voi avea ca prioritate domeniul educației și m-am ținut de cuvânt. Am alocat fonduri de la bugetul local și fonduri europene pentru a construi o nouă creșă pentru copii din cartierul ANL Cișmea. Creșa, care și-a deschis porțile încă de anul trecut are o capacitate de 42 de locuri împărțite în 3 grupe de copii și beneficiază de asistență medicală și supraveghere permanentă. În calitate de părinte știu cât de important este ca în primii ani de viață copiii să fie îndrumați și îngrijiți în cele mai bune condiții, iar părinții să poată să îi lase pe cei mici în grija unor persoane calificate într-un loc sigur”, a declarat Cosmin Andrei.

În prezent se lucrează la proiectarea unei noi creșe cu un consum redus de energie în cartierul ANL Șoseaua Iașului, care va avea o capacitate de 70 de copii.

De asemenea este în lucru o nouă creșă, cu un consum redus de energie pe strada Pod de Piatră pentru 40 de copii. Aici se va construi și un ansamblu de locuințe eficiente energetic pentru tinerii vulnerabili.

Publicitate

Noua creșă din zona fostului Obor va fi dotată cu dormitoare pentru copii, camere de joacă, vestiare și grupuri sanitare, o zonă de primire și un cabinet medical cu izolator.Creșa este dotată cu rampe de acces, grupuri sanitare și coridoare care vor putea fi utilizate de persoanele cu dizabilități. În exterior sunt amenajate spații verzi și locuri de joacă, iar în proximitatea creșei sunt amenajate 11 locuri de parcare pentru părinți, două dintre acestea fiind rezervate persoanelor cu dizabilități. Clădirea este prevăzută cu panouri fotovoltaice și cu panouri solare.

Știu că nu sunt încă suficiente locuri în creșe pentru copiii din orașul nostru și de aceea am căutat permanent soluții și programe de finanțare pentru construcția de noi unități pentru preșcolari. Împreună cu echipa din primărie am identificat noi axe de finanțare și am depus proiecte pentru obținerea de fonduri europene pentru cele două noi creșe din ANL Șoseaua Iașului și zona fostului Obor, ultima fiind deja la stadiul de fundație. Așa cum am finalizat creșa din ANL Cișmea, la fel mă voi ține de cuvânt și în mandatul următor voi finaliza cele două noi creșe pentru ca părinții din orașul nostru să aibă locuri suficiente pentru a-i înscrie pe cei mici. Anul viitor vom deschide creșa nouă din zona fostului Obor și apoi pe cea de la ANL Șoseaua Iașului”, a precizat primarul municipiului Botoșani.

 

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Aproape o sută de polițiști de peste Prut și din nouă județe ale țării se antrenează la IPJ Botoșani în aceste zile

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, aproximativ 100 de polițiști din cadrul structurilor de intervenție din județele Botoșani, Suceava, Maramureș, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Bacău, București și din Republica Moldova participă la exercițiul de antrenament integrat organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Timp de o săptămână aceștia vor desfășura activități de pregătire tactică și tragere cu toate categoriile de armament, iar la final, vineri, 24 mai, va avea loc un exercițiu tactic realizat în baza unui scenariu stabilit.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending