Connect with us

Eveniment

Bacalaureat 2025: Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie. Reguli noi, modele de subiecte, calendar

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi, scrie alba24.ro.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Reguli de organizare a probelor de competențe

Liceenii vor susține, pe rând, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Probele A, B și D se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Dacă elevii din clasele XII-XIII au cursuri după-amiaza, probele se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

Publicitate

La proba C – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în 3 februarie, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va desfășura în mod corespunzător.

”În unitățile de învățământ cu număr mare de clase, candidați și profesori implicați în procesul de evaluare a competențelor, Consiliul de administrație poate aproba susținerea probelor și anterior orei 13.00, încercând, în limita timpului, să nu suprapună activitatea de evaluare a competențelor cu orarul cadrelor didactice implicate”, mai precizează ministerul.

Bacalaureat 2025. Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Regulile la examen sunt similare sesiunilor derulate anterior. AICI, detalii.

Proba orală (proba C) se va desfășura în perioada 4-5 februarie, începând cu ora 13.00, după finalizarea cursurilor. Dacă sunt cursuri după-amiază, proba se desfășoară de la ora 9.00.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod galben de ceață și polei prelungit până la ora 20:00 pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru județul Botoșani, până la ora 20:00.

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Caz de comerț ilegal cu SPECII PROTEJATE depistat în urma unei acțiuni de control a comisarilor Gărzii de Mediu Botoșani

Publicat

Publicitate

Un caz de comerț ilegal cu specii protejate a fost depistat în urma unei acțiuni de control a Gărzii de Mediu Botoșani, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Biroul pentru Protecția Animalelor și ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, care au desfășurat astăzi o acțiune de inspecție și control pe raza municipiului Botoșani.

Activitatea face parte din Planul de Acțiune privind prevenirea și combaterea deținerii și comerțului ilegal cu specii de faună protejate, în urma unei sesizări primite.

În cadrul verificărilor efectuate, s-a constatat că o persoană fizică deținea și oferea spre vânzare un exemplar de Emys orbicularis (broasca țestoasă de apă), o specie listată în Anexa 4A a O.U.G. nr. 57/2007. Această specie are statut de interes comunitar, necesitând o protecție strictă, și este inclusă și în Anexa C a Regulamentului (CE) nr. 338/97, care reglementează protecția speciilor de faună și floră sălbatice prin controlul comerțului cu acestea.

Conform articolului 33, alineatul (1) din O.U.G. nr. 57/2007, este interzisă orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, dar și deținerea, transportul, comerțul sau schimbul acestora în orice scop, dacă au fost luate din natură.

Având în vedere că aceste fapte constituie infracțiuni, organele de cercetare ale Poliției Judiciare din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani au întocmit documentele de constatare necesare.

„Reamintim că valoarea comerțului ilegal cu specii sălbatice de faună și floră în Uniunea Europeană a fost estimată la cel puțin 4,7 milioane de euro în anul 2019, conform raportului TRAFFIC privind confiscările de specii CITES în perioada ianuarie-decembrie 2019”, a transmis Garda de Mediu Botoșani.

Publicitate

Autoritățile atrag atenția asupra importanței protejării biodiversității și sancționării oricăror activități care pun în pericol speciile sălbatice.

Citeste mai mult

Administratie

Toate panourile publicitare ale societăților care nu dețin contracte cu Primăria Municipiului Botoșani vor dispărea de pe stâlpi

Publicat

Publicitate

Toate zonele de publicitate ale municipiului Botoșani vor fi eliberate de panouri ale unor societăți care nu dețin sau nu mai dețin contracte în acest sens cu Primăria Municipiului Botoșani.
Campania a demarat deja, de pe stâlpii care deservesc rețeaua de electricitate din mai multe zone ale orașului fiind dezafectate panourile publicitare deteriorate sau care nu fac obiectul unor convenții încheiate cu autoritatea publică locală.
De aceste acțiuni este responsabilă Direcția Servicii Publice (DSP), din cadrul municipalității, prin angajați instruiți și echipați corespunzător.
Panourile publicitare strânse vor fi depozitate la sediul DSP din strada Codrului.
„Prin acest demers, curățăm imaginea orașului și facem ordine și în segmentul publicitar. Mai mult, cele mai multe panouri dezafectate arătau dezolant”, a susținut primarul Cosmin Andrei.
Pentru ca un agent economic să afișeze materiale publicitare în spațiul public, acesta trebuie să consulte un regulament de publicitate, disponibil pe pagina web a Primăriei Municipiului Botoșani, cadru în care sunt prevăzute zonele de publicitate sau dimensiunea panourilor. Ulterior se organizează licitație iar costurile sunt stabilite în urma acestei proceduri.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmerii botoșăneni, la ceas de bilanț

Publicat

Publicitate

În această dimineață, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în anul 2024″.

Activitatea a fost organizată în sistem videoconferință cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar materialul de bilanț a fost prezentat de colonelul Boariu Cristian, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
În perioadă analizată, prioritatea inspectoratului a fost siguranța cetățenilor și creșterea eficienței structurilor operative de ordine publică și pază și protecție instituțională.
Obiectivele inspectoratului au fost adaptate la modificările situației operative, iar pentru gestionarea acesteia s-au executat 7051 misiuni de ordine publică și acțiuni în comun cu alte structuri cu competențe în domeniu.
Aproximativ 1000 de jandarmi au participat, împreună cu polițiștii botoșăneni, la 275 de acțiuni ,,Blocada”, pentru prevenirea și combaterea faptelor de violență și a faptelor de deținere, consum și trafic de substanțe psihoactive/interzise.
Pentru menținerea ordinii publice în sistem integrat, s-a acționat prin constituirea a 2983 de patrule mixte polițist-jandarm, în mediul urban și rural.
În ceea ce privește asigurarea ordinii și siguranței publice, peste 2600 de jandarmi au executat 373 de misiuni la acțiuni de protest, manifestări cultural-artistice, religioase și jocuri sportive.
În veferea desfășurării fără incidente a alegerilor pentru Parlamentul European, autoritățile publice locale, Președintele României, Senat și Camera Deputaților, au fost executate 444 misiuni de asigurare a ordinii publice, la care au participat 1696 de jandarmi.
În anul precedent, au fost aplicate nu mai puțin de 3755 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 1900000 de lei, au fost constatate 88 de infracțiuni cu 112 autori identificați și au fost executate 561 mandate de aducere emise de organele judiciare.
Paza celor 18 obiective din competență, a transporturilor speciale, de bunuri și valori, precum și a corespondenței clasificate s-au desfășurat fără probleme, concomitent cu asigurarea ordinii interioare în 17 săli la instanțele de judecată.
493 de acțiuni, la care au participat 1900 de jandarmi, au fost executate în cooperare cu alte instituții, fiind obținute rezultate pozitive în mai multe domenii de competență.
Activitățile preventive s-au desfășurat pe domeniile prioritare de acțiune, dintre care menționăm prevenirea delicvenței juvenile și a violenței în instituțiile de învățământ, în acest sens fiind organizate nu mai puțin de 429 de activități, cu 15914 de participanți.
În anul 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a acționat pentru consolidarea climatului de ordine şi siguranță publică în zona de responsabilitate și creșterea calității serviciului public oferit pentru siguranța cetățenilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending