Connect with us
Publicitate

Eveniment

Austriecii de la Petrom și OMV au ieftinit sâmbătă carburanții. Care sunt noile prețuri la pompă, în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Carburanții s-au ieftiniți din nou, sâmbătă, cu aproximativ 15 bani pe litru, după trei reduceri similare de preț în cursul aceleiași săptămâni, în perioada 6-8 decembrie.

Un litru de benzină standard costă la stațiile austriecilor de la Petrom din Botoșani între 6,15 lei și 6,21 lei OMV, cealaltă mare companie deținută de austrieci în România, conform Monitorul Prețurilor.

Litrul de motorină standard costă între 7,29 (Petrom) și 7,35 lei (OMV).

Publicitate

Prețuri similare (cu diferențe de 3-5 bani) sunt și la alte stații de carburanți din județ: Dorohoi, Flămânzi, Darabani, Săveni sau Trușești.

Este vorba de prețurile de la pompă, valabile după aplicarea compensării de 50 de bani.

Petrom și OMV sunt printre cele mai importante companii cu capital austriac din România.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Valeriu Iftime, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Valeriu Iftime a explicat care au fost motivele pentru care a intra în politică, dar și de ce vrea să devină președinte al C.J. Botoșani și ce ar vrea să schimbe în județ dacă ar avea acces la această funcție alături de echipa sa de la PNL Botoșani . Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Vopsitul ouălor de Paște: Culori, metode naturale, tradiții româneşti şi variante moderne

Publicat

Publicitate

Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşti apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.Vopsitul ouălor de Paște. Unul dintre cele mai așteptate momente în cadrul Sărbătorilor Pascale este vopsitul ouălor, informează alba24.ro.

În tradiția românească, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în Vinerea Mare sau chiar în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe.

Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște. Tradiția spune că, în ziua de Paște, ouăle se ciocnesc și se oferă salutul religios creştin: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.

Publicitate

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere.

De la rețetele naturale tradiționale, cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate, până la cele mai elegante și sofisticate modele, coșulețul cu ouă este garnisit de gospodine cu imaginație, în funcție de gustul fiecăreia.

Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind un element definitoriu al sărbătorii pascale.

Publicitate

În satele românești, există tradiția ca ouăle pentru Paști să fie adunate din cuibar în Miercurea Mare. Ouăle din această zi – alese atât pentru mâncare cât şi pentru a fi înroşite, nu se vor strica până la Paşti.

Ouăle adunate din cuibar se spală și pe coaja lor umedă se lipesc frunzulițe (trifoi, pătrunjel, mărar, leuștean, etc.) și/sau flori. Pentru ouăle cumpărate din magazin, este bine ca acestea să fie ținute la temperatura camerei câteva ore înainte de vopsire.

Ouăle astfel decorate se învelesc într-o bucată de ciorap și mai apoi se leagă strâns cu ață.

Publicitate

Se pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare, se adaugă o lingură de sare și o lingură de oțet, apoi cojile de la circa 4-5 cepe roșii mari. Ouăle se introduc la fiert în oală, unul câte unul. După ce apa dă în clocot, se lasă la foc mic aproximativ 15 minute, ca să se prindă culoarea.

Se scot mai apoi cu o lingură de lemn, pe o tavă sau farfurie și le lasă la răcit fără să fie șterse.

După ce s-au răcit puțin se ung cu o bucățică de slănină sau un șervețel îmbibat în ulei pentru a le da strălucire.

Publicitate

Vopsitul ouălor de Paște: ouă albastre, vopsite cu varză roșie
Ouăle de Paște pot fi vopsite în culoarea albastră cu varză roșie.

Pentru a prepara vopseaua, o varză roșie se taie în bucăți mari și se fierbe timp 30 de minute în 2 litri de apă, în care se adaugă 3 linguri de oțet.

Vopseaua astfel obținută, de culoare purpurie, are nevoie de mai mult timp pentru a da culoarea albastră ouălor.

Ouăle fierte se scufundă în vopsea când aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici călduță și se lasă până când obțineți culoarea dorită. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte, la frigider.

Cum vopsim ouăle natural: ouă galbene, cu ceapă albă
Pentru a vopsi ouăle în galben aveți nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oțet și o jumătate de linguriță de sare.

Acestea se pun la fiert într-un vas, cu doi litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.

Cum vopsim ouăle natural: ouă verzi, cu spanac sau iarbă
Pentru a colora ouăle de Paște în verde se poate folosi zeama de spanac fiert sau de iarbă fiartă.

Spanacul se spală și se pune într-o oală cu apă, împreună cu două linguri de oțet. Se adaugă ouăle și se dă încet amestecul în clocot. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de circa 15-20 min.

Se îndepărtează de pe foc și se lasă ouăle să se răcească în apă, amestecând din când în când. După ce amestecul s-a răcit, se pune la frigider peste noapte.

Cum vopsim ouăle natural: ouă mov, cu afine
Pentru a obține ouă mov se pun 4 căni de afine congelate în patru căni de apă. Se lasă la temperatura camerei câteva ore, iar mai apoi lichidul se strecoară cu o sită.

În acest lichid se pun ouăle fierte și se lasă peste noapte la frigider.

De asemenea, prin zdrobirea afinelor de coaja ouălor se vor obţine mai multe pete de culoare.

Vopsitul ouălor de Paște: ouă portocalii, cu paprika
Ouăle portocalii se pot obține dacă se amestecă 2-3 linguri de paprika într-o cratiță cu apă clocotită, în care se adaugă două linguri de oțet alb.

După ce compoziția s-a răcit, ouăle fierte se pun în cratiță și se lasă la frigider timp de câteva ore.

Cum vopsim ouăle natural: ouă roz, cu sfeclă
Pentru a obține vopseaua, se fierbe sfecla până când furcuțila pătrunde fără efort.

În apa rămasă se adaugă o lingură de oțet și ouăle fierte. Se lasă la frigider peste noapte.

Ouă de Paști, în nuanțe sidefate
Cei care preferă să fie în pas cu moda, pot opta pentru vopsele sidefate pentru ouă, de diferite culori. Din fiecare plic de vopsea sidefată, se pot colora aproximativ 10 ouă. Ouăle se spală cu detergent de vase, se clătesc foarte bine și se pun la fiert în apă rece, cu un pic de sare.

Fiecare plic de vopsea sidefată se dizolvă într-un pahar cu apă fierbinte, după care se amestecă bine, pentru a se omogeniza culoarea.

Se folosesc mănuși de menaj, se pun câteva picături de vopsea în palmă și se rostogolește fiecare ou, până primește o culoare uniformă.

Pentru acest tip de culoare nu este nevoie nici de oțet nici de grăsime pentru luciu.

Vopsitul ouălor de Paști poate fi distractiv pentru copii. Cu imaginația lor, cei mici pot să dea o formă originală ouălor de Paști, decorându-le cu creioane cerate sau acuarele, cu hârtie colorată sau autocolante.

Vopsitul ouălor de Paște: legendele ouălor roșii
Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie.

Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.

Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.

La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în ţară. Cromatica şi motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.

Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor
Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi
Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță
Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate
Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la vopseaua de ouă. Masa de Paşti poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni.

Publicat

Publicitate

Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro. 

Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

Publicitate

“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Publicitate

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.

De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Publicitate

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.

Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.

Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.

Publicitate

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending