Connect with us

Actualitate

Bacalaureat 2025: Examenele încep marți, 10 iunie. Reguli pentru candidați. Ce obiecte sunt interzise în sala de examen

Publicat

Publicitate

Sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2025 debutează marți, 10 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. În total, probele scrise se vor desfășura în perioada 10–16 iunie, în 447 de centre de examen organizate la nivel național, relatează mediafax.ro.

La această sesiune sunt așteptați aproximativ 108.000 de candidați. Dintre aceștia, peste 94.000 sunt absolvenți ai promoției curente, în timp ce peste 13.800 provin din promoțiile anterioare.

Candidații vor susține fie toate probele, fie doar pe cele pe care nu le-au promovat în sesiunile precedente, în funcție de situația individuală.

Potrivit calendarului oficial, pe 11 iunie (miercuri) va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 13 iunie (vineri) proba la alegere a profilului/specializării iar pe 16 iunie (luni) proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie (vineri), până în ora 12:00. Tot vineri se vor putea depune contestații, în intervalul 14:00 – 18:00. În zilele de 23-24 iunie este programată vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie (luni).

Publicitate

Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), sunt așteptați să participe circa 108.000 de candidați (peste 94.400 de candidați din promoția curentă și peste 13.800 de candidați din seriile anterioare).

Aceștia vor susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.

Bacalaureat 2025

Acces

Probele încep la ora 9:00, accesul candidaților în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Timp de lucru

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, în concordanță cu Procedura de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Instrumente de lucru permise în sălile de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Obiecte interzise

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

În ceea ce privește organizarea programului școlar în perioada susținerii probelor scrise din această sesiune a examenului național de bacalaureat, în funcție de particularități, activitățile didactice se pot desfășura în format asincron și/sau se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen (alte detalii sunt disponibile aici).

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că în acest context că numărul de centre de examen reprezintă circa 30% dintre liceele din țară (cele mai multe centre selectate fiind unități de învățământ doar cu nivel liceal).

Vizualizarea lucrărilor/depunerea contestațiilor

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul la depunerea contestației.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Aceste coduri sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care o susțin.

Pentru comunicarea notelor obținute, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.

În baza metodologiei-cadru (cu modificările ulterioare) și ale Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen afișează/postează, utilizând codurile individuale ale candidaților care au depus contestații, notele obținute în urma rezolvării contestațiilor, la loc vizibil, la avizier și pe website-ul unității de învățământ.

Rezultatele examenului național de bacalaureat ale candidaților anonimizați sunt afișate atât pe pagina dedicată examenului, cât și pe site-urile inspectoratelor școlare pentru o perioadă de 2 ani.

Promovarea examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

Alte informații utile

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.

Menționăm că activitățile din cadrul examenului național de bacaluareat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine este noul Mare Maestru al masoneriei din România, ales la Palatul Ghica

Publicat

Publicitate

În cadrul unui eveniment solemn desfășurat la Palatul Ghica din București, Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România pentru mandatul 2025–2027, scrie ADEVĂRUL.

Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România FOTO: MLNR

La Palatul Ghica din București a avut loc recent Conventul Ordinar al Marii Loji Naționale din România (MLNR), unde, prin vot secret, a fost ales noul Mare Maestru. Funcția supremă în masoneria română va fi ocupată în următorii doi ani de Adrian Dragomirescu.

Un moment emoționant al evenimentului a fost intrarea în Templu a membrilor fondatori ai MLNR, primind aplauzele cele mai lungi Marele Maestru din Trecut, Manole Iosiper, prezent la venerabila vârstă de 87 de ani, potrivit Cancan.ro.

Cine este noul Mare Maestru

Adrian Dragomirescu, noul lider al masoneriei române, are 70 de ani și este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. În 1990, a fondat o companie specializată în signalistică și face parte din Ordin din anul 1996.

„Îmi asum cu onoare și responsabilitate această misiune. Voi continua tradiția de echilibru, transparență și frățietate care definește Marea Lojă Națională din România. Cred în forța valorilor care ne unesc și în puterea de a construi împreună, cu demnitate și înțelepciune”, a declarat Adrian Dragomirescu.

La finalul ceremoniei, Marele Secretar din Trecut a transmis, în numele Marelui Consiliu, un mesaj de apreciere și recunoștință către Prea Respectabilul Frate Vlad Năstase, Mare Maestru din Trecutul Imediat, pentru leadershipul demn și eficient demonstrat pe parcursul celor doi ani de mandat.

Publicitate

145 de ani de istorie masonică modernă în România

Evenimentul a fost marcat și de aniversarea a 145 de ani de la „Aprinderea Luminilor”, actul fondator al masoneriei moderne românești, desfășurat la 8/20 septembrie 1880 sub conducerea colonelului Constantin Moroiu, primul Mare Maestru și veteran al Războiului de Independență.

De la reluarea activității în 1993, Marea Lojă Națională din România s-a afirmat public ca un susținător activ al valorilor morale, culturale și civice. Rămânând fideli moștenirii înaintașilor, membrii organizației abordează cu realism prezentul și construiesc viitorul cu încredere, evitând să rămână ancorați în trecut.

MLNR organizează regulat conferințe, gale de excelență și alte inițiative care promovează valorile academice, realizările din domeniile artei și științei, precum și politici publice în sectoare precum Educația, Protecția Mediului și lupta împotriva consumului de droguri.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani l-a achiziționat pe atacantul Andrei Dumiter

Publicat

Publicitate

Atacantul Andrei Dumiter a semnat pe o perioadă de doi ani cu echipa de fotbal FC Botoșani, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook.

Născut pe 10 aprilie 1999, atacantul a venit la FC Botoșani din postura de jucător liber de contract, după ce și-a terminat angajamentul cu UTA Arad.

În returul sezonului trecut, fotbalistul în vârstă de 26 de ani a evoluat sub formă de împrumut la FC Voluntari, în Liga a II-a. În carieră, Andrei Dumiter a mai evoluat, printre altele, la Chindia Târgoviște, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FCSB.

Portarii Giannis Anestis și Luka Kukic și-au prelungit contractele cu FC Botoșani, care s-a despărțit de cinci jucători, Robert Filip, Paul Iacob, Jaly Mouaddib, Daniel Celea și Adrian Chică-Roșă.
AGERPRES

Sursa foto: Fotbal Club Botoșani/Facebook.com

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 58 de ani, din Cristinești, a condus pe străzile din Dorohoi având o alcoolemie de 2,70 mg/l. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat , de 58 ani, din localitatea Cristinești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 16 iunie 2025, ar fi condus un autoturism pe strada Sfântu Ioan Românul , din municipiul Dorohoi cu o alcoolemie de 2,70 mg/l. (1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.)
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Maratonul Nordului Botoșani: Prima ediție, un succes. Peste 400 de alergători, campioni, la start și un oraș transformat de energie și bucurie

Publicat

Publicitate

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani s-a încheiat cu succes, aducând împreună peste 400 de participanți din întreaga țară, o atmosferă vibrantă și susținere generoasă din partea publicului botoșănean. Evenimentul a avut loc în weekendul 14–15 iunie, pe un traseu urban care a pus în valoare centrul orașului și patrimoniul local.

Competiția a inclus trei curse:

● Crosul Copiilor Decathlon
● Crosul 10 km Carreman
● și proba principală, Semimaratonul Vestra
Cursa de semimaraton a fost câștigată de Alexandru Nicolae Soare (câștigător al Maratonului Internațional București), cu un timp de 1h11min42sec, și de Cristina Simion, campioană mondială la alergare montană, care a încheiat cursa în 1h25min34sec.

Câștigătorii Crosului Carreman au fost la masculin, Munteanu Albert Constantin (33min48 sec) și la feminin Zota Ramona (41min59sec).

Rezultatele oficiale complete se găsesc pe site-ul competiției, www.maratonulnordului.ro și sunt operate de către platforma racehub.ro

Evenimentul a fost onorat de prezența Doinei Melinte, dublă medaliată olimpică și ambasadoare a evenimentului. Ceilalți doi ambasadori, care nu au putut fi prezenți, sunt Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și atletul de elită Alexandru Corneschi.

Publicitate

Pe tot traseul, participanții au fost încurajați de sute de botoșăneni, dar și de momente artistice oferite de instituții și organizații locale precum Filarmonica „George Enescu”, Teatrul „Mihai Eminescu”, Memorialul Ipotești, Zilele Nordului, Clubul de Airsoft Botoșani, Consiliul Județean al Elevilor, trupa Vincis, Movivo, Pepita in the Forest și Școala Populară de Arte.

„Botoșaniul a demonstrat că e un oraș prietenos cu sportul și cu sportivii. Avem ce arăta lumii – patrimoniu, oameni activi și o atmosferă extraordinară. La anul vrem să implicăm și mai mult școlile și instituțiile culturale și să aducem și mai mulți botoșăneni la start, alături de turiști din toată țara. Visăm ca în curând Maratonul Nordului Botoșani să devină un concurs internațional, cu o probă de maraton completă, de 42 km”, a declarat Alexandru Teioșanu, președintele Clubului Sportiv Nord.

Următoarea ediție va fi în 13–14 iunie 2026

Organizatorii promit un eveniment și mai amplu, cu un traseu extins, mai multe probe între care și cea de maraton și surprize culturale pe tot parcursul cursei.

„În anii viitori va fi maraton, poate chiar pe același traseu. Vom alerga de mai multe ori ca să ajungem la 40 de km. De altfel, competiția a fost completată și cu probe pentru copii, pentru familie, am pus în valoare și Parcul Cornișa. Sunt convins că un astfel de eveniment sportiv va deveni tradiție pentru municipiul Botoșani și va crește de la an la an”, a conchis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Maratonul Nordului Botoșani este parte din seria de competiții sportive Maratonul Nordului, alături de MN Dersca MTB și MN Teioasa Trail, care vor avea loc în august, în cadrul festivalului Zilele Nordului.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, cu sprijinul partenerilor Vestra, Carreman, Electroalfa, Elsaco, Grup ETA și al numeroaselor instituții, ONG-uri și afaceri locale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending