Connect with us
Publicitate

Actualitate

Bacteriile nu intră în pereţi: Dacă faci o reabilitare corectă, e perfect, crede ministrul Sănătății

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că reabilitarea spitalelor este posibilă şi dacă se află în clădiri vechi, cu condiţia să fie făcută corect, deoarece bacteriile nu intră în pereţi, problemele fiind la instalaţiile sanitare, care de obicei adăpostesc aceste microorganisme, şi la faptul că unităţile sanitare din România nu au saloane cu un pat, unde riscul de infecţie scade.

„Eu sunt microbiolog, (…) chiar vorbesc în cunoştinţă de cauză. Am auzit tot felul de chestiuni că bacteriile intră până la cinci centimetri adâncime în perete, că altele intră până la zece centimetri adâncime, tot felul de chestiuni de genul ăsta care nu au legătură cu realitatea. Bacteriile nu intră în pereţi. Dacă faci o reabilitare corectă, inclusiv cu înlăturarea, să spunem, unui strat de zidărie sau de tencuială şi se pun materiale care sunt continue şi care de cele mai multe ori au soluţii (…) bactericide, e perfect. Nu contează că e clădire veche”, a declarat Rafila, sâmbătă, la Digi 24.

El a precizat că România nu are saloane cu un pat, iar acestea scad foarte mult riscul unei infecţii.

Publicitate

„Ceea ce ne provoacă nouă însă probleme nu este legat numai de vechimea clădirii. Problema pericolului este în zona instalaţiilor sanitare, care au două carenţe. Sunt foarte vechi şi instalaţiile sanitare sunt locul în care se găzduiesc şi se distrug foarte greu bacteriile pentru că sunt foarte greu de abordat din punct de vedere al unei substanţe dezinfectante, de exemplu. Şi acolo chiar trebuie schimbate instalaţiile sanitare, trebuie schimbate în totalitate. Asta este o problemă. Cea de-a doua problemă este faptul că noi nu avem saloane cu un pat. Una dintre statisticile pe care le publică Centrul European de Control al Bolilor se referă la saloanele cu un pat sau saloane cu un pat în secţiile de terapie intensivă. Aceste saloane, care permit îngrijirea individuală, scad foarte mult riscul de infecţii”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a punctat că infecţiile în spitale nu vor dispărea, dar nu neapărat procentul e important.

„Sunt două lucruri importante, unde este localizată infecţia şi cine produce infecţia. Una e să ai, să spunem, o infecţie de plagă după operaţie, care se vindecă în câteva zile, şi altceva e să ai o infecţie invazivă – o septicemie sau o pneumonie asociată asistenţei ventilatorii care omoară pacientul pentru că e produsă de bacterii faţă de care nu avem arsenal terapeutic”, a explicat Rafila.

Publicitate

Acesta a pus accentul pe igienă, inclusiv în cazul medicilor, precizând că vehiculul principal al germenilor într-o unitate medicală este mâna.

„Aici sunt două probleme. E o problemă de educaţie şi e o problemă de educaţie profesională. Dacă avem obişnuinţa să ne spălăm întotdeauna pe mâini în viaţa cotidiană înainte de a face o activitate (…), atunci îl vom face şi în viaţa profesională”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă un pacient aflat pe patul de spital ar trebui să atragă atenţia unui medic sau unei asistente care poartă bijuterii la mână, ministrul Sănătăţii a arătat că un astfel de gest ar fi corect.

Publicitate

„Eu cred că poţi să-i atragi atenţia şi e corect să-i atragi atenţia pentru că un astfel de accesoriu (…) poate să fie un loc unde nu reuşeşti să înlături germenii”, a afirmat Rafila.

sursa: agerpres.ro, Digi24

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Angajări la SRI. Anunț inedit postat pe Facebook: „Te vei număra printre actorii care nu-şi vor primi binemeritatele aplauze”

Publicat

Publicitate

SRI a postat pe pagina sa de Facebook un anunţ inedit de angajare pentru un post de ofiţer operativ/analist, scrie alba24.ro

”Nu vei fi în lumina reflectoarelor, nu vei cunoaște faima şi gratitudinea. Nu te vei putea lăuda cu reuşitele tale şi poate că realizările nu-ţi vor fi apreciate pe măsura importanței lor.

Când cortina se va trage şi reflectoarele se vor stinge, te vei număra printre actorii care nu-şi vor primi binemeritatele aplauze.

Publicitate

Printre cei discreţi care rămân nevăzuţi şi necunoscuţi marelui public”, se arată în postarea SRI.
Anunțul continuă și cu lucrurile ”bune” pe care le aduce un astfel de loc de muncă: ”Dar, la final de zi, de an, de carieră, vei avea satisfacția că ai făcut tot ce a depins de tine pentru cei la care ţii, pentru cei care nu-ţi vor afla niciodată numele, pentru România”.

Angajari la SRI: etapele de recrutare

 

Publicitate

Toate posturile vor fi ocupate în sistem concurențial, procesul de selecție presupunând promovarea mai multor etape/probe eliminatorii (ordinea acestora depinde de domeniul în care se face încadrarea):

evaluarea CV-ului;
interviuri de selecție;
teste de evaluare a cunoștințelor și competențelor profesionale (evaluarea profesională, evaluarea cunoștințelor de cultură generală, evaluarea cunoștințelor de limbă străină), precum şi a unor aptitudini (examinări psihologice, Assessment Center);
examinarea medicală;
verificări de securitate prevăzute de H.G. nr. 585/2002 pentru accesul la informații secrete de stat.
Foto: SRI

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 44 de ani, din municipiul Botoșani, prins cu droguri în mașină. S-a jurat că nu-i aparțin

Publicat

Publicitate

Sâmbătă seară, un bărbat a atras atenția jandarmilor pe strada Prieteniei din municipiul Botoșani prin comportamentul manifestat, iar la controlul autoturismului în care se afla a fost găsită o folie de staniol în care se afla o substanță vegetală de culoare brun-verzuie, cu miros înțepător.

La vederea jandarmilor, bărbatul în vârstă de 44 de ani a aruncat folia de staniol și ulterior a susținut că nu i-ar aparține.

Jandarmii au ridicat în vederea expertizării substanțele vegetale găsite și au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Conform aceluiași act normativ, în cazul deținerii de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, pedeapsa se majorează si constă în închisoare de la șase luni la trei ani, la fel ca și pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace.

Publicitate

Efectivele operative ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au zilnic în atenție, pe timpul misiunilor executate pentru siguranța cetățenilor, prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, sens în care cooperează permanent cu Serviciul Judeţean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, către care sunt înaintate actele procedurale întocmite, în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr în vârstă de 19 ani, care agita agresiv un box argintiu în fața unui club din Botoșani, a tulburat Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

Un tânăr în vârstă de 19 ani, care agita agresiv un box argintiu în fața unui club de pe strada Cuza Vodă din municipiul Botoșani și a provocat o stare de temere în rândul elevilor ce participau sâmbătă seară la Balul Bobocilor, a fost imobilizat de jandarmi și condus la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Tânărul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, se manifesta agresiv la adresa celor din jur și a încercat să fugă, fiind necesară imobilizarea sa de către echipajul de jandarmerie.

În urma verificărilor efectuate, jandarmii au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, care vor fi înaintate spre competentă soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, împreună cu boxul ridicat în vederea confiscării.
Conform prevederilor Codului Penal, portul fără drept a boxului în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Închiriau autoturisme de lux din Marea Britanie, pe care le dezmembrau în țară și vindeau piesele. Percheziții la Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 12 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoșani au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, din județul Botoșani și din județul Suceava.

Din cercetări a reieșit faptul că acestea, în perioada iulie 2024 – prezent, ar fi închiriat șase autoturisme de lux, din Marea Britanie, pe care apoi nu le-ar mai fi restituit.

Autoturismele ar fi fost dezmembrate pe teritoriul României, iar piesele valorificate.

Publicitate

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost estimat la 400.000 de euro.

În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace materiale de probă.

Un bărbat, de 39 de ani, a fost condus la sediul poliției, în baza unui mandat de aducere, ulterior, față de acesta fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Publicitate

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Botoșani și I.P.J Suceava și Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending