Connect with us
Publicitate

Economie

Avem cel mai scump ulei și totuși România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la producție floarea soarelui

Publicat

România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, pierzând prima poziţie ocupată în 2022, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată, recolta totală situându-se la 2,028 milioane de tone de pe o suprafaţă de 1,089 milioane de hectare, potrivit datelor provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia de seminţe de floarea soarelui a fost mai mică faţă de 2022 cu 3,7%, respectiv cu 79.000 de tone, suprafaţa cultivată înregistrând de asemenea o scădere uşoară, cu 4.000 de hectare.

Producţia de soia pentru boabe recoltată anul trecut a fost mai mare cu 56.000 de tone faţă de 2022 (+23%), totalizând 300.000 de tone, iar cea de rapiţă a crescut şi ea cu 45,3%, respectiv 557.000 de tone, până la 1,787 milioane tone. Suprafaţa cultivată cu soia a urcat cu 5.000 de hectare anul trecut, până la 141.000 de hectare, în timp ce suprafaţa cu rapiţă a crescut cu 156.000 de hectare, la 625.000 hectare.

Per ansamblu, la plantele uleioase, producţia a crescut cu 15%, iar suprafaţa cultivată cu 9,3%.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, România s-a menţinut pe locul şase în 2023, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia, şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.

Potrivit datelor INS, producţia de cartofi obţinută anul trecut a fost de 1,085 milioane tone, în scădere cu 19,4%, respectiv cu 261.000 tone faţă de 2022, iar suprafaţa cultivată a fost cu 4.000 de hectare mai mică, respectiv 4,9%, ajungând la 77.000 de hectare. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Mai multe proiecte sociale și medicale vor prinde contur în satul Tudor Vladimirescu, Albești

Publicat

În urmă cu două zile, Parohia Tudor Vladimirescu a primit vizita Pc.Pr. inspector Narcis Constantin Axinte, consilier eparhial pentru asistenţă socială şi medicală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Acesta a vizitat satul, șantierul și casa parohială și a propus câteva proiecte sociale care urmează a fi implementate în viitorul apropiat.

Parintele Felix Petru Prisecariu mulțumește Arhiepiscopiei Iașilor pentru grija și implicarea pe care o arată parohiei Tudor Vladimirescu și enoriașilor acesteia. Într-un articol următor vom reveni cu informații și detalii cu privire la fiecare proiect în parte.

 

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani: Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Judetean Botosani, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.

Suma plătită este în valoare de 338.924,58 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 18 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 687 bovine de carne și bubaline.

Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeste mai mult

Cultura

Festivalul – concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină” ajunge în acest an la cea de-a XLIII-a ediție

Publicat

Zilele de 20 și 21 mai sunt zile de mare sărbătoare pentru comunitatea orașului Bucecea și, implicit, pentru județul nostru, atât pentru că se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena, dar și pentru că pe scena Căminului Cultural Bucecea vor răsuna voci de pe tot cuprinsul țării, aducând folclorul la rang de cinste.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare cu Primăria și cu Centrul Cultural al Orașului Bucecea organizează și anul acesta un festival de zile mari.

Festivalul se va desfășura pe mai multe categorii după cum urmează:

  • soliști vocali (categoriile de 10-13 ani, 14-18 ani și 19-30 ani)
  • soliști instrumentiști (categoria de 10-14 ani și categoria de peste 15 ani)
  • rapsozi populari (cu vârsta de peste 50 de ani).

Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, maestru dirijor Ion Oloieru.

Festivalul va începe luni, 20 mai 2024, la ora 16:00, la Căminul Cultural Bucecea cu concursul soliștilor admiși la preselecția care va avea loc la începutul lunii mai, urmând ca pe data de 21 mai să aibă loc Gala Laureaților și susținerea unor recitaluri de excepție în interpretarea soliștilor: Angelica Flutur, Cornelia Ciobanu și Iustina Irimia, urmate de Grupul „Ștefan Vodă” din Republica Moldova. Invitați să cânte în recital sunt și câștigătorii din ultimii doi ani ai trofeului „Satule mândră grădină” – Delia Gandore (2022) și Patrick Petrescu (2023), cât și grupul vocal al Centrului de Creație Botoșani, coordonat de Mariana Ichim Hodan.

Juriul va avea în componența sa personalități de seamă ale vieții culturale și artistice, fiind specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare.

Înscrierile se vor trimite pe adresa de e-mail a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – muzica@centrulcreatieibt.ro, până la data de 29 aprilie 2024.

„Avem certitudinea că și anul acesta Festivalul concurs al cântecului popular românesc „Satule mândră grădină” va avea un răsunet național în ceea ce privește concurența acerbă dintre participanți, dar și a recitalurilor de excepție a invitaților de onoare”, au transmis organizatorii.

Citeste mai mult

Administratie

„Suntem nevoiți să închidem circulației strada Pacea, pe ambele sensuri de mers”, a anunțat primarul municipiului Botoșani

Publicat

„În cursul zilei de mâine, în intervalul orar 07:00 – 22.00, suntem nevoiți să închidem circulației strada Pacea, pe ambele sensuri de mers, de la intersecțiile cu strada Sucevei și Bulevardul George Enescu. Turnăm stratul de uzură. Rugăm șoferii să dea dovadă de înțelegere și să utilizeze rute ocolitoare”, este anunțul primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

În doar 2 zile, pe o lungime de 1.100 m, pe ambele sensuri au fost amenajate primele straturi de binder, astfel că mâine, 12 aprilie 2024, utilajele vor putea interveni și cu stratul final de asfalt.

În cursul săptămânii viitoare, se va amenaja covorul asfaltic și pe strada Mihail Kogălniceanu.

Reabilitarea întregului tronson (str. Mihail Kogălniceanu – str. Pacea) prevede și lucrări de refacere trotuare, accese în blocurile de locuințe, înlocuire sau reparații cămine de canalizare și guri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending