Connect with us

Eveniment

Balega uscată, modul unic de a-și încălzi casele pentru țăranii din Botoșani. „Cu varză la butoi și tizic treci iarna”

Publicat

Publicitate

În comuna Vorniceni, județul Botoșani, localnicii folosesc un combustibil unic în România pentru a-și încălzi casele. Se numește tizic și este făcut din excremente de vacă. Oamenii locului spun că este foarte ieftin dar și eficient, scrie Adevarul.

„Dacă ai varză la butoi și tizic la magazine, atunci treci iarna cu bine”. Așa sună una dintre cele mai cunoscute dictoane populare ale sătenilor din Vorniceni. Dacă toată lumea știe ce este varza și cât de importantă este mai ales pentru hrănirea gurilor dintr-o gospodărie țărănească, nu același lucru se poate spune despre tizic. Pe scurt, tizicul este balegă de vacă amestecată cu resturi vegetale, formată și lăsată la uscat. Iarna, țăranii din Vorniceni o pun pe foc pentru a-și încălzi casele, fiind folosit mai ales de oamenii nevoiași sau de vârstnici.

„Cărbunele săracului” din nordul Moldovei
Tradiția tizicului la Vorniceni datează de câteva sute de ani. După epoca de glorie a Mușatinilor, țăranii din Vorniceni, cândva grorioși ostași ai lui Ștefan cel Mare, au ajuns tot mai săraci. Astăzi, trăiesc în mare parte din agricultura de subzistență și din creșterea animalelor. Cei mai tineri se descurcă doar plecând în străinătate, la muncă. În aceste condiții, tizicul a fost modalitatea de supraviețuire a localnicilor pe timp de iarnă.

„Era singura sursă de încălzire. Lemnul era scump și la distanță mare de Vorniceni, fiind adus tocmai de la Suceava. Posibilitate de transport nu era, bani nici atât, tizicul era singura alternativă”, spune Ion Frunzetti, unul dintre localnici.

Și astăzi zeci de familii nevoiașe se încălzesc doar cu tizic pe care îl bagă în cuptorul cu plită și le ajunge toată iarna. La fel și cei vârstnici obișnuiți cu această tradiție. Nea Ion Frunzetti își aduce aminte că de când se știe a făcut tizic, cunoscut drept „cărbunele săracului”.

„Cine nu avea animale se ruga de alții să-i dea măcar o căruță de tizic. Vara se muncește pe rupte la tizic, ca să aibă cum să se încălzească iarna”, adaugă săteanul.

Publicitate

„O zi și o noapte stăm la căldură cu tizicul”
Ana Lupu se apropie de 70 de ani și a trăit toată viața la Vorniceni. Tot de acolo sunt toți ai ei, așa că știe de mică ce înseamnă să mergi la făcut tizic. Cunoaște rețeta cu ochii închiși.

„Se strângea bălegarul de la vite, se amesteca cu resturi, cu pleavă de la grâu și se făcea o grămadă. Se lăsa o perioadă, și șase luni, la macerat. Apoi, îl călcam cu picioarele și se făcea ca o pastă, după care îi dădeam o formă și îl lăsam toată vara la uscat. Era muncă multă. Toată lumea muncea la tizic să aibă cu ce se încălzi. Dar se mai lua câte un rachiu și mergea treaba”, glumește săteanca.

Majoritatea familiilor nevoiașe sau vârstnicii au case cu cuptor și plită, iar pe timpul iernii, tizicul este băgat în cuptor. Oamenii locului spun că este foarte eficient și că nici măcar nu miroase urât.

„Noi ne încălzim cu tizicul toată iarna. Dacă încarc plita cu tizic, nu mai am treabă. Până a doua zi este cald”, spune Ana Lupu.

Autoritățile locale spun că tradiția tizicului nu mai este respectată de cei care au plecat la muncă în străinătate și care aleg metodele moderne de încălzire.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Instanța supremă respinge definitiv acțiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Publicat

Publicitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale.

Georgescu primise o decizie nefavorabilă și la Curtea de Apel București, pe 31 decembrie 2024, după care el a făcut recurs, respins vineri de Curtea supremă.

‘Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul-reclamant Georgescu Călin împotriva sentinței nr.139 din 31 decembrie 2024 și a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București – Contestații Electorale în dosarul nr. 2.950/1/2024. Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurenta-reclamantă Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept împotriva sentinței nr. 139 din 31 decembrie 2024, a încheierilor de ședință din 19 decembrie 2024, din 23 decembrie 2024, din 30 decembrie 2024 și a încheierii din Camera de Consiliu din data de 30 decembrie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București – Contestații electorale în dosarul nr. 2.950/1/2024. Respinge, ca nefondată, cererea de intervenție accesorie în interesul recurentului-reclamant Georgescu Călin, formulată de Coaliția pentru Drepturi, Libertăți și Protecție, Nuț Gabriela Ștefania, Mocanu-Gollent Erich-Eduard, Ursu Constantin, Hera Natalica, Petringineru-Motu Runa. Definitivă’, este un extras din decizia Instanței supreme.

Completul care a luat această hotărâre a fost format din judecătorii Gabriela Elena Bogasiu (președinte), Liliana Vișan și Carmen Maria Ilie.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții (Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații), dar și pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

În timpul procesului, Călin Georgescu a susținut că autoritățile nu au avut nicio probă pentru a anula alegerile și a solicitat reluarea turului doi, în care el se calificase împreună cu Elena Lasconi.

Publicitate

Atât la Curtea de Apel București, cât și la Instanța supremă, Călin Georgescu a venit însoțit de un puternic dispozitiv de securitate, format din bodyguarzi cu un trecut controversat, fiind întâmpinat de sute de susținători.

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI și STS.

În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condițiile în care SRI și MAI au indicat faptul că finanțarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peșchir și s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral și că România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse.

Conform SIE, România ‘a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creștere la Kremlin pentru a influența (cel puțin) mood-ul și agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acțiuni se manifestă prin propagandă și dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem, inclusiv prin ‘implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică’, încurajarea nemulțumirilor/ provocarea de reacții emoționale la nivelul populației, astfel încât să pună presiune pe autorități să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru trafic de minori, adus în țară de polițiști, din Marea Britanie

Publicat

Publicitate

Poliția Română a adus în țară trei persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 39 de ani, din Dolj, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor. Acesta a fost escortat din Marea Britanie, având emis de către Tribunalul Dolj, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 8 ani.

De asemenea, a fost adus în țară un bărbat, de 40 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis de către Tribunalul Suceava, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 5 ani și 6 luni.

La aceeași dată, a fost adus un bărbat, de 25 de ani, din Olt, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Slatina, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 5 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Numărul virozelor s-a dublat în România. Care sunt măsurile luate de Ministerul Sănătății. Se doreşte evitarea închiderii şcolilor

Publicat

Publicitate

Cazurile de viroze respiratorii s-au dublat în ultima săptămână în România și au ajuns la aproape 90.000. Deşi cifrele rămân sub media ultimilor 5 ani şi sub cele 100.000 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea cazurilor de gripă de la 4.500 la peste 5.000 în această săptămână a determinat Ministerul Sănătăţii să acţioneze preventiv, relatează alba24.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat un plan de acţiune pe trei direcţii principale, pentru a evita situaţii precum cea din Marea Britanie, unde spitalele sunt deja sufocate de pacienţi, scrie Mediafax.ro.

Prima măsură vizează reorganizarea spitalelor pentru a trata pacienţii cu viroze respiratorii în toate secţiile, nu doar în cele de boli infecţioase, asigurând totodată accesul la tratament şi pentru alte afecţiuni.

A doua măsură implică posibila reactivare a centrelor de evaluare create în timpul pandemiei Covid-19. Acestea vor oferi servicii ambulatorii, inclusiv investigaţii radiologice, permiţând pacienţilor trimişi de medicii de familie să evite aglomerarea unităţilor de primiri urgenţe.
În al treilea rând, autorităţile vor verifica funcţionarea centrelor de permanenţă din fiecare judeţ pentru a asigura accesul permanent al pacienţilor la servicii medicale, indiferent de oră.

Alexandru Rafila a făcut un apel special către medici şi populaţie privind utilizarea medicamentului antiviral Oseltamivir, subliniind că acesta trebuie administrat exclusiv în cazurile confirmate de gripă, nu pentru viroze obişnuite, din cauza potenţialelor efecte adverse.

În contextul reînceperii şcolilor, Rafila insistă asupra importanţei triajului epidemiologic şi recomandă părinţilor să ţină acasă copiii care prezintă simptome de viroză, pentru a preveni răspândirea infecţiilor în colectivităţi.

Publicitate

Ministrul a subliniat că se doreşte evitarea închiderii şcolilor, amintind experienţa traumatizantă din perioada pandemiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Românii din Diaspora nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Cine a avut ideea și cum a fost motivată

Publicat

Publicitate

Românii din Diaspora nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Votul în străinătate se va desfășura pe o perioadă de trei zile.  Secţiile de vot se vor închide în 4 mai, la ora 21,00, ora României, nu la cea locală, cum era până acum, scrie alba24.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că măsura a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente pentru a împiedica influențarea votului atunci când el s-a închis în România.

” Duminică, în 4 mai, atunci când se întâmplă votul şi în ţară a intervenit o modificare.

(…) Duminică, votul începe în secţiile de votare din străinătate la ora 7,00, ora locală, dar se încheie fie la ora 21,00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, cum s-a întâmplat şi până acum, dar în zona ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare, votul se va închide la ora 21,00, ora României.

Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite la o secţie de votare, duminică 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21,00.

Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente tocmai pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp de influenţarea votului atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile care sunt la vest de România, pe fusurile orare aferente”, a explicat Constantin.

Publicitate

Potrivit lui Constantin, va exista din nou o prevedere valabilă şi în ţară şi în străinătate ca, în cazul în care, la ora 21,00, când se închid urnele, există oameni la coadă la secţia de votare, procesul de vot să fie prelungit cu trei ore cel mult, până la miezul nopţii în România.

El a mai spus că perioada electorală va începe pe 18 februarie 2025.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc în data de 4 mai, potrivit calendarului aprobat joi de Guvern.

Perioada electorală va începe în 18 februarie, potrivit Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending