Connect with us

Actualitate

„Aurora Boreală” observată în România și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie. Document

Publicat

Publicitate

„Aurora Boreală” observată în România, dar și în Polonia, Cehia, Ungaria sau Olanda, dar și în alte țări, coincide cu un experiment HAARP, derulat între 4 și 7 noiembrie.

Reprezentanții proiectului au transmis că există posibilitatea observării unei lumini roșii (sau verzi în unele cazuri) pe cer, la distanțe de sute de kilometri.

Aurora Boreală: Posibile explicații

Fizicianul Cristian Presură a scris că măsurătorile realizate în ultimele zile arată valori maxime ale unor indicatori, exact în data de 5 noiembrie.

”Pozele cu cerul rosiatic au fost facute si in tari apropiate (Ungaria, Cehia) si chiar Olanda. Oamenii au vazut cu ochii lor.

Dar de ce culoarea roșie, când aurorele boreale pe care le vedem în poze au mult verde?

Publicitate

Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo.

Asta se întamplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab.

La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze „scutul” magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de kilometri), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie”.

El concluzionează că ar putea fi vorba despre Aurora Boreală.

La fel și alți experți consultați de diferite publicații, spun că măsurătorile indică un fenomen asemănător Aurorei Boreale.

Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit și el despre fenomen, la Antena 3.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003.

Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici”, a spus Adrian Șonka.

Totuși, întrebările rămân. Reprezentanții HAARP au transmis pe siteul lor o serie de informații, dar și un document complex pe care îl puteți consulta aici

HAARP studiază lumina artificială între 4 și 7 noiembrie
Programul The High-frequency Active Auroral Research Program, mult mai cunoscut sub numele de HAARP desfășoară o campanie de cercetare în perioada 4-7 noiembrie pentru a studia lumina artificială în atmosfera superioară și undele radio cu frecvențe foarte joase și extrem de joase (VLF/ELF).

Nu este exclus ca ”aurora boreală” observată din mai multe țări, inclusiv România, să fie urmarea unui experiment derulat de HAARP, care are loc în aceste zile.

Informația provine chiar de pe siteul HAARP, care explică faptul că fenomenul rezultat în urma experimentului, ar putea fi vizibil.

Culorile percepute pe cer ar putea fi roșii sau, mai rar verzi, în funcție de percepția ochiului uman.

Ar fi vorba, așadar, despre un fel de auroră artificială.

Experimentul HAARP: La ce folosește
Scopurile principale ale acestei campanii de cercetare sunt de a înțelege mai bine mecanismele din ionosferă care produc emisii optice și de a investiga dacă anumite tipuri de unde în ionosferă pot amplifica undele VLF/ELF.

Experimente suplimentare urmăresc să determine dacă sateliții pot utiliza unde de plasmă în ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.

HAARP: De unde apare Aurora artificială
Experimentele AIRGlow pulsează transmițătoarele HAARP pornite și oprite pentru a crea aurora indusă de radio, cunoscută și sub denumirea de lumina aeriană și aurora artificială.

Ce spune un document de pe siteul HAARP
”Transmisiile active adaugă energie sau excită gazele din atmosfera superioară, determinând electronii să se desprindă de legăturile lor atomice, proces numit ionizare.

În timpul perioadelor de transmisie oprită, electronii se recombină cu moleculele și atomii, iar gazele atmosferei se de-excitează.

De-excitarea produce o lumina aeriană vizibilă la altitudini cuprinse între aproximativ 200 și 250 km (120 și 150 mile).

Lumina aeriană artificială ne poate ajuta să învățăm despre aurora naturală și să răspundem la unele întrebări”.

Aceste lumini pot fi vizibile de la distanțe de sute de kilometri, mai arată documentul, care poate fi consultat AICI.

Ce provoacă lumina aeriană strălucitoare
Ce provoacă lumina aeriană cea mai strălucitoare și de ce se întâmplă asta, și cum interacționează undele radio cu gazele ionizate (plasma) din atmosfera superioară?

Fenomenul, dacă este vizibil, va apărea ca o pată ușor roșie sau, posibil, verde, spune documentul HAARP.

Din cauza modului în care ochiul uman funcționează, lumina aeriană poate fi mai ușor de observat atunci când te uiți puțin în lateral.

Curbură Pământului împiedică observațiile asupra luminii aeriane de la distanțe mai mari, iar, desigur, cerul trebuie să fie lipsit de nori între observator și lumina aeriană.

Este posibil ca munții, clădirile sau copacii înalți să blocheze linia de vizare a unui observator către HAARP.

Chiar și o auroră naturală strălucitoare sau o lună strălucitoare ar putea diminua vizibilitatea aurorii artificiale.

Persoanele aflate la aproximativ 500 de kilometri (300 mile) de facilitatea HAARP pot încerca să observe lumina aeriană și chiar să încerce să o fotografieze.

Limita de 500 km menționată mai sus se bazează pe un unghi de elevație de 20°.

Este posibil ca unii observatori mai îndepărtați de 500 de kilometri să aibă o linie de vedere clară către regiunea luminei aeriane deasupra HAARP, chiar dacă unghiul de elevație este sub 20°.

Opusul este valabil pentru observatorii mai apropiați care au munți sau copaci înalți în linia de vedere.

Ce este HAARP și de ce a ajuns în centrul teoriilor conspirației
HAARP este un proiect de cercetare finanțat de guvernul SUA și condus de Forțele Aeriene ale Statelor Unite și Universitatea din Alaska.

Scopul său principal este de a studia fenomenele atmosferice superioare și de a investiga capacitățile tehnologiei de manipulare a ionosferei, în special utilizând unde electromagnetice în frecvențe foarte înalte (VHF) și unde radio în frecvențe extrem de joase (ELF).

HAARP a fost conceput pentru a investiga fenomene naturale precum aurora boreală și ionizarea stratului superior al atmosferei, numit ionosferă.

Proiectul a avut numeroase aplicații științifice, inclusiv cercetarea comunicațiilor radio și studierea comportamentului ionosferei în condiții specifice.

HAARP a devenit subiectul unor teorii ale conspirației din mai multe motive:

Neînțelegere științifică: Multe persoane nu înțeleg complet scopul și funcționarea proiectului HAARP și, ca rezultat, au creat speculații și teorii neinformate.

Misiuni militare secrete: Din cauza finanțării guvernamentale și a colaborării cu militarii, au apărut speculații despre posibile aplicații militare secrete ale HAARP.

Unii cred că proiectul ar putea fi folosit pentru manipularea vremii, controlul minților sau alte activități neetice.

Evenimente naturale: Oamenii au conectat adesea HAARP la evenimente naturale extreme, cum ar fi cutremure, uragane și inundații, susținând că proiectul ar putea influența aceste fenomene.

Supraveghere și control global: Există preocupări că HAARP ar putea fi folosit pentru supravegherea globală sau controlul oamenilor prin tehnologie.

Aceste temeri se bazează pe ideea că emisiile radio ale HAARP ar putea fi folosite în mod necinstit pentru a influența sau manipula comportamentul oamenilor.

Este important de menționat că multe dintre aceste teorii ale conspirației legate de HAARP nu au nici o bază științifică și au fost respinse de comunitatea științifică și experții în domeniu.

Proiectul HAARP a fost, în principal, un proiect de cercetare științifică.

Foto: Facebook

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Ordonanța trenuleț”, noi derogări. Liber la majorări salariale pentru cele mai bine plătite categorii de bugetari

Publicat

Publicitate

Noi derogări de la ”ordonanța trenuleț”: Guvernul dă liber, treptat, la majorări salariale pentru bugetarii de lux. Sunt vizați angajații Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, după ce alte derogări vizează angajații din domeniul transporturilor, cum ar fi RAR, CNAIR, ISCTR și altele, scrie alba24.ro.

Guvernul aprobă derogări de la ”ordonanța trenuleț” pentru care companiile ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, precum și filialele acestora, potrivit Hotnews.

Aceste companii pot acorda majorări salariale angajaților în acest an.

Aceasta după ce angajații mai multor companii din energie listate la bursă, precum Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, au amenințat că vor intra în grevă, mai scriu jurnaliștii publicației.

Alte derogări de la ordonanța trenuleț: Și Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect prin care permite unor instituții publice finanțate integral din venituri proprii să majoreze salariile, potrivit Economedia.

După măsurile anunțate inițial, acum se stabilesc derogări de la ”ordonanța trenuleț” exact pentru categoriile cele mai bine plătite.

Publicitate

Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.

”Ordonanța trenuleț” prevede că salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană şi a alocaţiei de stat pentru copii.

De asemenea, nu se vor mai acorda bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, conform proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.

Aici găsiți ordonanța trenuleț explicată.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 40 de ani din Santa Mare s-a dus să ceară o datorie de la un vecin și l-a lovit cu bărdița în cap. A fost trimis în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului H.C., în vârstă de 40 de ani, din comuna Santa Mare, jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor calificat” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut următoarea situație de fapt:

În ziua de 08.01.2025, în intervalul orar 21.30-22.00, pe fondul unei discuții contradictorii cu persona vătămată C.A.M., legată de restituirea unei sume de bani, inculpatul s-a deplasat la domiciliul unei alte persoane, de unde s-a înarmat cu o bărdiță, după care a mers la domiciliul persoanei vătămate, pe care a amenințat-o cu moartea și i-a aplicat o lovitură cu bărdița pe direcția cap/umăr, de care persoana vătămată s-a apărat cu brațul stâng, suferind o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste mai mult

Eveniment

Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 1 MArtie, debutează Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025, o inițiativă dedicată promovării valorilor vieții și sprijinului acordat femeilor aflate în criză de sarcină. Pe parcursul acestei luni, parohii, asociații, instituții și comunități locale se implică activ în organizarea unor evenimente menite să crească gradul de conștientizare și solidaritate față de cei vulnerabili.

Activitățile desfășurate includ conferințe, dezbateri, concursuri, activități artistice și de creație, cateheze, campanii de conștientizare, proiecții de filme, ateliere pentru tineri și familii, precum și vizite și oferire de daruri mamelor, femeilor însărcinate și persoanelor vârstnice. De asemenea, sunt organizate târguri, ateliere de povești și campanii de informare, toate având scopul de a susține viața și pe cei aflați în situații dificile. Prin această inițiativă, comunitățile se unesc pentru a promova respectul pentru viață, sprijinul concret și empatia față de femeile care se confruntă cu o criză de sarcină, oferindu-le ajutor și resurse pentru a depăși provocările cu care se confruntă.

În această zi va fi lansat Imnul pentru viață, interpretat de bursierii înscriși în Proiectul de susținere la studii din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” și compus de Olivia Neagu, voluntar în cadrul Departamentului Pro Vita Iaşi. 

Citeste mai mult

Eveniment

Senat: 4 martie – dezbatere publică generată de propunerea legislativă care majorează pedepsele pentru șoferii drogați

Publicat

Publicitate

Inițiatorii propunerii legislative, care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă, organizează, pe 4 martie, la Senat, dezbaterea publică intitulată ‘Droguri. Toleranță zero’.

La această dezbatere vor participa senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.

‘Mesajul proiectului inițiat este foarte clar: ‘Toleranță zero la droguri’. Totul pornește de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind stabilirea unor limite pentru a determina cazuistica condamnării în condițiile consumului de substanțe psihotrope și pentru a stabili dacă substanțele psihoactive afectează capacitatea de a conduce. În cadrul dezbaterii, vom analiza ce înseamnă să definim substanțele psihotrope și ce înseamnă consumul acestor substanțe. Pe lângă droguri, așa cum le numim noi, mai există și medicamente care conțin aceste substanțe și societatea civilă s-a alarmat că simplul consum de substanțe medicamentoase ar putea conduce la condamnarea celor care au condus sub influența lor’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Comisiei de cultură din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, unul dintre inițiatorii proiectului.

El a explicat că ‘orice medicament care conține astfel de substanțe are prevăzută în prospect interdicția de a conduce’.

‘Iar dacă vorbim de Xanax, de medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală pentru persoane cu tulburări anxioase, stări depresive sau alte afecțiuni, în momentul eliberării rețetei, medicul atenționează pacientul că nu are voie să conducă. Din punct de vedere legal, nu există diferență dacă fumezi un joint sau iei Xanax și conduci. Efectul este imposibilitatea de a conduce în mod normal, cu toate elementele care determină reflexele și, drept urmare, pui în pericol viața și siguranța celorlalți care se află în trafic sau în zone de posibilă interferență cu autoturismul condus de către persoana aflată sub influența substanțelor psihotrope’, a adăugat Niculescu-Țâgârlaș.

Senatorul a punctat că și ‘partea de media este foarte importantă pe latura de prevenție, pentru a informa și avertiza populația asupra riscului de a conduce după consumul de substanțe cu efecte psihotrope, pentru a nu intra în sfera infracțională’.

Publicitate

Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.

‘Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi’, prevede propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ‘legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive’.

În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending