Connect with us
Publicitate

Economie

Bani de la stat pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani. Procedura de aplicare pentru a beneficia de ajutoare de la guvern

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că firmele private și alți angajatori pot obține subvenții de până la 2.500 de lei pe lună pentru fiecare șomer pe care îl angajează din anumite categorii de vârstă.

Subvențiile lunare acordate de stat timp de un an acoperă jumătate din salariul persoanei nou-angajate, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

Firmele care angajează pe perioadă nedeterminată șomeri cu vârsta de peste 45 de ani și tineri NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) primesc de la stat o sumă lunară de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare astfel de nou angajat, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu timp de cel puțin 18 luni.

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a explicat care este procedura pentru a primi ajutorul financiar.

ANOFM transmite celor  care doresc să angajeze personal ori au angajat deja să urgenteze procedura de încadrare în muncă și apoi cea de depunere a cererii de subvenționare, cel târziu până la data de 25 octombrie 2022.

Agenții economici vor trebui să mențină forța de muncă cel puțin 18 luni.

Publicitate

”Patronii primesc bani de la stat dacă încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri de peste 45 de ani care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”, prevede legislația.

Procedura de aplicare pentru a beneficia de ajutoare de la guvern

Angajatorii trebuie să încheie cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în termen de 12 luni de la angajarea persoanelor, o convenţie conform modelului prevăzut în Normele metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.174/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Publicitate

„De facilitățile prevăzute mai sus beneficiază și angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni”, potrivit ANOFM.

Măsurile de stimulare la angajarea anumitor tipuri de persoane sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și alte legi speciale.

Alte tipuri de subvenții de care pot beneficia angajatorii

  • Subvenția pentru organizarea de programe de ucenicie: încheierea contractului de ucenicie îi poate aduce angajatorului, pe întreaga perioadă de derulare, o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună
  • Subvenția pentru efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior: angajatorul care încheie un contract de stagiu conform Legii nr. 335/2013 beneficiază, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună
  • Subvenția pentru angajarea absolvenților: angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 2.250 lei
  • Subvenția pentru angajarea tinerilor NEET (persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, conform Legii 76/2002): angajatorii primesc lunar, de la data încheierii convenţiei cu agenția de muncă, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorie, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni
  • Subvenția pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare, beneficiari ai contractelor de solidaritate: angajatorii de inserție beneficiază lunar, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 2.000 de lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
  • Subvenția pentru angajarea șomerilor de lungă durată (Legea 76/2002): cei care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri de lungă durată primesc lunar, de la data încheierii convenţiei cu agenția de muncă, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă/serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă
  • Subvenția pentru încadrarea persoanelor cu handicap (Legea 76/2002): firmele care în raport cu numărul de angajaţi şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni
  • Subvenția pentru încadrarea șomerilor care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale (Legea 76/2002): pentru angajarea acestora se acordă pe o perioadă nedeterminată o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă
  • Subvențiile pentru angajarea șomerilor de peste 45 de ani și pentru angajarea șomerilor aproape de pensie (Legea 76/2002): cei care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani și şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială/pentru limită de vârstă, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei pentru fiecare
  • Subvenția pentru internii angajați: firmele sunt încurajate să angajeze persoanele pe care le aduc în internship prin acordarea unei sume fixe – 4.586 de lei

Pentru a beneficia de una dintre categoriile de subvenții, angajatorul va încheia o convenție cu AJOFM din raza teritorială a sediului social.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: Zeci de șoferi au predat permisul de conducere. Peste 500 de amenzi aplicate de polițiști

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 14 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 521 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 38 de permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Razie nocturnă a polițiștilor desfășurată în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat, cu sprijinul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice și acțiuni speciale, o razie, pentru impunerea unui climat de ordine si siguranță publică și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor comise în segmentul stradal.

 

Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 20:00-24:00,  aproximativ 100 de forțe de ordine au desfășurat activități specifice, pe arterele rutiere unde au fost înregistrate evenimente,  în zonele în care se formează aglomerări de persoane, precum și în localurile publice, fiind legitimate peste 400 de persoane, controlate 200 de autovehicule și 22 de localuri publice.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 83 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 80.000 de lei, dintre care 47 de sancțiuni pentru abateri la regimul rutier, 23 de sancțiuni pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială și o sancțiune pentru nerespectarea obligației de utiliza casele de marcat electronice.

 

Publicitate

Pentru desfășurarea activităților am beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor.

FOTO arhivă, caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elev din Trușești, dus cu poliția la oră! Amplă acțiune a oamenilor legii pentru prevenirea absenteismului școlar

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei ai Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Rutier, Biroul Poliție Transporturi Botoșani, în cooperare cu lucrători Inspectoratului Județean de Jandarmi  Botoșani au acționat în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de delincvenţă juvenilă, precum și pentru prevenirea absenteismului școlar  în localitatea Trușești.

 

Activitatea a avut drept scop prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar, combaterea abaterilor la regimul rutier, depistarea agenților economici care încalcă legislația privitoare la comercializarea de băuturi alcoolice sau produse din tutun către minori, etc., în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine publică și siguranță în proximitatea unităților de învățământ.

Publicitate

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 30 de persoane, au fost controlați și instruiți șapte agenți economici care își desfășoară activitatea în proximitatea unității de învățământ din Trușești și două de persoane care asigurau paza instituției de învățământ.

 

Publicitate

În urma neregulilor constatate au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 500 de lei, pentru abateri săvârșite de conducătorii auto care se deplasau pe arterele din apropierea liceului.

 

Totodată, în zona de acțiune a fost depistat un singur elev care absenta de la cursuri, urmând a fi informat Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în vederea luării măsurilor de monitorizare a acestuia .

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending