Connect with us
Publicitate

Actualitate

Autorităţile propun prelungirea plafonării tarifelor RCA până la sfârşitul anului

Publicat

Publicitate

Autorităţile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni de Ministerul Finanţelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024, motivând dezechilibrul între cerere şi ofertă pe această piaţă, ce poate pune presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie, relatează AGERPRES.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni, stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit iniţiatorilor, în prezent în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi
de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, comparativ cu primul semestru din 2023 valoarea PBS (prime brute subscrise, n.r.) pentru asigurările RCA a crescut cu 2%, societăţile înregistrând creşteri semnificative ale portofoliilor, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ. De asemenea, numărul de contracte RCA în vigoare la sfârşitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la finalul anului 2023.

Valoarea activelor lichide la jumătatea anului 2024 este în creştere cu 9% faţă de valoarea de la finalul anului 2023 iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerinţa legală, se arată în documentul citat.

“În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024. Cu referire la gradul de cuprindere este de menţionat că acesta este în continuare scăzut faţă de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, explică iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare.

Publicitate

Totodată, se observă existenţa în continuare a aceloraşi împrejurări excepţionale, care denotă un dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie 2024, la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, susţin aceştia.

În prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislaţiei naţionale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente, se mai arată în documentul potrivit căruia situaţia financiară a asigurătorilor este una stabilă în prezent şi toate societăţile sunt solvabile.

“Având în vedere cele prezentate şi necesitatea ca modificările legislative propuse să fie adoptate astfel încât să înceapă să producă efecte, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime şi a comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită”, se arată în nota de fundamentare. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Am pregătit meciul cu FC Botoşani pentru a câştiga cele trei puncte”, a declarat Tobias Christensen (FC Rapid)

Publicat

Publicitate

Fotbalistul norvegian Tobias Christensen a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el şi colegii săi au pregătit la victorie meciul pe care Rapid Bucureşti îl va disputa în deplasare cu FC Botoşani, duminică seara, în etapa a 12-a a Superligii.

“Sperăm că vom face un joc bun, noi am pregătit acest meci pentru a lua cele trei puncte. Personal, nu ştiu foarte multe despre acest adversar, însă ne-am pregătit corespunzător în această săptămână, ştim ce trebuie să facem şi suntem nerăbdători să intrăm pe teren. Sper să ne calificăm în play-off, dar nu îmi place să mă gândesc atât de departe. Îmi doresc mult să câştigăm acum trei puncte, apoi luăm fiecare meci în parte”, a spus el.

Mijlocaşul norvegian, transferat în urmă cu trei săptămâni de la gruparea ungară Fehervar, a explicat să se simte bine la noua sa echipă.

“Atmosfera în vestiar este una bună, am găsit un grup extraordinar aici, băieţii m-au primit bine. Antrenorul este bun, pregătim bine meciurile, iar eu unul sunt fericit din acest punct de vedere”, a precizat Christensen.

Echipa de fotbal FC Rapid întâlneşte formaţia FC Botoşani, duminică, de la ora 18:15, pe Stadionul Municipal din Botoşani, într-o partidă contând pentru etapa a 12-a a Superligii.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Doina Federovici: Educația – temelia pe care ne construim viitorul

Publicat

Publicitate

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși!” Această profundă reflecție a pedagogului John Dewey ne amintește, zi de zi, de importanța educației în viețile noastre, dar mai ales astăzi, când sărbătorim Ziua Mondială a Educației.

„Îmi exprim recunoștința și respectul față de toți dascălii, elevii și părinții din județul Botoșani, care, prin dedicarea lor, contribuie la prestigiul județului nostru. Fiecare premiu obținut de elevii botoșăneni la olimpiadele naționale și internaționale este o dovadă vie a calității educației pe care o oferă școlile noastre. Noi, ca autorități locale, avem datoria de a susține necontenit acest proces esențial pentru viitorul nostru, pentru că este temelia pe care ne construim viitorul. De aceea, prin eforturi constante, am atras fonduri semnificative pentru modernizarea și dotarea școlilor din județul nostru”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ieri, împreună cu secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Ionel-Florian Lixandru, viceprimarul Bogdan Buhăianu și parlamentarii social-democrați Marius Budăi și Alexandra Hutu, Doina Federovici a efectuat o vizită de lucru în școlile aflate într-un amplu proces de modernizare, reabilitare și dotare la cele mai înalte standarde. „Felicit echipa de la Primăria Botoșani, care a atras 27,5 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea școlilor. La aceste sume se adaugă cofinanțările asigurate din bugetul local, care nu sunt de neglijat. De altfel, la nivelul județului Botoșani, sunt 35 de proiecte, în valoare de peste 42 de milioane de euro, care vizează modernizarea unităților de învățământ. Este un efort pe care trebuie să-l facem pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, a mai spus Doina Federovici.

De asemenea, tot pe PNRR, au fost depuse spre finanțare 104 proiecte prin care școlile din întregul județ vor beneficia de mobilier modern și echipamente IT, asigurând astfel condițiile necesare pentru educația viitorului.

Un alt pas important a fost realizat în domeniul transportului elevilor. Consiliul Județean Botoșani a atras, din fonduri europene și guvernamentale, 11 milioane de euro, din care se achiziționează 54 de microbuze școlare ecologice, dintre care 36 electrice și 18 hibride. „Primele 26 de microbuze școlare electrice, pentru care am semnat contractele de achiziție, vor fi livrate începând din această lună. Din economiile rezultate din prima licitație, achiziționăm încă 10 microbuze școlare electrice. Acum evaluăm ofertele depuse în cadrul licitației. De asemenea, săptămâna viitoare vom semna contractul pentru livrarea celor 18 microbuze hibride. Aceste microbuze sunt necesare pentru a facilita accesul la educație al tuturor copiilor, mai ales al celor din mediul rural”, a susținut Doina Federovici, adăugând că programul guvernamental „Masă sănătoasă” a devenit „o realitate pentru 12.300 de elevi din 28 de școli botoșănene”.

„În încheiere, dragi profesori, vă transmit toată aprecierea mea pentru devotamentul și eforturile dumneavoastră. Prin munca și pasiunea cu care educați generațiile viitoare, contribuiți esențial la construirea unei societăți mai bune. Vă doresc multă putere de muncă și cât mai multe realizări alături de elevii dumneavoastră, pentru că, așa cum spunea Aristotel, «Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe»”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a educaţiei este marcată în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015. Prin adoptarea noii Agende 2030 se garantează o educaţie de calitate, subliniind că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Astfel, se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învăţământul primar universal şi cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Ziua mondială a educaţiei a fost marcată în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul “Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”, fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate, potrivit site-ului en.unesco.org.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Autoutilitară cuprinsă de flăcări într-o intersecție din municipiul Suceava

Publicat

Publicitate

Un autovehicul a luat foc, vineri seară, într-o intersecţie din municipiul Suceava, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, autoutilitara rula pe o stradă din apropierea Cetăţii de Scaun.

“Au intervenit pompierii militari, cu o autospecială de stingere. Aceştia au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, au transmis oficialii ISU Suceava.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost un scurtcircuit electric. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending