Connect with us
Publicitate

Educație

BACALAUREAT 2022, sesiunea a doua: Miercuri, proba la Matematică și Istorie. Ce trebuie să știe candidații

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2022, sesiunea a doua: Absolvenții de liceu continuă probele scrise cu testarea la Matematică sau Istorie, în funcție de profil. Au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele.

Vezi BACALAUREAT 2022: modele de subiecte la MATEMATICĂ și ISTORIE – proba obligatorie a profilului

Ca și la proba de Română, accesul în sălile de examen se face până la ora 8.30, iar examenul începe de la ora 9.00.

Candidații trebuie să aibă la ei instrumente de scris (cu cerneală sau pastă de culoare albastră). Pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. La Matematică, pot utiliza instrumente de desen.

Publicitate

Vezi AICI recomandări pentru rezolvarea subiectelor.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor, sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Publicitate

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.

Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițtial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele „Anulat”, se semnează de catre asistenți și se păstrează în conditiile stabilite pentru lucrările scrise.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Publicitate

După ce își încheie lucrările, candidații numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini; de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. Dupa încheierea numerotării, candidații predau asistenților lucrările și semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numărului de pagini.

La expirarea celor trei ore acordate, candidații predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Joi, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura vineri, 19 august.

Publicitate

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022 – sesiunea august-septembrie

  • 18-25 iulie: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august: Proba obligatorie a profilului – prova E.c) – proba scrisă
  • 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 19 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 22-23 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26-29 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
  • 26 august – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă
  • 29 august – proba orală pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal
  • 31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 1-2 septembrie: Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie: Afișarea rezultatelor finale

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Română, Istorie, Fizică, Anatomie și celelalte discipline

Bacalaureat 2022: obiecte interzise

Nu pot fi introduse în sălile de examen (se lasă în sala de depozitare):

  • bagaje (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.)
  • mijloace electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Bacalaureat 2022 – afișarea rezultatelor și contestații

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 3 septembrie.

Afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții:

  • recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Publicat

Publicitate

Un autoturism Audi Q7 alb, înmatriculat în Marea Britanie și cu volan pe partea dreaptă, a fost filmat și înregistrat  la data de 19 mai 2024, la ora 10:15, de polițiștii Serviciului Rutier Suceava, cu pistolul radar Trucam, circulând cu 104 km/h în localitate, în comuna Dărmănești, pe DN2, în direcția Suceava către Rădăuți.

La volan a fost identificat Alexandru R., de 29 de ani, din comuna Cândești, județul Botoșani.

Conducătorul auto a prezentat poliției un permis de conducere britanic, iar verificările în aplicația E-DAC au arătat că dreptul său de a conduce era suspendat și nu avea permisiunea de a conduce pe drumurile publice, fiind cercetat penal pentru o altă infracțiune rutieră. Testul cu aparatul etilotest a avut rezultat negativ.

Publicitate

De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că circula cu 104 km/h în localitate.

“A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată””, a transmis IJP Suceava.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Publicat

Publicitate

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă, relatează alba24.ro.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Publicitate

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Publicitate

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, acțiune de mobilitate în Malta printr-un proiect Erasmus

Publicat

Publicitate

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, din care 10 au provenit din medii defavorizate, au participat recent la amplă acțiune de mobilitate în Malta, printr-un proiect Erasmus. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Aiacoboae Anca-Simona, Ciubotaru Anișoara și Verniceanu Ionica.

Acest lucru a avut loc în perioada 13-17 mai 2024 când a avut loc a doua mobilitate de grup cu elevii în cadrul Acreditarii Erasmus+ nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763, Proiect nr. 2023-1-RO01-KA120-SCH-000133702 în Malta la St. Thomas More College Middle and Secondary School.

Proiectul, care se desfășoară în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, se află în al treilea an de implementare, conform “Acreditării Erasmus” cu nr. 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763 obținută în anul 2021 și urmărește să formeze o atitudine de toleranță și sprijin față de grupurile vulnerabile, să dezvolte atât abilitățile de comunicare, gândirea critică, cât și flexibilitatea și adaptabilitatea la cerințele în continuă schimbare ale sistemului de educație românesc, precum și îmbunătățirea performanțelor școlare prin înlesnirea accesului la educație.

Publicitate

Prin participarea la aceste activități, elevii au experimentat cum este să înveți într-o școală cu 46 de naționalități diferite. Elevii au învățat ce înseamnă educația incluzivă, cum să abordeze o atitudine tolerantă și de acceptare față de grupurile vulnerabile din școala lor, au făcut schimb de bune practici legate de modalități de includere ale elevilor proveniți din diferite medii defavorizate, întelegând că indiferent de etnie, religie sau statut economic, toți elevii au șanse egale și dreptul la o educație de calitate.

“Această mobilitate a oferit oportunitatea de a învăța despre sistemul de educație din Malta, despre cultura și obiceiurile locale, cât și de a exersa și a-și îmbunătăți competențele de exprimare în limba engleză”, au transmis profesorii implicați în această acțiune derulată prin programul Erasmus.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Iată de ce ar trebui să pornească de la Botoșani: Peste 550 de tineri din 54 de ţări vor să participe la festivalul George Enescu

Publicat

Publicitate

Peste 550 de tineri din 54 de ţări şi-au exprimat dorinţa de a participa la festivalul George Enescu, eveniment care va avea loc în perioada 31 august – 27 septembrie 2024, a anunţat marţi ministrul Culturii, Raluca Turcan, relatează Mediafax.ro.

„Concursul Internaţional George Enescu demonstrează, din nou, că este un far al excelenţei artistice şi un loc de întâlnire pentru cei mai talentaţi muzicieni ai noii generaţii din toată lumea”, a scris, marţi, pe Facebook, Raluca Turcan.

Ea arată că este remarcabil că 552 de tineri muzicieni din 54 de ţări şi-au exprimat dorinţa de a participa la acest prestigios concurs, arătând, astfel, „dimensiunea valorii şi influenţei culturale pe care o are acest eveniment la nivel global”.

Publicitate

Raluca Turcan arată că acest concurs, care va avea loc la Bucureşti în perioada 31 august – 27 septembrie 2024, este o sărbătoare a muzicii şi a culturii, un prilej de a celebra talentul şi dedicarea tinerilor artişti din întreaga lume.

„Ca ministru al Culturii, mă bucur să văd că eforturile echipei de a extinde aria de impact a concursului dau roade şi aşteptăm, cu toţii, cu nerăbdare, să fim martorii performanţelor extraordinare ale acestor muzicieni de excepţie”, a mai scris Raluca Turcan.

Pe de altă parte însă, de aproximativ doi ani de zile, Filarmonica “George Enescu” Botoșani, prin vocea managerului Mirel Manea insistă că acest festival ar trebui să pornească chiar de la Botoșani, din locul de baștină al marelui compozitor român și locul de unde a plecat încă unul din geniile României care s-au născut în județul nostru.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment26 de minute ago

Lângă noi: Tânăr din Botoșani cu permisul suspendat, suprins cu 104 km/h în Dărmănești, la volanul unui Q7 înmatriculat în Anglia

Economie36 de minute ago

Supermarketurile, OBLIGATE să accepte returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare sunt funcționale sau nu

Educație55 de minute ago

15 elevi de la Liceul “Demostene Botez” Trușești, acțiune de mobilitate în Malta printr-un proiect Erasmus

Culturao oră ago

Iată de ce ar trebui să pornească de la Botoșani: Peste 550 de tineri din 54 de ţări vor să participe la festivalul George Enescu

Economie2 ore ago

Încă un pas pentru Autostrada Moldovei. Senatorul Cristian Achiței: Vot final pe legea pentru finanțarea autostrăzii A7

Educație2 ore ago

Când se vor organiza examenele de CORIGENȚĂ pentru elevii de gimnaziu și liceu în 2024. Perioadele din acest an școlar

Eveniment3 ore ago

(P) Cătălin Silegeanu: Municipiul Botoșani nu este un focar de corupție, nepotism și neglijență, cum am ajuns să fim catalogați

Eveniment3 ore ago

Vârsta de pensionare va CREȘTE la fiecare 3 ani. Nou indicator introdus în lege care ține cont de speranța de viață a românilor

Eveniment3 ore ago

LINII DE GARDĂ la secția exterioară a spitalului județean, la Darabani. Secretarul de stat Horațiu Moldovan, vizită la Botoșani

Eveniment6 ore ago

Dezinsecție în vederea combaterii țânțarilor, căpușelor și a altor insecte, în mai multe zone din municipiul Botoșani

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending