Connect with us

Actualitate

BACALAUREAT 2025: Calendarul de desfășurare al probelor. Mesajul șefului Inspectoratului Școlar Botoșani

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, probele scrise din prima sesiune (iunie-iulie) a examenului național de bacalaureat 2025 se vor desfășura în perioada 10-13 iunie în 8 centre de examen cu 7 subcomisii.

Calendarul de desfășurare al probelor este următorul:

  • Marți, 10 iunie: Limba și literatura română
  • Miercuri, 11 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Vineri, 13 iunie: proba la alegere a profilului și specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).

În această sesiune s-au înscris 2210 candidați (2001 din seria curentă și 209 din seriile anterioare), distribuiți după cum urmează:

  • Proba E. a) Limba și literatura română: 2087 candidați;
  • Proba E. c) Proba obligatorie a profilului: 2108 candidați;
  • Proba E. d) Proba la alegere a profilului și specializării: 2123 candidați.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Publicitate

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 20 iunie 2025 (până la ora 12:00), iar afișarea rezultatelor finale este programată în data de 30 iunie 2025 (în centrele de examen și online).

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

 

„Dragi absolvenți,

În pragul unui moment decisiv din viața voastră, vreau să vă felicit pentru toți anii de muncă și pasiune pe care i-ați petrecut, alături de profesorii voștri, în învățământul preuniversitar. Examenul de bacalaureat nu este doar o probă de evaluare a cunoștințelor, ci și un moment de reflecție asupra drumului parcurs, un simbol al maturizării și al responsabilității.

Această provocare marchează trecerea spre un viitor plin de posibilități. Vă îndemn să abordați fiecare probă cu încredere și calm, să valorificați la maximum cunoștințele acumulate și să nu uitați că fiecare pas pe acest parcurs contribuie la construirea identității voastre.

Emoțiile resimțite acum sunt firești și naturale. În momentele de îndoială, gândiți-vă la toate lecțiile învățate, la fiecare obstacol depășit și la sprijinul necondiționat al profesorilor și al familiei voastre. Această unitate și determinare reprezintă fundamentul succesului vostru, nu doar la examen, ci și în viață.

Vă doresc mult succes la examenul de bacalaureat și un viitor plin de împliniri! Continuați să visați, să vă dezvoltați și să transformați ambiția în realizări concrete. Sunteți viitorul educației și societății noastre!” a transmis prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultate Bacalaureat 2025: Când se afișează notele și mediile candidaților. Model cerere vizualizare lucrare și contestație

Publicat

Publicitate

Rezultate Bacalaureat 2025: candidații vor afla notele și mediile la examen, vineri, 20 iunie. Ministerul va publica, până la ora 12.00, rezultatele absolvenților. Aceștia pot cere să-ți vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații, scrie alba24.ro.

Comunicarea rezultatelor la examen se face public, dar anonimizat, fără numele candidaților, doar cu codurile primite la începutul examenului.

În listele publicate, pe lângă codul candidatului, vor fi prezentate unitatea de învățământ de proveniență (liceul), județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializare, notele pe fiecare probă scrisă, media sau mențiunile ”reușit/respins/neprezentat la examen”, după caz.

Candidatul poate cere vizualizarea lucrării proprii după afișarea rezultatelor inițiale. Acestea pot fi vizualizate și de membrii comisiilor de bacalaureat, pentru reevaluare, după caz.

Vineri, 20 iunie, până la ora 12.00, vor fi afișate rezultatele la probele scrise. Rezultatele finale vor fi comunicate luni, 30 iunie.

Rezultate Bacalaureat 2025: model cerere vizualizare lucrare și model cerere contestație

Publicitate

Cererile de vizualizare a lucrărilor se pot depune vineri, 20 iunie, între orele 14.00 și 17.00, potrivit edupedu.ro.

Vezi Model cerere-vizualizare-lucrare-bac-2025

Apoi, în 20 iunie, între orele 17:00 și 18:00, se vizualizează lucrările și, dacă este cazul, se depun contestații.

Vezi Model cerere-contestatie-bac-2025

Luni, 23 iunie și marți, 24 iunie continuă vizualizarea lucrărilor și contestațiile, în intervalul orar 9.00 – 17.00.

Rezultate Bacalaureat 2025. Corectarea lucrărilor și contestații

Lucrările sunt corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.

La corectarea inițială a lucrărilor și la rezolvarea contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, se calculează nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire.

Dacă diferența între cele două note acordate de cei doi profesori este mai mare de 1 punct, se aleg alți doi profesori pentru reevaluarea lucrării.

Nota finală va fi media din cele patru note, după eliminarea celor două note valori extreme.

La soluționarea contestațiilor, dacă diferența de notare este mai mare de 1,5 puncte (în plus sau în minus) față de nota înainte de contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori. Nota finală după contestații va fi calculată după modelul de mai sus.

La depunerea contestațiilor, candidații completează o declarație-tip prin care iau la cunoștință că nota finală poate fi mai mare sau mai mică față de cea inițială.

Rezultate Bacalaureat 2025: condiții de promovare a examenului

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):

  • susținerea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Matematică – 11 iunie

Bacalaureat 2025: Subiecte și bareme Istorie – 11 iunie

Bacalaureat 2025. Subiecte și bareme proba la alegere – 13 iunie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Anatomie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Biologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Chimie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Fizică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Informatică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Geografie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Logică

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Economie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Psihologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Sociologie

Bacalaureat 2025: subiecte și bareme Filosofie

Bacalaureat 2025: prezența în Alba

În Alba, din numărul total de 1777 candidați înscriși la proba de Română, au fost prezenți 1712: 1301 (real) și 411 (uman). Au lipsit 10 candidați. Trei candidați au fost eliminați din examen pentru că au încercat să copieze (centru de examen Câmpeni).

La proba obligatorie au fost prezenți 1772 de liceeni: 1.241 au dat examen la Matematică și 531 la Istorie. Au absentat 17 candidați (din cei 1789 înscriși). Trei candidați au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă (centru de examen Câmpeni).

În Alba, dintre cei 1824 de candidați înscriși la proba la alegere, au fost prezenți 1807 și au absentat 17 candidați.

Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua

  • 14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

Cine este noul Mare Maestru al masoneriei din România, ales la Palatul Ghica

Publicat

Publicitate

În cadrul unui eveniment solemn desfășurat la Palatul Ghica din București, Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România pentru mandatul 2025–2027, scrie ADEVĂRUL.

Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România FOTO: MLNR

La Palatul Ghica din București a avut loc recent Conventul Ordinar al Marii Loji Naționale din România (MLNR), unde, prin vot secret, a fost ales noul Mare Maestru. Funcția supremă în masoneria română va fi ocupată în următorii doi ani de Adrian Dragomirescu.

Un moment emoționant al evenimentului a fost intrarea în Templu a membrilor fondatori ai MLNR, primind aplauzele cele mai lungi Marele Maestru din Trecut, Manole Iosiper, prezent la venerabila vârstă de 87 de ani, potrivit Cancan.ro.

Cine este noul Mare Maestru

Adrian Dragomirescu, noul lider al masoneriei române, are 70 de ani și este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. În 1990, a fondat o companie specializată în signalistică și face parte din Ordin din anul 1996.

„Îmi asum cu onoare și responsabilitate această misiune. Voi continua tradiția de echilibru, transparență și frățietate care definește Marea Lojă Națională din România. Cred în forța valorilor care ne unesc și în puterea de a construi împreună, cu demnitate și înțelepciune”, a declarat Adrian Dragomirescu.

La finalul ceremoniei, Marele Secretar din Trecut a transmis, în numele Marelui Consiliu, un mesaj de apreciere și recunoștință către Prea Respectabilul Frate Vlad Năstase, Mare Maestru din Trecutul Imediat, pentru leadershipul demn și eficient demonstrat pe parcursul celor doi ani de mandat.

Publicitate

145 de ani de istorie masonică modernă în România

Evenimentul a fost marcat și de aniversarea a 145 de ani de la „Aprinderea Luminilor”, actul fondator al masoneriei moderne românești, desfășurat la 8/20 septembrie 1880 sub conducerea colonelului Constantin Moroiu, primul Mare Maestru și veteran al Războiului de Independență.

De la reluarea activității în 1993, Marea Lojă Națională din România s-a afirmat public ca un susținător activ al valorilor morale, culturale și civice. Rămânând fideli moștenirii înaintașilor, membrii organizației abordează cu realism prezentul și construiesc viitorul cu încredere, evitând să rămână ancorați în trecut.

MLNR organizează regulat conferințe, gale de excelență și alte inițiative care promovează valorile academice, realizările din domeniile artei și științei, precum și politici publice în sectoare precum Educația, Protecția Mediului și lupta împotriva consumului de droguri.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani l-a achiziționat pe atacantul Andrei Dumiter

Publicat

Publicitate

Atacantul Andrei Dumiter a semnat pe o perioadă de doi ani cu echipa de fotbal FC Botoșani, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook.

Născut pe 10 aprilie 1999, atacantul a venit la FC Botoșani din postura de jucător liber de contract, după ce și-a terminat angajamentul cu UTA Arad.

În returul sezonului trecut, fotbalistul în vârstă de 26 de ani a evoluat sub formă de împrumut la FC Voluntari, în Liga a II-a. În carieră, Andrei Dumiter a mai evoluat, printre altele, la Chindia Târgoviște, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FCSB.

Portarii Giannis Anestis și Luka Kukic și-au prelungit contractele cu FC Botoșani, care s-a despărțit de cinci jucători, Robert Filip, Paul Iacob, Jaly Mouaddib, Daniel Celea și Adrian Chică-Roșă.
AGERPRES

Sursa foto: Fotbal Club Botoșani/Facebook.com

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 58 de ani, din Cristinești, a condus pe străzile din Dorohoi având o alcoolemie de 2,70 mg/l. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat , de 58 ani, din localitatea Cristinești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 16 iunie 2025, ar fi condus un autoturism pe strada Sfântu Ioan Românul , din municipiul Dorohoi cu o alcoolemie de 2,70 mg/l. (1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.)
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending