Connect with us
Publicitate

Eveniment

Avertizarea specialiştilor: Verile mai călduroase vor duce la creşterea numărului de cancere de piele

Publicat

Medicii avertizează că schimbările climatice vor avea consecinţe grave dacă oamenii vor petrece mai mult timp la soare şi se vor expune mai mult la radiaţiile UV.

„În calitate de medic care tratează pacienţi cu melanom, sunt cu siguranţă îngrijorată de faptul că o tendinţă susţinută de veri mai călduroase va duce la mai multe cazuri de melanom şi la mai multe decese din cauza melanomului”, a declarat Sarah Danson, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Sheffield.

Julia Newton-Bishop, un cercetător ştiinţific clinician care conduce grupul de cercetare a melanomului de la Universitatea din Leeds, a declarat: „Melanomul este cauzat, în esenţă, de arsurile solare, iar această vreme este atât de extremă încât mă îngrijorează faptul că arsurile solare vor creşte şi, mai târziu, şi incidenţa melanomului”.

Potrivit datelor de la Cancer Research UK, rata de deces prin cancer de piele în rândul bărbaţilor din Marea Britanie a crescut de peste trei ori din anii 1970, creşteri fiind înregistrate şi în rândul femeilor. Se crede că această creştere s-ar putea datora mai multor factori, inclusiv expunerea mai mare la soare din cauza pachetelor de vacanţă, Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, avertizând că o arsură solară doar o dată la doi ani poate tripla riscul de cancer de piele, potrivit The Guardian.

Profesorul Dann Mitchell, expert în ştiinţa climei la Universitatea din Bristol, a remarcat că relaţia dintre vremea mai caldă şi sănătate ar putea fi indirectă.

„Unul dintre cele mai clare semnale ale schimbărilor climatice sunt temperaturile mai ridicate, nu doar vara, ci pe tot parcursul anului”, a spus el. „Această schimbare a temperaturilor modifică, de asemenea, tiparele comportamentale, iar oamenii din Marea Britanie au tendinţa de a ieşi mai mult afară atunci când temperaturile sunt ridicate. Acest lucru duce la o expunere mai mare la lumina soarelui pe tot parcursul anului şi, în mod crucial, la o expunere mai mare la partea UV a acestei lumini solare, care este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de piele”.

Karis Betts, manager senior de informaţii despre sănătate la Cancer Research UK, a declarat că este prea devreme pentru a cunoaşte impactul recentelor valuri de căldură asupra cazurilor de cancer de piele, deoarece cancerul are nevoie de obicei de mulţi ani pentru a se dezvolta.

Dar ea a adăugat: „Este important să ne amintim că razele ultraviolete ale soarelui, mai degrabă decât căldura acestuia, sunt cele care provoacă arsurile solare şi cancerul de piele. Soarele poate fi suficient de puternic pentru a produce arsuri de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii octombrie aici, în Marea Britanie, indiferent dacă este val de căldură sau nu”.

Danson a spus că există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a reduce expunerea la soare şi pentru a evita arsurile solare, inclusiv să nu se expună complet la soare între orele 11.00 şi 15.00, să stea la umbră, să se acopere cu tricouri şi pălării şi să poarte şi să reaplice crema de protecţie solară.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

Eveniment

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

COD GALBEN de ceață pentru mai multe localități din județul Botoșani

Publicat

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Cordăreni, Viișoara, Concești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni, valabil până la ora 12:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

Lângă noi: Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”

Publicat

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul “Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de construire, beneficiar fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Printre cei 26 de inculpaţi trimişi în judecată se află funcţionari din Primăria Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi, dar şi oameni de afaceri şi membri ai familiei Zămosteanu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei arhitectul şef, Alexandru Mustiaţă, şeful Direcţiei Juridice, Cristina Oţeleanu, şi Raluca Mocanu – fost arhitect şef al municipiului Iaşi.

DIICOT nu a emis un comunicat de presă privind trimiterea lui Chirica în judecată, însă dosarul a fost înregistrat vineri la Curtea de Apel Iaşi, conform portalului instanţelor.

În comunicatele emise anterior de DIICOT, acuzaţiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ancheta vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism. AGERPRES/

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului

Publicat

Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului – 20 aprilie

Sfântul Ierarh Teotim I Scitul era originar din Dacia Pontica și a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și la începutul celui următor, păstorind cetatea de la Marea Neagră, în jurul anilor 380 – 395.
Acest episcop urcă pe scaunul Eparhiei Tomisului pe la anii 385-390, după trecerea la cele veșnice a episcopului Gherontie al Tomisului. Ca episcop al Tomisului este amintit pentru prima dată în anul 392, de Fericitul Ieronim, în celebra sa lucrare „De viris illustribus”, despre care spune că era păstor strălucit, cu mare dragoste de Dumnezeu și de oameni, teolog învățat și scriitor talentat și neobosit. El afirmă că „a scris scurte tratate sub formă de dialoguri, în stilul vechii elocințe”, ceea ce dovedește vasta sa cultură în retorică și filosofia antică, greacă și latină.
Unele fragmente din scrierile Sfântului Teotim se păstrează în lucrarea Sfântului Ioan Damaschin (†749) „Paralele sfinte”, din care reiese că a scris omilii la unele texte Evanghelice. Istoricul Sozomen scrie despre el că era „scit” (daco-roman) de neam, că „traiul îi era modest” și că era un taumaturg (vindecător de boli). Iar Socrate, alt istoric paleocreștin, spune că fericitul episcop Teotim I era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari (adică păgâni) –, pentru evlavia și corectitudinea vieții sale. Prin scrierile sale patristice, Sfântul Ierarh Teotim este considerat creatorul Filocaliei românești fiind contemporan cu un alt Sfânt român, și anume Sfântul Ioan Casian. În gândirea sa Sfântul Ierarh Teotim a fost, desigur, influențat de Sfântul Ioan Gură de Aur și de părinții capadocieni. Deseori, sfântul Teotim amintește în scrierile sale despre liniștea minții și a inimii. Sub păstoria Sfântului Teotim mănăstirile și sihăstriile din Dobrogea secolului IV, renumite prin asceză și isihie (liniște), au trăit o epocă de aur, devenind în secolele V-VI cunoscute în întreg imperiul prin vestiții „călugări sciți”, răspândiți atât la nord de Dunăre până în Carpați, cât și la sud până la Ierusalim, Constantinopol, Roma și Africa. Bisericile înălțate de el, ale căror ruine se pot vedea și astăzi, erau mari, ornamentate cu mozaicuri, ceea ce dovedește numărul impresionant de credincioși, precum și frumusețea cultului și arhitecturii secolelor IV-V.
Ca misionar, Sfântul Teotim I era tot atât de râvnitor pentru Hristos ca și înaintașii săi. El avea mult de suferit din partea „barbarilor” migratori, pe care reușea să-i îmblânzească cu greu prin daruri, prin rugăciuni și prin sfințenia vieții sale. Din această pricină păgânii îl numeau „zeul romanilor”.
Pe la sfârșitul primului deceniu al secolului V, Sfântul episcop Teotim s-a strămutat cu pace la cele veșnice. Pentru viața sa curată, pentru opera sa misionară și pentru credința cu care a mărturisit pe Hristos, Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul sfinților, pomenirea lui făcându-se la 20 aprilie. În „Acta Sanctorum” se spun următoarele despre Sfântul Teotim I: „La Tomis, în Scithia, se face pomenirea Sfântului Teotim (Theotimos) episcopul, pe care l-au cinstit chiar barbarii necredincioși, pentru sfințenia și minunile lui”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending