Connect with us

Actualitate

„Aurora Boreală” observată în România și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie. Document

Publicat

Publicitate

„Aurora Boreală” observată în România, dar și în Polonia, Cehia, Ungaria sau Olanda, dar și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie.

Reprezentanții proiectului au transmis că există posibilitatea observării unei lumini roșii (sau verzi în unele cazuri) pe cer, la distanțe de sute de kilometri.

Aurora Boreală: Posibile explicații

Fizicianul Cristian Presură a scris că măsurătorile realizate în ultimele zile arată valori maxime ale unor indicatori, exact în data de 5 noiembrie.

”Pozele cu cerul rosiatic au fost facute si in tari apropiate (Ungaria, Cehia) si chiar Olanda. Oamenii au vazut cu ochii lor.

Dar de ce culoarea roșie, când aurorele boreale pe care le vedem în poze au mult verde?

Publicitate

Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo.

Asta se întamplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab.

La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze „scutul” magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de kilometri), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie”.

El concluzionează că ar putea fi vorba despre Aurora Boreală.

La fel și alți experți consultați de diferite publicații, spun că măsurătorile indică un fenomen asemănător Aurorei Boreale.

Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit și el despre fenomen, la Antena 3.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003.

Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici”, a spus Adrian Șonka.

Totuși, întrebările rămân. Reprezentanții HAARP au transmis pe siteul lor o serie de informații, dar și un document complex pe care îl puteți consulta aici

HAARP studiază lumina artificială între 4 și 7 noiembrie
Programul The High-frequency Active Auroral Research Program, mult mai cunoscut sub numele de HAARP desfășoară o campanie de cercetare în perioada 4-7 noiembrie pentru a studia lumina artificială în atmosfera superioară și undele radio cu frecvențe foarte joase și extrem de joase (VLF/ELF).

Nu este exclus ca ”aurora boreală” observată din mai multe țări, inclusiv România, să fie urmarea unui experiment derulat de HAARP, care are loc în aceste zile.

Informația provine chiar de pe siteul HAARP, care explică faptul că fenomenul rezultat în urma experimentului, ar putea fi vizibil.

Culorile percepute pe cer ar putea fi roșii sau, mai rar verzi, în funcție de percepția ochiului uman.

Ar fi vorba, așadar, despre un fel de auroră artificială.

Experimentul HAARP: La ce folosește
Scopurile principale ale acestei campanii de cercetare sunt de a înțelege mai bine mecanismele din ionosferă care produc emisii optice și de a investiga dacă anumite tipuri de unde în ionosferă pot amplifica undele VLF/ELF.

Experimente suplimentare urmăresc să determine dacă sateliții pot utiliza unde de plasmă în ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.

HAARP: De unde apare Aurora artificială
Experimentele AIRGlow pulsează transmițătoarele HAARP pornite și oprite pentru a crea aurora indusă de radio, cunoscută și sub denumirea de lumina aeriană și aurora artificială.

Ce spune un document de pe siteul HAARP
”Transmisiile active adaugă energie sau excită gazele din atmosfera superioară, determinând electronii să se desprindă de legăturile lor atomice, proces numit ionizare.

În timpul perioadelor de transmisie oprită, electronii se recombină cu moleculele și atomii, iar gazele atmosferei se de-excitează.

De-excitarea produce o lumina aeriană vizibilă la altitudini cuprinse între aproximativ 200 și 250 km (120 și 150 mile).

Lumina aeriană artificială ne poate ajuta să învățăm despre aurora naturală și să răspundem la unele întrebări”.

Aceste lumini pot fi vizibile de la distanțe de sute de kilometri, mai arată documentul, care poate fi consultat AICI.

Ce provoacă lumina aeriană strălucitoare
Ce provoacă lumina aeriană cea mai strălucitoare și de ce se întâmplă asta, și cum interacționează undele radio cu gazele ionizate (plasma) din atmosfera superioară?

Fenomenul, dacă este vizibil, va apărea ca o pată ușor roșie sau, posibil, verde, spune documentul HAARP.

Din cauza modului în care ochiul uman funcționează, lumina aeriană poate fi mai ușor de observat atunci când te uiți puțin în lateral.

Curbură Pământului împiedică observațiile asupra luminii aeriane de la distanțe mai mari, iar, desigur, cerul trebuie să fie lipsit de nori între observator și lumina aeriană.

Este posibil ca munții, clădirile sau copacii înalți să blocheze linia de vizare a unui observator către HAARP.

Chiar și o auroră naturală strălucitoare sau o lună strălucitoare ar putea diminua vizibilitatea aurorii artificiale.

Persoanele aflate la aproximativ 500 de kilometri (300 mile) de facilitatea HAARP pot încerca să observe lumina aeriană și chiar să încerce să o fotografieze.

Limita de 500 km menționată mai sus se bazează pe un unghi de elevație de 20°.

Este posibil ca unii observatori mai îndepărtați de 500 de kilometri să aibă o linie de vedere clară către regiunea luminei aeriane deasupra HAARP, chiar dacă unghiul de elevație este sub 20°.

Opusul este valabil pentru observatorii mai apropiați care au munți sau copaci înalți în linia de vedere.

Ce este HAARP și de ce a ajuns în centrul teoriilor conspirației
HAARP este un proiect de cercetare finanțat de guvernul SUA și condus de Forțele Aeriene ale Statelor Unite și Universitatea din Alaska.

Scopul său principal este de a studia fenomenele atmosferice superioare și de a investiga capacitățile tehnologiei de manipulare a ionosferei, în special utilizând unde electromagnetice în frecvențe foarte înalte (VHF) și unde radio în frecvențe extrem de joase (ELF).

HAARP a fost conceput pentru a investiga fenomene naturale precum aurora boreală și ionizarea stratului superior al atmosferei, numit ionosferă.

Proiectul a avut numeroase aplicații științifice, inclusiv cercetarea comunicațiilor radio și studierea comportamentului ionosferei în condiții specifice.

HAARP a devenit subiectul unor teorii ale conspirației din mai multe motive:

Neînțelegere științifică: Multe persoane nu înțeleg complet scopul și funcționarea proiectului HAARP și, ca rezultat, au creat speculații și teorii neinformate.

Misiuni militare secrete: Din cauza finanțării guvernamentale și a colaborării cu militarii, au apărut speculații despre posibile aplicații militare secrete ale HAARP.

Unii cred că proiectul ar putea fi folosit pentru manipularea vremii, controlul minților sau alte activități neetice.

Evenimente naturale: Oamenii au conectat adesea HAARP la evenimente naturale extreme, cum ar fi cutremure, uragane și inundații, susținând că proiectul ar putea influența aceste fenomene.

Supraveghere și control global: Există preocupări că HAARP ar putea fi folosit pentru supravegherea globală sau controlul oamenilor prin tehnologie.

Aceste temeri se bazează pe ideea că emisiile radio ale HAARP ar putea fi folosite în mod necinstit pentru a influența sau manipula comportamentul oamenilor.

Este important de menționat că multe dintre aceste teorii ale conspirației legate de HAARP nu au nici o bază științifică și au fost respinse de comunitatea științifică și experții în domeniu.

Proiectul HAARP a fost, în principal, un proiect de cercetare științifică.

Foto: Facebook

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sprijin concret pentru protejarea copiilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Salvați Copiii solicită sprijin concret pentru protejarea minorilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Peste 50% dintre copiii ai căror părinți muncesc în afara țării ajung să preia responsabilități care nu corespund vârstei lor, arată o anchetă recentă derulată de Salvați Copiii România. În plus, mai mult de jumătate dintre acești copii sunt separați de părinți de peste patru ani. Organizația solicită alocarea de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de sprijin dedicate lor, semnalând efectele dezechilibrante ale migrației economice asupra familiei.

Potrivit anchetei realizate în 2025 în rândul beneficiarilor programelor Salvați Copiii, concluziile sunt alarmante:

  • 56% dintre copii au părinții plecați de peste patru ani.

  • 33,6% dintre respondenți spun că au preluat frecvent responsabilități de adult; alți 21,8% au resimțit acest lucru ocazional.

  • 22,3% dintre copii se declară triști din cauza dorului de părinți, iar 3% sunt îngrijorați. În același timp, 42,2% manifestă înțelegere, 26,1% spun că s-au obișnuit, iar 1,2% se simt furioși pentru că au fost lăsați singuri.

    Publicitate
  • Doar 36% dintre copii vor fi vizitați de părinți în vacanța de vară. 41% nu vor fi vizitați, din motive financiare sau de serviciu, iar 23% nu știu dacă părinții vor veni.

  • Doar 10% dintre copii vor merge în străinătate la părinți, în vacanță.

„Copiii afectați de migrația economică sunt adesea invizibili în politicile publice. Mulți dintre ei resimt profund lipsa părinților și sunt forțați să se maturizeze prematur. Comunicarea regulată cu părinții este vitală pentru echilibrul lor emoțional, dar 14% dintre copii și 20% dintre adolescenți vorbesc cu părinții doar o dată pe săptămână sau mai rar. Pentru a susține aceste familii, lansăm o amplă campanie de informare privind importanța comunicării constante. Un simplu apel video le poate reaminti copiilor că sunt iubiți”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

O problemă sistemică de amploare națională

Datele recente confirmă concluziile studiului Salvați Copiii din 2022, potrivit căruia peste 536.000 de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate într-un singur an (iunie 2021 – iunie 2022). Aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența dureroasă a separării de părinți pentru o perioadă îndelungată.

Campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”

În acest context, Salvați Copiii lansează campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”, dedicată sensibilizării părinților plecați la muncă în străinătate și celor care au în grijă copiii rămași acasă. Campania promovează contactul frecvent prin apeluri video și implicarea activă a părinților în viața copiilor, chiar și de la distanță.

Mesajul campaniei„Un simplu apel video le amintește copiilor că sunt iubiți” – este transmis prin spoturi emoționante, povești reale și resurse disponibile pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

▶️ Spotul video al campaniei poate fi urmărit aici:
https://youtu.be/JvazLxMA3JE?si=KW79rM_DsJdQZeke

Sprijin concret pentru copii și familii

Începând cu 2010, Salvați Copiii a dezvoltat o rețea de servicii specializate pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Până în prezent:

  • Peste 16.000 de copii și 10.500 de adulți au beneficiat de consiliere psihologică, socială, sprijin școlar și educație parentală.

  • Peste 130.000 de persoane au fost informate direct, iar peste 5 milioane, prin campanii media și online.

Serviciile de consiliere pot fi accesate la 021.224.24.52 și pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

Un apel la acțiune instituțională

Salvați Copiii atrage atenția asupra nevoii urgente de politici publice integrate, care să includă:

  • identificarea sistematică a copiilor afectați de migrația economică;

  • sprijin psihosocial continuu;

  • educație parentală;

  • colaborare între școli și serviciile de asistență socială;

  • alocarea de fonduri europene pentru întărirea serviciilor de protecție a copilului.

„România nu își poate permite să ignore soarta a sute de mii de copii care cresc fără sprijin emoțional constant. Separarea de părinți nu trebuie să devină o normalitate. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă”, a concluzionat Gabriela Alexandrescu.

Citeste mai mult

Cultura

Cultura, în pericol: Spectacole și muzee, posibile închideri în weekend din toamnă

Publicat

Publicitate

În lipsa unei soluții bugetare, evenimentele culturale, spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă, a declarat joi ministrul Culturii, Andras Demeter, într-un interviu acordat Radio România Cultural

Ministrul susține că situația este cauzată de prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, care impune plăți suplimentare pentru activitățile desfășurate în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, în contextul crizei bugetare, aceste costuri nu mai pot fi susținute.

„Este un contract colectiv de muncă aplicabil, în vigoare, și lumea ar trebui să-și facă calcule pentru că, conform clauzelor acceptate de părți în acest contract colectiv de muncă, în mod normal, există riscul ca niciun eveniment cultural din sectorul public în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale să nu mai poată avea loc din toamnă.

Mai mult decât atât, acest contract creează obligații mai ales în ograda autorităților locale, deoarece majoritatea covârșitoare a instituțiilor publice de cultură, fie biblioteci, muzee, teatre, se află sub autoritatea acestor apeleuri.

Doar câteva sunt în ograda Ministerului Culturii. Deci toată lumea care finanțează instituțiile publice de cultură, pe durata acestei veri, ar trebui să-și facă niște calcule mult mai aprofundate decât le face sectorul privat,” a declarat ministrul.

Publicitate

Demeter face apel la un dialog între autoritățile locale și sindicate, pentru a găsi o soluție și a evita blocajele în sectorul cultural.

Ministrul a afirmat totodată, în contextul speculațiilor privind posibile disponibilizări în sectorul public, că nu se intenționează concedieri. Potrivit acestuia, se urmărește o restructurare și recentralizare a unor instituții, cu revalorificarea resursei umane existente.

sursa: radioromaniacultural.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Prins la volan fără permis, pe un drum din comuna Mitoc

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit, joi, pentru control un autoturism care circula pe un drum public din comuna Mitoc. La volan se afla un bărbat de 49 de ani, din localitate.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, a fost deschis un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Scene șocante în Botoșani: Tentativă de viol dejucată de curajul victimei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din comuna Albești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la viol.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, în timp ce se afla în municipiul Botoșani, profitând de starea de vulnerabilitate vădită a victimei, o femeie de 35 de ani, din comuna Mileanca, și prin folosirea violenței, ar fi încercat să întrețină cu aceasta un raport sexual. Victima s-a opus și a reușit să se îndepărteze de autor și să solicite ajutor.

 

Au fost efectuate activități specifice care au condus la identificarea autorului, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending