Connect with us

Eveniment

„Bălălău”, „Didi”, „Capac” și alți membri ai unei grupări care a exploatat 14 adolescente racolate prin metoda „Loverboy” vor sta ani grei după gratii

Publicat

Publicitate

Curtea de Apel Suceava  a dispus astazi, condamnări pentru  mai mulți indivizi care duceau fete, unele minore, la prostituție în străinătate,după metoda ”Loverboy”. Dacă la Tribunalul Suceava,completul de judecată a aplicat pedepse aspre,  la Curtea de Apel Suceava au fost reduse din pedepse. . Faptele au fost comise în perioada 2014-2016, iar dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism Suceava, scrie știridinbucovina.ro.

Sase inculpați și două inculpate dintr-un dosar de trafic de minore și-au aflat prima condamnare, pronunțată de magistrații Tribunalului Suceava IN 2023. Inculpatii  au obligat 14 tinere, dintre care șapte minore, să se prostitueze în Suceava, Prahova, Buzău, Grecia și Italia.

Vasile – Marius Ganea, zis Mace,  condamnat la 13 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de minori în formă continuată.

Iată și condamnările din acest dosar:

Vasile Marius Ganea, zis ”Mace”- 13 ani de pușcărie pentru mai multe infracțiuni la Tribunal-7 ani și 4 luni de închisoare la Curtea de Apel Suceava

– Andreea Izabela Alexandru -1 ani și 4 luni la Tribunal-5 ani si 1 luna la Curtea de Apel Suceava

Publicitate

– Ilie Edison, zis ”Edi”, a fost condamnat la 8 ani de închisoare -3 ani si 4 luni la Curtea de Apel Suceava-pentru o parte din infractiuni a intervenit prescriptia faptelor

 

– Leonard Cobzariu, zis ”Didi”, – 12 ani și 8 luni de închisoare-5 ani si 6 luni la Curtea de Apel Suceava

– Marius Scripcaru, zis ”Capac”, condamnat la 12 ani de închisoare-5 ani si 6 luni la Curtea de Apel Suceava

– Florina Andreea Drăgoi a primicondamnare de 8 ani de închisoare-3 ani si 4 luni la Curtea de Apel Suceava

– Ion Coman, zis ”Bălălău”, condamnat la 9 ani de închisoare-3 ani si 4 luni de închisoare la Curtea de Apel Suceava

– Gheorghe Stancu, zis ”Gică”, a fost condamnat la 9 ani de închisoare-3 ani si patru luni de închisoare la Curtea de Apel Suceava la care adaugă un spor de 8 (opt) luni închisoare (o treime din cealaltă pedeapsă), urmând ca, în final, inculpatul Stancu Gheorghe să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare

– Încetează procesul penal față de Alberto Ionuț Stancu, zis ”Crax”, ca urmare a intervenirii prescripției faptei-. Curtea de Apel Suceava: Constată că inculpatul Stancu Alberto-Ionuț a fost reținut în cauză pe o durată de 24 de ore, începând cu 07.11.2016, orele 18:10, până la 08.11.2016, orele 18:10, prin ordonanța procurorului nr. 182D/P/2015 din 07.11.2016. Latura civilă Înlătură din sentin?ă dispozi?ia de obligare a inculpatului Stancu Alberto-Ionuț la plata către partea civilă.

În toamna anului 2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminaității Organizate Su­ceava și Ploiești au făcut 19 percheziții domiciliare, din care 14 pe raza județului Suceava și cinci pe raza județului Prahova, în cadrul unei acțiuni ce a vizat destructurarea a patru grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au fost aduse la audieri 23 de persoane, 13 dintre acestea fiind reținute pentru 24 de ore.

În acest caz există suspiciunea că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupurilor infracționale au racolat și exploatat sexual 14 tinere, dintre care șapte minore, cu vârste cuprinse între 14 – 17 ani, pe care le-au obligat să se prostitueze atât pe raza județelor Suceava, Prahova, Buzău, cât și pe teritoriul Greciei, în Atena.

Ca elemente de specificitate a activităților ilicite desfășurate trebuie reținută în primul rând modalitatea tipică de racolare practicată de către traficanți, care au acționat, după caz, împreună sau separat: găsirea unor minore sau majore aflate în situații dificile, cu experiență de viață redusă, care prezentau deficiențe mintale ușoare, fiind școlarizate în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă, fosta Școală Specială, provenite din Centre de Plasament din cadrul DGASPC Suceava sau din familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire și având o situație financiară precară.

Racolarea victimelor s-a făcut prin promisiunea falsă a obținerii unui loc de muncă bine plătit în străinătate sau prin promisiunea obținerii unor câștiguri financiare inaccesibile prin alte modalități, traficanții propunându-le să practice prostituția în folosul lor, urmând să împartă sumele de bani obținute. Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alternative, iar în măsura în care inițial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau amenințări verbale sau erau agresate fizic sau moral.

De asemenea, pentru a întări convingerea victimelor, traficanții au adoptat metoda „loverboy”, folosindu-se de atașamentul emoțional al acestora pentru a le determina sau a le obliga să se prostitueze în folosul lor.

În cadrul dosarului penal au fost depistate patru grupări infracționale organizate, unii sau unul dintre membrii acestora fiind legătura cu celelalte, care au acționat pentru diferite intervale de timp, în scopul exploatării sexuale a unei singure victime sau a mai multora.

Grup infracțional organizat a fost inițiat în cursul lunii iunie 2015 de către Vasile – Marius Ganea zis Mace, de 31 de ani, împreună cu concubina sa Andreea – Izabela Alexandru, de 29 de ani, și vărul său Edison Ilie, de 31 de ani, în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de minori. Aceștia au acționat în mod coordonat pentru a le recruta, adăposti, transfera și transporta pe minorele N.L.G., de 16 ani și I.G., de 17 ani, precum și a racola clienți care să întrețină relații sexuale contracost cu acestea, în scopul exploatării sexuale pe raza județului Prahova.

Ulterior, în cursul lunii octombrie 2015, în baza unei înțelegeri prealabile, la grupul infracțional organizat au aderat și Leonard Cobzariu zis Didi, de 39 de ani, vărul său Marius Scripcaru zis Capac, de 31 de ani și Florina – Andreea Drăgoi, de 30 de ani, care au avut rolul de a le primi, transfera, adăposti, transporta și exploata sexual pe minorele de pe raza județului Suceava.

Un alt grup infracțional organizat a fost inițiat la începutul anului 2016 de către Vasile – Marius Ganea, concubina sa Andreea – Izabela Alexandru și Ion Coman zis Bălălău, de 52 de ani, în scopul exploatării sexuale prin obligare sau determinare la practicarea prostituției stradale a mai multor minore pe raza județelor Buzău și Prahova.

Ganea, concubina sa și Coman au avut rolul de a le recruta, primi, adăposti, transfera, transporta și exploata pe minorele P.L., de 15 ani, H.A.M., de 17 ani și N.A.E., precum și de a racola clienți care să întrețină relații sexuale contracost cu acestea.

Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat și Alberto S. zis CRAX, de 16 ani, care a avut rolul de a o recruta pe minora H. A.M., de 17 ani, precum și Gheorghe Stancu zis Gică, de 47 de ani, rolul acestuia fiind acela de a le transporta cu mașina pe victime în diferite locații, unde minorele practicau prostituția stradală contra unor sume nedeterminate, obținute din întreținerea de relații sexuale cu clienții, în zona șoselei ocolitoare a municipiului Buzău, în apropierea unei stații peco sau în alte zone.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Obiecte însuflețite” – Expoziție de pictură semnată de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Tinerii artiști ai Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani își expun creațiile în cadrul unei expoziții de pictură intitulată „Obiecte însuflețite”, organizată în perioada 1 – 14 aprilie 2025, la Galeriile „Colecția de Artă” din Botoșani.

Evenimentul are loc sub egida ediției a III-a a proiectului educațional „Student pentru o zi”, derulat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Județean Botoșani și Consiliul Județean Botoșani.

Lucrările expuse au fost realizate de elevii liceului botoșănean, sub îndrumarea profesorilor Genoveva Dolhescu, Adina Strugariu și Ciprian Andrușcă. Prin naturi statice pline de sensibilitate și expresivitate, aceștia propun o reinterpretare vizuală a obiectelor simple – flori, fructe sau vase – insuflându-le viață prin culoare, compoziție și formă.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 8 aprilie 2025, la ora 12:00, în prezența prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care va susține prezentarea evenimentului.

„Obiecte însuflețite” este mai mult decât o simplă expoziție – este dovada că pasiunea pentru artă înflorește încă din anii de liceu, iar moștenirea artistică a marelui pictor Ștefan Luchian este dusă mai departe cu rafinament și emoție de noile generații de artiști botoșăneni, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Clasa pregătitoare 2025–2026: Înscrierile încep pe 31 martie. Cine poate fi înscris și ce acte sunt necesare

Publicat

Publicitate

Încep înscrierile după ce Ministerul Educației a anunțat calendarul oficial pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2025–2026. Perioada de înscriere este cuprinsă între 31 martie și 6 mai 2025, timp în care părinții pot depune dosarele necesare la unitățile de învățământ dorite.

Pot fi înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, pot fi înscriși și copiii care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, cu condiția să fi frecventat grădinița și să existe o recomandare emisă de instituția preșcolară.

Pentru completarea dosarului de înscriere, părinții trebuie să pregătească următoarele acte:

  • Cerere tip de înscriere, disponibilă la secretariatele școlilor sau online;
  • Actul de identitate al părinților/tutorelui legal, în original și copie;
  • Certificatul de naștere al copilului, în original și copie;
  • Recomandare pentru înscriere în clasa pregătitoare – acolo unde este cazul;
  • Hotărâre judecătorească definitivă privind custodia, în cazul părinților divorțați.

Reprezentanții unităților de învățământ vor oferi consiliere părinților care întâmpină dificultăți în completarea dosarelor sau în stabilirea eligibilității copilului pentru înscriere.

Înscrierea în clasa pregătitoare este un pas esențial în debutul parcursului școlar, iar respectarea calendarului și a cerințelor legale asigură un început organizat pentru toți copiii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

S-a speriat etilotestul: Femeie reținută la Botoșani după ce a condus băută și a provocat un accident. Avea alcoolemie de 1,13 mg/l

Publicat

Publicitate

O femeie de 39 de ani, din municipiul Botoșani, a fost reținută pentru 24 de ore de polițiștii din cadrul Biroului Rutier, fiind cercetată pentru conducere sub influența alcoolului.

Potrivit anchetatorilor, aceasta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională din Botoșani, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În trafic, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui alt vehicul, intrând în coliziune cu acesta. Din fericire, în urma impactului au rezultat doar pagube materiale, fără victime.

Femeia a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, există suspiciuni că aceasta ar fi consumat și substanțe psihoactive. Pentru confirmare, i-au fost recoltate probe biologice, iar rezultatele urmează să stabilească dacă a condus sub influența drogurilor.

Persoana în cauză a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentată în fața procurorilor, cu propuneri legale.

Citeste mai mult

Administratie

Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai din Avrămeni și Coșula. Campania, din 19 aprilie

Publicat

Publicitate

Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe astăzi, duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie, relatează agerpres.ro.

Două comune din județul Botoșani – Avrămeni și Coșula – vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, în data de 4 mai 2025, potrivit calendarului oficial anunțat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegerile din județ fac parte dintr-un scrutin parțial mai amplu care vizează 19 localități din 14 județe, inclusiv alegerea noului președinte al Consiliului Județean Bihor, după demisia lui Ilie Bolojan în urma obținerii unui mandat de senator.

Autoritățile județene și locale din Botoșani sunt așteptate să organizeze procesul electoral cu respectarea tuturor normelor legale și procedurilor specifice unei runde parțiale de alegeri.

Principalele repere ale perioadei electorale pentru alegerile locale parțiale sunt:

* cel mai târziu la data de 31 martie are loc aducerea la cunoștința publică a datei ședinței pentru tragerea la sorți a judecătorilor în Biroul Electoral Județean (doar pentru județele Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Olt și Prahova)

Publicitate

* 8 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de primar

* 9 aprilie – începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor

* 14 aprilie – încheierea perioadei de depunere a tuturor candidaturilor

* 19 aprilie – începerea campaniei electorale

* 20 aprilie – rămânerea definitivă a candidaturilor

* 21 aprilie – tragerea la sorți pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot

* 3 mai, ora 7:00 – încheierea campaniei electorale

* 4 mai, ora 7:00 începe votarea și se încheie la ora 21:00

* în cel mult 24 de ore de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – numărarea voturilor, încheierea proceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării; predarea către biroul electoral de circumscripție
a dosarelor cuprinzând rezultatele votării în secție

* în termen de cel mult 24 de ore de la închiderea votării, cel mai târziu la data de 5 mai – formularea de cereri pentru anularea alegerilor într-o circumscripție electorală.

Un eventual al doilea tur de scrutin pentru președinția Consiliului Județean Bihor va fi pe 18 mai.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending